Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Performance Shipping (Αλίκη Παληού και Ανδρέας Μιχαλόπουλος): Ευνοϊκή πώληση και επαναμίσθωση πλοίου που θα παραδοθεί το 2025

Αλίκη Παληού - Ανδρέας Μιχαλόπουλος

Αλίκη Παληού - Ανδρέας Μιχαλόπουλος

Η εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία Performance Shipping, της Αλίκης Παληού και του Ανδρέα Μιχαλόπουλου, υπέγραψε συμφωνία πώλησης και επαναμίσθωσης με μη συνδεδεμένο τρίτο μέρος για ένα καινούργιο τάνκερ LR2 aframax.

Το νεότευκτο πλοίο Tier III LR2, που θα χρησιμοποιεί LNG, εξοπλισμένο με σύγχρονη τεχνολογία, συνολικής χωρητικότητας περίπου 114.000 dwt αναμένεται να παραδοθεί στην εταιρεία το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Το ποσό χρηματοδότησης bareboat ανέρχεται συνολικά σε 44,25 εκατομμύρια δολάρια και ως μέρος αυτής της συμφωνίας, το πλοίο θα πωληθεί και θα ναυλωθεί σε βάση bareboat για οκτώ χρόνια από την παράδοση.

Οι χρεώσεις ναύλωσης bareboat θα ισοδυναμούν με 96 μηνιαίες δόσεις των 7.132 δολαρίων την ημέρα και μια πληρωμή 23,7 εκατομμυρίων δολαρίων που καταβάλλεται μαζί με την τελευταία δόση, με επιτόκιο διάρκειας SOFR συν 2,425% ετησίως.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο Nasdaq εταιρεία έχει επιλογές να επαναγοράσει το πλοίο σε προκαθορισμένες τιμές μετά από δύο χρόνια ναύλωσης bareboat.

Τον Μάρτιο του 2024, η Performance Shipping συμφώνησε να ναυλώσει το πλοίο στην Clearlake Shipping για πέντε χρόνια κατά την παράδοση με επιτόκιο 31.000 δολάρια την ημέρα και δυνατότητα παράτασης για έκτο και έβδομο έτος με βασικό επιτόκιο συν μερίδιο κέρδους, εάν δηλωθεί από τον ναυλωτή.

«Έχουμε εξασφαλίσει πολύ ελκυστικούς όρους για τη χρηματοδότηση του πρώτου νεότευκτου πλοίου μας, που παραγγέλθηκε για 63,25 εκατομμύρια δολάρια, του οποίου η αξία έκτοτε έχει αυξηθεί σημαντικά.

Οι υπόλοιπες κεφαλαιουχικές μας δαπάνες για το σκάφος είναι 19 εκατομμύρια δολάρια πριν από την παράδοση, με τελική πληρωμή 34,8 εκατομμύρια δολάρια κατά την παράδοση. Είμαστε επίσης σε προχωρημένες συζητήσεις με εκμισθωτές για τα άλλα νεότευκτα δεξαμενόπλοιά μας LR2 Aframax», δήλωσε ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Performance Shipping.

Ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος πρόσθεσε ότι η ημερήσια ισοτιμία ταμειακών ροών, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών, εκτιμάται σε περίπου 25.000 δολάρια με βάση τα τρέχοντα έξοδα, τα οποία συγκρίνονται ευνοϊκά με την ημερήσια τιμή ναύλωσης των 31.000 δολάρια που εξασφαλίστηκε για τα πρώτα πέντε χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Πλειστηριασμός στο λιμάνι για τα αζήτητα

Μελίνα Τραυλού: Επενδύουμε στο μέλλον της ναυτιλίας και της πατρίδας με τις 111 υποτροφίες

Πλοίο πιάνει λιμάνι στη νήσο Ρω για πρώτη φορά στην Ιστορία