Την ενίσχυση της ασφάλειας στις παραλίες της χώρας προανήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, από το βήμα της Βουλής, με αφορμή σχετική τροπολογία για τους ναυαγοσώστες.

Με βάση την τροπολογία, δίνεται πλέον η δυνατότητα δραστηριοποίησης ως ναυαγοσωστών και των κατόχων πτυχίων ναυαγοσωστικών σχολών, που δεν πρόλαβαν, λόγω της πανδημίας, να πάρουν άδεια , υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι η άσκηση του πολύτιμου έργου τους θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε παραλίες που θα βρίσκονται και αδειοδοτημένοι ναυαγοσώστες.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. ΥΝΑΝΠ στη Βουλή:

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, ήταν, είναι θα είναι καθοριστική προτεραιότητα για όλες και όλους μας.

Η ασφάλεια αυτή δεν περιορίζεται μόνο στα πλοία, αλλά επεκτείνεται σε κάθε ανθρώπινη δράση στις περιοχές ευθύνης του Λιμενικού Σώματος.

Υπηρετώντας την παραπάνω αρχή, εκδόθηκε το 2020 το νέο προεδρικό διάταγμα (71/2020) για τη ναυαγοσωστική κάλυψη της Χώρας, με δυο βασικές και πολύ σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το διάταγμα του 2018. Πρώτον, την επέκταση των υπόχρεων για ναυαγοσωστική κάλυψη παραλιών και δεύτερον, την αύξηση του εξοπλισμού ασφαλείας των ναυαγοσωστικών σχολών.

Τα αποτελέσματα από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου είναι ιδιαιτέρως θετικά. Μέχρι σήμερα, παρά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και το άνοιγμα των σχολών ναυαγοσωστικής μόλις στα τέλη Μαΐου, έχουμε πετύχει ένα εξαιρετικό ποσοστό κάλυψης, που φτάνει το 75% των 536 υπόχρεων παραλιών, ενώ για πρώτη φορά έχουμε πλήρη έλεγχο όλων των παραλιών. Για να σας δώσω μια συγκριτική απεικόνιση, το 2018, το ποσοστό της ναυαγοσωστικής κάλυψης ανήλθε μόλις στο 60%, με τον αριθμό των υπόχρεων παραλιών να είναι μόνο 450 ενώ υπήρχαν και 28 παραλίες που δεν ελέγχθηκαν καθόλου.

Προσθέτω ότι, μέχρι σήμερα, ο αριθμός συμβάντων και – πολύ περισσότερο – οι απώλειες ανθρώπινων ζωών έχουν σημαντικά περιοριστεί σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους του παρελθόντος.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η ασφάλεια στις παραλίες και τις θάλασσες, που διακηρύσσουμε ως θεμελιώδη προτεραιότητα της πολιτικής μας, γίνεται πράξη.

Όμως, δεν εφησυχάζουμε και δεν επαναπαυόμαστε στους αριθμούς που σας προανέφερα.

Εμείς επιθυμούμε να παρέχουμε στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ξένους λουόμενους τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Για το λόγο αυτό και μόνο για την φετινή θερινή περίοδο, με την προτεινόμενη τροπολογία, δίνουμε την δυνατότητα δραστηριοποίησης ως ναυαγοσωστών και των κατόχων πτυχίων ναυαγοσωστικών σχολών, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι η άσκηση του πολύτιμου έργου τους θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε παραλίες που θα βρίσκονται και αδειοδοτημένοι ναυαγοσώστες.

Με τον τρόπο αυτό, δίνουμε τη δυνατότητα σε πτυχιούχους ναυαγοσώστες που δεν πρόλαβαν, λόγω της πανδημίας, να πάρουν άδεια, να συνεισφέρουν στην προσπάθεια για πλήρη ναυαγοσωστική κάλυψη, με όρους που διασφαλίζουν την ασφάλεια των λουομένων.

Θεωρώ ότι όλοι μας στο Ελληνικό κοινοβούλιο αντιλαμβανόμαστε και συνηγορούμε στην ικανοποίηση της ανάγκης να διαφυλάξουμε την ασφάλεια στην θάλασσα και να συνεισφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Διαβεβαιώνω όλες και όλους, ότι κάνουμε το καλύτερο ώστε, το καλοκαίρι του 2021, να έχουμε ασφαλέστερες παραλίες και ασφαλέστερες θάλασσες».

Διαβάστε επίσης:

Celestyal Cruises: Στρατηγική συνεργασία με την AtmosAir Solutions

Ελληνική Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών: Νέο ερευνητικό έργο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Με κέρδος 200% σε πέντε μήνες πούλησε containership ο όμιλος Τσάκου