ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε «σταθερή ρότα» καθιέρωσης, ως ένας από τους τοπ νηογνώμονες στο κόσμο, όσον αφορά τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, βρίσκεται ο ελληνικών συμφερόντων Νηογνώμονας Phoenix Register of Shipping με έδρα τον Πειραιά.
Έχοντας ιδρυθεί το 2000, έγινε γνωστός ευρύτερα στην Ελλάδα το 2015, όταν αναγνωρίστηκε από το ελληνικό κράτος, ώστε να έχει τη δυνατότητα κυβερνητικής πιστοποίησης πλοίων και σκαφών με ελληνική σημαία σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη εθνική νομοθεσία, ενώ τα τελευταία χρόνια πήρε από το «Μνημόνιο των Παρισίων», γνωστό στη ναυτιλία ως Paris MoU, κατάταξη «high performance».
Το Paris MoU είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός που αξιολογεί την απόδοση των στόλων όλων των σημαιών που επισκέπτονται Ευρωπαϊκούς λιμένες και όχι μόνον, αλλά και τους Νηογνώμονες, μέσα από μια σειρά χιλιάδων επιθεωρήσεων που πραγματοποιούν τα στελέχη του, σε ετήσια βάση, με ένα ιδιαίτερα αυστηρό και προκαθορισμένο ελεγκτικό πλαίσιο.
Η κορυφαία απόδοση (high performance) είναι ένας δείκτης που βγαίνει από τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων και αποδίδεται σε πολύ λίγους νηογνώμονες παγκοσμίως. Ακόμα και μεγάλοι Νηογνώμονες, που είναι μέλη της Διεθνούς Ένωσης Νηογνωμόνων, βρίσκονται κάτω από τον Phoenix, όσον αφορά την απόδοσή τους.
Για την περίοδο 2017-2019 ο ελληνικών συμφερόντων νηογνώμονας βρέθηκε πάλι εφέτος «μια ανάσα» από την κορυφαία κατηγορία, αφού με απόδοση 0,03 (με όριο το 0) απέχει μόλις μια θέση από την τοποθέτησή του στην λίστα high performance.
Κάτι που είναι πολύ πιθανό να πετύχει το 2020, (αξιολόγηση τριετίας 2018 – 2020), αφού μέσα στη χρονιά έχει πετύχει τα πλοία που είναι στη κλάση του να μην έχουν καμία κράτηση, με ευθύνη του νηογνώμονα, από τους επιθεωρητές του Paris Mou.
Η καθιέρωσή του στους τοπ νηογνώμονες, σύμφωνα με τη λίστα του Paris MoU, είναι το πρώτο μέλημα των ανθρώπων που τρέχουν την εταιρεία. Να ενισχύσουν περαιτέρω το brand name που έχουν ήδη καταξιώσει, και είναι συνυφασμένο με την ποιότητα των επιθεωρήσεων διασφαλίζοντας την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ωστόσο για την ένταξή του στην Διεθνή Ένωση Νηογνωμόνων στις παρούσες συνθήκες και συγκυρίες δεν υπάρχει χώρος για ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό που να επιτρέπει κάτι τέτοιο. Για να γίνεις δεκτός στη συγκεκριμένη ένωση χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις σε χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό κλίμακας τέτοιας που είναι μη ρεαλιστική στο ορατό μέλλον.
Tα μέλη της Διεθνούς Ένωσης Νηογνωμόνων, γνωστής με τα αρχικά IACS, έχουν στην κλάση τους χιλιάδες πλοία και συνήθως μεγάλης χωρητικότητας. Στην ένωση αυτή ανήκουν οι ισχυρότεροι Νηογνώμονες στο κόσμο, όπως είναι ο ABS, o DNV GL, o Lloyd’s Register, ο Bureau Veritas, και ο Rina, που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά. Υπάρχουν φυσικά και άλλοι, όπως είναι ο Ο Ρωσικός Νηογνώμονας – RMRS, o Ινδικός Νηογνώμονας-IRS, ο Κινεζικός CCRS που έχουν τεράστιο μέγεθος, αλλά εξυπηρετούν κυρίως πλοία που φέρουν τη σημαία της χώρας τους.
