Οι Έλληνες εφοπλιστές, μετά από μια περίοδο κατοχύρωσης υπερκερδών από την πώληση παλαιότερων πλοίων τους, προχωρούν σε παραγγελίες νεότευκτων πλοίων.

Η εκτίμηση που υπάρχει σε κύκλους της Ακτής Μιαούλη είναι ότι τα έσοδα από την πώληση των πλοίων υπερβαίνει το 1,5 δισ. δολάρια.

1

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το mononews.gr από τις ναυτιλιακές εταιρείες, σε συνδυασμό με ναυλομεσιτικές και ναυπηγικές πηγές, καταγράψαμε το σύνολο των υπό ναυπήγηση ποντοπόρων πλοίων.

Από την επεξεργασία των στοιχείων αυτών, προκύπτει ότι εβδομήντα πέντε ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων έχουν υπογράψει συμβόλαια σε ναυπηγεία της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας για την κατασκευή 544 ποντοπόρων πλοίων.

Επισημαίνεται ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν παραλάβει σημαντικό αριθμό πλοίων και τα έχουν εντάξει στους ενεργούς στόλους τους.

Ειδικότερα, ναυπηγούνται 166 φορτηγά πλοία, 246 δεξαμενόπλοια, 29 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 103 πλοία μεταφοράς Gas.

Από τους εβδομήντα πέντε Έλληνες εφοπλιστές, οι κορυφαίοι δεκατρείς ναυπηγούν 317 πλοία, ενώ οι υπόλοιποι εξήντα δύο έχουν παραγγείλει 227 πλοία.

Ο Γιώργος Προκοπίου εμφανίζεται να ναυπηγεί τα περισσότερα πλοία που ανέρχονται σε 74 πλοία και ακολουθεί ο Γιώργος Οικονόμου με 43, ο Βαγγέλης Μαρινάκης με 41, ο Κρίτων Λεντούδης με 35 πλοία, η Μαρία Αγγελικούση με 23 πλοία, η Αγγελική Φράγκου με 19 πλοία, ο Λέων Πατίτσας με 15 πλοία, η Άννα Αγγελικούση με 12 πλοία, ο Γιάννης Κούστας με 12 πλοία, ο Κωνσταντίνος Μαρτίνος με 111 πλοία, ο Πάρης Κασιδόκωστας – Λάτσης με 10 πλοία και ο Νικόλας Τσάκος με 10 πλοία.

Στα φορτηγά πλοία πρώτος έρχεται ο Γιώργος Προκοπίου με 26 πλοία, δεύτερος ο Γιώργος Οικονόμου με 16 πλοία και ο Θανάσης Λασκαρίδης με 12 πλοία.

Στα δεξαμενόπλοια, πρώτος είναι και πάλι ο Γιώργος Προκοπίου με 40 πλοία, δεύτερος ο Κρίτωνας Λεντούδης με 18 πλοία, τρίτος ο Γιώργος Οικονόμου με 16 πλοία, αλλά με τον ίδιο αριθμό πλοίων και ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Στα πλοία μεταφοράς κοντέινερ πρώτος είναι ο Γιάννης Κούστας με 12 πλοία, η Αγγελική Φράγκου με 8 πλοία, η Eurobulk με 4 πλοία, η Cosmoship με 3 και ο Νίκος Τσάκος με 2 πλοία.

Στα πλοία μεταφοράς Gas πρώτος είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης με 25 πλοία, δεύτερος ο Κρίτωνας Λεντούδης με 15 πλοία, η Μαρία Αγγελικούση με 12 πλοία και ο Γιώργος Οικονόμου με 11 πλοία.

Από εννέα πλοία ναυπηγούν ο Κώστας Δελαπόρτας και ο Πόλυς Β. Χατζηιωάννου και η Pioneer Logistics.

Από οκτώ πλοία, ο Θοδωρής Κυριακού και η Ευγενία Ανδριανοπούλου.

Από επτά πλοία ο Πάνος Λασκαρίδης, ο Βασίλης Μπακολίτσας, ο Γιώργος με τον Παναγιώτη Αγγελόπουλου.

Από έξι πλοία ναυπηγούν ο Χάρης Βαφειάς, Ευάγγελος Αγγελάκος, ο Γιώργος Δελαπόρτας, ο Παντελής Κολλάκης, ο Πέτρος Παππάς, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Νίκος Σάββας.

Το σχόλιο των αναλυτών της Xclusiv Shipbrokers

“Η ελληνική ναυτιλία βιώνει μια περίοδο άνθησης, όπως αποδεικνύεται από το βιβλίο παραγγελιών πλοίων (ξηρού φορτίου, δεξαμενοπλοίων, εμπορευματοκιβωτίων, μεταφοράς αερίων άνω των 10.000 dwt)”, επισημαίνουν οι αναλυτές του Τμήματος Έρευνας, Αγοράς και Αποτιμήσων της εταιρείας Xclusiv Shipbrokers, Δημήτρης Ρουμελιώτης και Ειρήνη Διαμαντάρα, από τους οποίους ζητήσαμε να σχολιάσουν και να αναλύσουν τα δεδομένα της αγοράς.

