ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο “ευεργέτης” και “ναύαρχος επί τιμή”, Πάνος Λασκαρίδης, μπορεί να αναφέρεται από τον Forbes στον πρόσφατο πίνακα με τους μεγαλύτερους 50 Έλληνες εφοπλιστές στην 24η θέση, με στόλο 58 πλοία, συνολικής αξίας 1,453 δισ. δολαρίων, αλλά και στην ετήσια κατάταξη της Naftiliakis με 85 πλοία, ωστόσο, σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές διαθέτει στόλο με 100 πλοία, αν σε αυτά προστεθούν τα υπό κατασκευή δέκα πλοία του ομίλου Laskaridis Shipping.
Με την τελευταία παραγγελία που ανέθεσε σε ναυπηγείο της Κίνας, ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, σηματοδοτεί ταυτόχρονα και την στρατηγικής σημασίας στροφή προς την πλοιοδιαχείριση μεσαίου μεγέθους δεξαμενόπλοιων.
Ο Πάνος Λασκαρίδης αιφνιδίασε με την επιχειρηματική κίνηση αγοράζοντας δύο υπο ναυπήγηση τάνκερ, η οποία στοχεύει στη διαφοροποίηση του στόλου του, στη ναυτιλιακή εταιρεία Lavinia Corporation του ομίλου Laskaridis Shipping.
Τα δύο νεότευκτα δεξαμενόπλοια, είναι τύπου MR, 50,000 tdwt, τα οποία ναυπηγούνται στο ναυπηγείο Zhoushan Changhong International Shipyards, με προγραμματισμένη παράδοση τον Νοέμβριο 2025 για το πρώτο και Φεβρουάριο 2026 για το δεύτερο πλοίο.
Τα πλοία αυτά είναι κατηγορίας ΙΜΟ 2/3 και δύνανται να μεταφέρουν χημικά φορτία καθώς και όλα τα παράγωγα πετρελαίου. Είναι εξοπλισμένα με σύγχρονες μηχανές πολύ οικονομικής κατανάλωσης συμβατικού καυσίμου καθώς και με δυνατότητα για κατανάλωση μεθανόλης (methanol ready) για τον περιορισμό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος.
Ο όμιλος Lavinia Corp/Laskaridis Shipping, πλοιοκτήτης πλοίων ξηρου χύδην φορτίου και πλοίων ψυγείων προέβη στην σημαντική επένδυση δια της αγοράς των δύο δεξαμενοπλοίων τελευταίας τεχνολογίας για την σημαντική ενίσχυση και επέκταση του υπάρχοντος στόλου του από μεσαίου μεγέθους δεξαμενοπλοίων (intermediate chemical tankers) τα οποία διαχειρίζονται από την θυγατρική εταιρεία του ομίλου Alison Management Corp.
Επισημαίνεται ότι η εταιρεία διαθέτει ένα μεταχειρισμένο δεξαμενόπλοιο MR2 που αγόρασε πριν από δύο χρόνια, καθώς και μικρά δεξαμενόπλοια που καλύπτουν εν μέρει τις ανάγκες σε καύσιμα του στόλου του ομίλου στον Νότιο Ατλαντικό.
Υπενθυμίζεται ότι η Lavinia δεν είχε αγοράσει προηγουμένως νεότευκτα δεξαμενόπλοια.
Η επιλογή της τεχνολογικά προηγμένης χωρητικότητας που είναι έτοιμη για μεθανόλη, που έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με το σχέδιο SDARI Whale CT50, υποδηλώνει ότι πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη επενδυτική απόφαση για στοχευμένη ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα.
Η Lavinia έχει ήδη δώσει δείγματα ότι θεωρεί τη μεθανόλη ως ένα πολλά υποσχόμενο καύσιμο.
Πριν από δύο χρόνια, η εταιρεία ξεκίνησε ένα πιλοτικό έργο με την Bureau Veritas για να δοκιμάσει ένα σύστημα κυψελών καυσίμου με βάση τη μεθανόλη για να καλύψει το σύνολο των ηλεκτρικών αναγκών του 64.000-dwt ultramax bulker Leonidas (κατασκευής 2017).
