Σε τρεις περιφερειακές Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού υπάρχουν 87 καθηγητές από τους οποίους μόνο ο 22 είναι μόνιμοι! Αυτό επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης.

Η ΠΕΜΕΝ αναφέρει ότι η διαχρονική υποχρηματοδότηση και απαξίωση της ναυτικής εκπαίδευσης, με την αδιαφάνεια στο Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης που έχει να πραγματοποιήσει ισολογισμό από το 2003, έχει συσσωρεύσει οξυμένα προβλήματα στη ναυτική εκπαίδευση και προσθέτει:

“Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση με το εκπαιδευτικό προσωπικό, χαμηλόμισθοι, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι ωρομίσθιοι και ελάχιστοι ναυτοδιδάσκαλοι.

Η ΠΕΕΔΝΕ συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών πραγματοποιεί 48ωρη Πανελλαδική απεργία για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η σύνθεση μόνιμων και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στις ΑΕΝ είναι η εξής:

● ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ σε σύνολο 30 εκπαιδευτικών, οι 7 είναι μόνιμοι.

● ΑΕΝ ΧΙΟΥ σε σύνολο 24 εκπαιδευτικών, οι 4 είναι μόνιμοι.

● ΑΕΝ ΚΡΗΤΗΣ σε σύνολο 33 καθηγητών, οι 11 είναι μόνιμοι”.

Επίσης η ΠΕΜΕΝ τονίζει ότι η κατάργηση της σίτισης στο σύνολο των ΑΕΝ από το 2017, ακόμα και τα ψίχουλα του επιδόματος των 600 ευρώ το χρόνο με προϋποθέσεις και όχι για όλους τους σπουδαστές, έχουν να καταβληθούν πάνω από τρία εξάμηνα, γεγονός που έχει καταγγελθεί από το σύνολο των Δ.Σ των σπουδαστικών συλλόγων.

Η επιδοτούμενη σίτιση, επισημαίνει η ΠΕΜΕΝ, έχει ως αποτέλεσμα την κακή διατροφή των σπουδαστών, ενώ οι οικογένειες τους επιφορτίζονται με πρόσθετα οικονομικά βάρη.

Επίσης:

«Προβλήματα καταγράφονται στις υλικοτεχνικές (εργαστήρια, βιβλία) και κτιριακές υποδομές (αίθουσες). Η στέγαση παραμένει ανύπαρκτη για την ΑΕΝ Μακεδονίας, λόγω των ζημιών από τους σεισμούς του 2012, στην ΑΕΝ Χίου από το 2019 δύο όροφοι του Οίκου Ναύτη χρησιμοποιούνται για αίθουσες διδασκαλίας, ενώ δεν παραχωρούνται καταλύματα για τις σπουδάστριες».

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρωμένη μελέτη για τη ναυτική εκπαίδευση από το Ίδρυμα Ευγενίδη