• Ποσειδώνια

    Ποσειδώνια 2024: Στα 80 εκατ. ευρώ εκτιμάται ο τζίρος από την παγκόσμια έκθεση ναυτιλίας

    Μελίνα Τραυλού και Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζουν τα Ποσειδώνια 2024. Μαζί τους ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρ. Στυλιανίδης και ο Θεόδωρος Βώκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε


    Όλα τα ρεκόρ έσπασαν φέτος στην διεθνή έκθεση Ποσειδώνια 2024: Συμμετείχαν 2.000 εκθέτες, με παρουσία 82 χωρών και 23 εθνικών περιπτέρων, πραγματοποιήθηκαν 68 συνέδρια και σεμινάρια και το σημαντικότερο, υπολογίζεται ότι από τις εκδηλώσεις, από τη διαμονή των ξένων ναυτιλιακών στελεχών και εφοπλιστών, τις δεξιώσεις, δημιουργήθηκε ένας τζίρος 80 εκατομμυρίων ευρώ.

    Εξάλλου, περίπου 40.000 επισκέφθηκαν την έκθεση στο Εκθεσιακό Κέντρο Athens Metropolitan Expo, που αποδείχθηκε ότι είναι πλέον μικρό για να χωρέσει τη ζήτηση από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Να επισημάνουμε ότι για πρώτη φορά, συμμετείχαν αλλοδαπές εταιρείες σε κοντέινερ, εκτός του στεγασμένου χώρου της έκθεσης, επειδή δεν υπήρχε χώρος εντός.

    Με άλλα λόγια: είναι μία έκθεση όπου επιβεβαιώνεται ο σημαντικός ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας στην παγκόσμια οικονομία, ενώ δίνει την ευκαιρία σε νέους να γνωρίσουν τις δυνατότητες που έχουν αν ακολουθήσουν κάποιο από τα επαγγέλματα της θάλασσας.

    Μελίνα Τραυλού

    «Έχουμε ευθύνη απέναντι στο μέλλον, στην αντοχή και στην εξέλιξη της ναυτιλίας, έναντι των πολλαπλών προκλήσεων της εποχής μας. Μιας εποχής όπου η πύκνωση της οικονομικής, κλιματικής, ανθρωπιστικής κρίσης κυριαρχεί, που όλα όσα γνωρίζουμε αλλάζουν δραστικά. Απαιτείται από όλους ταχύτητα στις αποφάσεις και σύνεση. Απαιτείται ρεαλισμός και ψυχραιμία. Στη ναυτιλία είμαστε και ρεαλιστές και ψύχραιμοι και συνετοί, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια της στάσης και της παύσης ούτε για μία μέρα. Και όταν αγκυροβολουμε το κάνουμε για να μπορούμε να συνεχίσουμε να πλέουμε και να ενώνουμε οικονομίες, ανθρώπους και πολιτισμούς», ανέφερε η Μελίνα Τραυλού, στα εγκαίνια της έκθεσης.

    Η Μελίνα Τραυλού, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, επισήμανε επίσης: «Η ναυτιλία είναι η άρθρωση του σώματος της ανθρωπότητας. Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με σύμπλευση, ενωμένοι. Μαζί, θα μετατρέψουμε τις προκλήσεις που βιώνουμε, αλλά και τις προκλήσεις που θα έρθουν σε ευκαιρίες εξέλιξης, προόδου και σταθερότητας».

    Και πρόσθεσε: «Τα Ποσειδώνια ενισχύουν τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων, παράγουν επιχειρηματικές ευκαιρίες και παρουσιάζουν καινοτομίες και προτάσεις στα σύγχρονα δεδομένα, αλλά και ζητούμενα της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας».

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Μιλώντας την πρώτη ημέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η έκθεση “Ποσειδώνια” είναι ένα φόρουμ προβληματισμού και διαλόγου για την επόμενη μέρα και πρόσθεσε: “Είναι μία ευκαιρία συζητήσεων και συμφωνιών, αλλά και γιορτής. Γιορτής για την ελληνική ναυτιλία, που διατηρεί αμείωτο τον δυναμισμό της στην κορυφή του πλανήτη. Και γίνεται έτσι μια μεγάλη πηγή υπερηφάνειας για την πατρίδα μας, ένας πυλώνας της εθνικής οικονομίας της, αλλά κι ένας πρεσβευτής της Ελλάδας σε κάθε λιμάνι της γης.