Τον Μάιο του 2024, η Lavinia ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει το σχετικό σύστημα σε οκτώ αδελφά πλοία. Συνολικά σήμερα ο όμιλος του Πάνου Λασκαρίδη ναυπηγεί δέκα πλοία.
Η εταιρεία έχει υπό κατασκευή επτά νεότευκτα kamsarmax με συμβατικά καύσιμα, τέσσερα στη ναυπηγική Qingdao Yangfan και τρία στη Cosco Shipping Heavy Industry (Yangzhou), τα οποία πρόκειται να παραδοθούν μεταξύ 2025 και 2027.
Πριν από δύο μήνες, η Lavinia ίδρυσε επίσης μια νέα κοινοπραξία με τον όμιλο Liaoyu για να εμβαθύνει τη συνεργασία της με τον κινεζικό όμιλο επεξεργασίας ψαριών που εκτείνεται σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
“Οι εταίροι [Lavinia και Liaoyu] προχωρούν τώρα με το σχεδιασμό και τις προδιαγραφές των πλοίων που θα κατασκευαστούν σε συνεργασία με το αντίστοιχο γραφείο σχεδιασμού και ναυπηγεία”, αναφέρει η Lavinia σε ανάρτηση στο LinkedIn.
Πριν από λίγες ημέρες, στη διάρκεια τελετής που έγινε στην Κίνα, ο πρόεδρος και του “Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη”, Πάνος Λασκαρίδης, τιμήθηκε από την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS) στο Πεκίνο, με την αναγόρευσή του ως επίτιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου του CASS.
Επισημαίνεται ότι ο Πάνος Λασκαρίδης ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, για την τιμή και το προνόμιο να λάβει αυτή τη διακεκριμένη διάκριση, απηύθυνε διάλεξη στα μέλη ΔΕΠ, μεταπτυχιακούς και φοιτητές του Πανεπιστημίου, με θέμα τις Ελληνοκινεζικές σχέσεις στο χώρο της οικονομίας, της ναυτιλίας και του πολιτισμού, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Σε ειδική τελετή προς τιμήν του, ο Πάνος Λασκαρίδης απηύθυνε διάλεξη στο πρυτανείο του CASS με θέμα «Ελλάδα και Κίνα – Παράλληλοι Πολιτισμοί και Σύγχρονες Σχέσεις».
Ο πρόεδρος του “Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη” δήλωσε ότι τον τιμά ιδιαίτερα η αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλει εδώ και πολλά χρόνια για την προώθηση των πολιτιστικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της πατρίδας του και του δίνει δύναμη να συνεχίσει με την ίδια θέρμη και στο μέλλον.
Επίσης, πριν εβδομάδες έγινε και η ονοματοδοσία του “Περσέας” που δώρισε ο Πάνος Λασκαρίδης στο Πολεμικό Ναυτικό.
Στη διάρκεια της τελετής ονοματοδοσίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του πλοίου:
«Με ιδιαίτερη χαρά παρακολούθησα σήμερα την τελετή ύψωσης της σημαίας και ονοματοδοσίας του πλοίου Γενικής Υποστήριξης – Ειδικών Επιχειρήσεων “ΠΕΡΣΕΑΣ”. Μια ακόμη σημαντική συνεισφορά του Υποναυάρχου ε.τ. Παναγιώτη Λασκαρίδη στο Πολεμικό μας Ναυτικό, με την οποία συμβάλλει στην ασφάλεια της πατρίδας μας. Εύχομαι το πλοίο να είναι πάντα καλοτάξιδο και στον Κυβερνήτη και το πλήρωμα να πλέουν σε ήρεμες θάλασσες, με τον Άγιο Νικόλαο στη πλώρη του».
Ανάδοχος του ΠΓΥ-ΕΕ ΠΕΡΣΕΑΣ ήταν η Δόκιμος Υπαξιωματικός ΣΜΥΝ (Τ/ΠΜ) 3ης Τάξης Κωνσταντίνα Μπογδανάκη.
Η νέα Μονάδα θα αναβαθμίσει σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού.
