ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η συνεργασία με τις τοπικές Αρχές των λιμένων προορισμών κρουαζιέρας, ήταν σε καθημερινή βάση και με τη συνδρομή των κατά τόπους εκπροσώπων των διαχειριστριών εταιρειών.
Κορυφαίο θέμα που έχει προταθεί στην Πολιτεία προς ρύθμιση, τόνισε ο Γιώργος Κουμπενάς, είναι η χάραξη Εθνικής στρατηγικής για την κρουαζιέρα με βάση:
- Τους σημερινούς Ελληνικούς προορισμούς και αυτούς του μέλλοντος που υπάρχει συνεχώς ενδιαφέρον
- Τις υποδομές των λιμένων
- Τις διαστάσεις των πλοίων
- Τα ενδιαφέροντα για την ανάπτυξη του home porting
- Τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των επιβατών – επισκεπτών για να αποφεύγονται οι ταλαιπωρίες κλπ
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, πρόσθεσε ο Γιώργος Κουμπενάς, σύμφωνα με τα προγράμματα δράσης, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε την επίλυση όσο το δυνατό περισσοτέρων θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο, προκειμένω για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πλοίων αλλά και των διαχειριστριών εταιρειών, σύμφωνα πάντα με τις εξελίξεις της εποχής, την τεχνολογική ανάπτυξη και αυτά που επιβάλλει η ελεύθερη αγορά στον Διεθνή στίβο» και πρόσθεσε:
«Η παρακολούθηση θεμάτων με ενδιαφέρον για τον κλάδο, που εξετάζονται από τα Διεθνή και Κοινοτικά Όργανα, γίνεται με συστηματικό τρόπο και για όλο το φάσμα που έχει σχέση με τη λειτουργία των πλοίων (Safety – Security – Θέματα STCW και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τα θέματα σχετικά με το ατμοσφαιρικό Περιβάλλον).
Ο Γεώργιος Κουμπενάς, υπενθύμισε επίσης και το Συνέδριο, το οποίο οργανώθηκε πρόσφατα σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά και αφορούσε την Προστασία του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος από τις εκπομπές ρύπων που προκαλούνται από τη λειτουργία των μηχανών των πλοίων – περίπτωση πλοίων που ελλιμενίζονται στον κεντρικό επιβατηγό λιμένα Πειραιά.
Ομιλητές από τον χώρο της Κεντρικής Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Διεθνώς Αναγνωρισμένων Νηογνωμόνων, καθώς και τον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, που ασχολούνται με τον σχεδιασμό, την κατασκευή πλοίων, την παρακολούθηση λειτουργίας των σε όλους τους τομείς, πήραν τον λόγο και αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που καταβάλλονται, προκειμένου για τη μείωση της εκπομπής ρύπων από τη λειτουργία των μηχανών των πλοίων, σύμφωνα με τις Αποφάσεις του ΙΜΟ, καθώς και των Διεθνών Διασκέψεων για το Περιβάλλον, με τα ιστορικά Πρωτόκολλα όπως αυτών του Κιότο και των Παρισίων.
Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής των δύο Φορέων, ήταν να γίνει γνωστή η προσπάθεια που καταβάλλεται για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων, ιδιαίτερα στους λιμένες προορισμούς κρουαζιέρας, να ζουν σε ένα όσο το δυνατόν καθαρό ατμοσφαιρικό περιβάλλον. Το θέμα αυτό είναι επίκαιρο, ασχολούνται τα τελευταία χρόνια όλοι οι αρμόδιοι φορείς στον Διεθνή, Κοινοτικό και Εθνικό μας χώρο, με στόχο την μείωση των ρύπων που προκαλούνται από κάθε μορφής δραστηριότητα στην στεριά, αέρα και θάλασσα. Ο κλάδος της ναυτιλίας, είναι από τους λιγότερο υπεύθυνους για τη ρύπανση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος. Η ευθύνη του περιορίζεται στο 2,7 %. Παρόλα ταύτα, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός – ΙΜΟ – ο οποίος ασχολείται με όλα τα θέματα της ναυτιλίας, δίδει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα που αφορούν το ατμοσφαιρικό περιβάλλον.
Ο χαρακτηρισμός θαλάσσιων περιοχών ως Emission Control Areas (ECA’s), σημαίνει διέλευση πλοίων με μειωμένη παραγωγή ρύπων, ανθρακούχων ρύπων, όπως το θείο, που έχει οριστεί στο 0,1%. Σχετική απόφαση για τη Μεσόγειο τίθεται σε ισχύ από 1/5/2025, που στοχεύει στην βελτιωμένη ποιότητα αέρα διά συνόλου 150 εκ. ανθρώπων.
Η εγκατάσταση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους λιμένες, το γνωστό cold ironing, για τροφοδότηση των πλοίων, είναι ένα ακόμη μέτρο που στοχεύει στο να μην λειτουργούν οι μηχανές των κατά τη διάρκεια παραμονής των εκεί, προς όφελος του πληθυσμού που παραμένει πέριξ των περιοχών αυτών.
Ανακαλύψτε το αφιέρωμα Posidonia Sea Tourism Forum
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φρανσουά Πινό: Ο ιδρυτής της Kering (Gucci) εκτός του top 100 των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο
- F1 Λας Βέγκας: Ταχύτερος ο Χάμιλτον στα ελεύθερα!
- Bright Academy: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό
- Μαρινάκης: Δεν νομίζω να φτάσουμε σε σημείο διαγραφής Καραμανλή – Τοποθετείται πάντα με ευπρέπεια