    Και όλα αυτά χάρη στο πρωτοπόρο πνεύμα, στην αποφασιστικότητα, την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών. Χαρακτηριστικά τα οποία, παρά τις κρίσεις και τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις της τελευταίας δεκαετίας, αύξησαν κατά 50% τη χωρητικότητα του ποντοπόρου στόλου μας, ώστε να κατέχει ήδη παραπάνω από το 1/5 του παγκόσμιου τονάζ, πρώτος στην Ευρώπη και στον κόσμο και δεύτερος σε αξία μετά την Κίνα.

    Πρόκειται για δεδομένα που αποτυπώνουν την τεράστια σημασία της ναυτιλίας για την πατρίδα μας, καθώς το ίδιο διάστημα, σε αυτή τη δεκαετία, έχει συμβάλλει στην οικονομία μας με περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια, στηρίζοντας το εξωτερικό μας εμπόριο αλλά και το ισοζύγιο συναλλαγών, δημιουργώντας πολλές άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ζωντανεύοντας την τελευταία πενταετία ξανά τα ναυπηγεία μας, επενδύοντας συστηματικά σε νέες τεχνολογίες, στην πράσινη ενέργεια αλλά και σε ακίνητα, στον τουρισμό. Προσφέροντας, όμως, και αθόρυβο κοινωνικό έργο, είτε ατομικά είτε μέσω της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

    Και θα έλεγα ότι σε αυτή την συγκυρία, μάλιστα, που τα νοικοκυριά τα “πολιορκούν” τα κύματα της ακρίβειας, αξίζει να υπενθυμίσουμε και να τονίσουμε ότι είναι τα πλοία που τροφοδοτούν την παγκόσμια οικονομία με τον πιο οικονομικό τρόπο, μεταφέροντας σιτηρά, μεταλλεύματα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάθε είδους εμπόρευμα, σε ένα έργο το οποίο, προφανώς, δεν σταμάτησε ούτε τα χρόνια της πανδημίας.

    Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν η ναυτιλία που αργότερα εγγυήθηκε ουσιαστικά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Για να κρατά, σήμερα, τις θάλασσες ανοιχτές, παρά τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την ένταση στον Κόλπο”.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, ευχαρίστησε τον ελληνικό εφοπλισμό για την γεναιόδωρη προσφορά της ΕΕΕ για “να ξανακατασκευαστούν από την αρχή 33 σχολεία, με μία δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Οι έξι συμβάσεις μάλιστα υπεγράφησαν και πλέον έχουμε εργολάβους στα σχολεία αυτά, με σκοπό να έχουν παραδοθεί μέχρι το τέλος του έτους”.

    Θεόδωρος Βώκος

    Από την πλευρά των διοργανωτών, ο Θεόδωρος Βώκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε., τόνισε: «Συχνά αναφερόμαστε στα επιτεύγματα του κλάδου μας ως ‘το θαύμα της ελληνικής ναυτιλίας. Είναι δελεαστικό να το κάνει κανείς αυτό, όταν προσπαθεί να καταλάβει πώς ένα μικρό έθνος 11 εκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να φιλοξενεί τον μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο στόλο στον κόσμο – με πάνω από 5.500 ποντοπόρα πλοία, δεξαμενόπλοια, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και άλλα, να δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο διατηρώντας εύρυθμη την παγκόσμια οικονομία.

    Αυτό το ‘θαύμα’ προέρχεται από τις ναυτικές παραδόσεις της χώρας μας, που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω και οι οποίες αφενός αξιοποιούν την ευελιξία της ελληνικής οικογενειακής επιχείρησης και αφετέρου επιτρέπουν στην καινοτομία να αναπτύσσεται με ορίζοντα έναν κόσμο χωρίς σύνορα».

    Ο ίδιος επίσης πρόσθεσε: «Ως διοργανωτές των Ποσειδωνίων, είμαστε υπερήφανοι που μέσα από την Έκθεσή μας, τις αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και τα πολυάριθμα συνέδρια και σεμινάρια που την πλαισιώνουν, προβάλλουμε τα επιτεύγματα της ναυτιλίας και τα οφέλη που φέρνει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο».

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Ποσειδώνια 2024»



    ΣΧΟΛΙΑ