Επίσης, ο Πάνος Λασκαρίδης βραβεύτηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής, σε τελετή που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η απονομή του Παρασήμου στον Έλληνα εφοπλιστή και Υποναύαρχο επί τιμή του Πολεμικού Ναυτικού, έγινε για τη σημαντική προσφορά του στην Πατρίδα και ιδιαιτέρως για τη συμβολή του στη σημαντική ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προεξεχόντων μεταξύ άλλων δωρεών του, της παραχώρησης στο Πολεμικό Ναυτικό και της πλήρους επιχειρησιακής ένταξης στον Στόλο τεσσάρων μεγάλων πολεμικών πλοίων υποστήριξης μονάδων κρούσεως και ειδικών αποστολών.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προσφώνησή της ανέφερε:
«Κύριε Ναύαρχε, Σας απονέμω το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής σε αναγνώριση της πολύχρονης και πολυσχιδούς προσφοράς σας στην πατρίδα. Τόσο στον τομέα της άμυνας, τον οποίο ενισχύετε με ξεχωριστή γενναιοδωρία, όσο και στον τομέα του πολιτισμού, με τις ιδιαίτερες δράσεις του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στο οποίο προεδρεύετε, για την προαγωγή των ελληνικών γραμμάτων, της ιστορικής γνώσης, της ναυτικής έρευνας, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη σύνδεση της παράδοσης με την καινοτομία. Παράλληλα, σας τιμάμε για τη μέριμνα που επιδεικνύετε προς το κοινωνικό σύνολο, μέσω της ενεργού συμμετοχής σας στην κοινότητα.
Ιδιαίτερη μνεία, ωστόσο, οφείλεται στη διαρκή προσφορά σας στο Πολεμικό μας Ναυτικό, έναν από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής μας ισχύος. Ακολουθώντας το παράδειγμα των μεγάλων ευεργετών, οι οποίοι στήριξαν το έθνος μας σε κρίσιμες περιόδους της ιστορίας μας, είστε κι εσείς ένας από τους ένθερμους πατριώτες που συμβάλλετε στην ασφάλεια της πατρίδας, ενισχύοντας την αποτρεπτική ικανότητα του Ναυτικού μας. Το παράσημο αυτό είναι η έκφραση της ευγνωμοσύνης της Πολιτείας για την πολύτιμη συνεισφορά σας στο κοινό καλό».
Από την πλευρά του, ο Υποναύαρχος Πάνος Λασκαρίδης αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο για την υψίστη τιμή που έγινε στο πρόσωπό του με την απονομή σ’ αυτόν του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής, επεσήμανε ότι «Η ανιδιοτελής προσφορά προς την Πατρίδα αποτελεί ύψιστο καθήκον του κάθε Έλληνα. Στην Πατρίδα όλοι οφείλουμε. Καθένας προσφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του. Η κλίση και η αγάπη μου για τη Θάλασσα με έχουν οδηγήσει να βοηθώ κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα και οφείλω να δηλώσω πως η Πατρίδα με έχει ανταμείψει για αυτό στον ύψιστο βαθμό».
Ο Πάνος Λασκαρίδης, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, με πολυσχιδείς επαγγελματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που εκτείνονται από την Κίνα και φτάνουν μέχρι και τα νησιά Φόκλαντ.
Ισως είναι ο μοναδικός Ελληνας που ασχολείται ταυτόχρονα με τόσα διαφορετικά πράγματα: Τη διακίνηση πετρελαίου, φυσικού αερίου, με την αλιεία και τη μεταφορά τους με πλοία – ψυγεία, με ναυπηγεία, με αεροπλάνα, με ξενοδοχεία, με καζίνο.
Το Πολεμικό Ναυτικό του έχει απονείμει τον τίτλο “υποναύαρχος επί τιμή”, τον Ιούλιο του 2020. Ο Έλληνας εφοπλιστής, Πάνος Λασκαρίδης, έχει προσφέρει δωρεές προς το Πολεμικό Ναυτικό που η αξία τους ανέρχονται πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ! Σημαντικές είναι όμως και οι δωρεές του και προς το Λιμενικό Σώμα.
Τα τελευταία χρόνια, από το 2019 έως και σήμερα, αγόρασε και παραχώρησε πέντε υποστηρικτικά πλοία: “Κύκνος”, “Άτλας”, “Ηρακλής”, “Αίας” και “Περσέας”, προχώρησε σε επισκευές και εκσυγχρονισμό του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς και σε δεκάδες άλλες γενναιόδωρες πράξεις, για την βελτίωση των πολεμικών μας πλοίων.