Δημήτρης Ρουμελιώτης

“Με 544 πλοία επί παραγγελία, η Ελλάδα έχει αναρριχηθεί στη δεύτερη υψηλότερη θέση παγκοσμίως, πίσω μόνο από την Κίνα με μόλις 10 παραγγελίες. Αυτή η σημαντική αύξηση, σε σύγκριση με τα μόλις 326 πλοία παραγγελίες τον Ιούλιο του 2023, αντανακλά την αύξηση των επενδύσεων των Ελλήνων εφοπλιστών σε διάφορους τύπους πλοίων.

Το επίκεντρο για τους Έλληνες πλοιοκτήτες φαίνεται να είναι η επέκταση του στόλου των πλοίων ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοιων, με συνολικά 412 παραγγελίες για πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου (166) και δεξαμενόπλοια (246).

Αυτή η στρατηγική κίνηση ενισχύει την παρουσία των Ελλήνων σε αυτούς τους βασικούς τομείς, που ιστορικά αποτελούσαν βασικό πυλώνα της ελληνικής ναυτιλίας. Ωστόσο, το βιβλίο παραγγελιών αποκαλύπτει επίσης μια δέσμευση για διαφοροποίηση.

Οι παραγγελίες για 29 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υποδηλώνουν στήριξη στην συγκεκριμένη αγορά, παρόλο που έχουν μειωθεί σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, ενώ ο σημαντικός αριθμός παραγγελιών πλοίων μεταφοράς αερίων (103) υπογραμμίζει την εστίασή των Ελλήνων πλοιοκτητών σε πράσινα καύσιμα και στη μεταφοράς ενέργειας.

Γεωγραφικά, τα κινεζικά ναυπηγεία έχουν γίνει τα αγαπημένα των Ελλήνων, λαμβάνοντας πάνω από τα δύο τρίτα (337) των συνολικών παραγγελιών.

Αυτή η στρατηγική αλλαγή αντανακλά την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα των κινεζικών ναυπηγείων, προσφέροντας ελκυστικές επιλογές τιμολόγησης και χρηματοδότησης.

Επίσης τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας, που κατείχαν τη δεύτερη θέση για τις ελληνικές παραγγελίες το 2023, είδαν το μερίδιό τους να αυξάνεται στις 140 παραγγελίες φέτος, διατηρώντας τη δεύτερη θέση”.

Ειρήνη Διαμαντάρα

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Ρουμελιώτης και η Ειρήνη Διαμαντάρα της Xclusiv Shipbrokers, σχολιάζοντας την “αύξηση των παραγγελιών νεότευκτων πλοίων ελληνικών συμφερόντων την αποδίδουν στους ακόλουθους παράγοντες”:

“Πρώτον, οι καλές συνθήκες της αγοράς στους τομείς ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοιων, που τροφοδοτούνται από μια μακρά περίοδο δυνατών κερδών, δίνουν κίνητρα στους ιδιοκτήτες να επεκτείνουν τους στόλους τους.

Δεύτερον, η εστίαση στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, ιδιαίτερα στους επερχόμενους στόχους εκπομπών ρύπων του ΙΜΟ 2030 και 2050, ωθεί τη ζήτηση για «πράσινα» και λιγότερο ρυπογόνα πλοία. Επιπλέον, η υγιής οικονομική κατάσταση πολλών ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών μαζί με τις δυνατές χρηματοροές τους, τους δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις, αυξάνοντας την χωρητικότητα και ανανεώνοντας το στόλο.

Το μέγεθος και η δομή του ελληνικού βιβλίου παραγγελιών υποδηλώνει τη φιλοδοξία των πλοιοκτητών να εδραιώσουν τη θέση τους ως κυρίαρχη θαλάσσια δύναμη. Επιπλέον, δείχνει ξεκάθαρα τη σημαντικότητα της ελληνικής αγοράς στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία, με τα κινεζικά ναυπηγεία να είναι αυτά που ωφελούνται περισσότερο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και κάποιους πιθανούς κινδύνους. Μια ξαφνική ύφεση στη ναυτιλιακή αγορά θα μπορούσε να αφήσει ορισμένους ιδιοκτήτες με πλεονάζουσα μεταφορική χωρητικότητα και επιπλέον οικονομική πίεση.

Συνολικά, το τρέχον βιβλίο παραγγελιών παρουσιάζει την εικόνα μιας δυναμικής και φιλόδοξης ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, που επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της, με σκοπό να συνεχίζει να διαμορφώνει το παγκόσμιο θαλάσσιο τοπίο και τα επόμενα χρόνια”.

Διαβάστε επίσης:

Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Εξασφάλισε έσοδα 12,43 εκατ. δολάρια

Παναγιώτης Τσιάνος ( πρόεδρος των Λιμενικών): Δεν υπάρχουν σπίτια για να μείνουν οι Λιμενικοί στα νησιά

Στέφανος Γκίκας: Αποτελεί στρατηγική επιλογή μας για την πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση της ναυτιλίας