• Ναυτιλία

    Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα φέρουν την προσωπική σφραγίδα του Καπετάν Τσάκου


    Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τέλεσε το απόγευμα του Σαββάτου, την Ακολουθία του Αγιασμού για τα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, αλλά και για την έναρξη του νέου σχολικού έτους του Ναυτικού Λυκείου Χίου της εταιρείας «Τσάκος Ναυτιλιακή Παιδεία».

    Τον Παναγιώτατο προσφώνησε με θερμούς λόγους ο ιδρυτής των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Εντιμολ. Άρχων Έξαρχος της Μ.τ.Χ.Ε. Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο όραμά του για τη ναυτική εκπαίδευση, αλλά και στη σημασία της ναυτιλίας.

    Στην αντιφώνησή του, ο Πατριάρχης τόνισε ότι τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα φέρουν την προσωπική σφραγίδα του Καπετάν Τσάκου, και είναι έκφραση της μέριμνάς του για τη νεότητα και της αγάπης του για την θάλασσα.

    “Με ενθουσιασμόν και ρεαλισμόν, με θάρρος και αυτοπεποίθησιν, με γνώσιν και μαεστρίαν, εδημιουργήσατε ένα αξιοζήλευτον εμπορικόν στόλον. Τα πλοία σας διασχίζουν τας θαλάσσας και τους ωκεανούς και μεταφέρουν, μαζί με τα υλικά αγαθά, το μήνυμα αδελφοσύνης και ειρήνης. Όντως, αγαπητέ Άρχων, εσείς είδατε την θάλασσαν ως μίαν δύναμιν, η οποία συνδέει και ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς.

    Και ιδού! Χαρίζετε εις την νέαν γενεάν, διά μέσου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης» και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Τσάκος Ναυτιλιακή Παιδεία», χαρίζετε στα νιάτα το πρώτον ιδιωτικόν επαγγελματικόν Λύκειον ναυτικής κατευθύνσεως εις την Ελλάδα, με έδραν την Χίον, και την πρώτην Ακαδημίαν Εμπορικού Ναυτικού, η οποία έλαβε πιστοποίησιν εκ του Υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σας συγχαίρομεν ολοκαρδίως διά τας πρωτοβουλίας σας αυτάς, διά των οποίων το όνομά σας θα γραφή με χρυσά γράμματα εις τας βίβλους των μοχθησάντων διά την μόρφωσιν και την παιδείαν της νέας γενεάς. Μεταλαμπαδεύετε εις τους φερέλπιδας νέους την αγάπην και τον σεβασμόν προς την θάλασσαν και προς τον πολιτισμόν της ναυτοσύνης ως ουσιαστικόν στοιχείον της ταυτότητός των και εις την διακονίαν ενός αγαθού σκοπού.

    Οι νέοι Πλοίαρχοι και οι Μηχανικοί Εμπορικού Ναυτικού θα είναι οι συνεχισταί της παραδόσεως των ναυτικών της Χίου, οι οποίοι διεκρίθησαν εις τον τομέα της ναυτιλίας και κατέστησαν την ερατεινήν αυτήν νήσον παγκοσμίως γνωστήν.

    Η ενασχόλησις με την θάλασσαν δεν είναι διά τους κατοίκους της Χίου απλώς εν παραδοσιακόν επάγγελμα, αλλά άθλημα. Οι απόφοιτοι της Ακαδημίας σας θα διαπορεύωνται τας θαλάσσας και τους ωκεανούς, διακονούντες την οικονομικήν πρόοδον και την αλληλεγγύην, άριστα κατηρτισμένοι εις τα πράγματα της συγχρόνου ναυτιλίας, θεωρητικώς και πρακτικώς, αλλά θα είναι και φορείς υψηλών αξιών.”

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Παναγιώτατος, είπε:

    “Συμμετέχομεν εις την χαράν σας διά την λειτουργίαν δύο Ιδρυμάτων ναυτικής παιδείας, με στόχον την αριστείαν εις τον χώρον της ναυτιλίας και την συνέχισιν, με σύγχρονον πνεύμα, μιας μεγάλης παραδόσεως εις την Χίον, την οποίαν εξόχως εκπροσωπείτε εσείς, φίλτατε Καπετάν Παναγιώτη.

    Θα προσευχώμεθα, ο Θεός της αγάπης και ο Άγιος Νικόλαος να προστατεύουν τους νέους ναυτιλλομένους, τους μελλοντικούς αξίους αποφοίτους της Ακαδημίας σας, και να τους χαρίζουν ήρεμον θάλασσαν. Να είναι καλοτάξιδα τα πλοία σας, αυτοί οι γίγαντες των μεταφορών, βασικός παράγων της παγκοσμίου οικονομίας.

    Σας συγχαίρομεν, αγαπητέ Άρχων, δι’ όλα αυτά και σας ευχαριστούμεν πάλιν και πολλάκις δι᾽ όσα γενναιοφόνως προσφέρετε ως συμπαραστάτης της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας εις το πολυδιάστατον έργον της, διά μέσου του Ιδρύματος Υποστηρίξεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αδελφότητος Οφφικιαλίων «Παναγία η Παμμακάριστος» και προσφάτως, ως μέγας χορηγός του Πανιμβριακού Συνεδρίου το οποίον πραγματοποιείται τέλη του τρέχοντος Σεπτεμβρίου εν Αθήναις. Ανεξίτηλος θα παραμείνη η σφραγίς σας εις την Πόλιν του Κωνσταντίνου εις τον, ιδική σας φιλογενεί δαπάνη, ανακαινισθέντα Ιερόν Ναόν της Αγίας Παρασκευής Πικριδίου, την οποίαν Αγίαν υμείς μεγάλως τιμάτε και ευλαβείσθε.”

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης στο mononews για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα θα ξεπεραστούν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

    Μαρίνα Χατζημανώλη: Η καρδιά της Κύπρου χτυπά πλέον στην ναυτομάνα Χίο

    Βασίλης Κικίλιας: Προσλήψεις δασοκομάντος και φέτος – Αναβαθμίζεται η εκπαίδευση των πυροσβεστών



    ΣΧΟΛΙΑ