Το 2014 παραχώρησε την θαλαμηγό “Κύκνος”, που έχει 36 μέτρα μήκος και αξιοποιείται για την εκπαίδευση των δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού. Αποκατέστησε τις ζημιές στο Θωρηκτό “Αβέρωφ”.
Επίσης, επισκεύασε αρκετούς πέτρινους φάρους, που συντηρεί το Πολεμικό Ναυτικό, όπως η περίφημη “Ντάνα” στο μπογάζι του Πόρου.
Ο Πάνος Λασκαρίδης, για την τεράστια προσφορά του έχει τιμηθεί παλαιότερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος του απένειμε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής.
Στη διάρκεια της τελετής, ο Π. Παυλόπουλος , απευθυνόμενος στον Πάνο Λασκαρίδη, είπε: “ το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής σας απονέμεται για το σύνολο της προσφοράς σας στον Τόπο μας”.
Η ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσφορά του “Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στις Τέχνες, στα Γράμματα, στην Ιστορία και στη Ναυτική Παράδοση, στην προσφορά του Πάνου Λασκαρίδη προς το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα και στην προσφορά στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ναυτιλία, υπό την ιδιότητά του, τότε, ως Προέδρου της Ένωσης Ευρωπαίων Εφοπλιστών”.
Ο Πάνος Λασκαρίδης, διακρίνεται για την ευθυκρισία του και είναι ένας άνθρωπος που συχνά διατυπώνει ελεύθερα τις απόψεις του για τα ναυτιλιακά δρώμενα και δεν διστάζει δημόσια να διαφοροποιείται από την επίσημη θέση των συλλογικών φορέων του εφοπλισμού και να συγκρούεται με απόψεις που δεν τις θεωρεί σωστές.
Ο Παναγιώτης Λασκαρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Braunschweig της Γερμανίας (Dept. of Internal Combustion Engines), κάτοχος M.Sc. στη Μηχανολογία από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Dept of Engineering), κάτοχος διπλώματος στη Ναυπηγική από το Royal Corps of Naval Constructors (Ηνωμένο Βασίλειο) και μεταπτυχιακού τίτλου M.S.c. στη Ναυπηγική από το London University (University College).
Το 1977, ίδρυσε τις εταιρείες Laskaridis Shipping Co. Ltd (Shipmanagers). και Lavinia Corporation (Shipoperators με πωλήσεις περίπου 900 εκατ. δολαρίων το 2015). Σήμερα κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και στις δύο εταιρείες, όπως και τη θέση του Αντιπροέδρου του Ομίλου Ναυπηγείων Astican (Λας Πάλμας, Ισπανία).
Διετέλεσε και συμμετέχει ως απο διάφορες θέσεις ευθύνης ή απλό μέλος σε θεσμικούς φορείς και οργανώσεις ως κάτωθι: πρόεδρος της ECSA (European Community Shipowners’ Associations), Fellow, Institute of Marine Engineers (U.K.), Fellow, Institute of Mechanical Engineers (U.K.), Fellow, Royal Institution of Naval Architects (U.K.), Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτασφαλιστικού Οργανισμού The United Kingdom, Freight Demurrage and Defence Association (U.K.), Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, Μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μέλος του SNAME (Society of Naval Architects and Marine Engineers – U.S.A.), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, The Hellenic War Risks Maritime Association (The Hellenic Club), Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Bureau Veritas (Γαλλικός Νηογνώμων), Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Lloyds Register of Ships (Αγγλικός Νηογνώμων), Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής NKK – Τόκυο (Ιαπωνικός Νηογνώμων).
Ο Πάνος Λασκαρίδης αποφοίτησε από τη Σχολή το 1965 και σπούδασε στη Γερμανία Μηχανολογος Μηχανικος στο ΤU Braunschweig και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακά στο Λονδίνο παίρνοντας Master Ναυπηγικής. Νυμφεύθηκε την Μαριλένα Κουμπς και απέκτησε τέσσερα παιδιά.
Το όραμα του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη είναι να μετατρέψει τον
Πειραιά, εκτός από Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο σε Πολιτιστικό Κέντρο με διεθνή ακτινοβολία.
