• Ναυτιλία

    Πέτρος Παππάς: Κέρδη στο πρώτο τρίμηνο και συμφωνίες αναχρηματοδότησης για την Star Bulk

    Πέτρος Παππάς (Star Bulk): Κέρδη 220, 4 εκατ. δολ. στο τρίτο τρίμηνο και 128 πλοία

    Πέτρος Παππάς, εφοπλιστής


    Κερδοφόρο ήταν το πρώτο τρίμηνο για την Star Bulk, συμφερόντων του εφοπλιστή Πέτρου Παππά, ενώ προτεραιότητα της εταιρείας για το επόμενο διάστημα είναι η αύξηση της ρευστότητα της.

    Ήδη διαπραγματεύεται με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση 14 πλοίων του στόλου της, ενώ στις αρχές Μαΐου ολοκλήρωσε τις εργασίες τοποθέτησης scrubbers σε 114 από τα 116 πλοία του στόλου της.

    Ο Πέτρος Παππάς, CEO της Star Bulk σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας επισήμανε: “Το COVID-19 προκάλεσε μια πρωτοφανή διακοπή του παγκόσμιου εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ξηρού φορτίου. Οι τρεις βασικές μας προτεραιότητες κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν η υγεία των ανθρώπων μας, η οικονομική υγεία της εταιρείας μας και η αδιάκοπη εξυπηρέτηση των πελατών μας και πιστεύουμε ότι έχουμε πετύχει και στους τρεις στόχους μας. Παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, η Star Bulk εμφάνισε κέρδη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, με τα έσοδα από το μέσο ισοδύναμο χρονοναύλωσης να ανέρχονται στα 100,3 εκατ. δολάρια και τα καθαρά κέρδη στα 2,8 εκατ. δολάρια”. 

    Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της εταιρείας πρόσθεσε: “Έχουμε ολοκληρώσει την επένδυση τοποθέτησης scrubbers σε 114 πλοία, τα οποία έχουν συμμορφωθεί με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και θα βελτιώσουν τις εμπορικές μας αποδόσεις στο μέλλον. Η επόμενη προτεραιότητά μας ήταν να αυξήσουμε τη ρευστότητά μας και να ενισχύσουμε τον ισολογισμό μας μέσω αναχρηματοδότησης πλοίων. Έχουμε λάβει έγκριση για χρηματοδοτήσεις που θα αποδεσμεύσουν έως και 27,5 εκατομμύρια δολάρια καθαρά έσοδα που θα χρησιμοποιηθούν για κεφάλαια κίνησης και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους δανειστές προκειμένου να αυξήσουμε σημαντικά αυτό το ποσό κατά τους επόμενους μήνες”.

    Αναφορικά με τις επιπτώσεις από την πανδημία, ο επικεφαλής της Star Bulk επισήμανε: “Παρά το γεγονός ότι ο όγκος του εμπορίου κατά το 2020 προβλέπεται να συρρικνωθεί, το μεγαλύτερο μέρος των αρνητικών επιπτώσεων αναμένεται να συγκεντρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα οικονομικά κίνητρα που παρέχονται διεθνώς εκτιμάται ότι θα τονώσουν την εμπορική δραστηριότητα μεσοπρόθεσμα, παρέχοντας ευκαιρίες για την εταιρεία μας”.

    Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακή, ανακοίνωσε ότι το Μάιο έλαβε έγκριση για δάνειο 70 εκατ. δολαρίων από το υποκατάστημα της ING στο Λονδίνο, δάνειο 35 εκατ. δολαρίων από την Alpha Bank και 50,4 εκατ. δολαρίων από την Τράπεζα Πειραιώς.

    Αποτελέσματα πρώτου τριμήνου

    Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν στα 2,8 εκατ. δολάρια, έναντι ζημιών 5,3 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Τα έσοδα από ταξίδια διαμορφώθηκαν στα 160,9 εκατ. δολάρια έναντι 166,5 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο 2019, ενώ το ημερήσιο ισοδύναμο χρονοναύλωσης υποχώρησε στα 10,949 δολ. από 11,192 δολ. το ίδιο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς.

    Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 0,03 δολ. , ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για κέρδη ανά μετοχή 0,02 δολ. Το πρώτο τρίμηνο του 2019, η Star Bulk εμφάνισε ζημίες 0,06 δολ. ανά μετοχή.



    ΣΧΟΛΙΑ