Υπάρχουν και άλλοι φυσικά, όπως ο Τουρκικός νηογνώμονας – TR Lloyds. Στη λίστα του Paris MoU βρίσκεται δύο θέσεις πάνω από τον Phoenix, αλλά οι πληροφορίες από την γείτονα χώρα αναφέρουν ότι προκειμένου να έχει αυτά τα ποσοστά έχει μείνει μόνο με 50 πλοία διεθνών πλοίων στη κλάση του, και ουσιαστικά παραμένει βιώσιμος χάρη στην οικονομική επιχορήγηση του Τουρκικού κράτους χωρίς να έχει γίνει δεκτός στην εν λόγω ένωση.
Μια σημαντική εξέλιξη για τον Phoenix, θα μπορούσε να ήταν η Ευρωπαϊκή Αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας – EMSA. Αφού παγιωθεί ως brand στη συνείδηση της ναυτιλίας, στη συνέχεια, και εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις καλύπτοντας όλα τα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να εντάξει και άλλες κατηγορίες πλοίων με Ελληνική σημαία στη κλάση του. Πλοία δηλαδή που μπορούν να κάνουν και διεθνείς πλόες προσεγγίζοντας Ευρωπαϊκούς λιμένες αλλά και λιμένες τρίτων χωρών.
O Νηογνώμονας έχει αναγνωριστεί, εκτός από την Ελλάδα, από 22 ακόμη χώρες διεθνή νηολόγια-σημαίες και έχει γραφεία σε διάφορες χώρες. Tα κεντρικά βρίσκονται στον Πειραιά, ενώ υπάρχουν γραφεία στη Αίγυπτο, Ουκρανία, Τουρκία, Λίβανο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Νιγηρία, Νότια Αφρική και Παναμά ενώ υπάρχουν και διάφοροι σταθμοί επιθεωρητών ανά τον κόσμο παρέχοντας ουσιαστικά παγκόσμια κάλυψη.
O οργανισμός έχει εγκαταστήσει τεχνολογικές ευκολίες εδώ και χρόνια, ευκολίες που αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικές στην COVID εποχή επιτρέποντας την αδιάλειπτη και απρόσκοπτη λειτουργία του σε καθεστώς τηλεργασίας ενώ πρόσφατα “ανέβασε” τη νέα του ψηφιακή πλατφόρμα με το όνομα Archimedes Info. Η πλατφόρμα αυτή ενοποιεί τις λειτουργίες του Νηογνώμονα σε ένα ενιαίο πλαίσιο με κυρίαρχο στοιχείο τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα στις διαδικασίες του καθώς και την πλήρη συμμόρφωση με τα συστημικά πρότυπα λειτουργίας του Phoenix και τις απαιτήσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού – ΙΜΟ όπως αποτυπώνονται στον Κώδικα περί Αναγνωρισμένων Οργανισμών.
Η συγκεκριμένη συμμόρφωση πιστοποιείται και από την Ελλάδα, αναλογικά με τον βαθμό εξουσιοδότησης που έχει ο οργανισμός με υπουργική απόφαση από τον Ιανουάριο του 2019.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπίτι μου 2: Έσπασε κάθε ρεκόρ με σχεδόν 50.000 αιτήσεις σε 3 ημέρες – Οι προσφορές των τραπεζών και τα επιτόκια
- Η εκλογή Τασούλα και Κακλαμάνη ανοίγει θέσεις στα γαλάζια ψηφοδέλτια – Ποιοι είναι οι νέοι υποψήφιοι
- Metlen: Ξεκινά νέος κύκλος ανάπτυξης- Δύο νέες επενδύσεις στη μεταλλουργία φέτος- Σε ένα μήνα η επόμενη
- Γιώργος Οικονόμου: Επενδύσεις 1,4 δισ. δολάρια σε πλοία κοντέινερ και ιδρύει νέα εταιρεία