Ο Πάνος Λασκαρίδης, διαθέτει στην προσωπική του συλλογή, πενήντα τρεις πίνακες του Κωνσταντίνου Βολανάκη, που η συνολική τους αξία, ξεπερνάει το ένα, ίσως και δύο, το πιθανότερο και τρία ή και τέσσερα ποντοπόρα πλοία.
Η “Πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας” του μεγαλύτερου Έλληνα ζωγράφου Κωνσταντίνου Βολανάκη, είναι ο αγαπημένος πίνακας του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη.
Η Μαριλένα Λασκαρίδη
Η Μαριλένα Λασκαρίδη, σύζυγος του Πάνου Λασκαρίδη και μητέρα της Κατερίνας και της Σουζάνας, όπως της Χριστίνας και του Παναγιώτη, ήταν η ψυχή του Ιδρύματος, όμως “έφυγε” αιφνιδίως, στις 6 Αυγούστου 2015, όταν βρισκόταν στην Ύδρα.
Η Μαριλένα Λασκαρίδη, “υπήρξε η «ψυχή» του Ιδρύματος και της Βιβλιοθήκης «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ», έργα ζωής, τα οποία υπηρέτησε ακούραστα, με σεμνότητα, αφοσίωση, όραμα για τον πολιτισμό και την παιδεία, αίσθημα αγάπης και κοινωνικής προσφοράς”.
Ο πατέρας της Μαριλένας ήταν Σκωτσέζος και η μητέρα της από την οικογένεια του ευεργέτη Ζάππα. Είχε σπουδάσει μάρκετινγκ, διαφήμιση και στην κειμενογράφηση. Γνώρισε τον Πάνο Λασκαρίδη σε νεαρή ηλικία, όταν εκείνος υπηρετούσε ακόμη τη στρατιωτική του θητεία.
Στις 9 Δεκεμβρίου 2022 έγιναν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Ναυτικού Νοσοκομείο Αθηνών που χρηματοδότησε το Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη.
Η δωρεά, έγινε από τον Πάνο Λασκαρίδη στη μνήμη της συζύγου του Μαριλένας Λασκαρίδη και ανήλθε σε 1 εκατομμύριο ευρώ.
Η επέκταση της πτέρυγας του Ν.Ν.Α. αφορούσε στον κτιριακό και εξοπλιστικό εκσυγχρονισμό της Πτέρυγας Νοσηλείας, στην συγκρότηση χώρων για την Καρδιολογική Κλινική και στην δημιουργία πτέρυγα Βραχείας Νοσηλείας.
Την ίδια στάση με τον πατέρα τους τηρούν και τα τέσσερα παιδιά του εφοπλιστή, οι θυγατέρες του Κατερίνα, Σουζάνα και Χριστίνα καθώς και ο γιος του Παναγιώτης. Για τη νέα δωρεά, ο αρχηγός του Π.Ν. και η στρατιωτική ηγεσία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού μας με μία ακόμα αξιόμαχη μονάδα, που θα ενταχθεί σύντομα στη δύναμη του στόλου.
Την οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία, ίδρυσε ο πατέρας του Κωνσταντίνος Λασκαρίδης. Η εταιρεία “Ευριδίκη” διέθετε τότε πέντε πλοία – ψυγεία, τα οποία μετέφεραν αλιεύματα για την εταιρεία «Κατεψυγμένα Ψάρια Ευριδίκης».
Σταδιακά η εταιρεία απέκτησε και άλλα πλοία – ψυγεία και ποντοπόρα πλοία και ο στόλος θα φτάσει τα 90 πλοία, ενώ απέκτησαν προνομιακές σχέσεις για την αλιεία στα νησιά Φώκλαντ.
Το 1990, εξαγόρασαν τη ρωσική εταιρεία Riga Transport Fleet και λίγο αργότερα ξεκίνησαν τις επενδύσεις στη στεριά. Απέκτησαν το 40% της Hyatt που διαθέτει το ξενοδοχείο και το καζίνο στη Θεσσαλονίκη, καθώς και το Mont Parnes.
Το 2000, η Hyatt εξαγοράζει τη «Λάμψα» και αποκτά το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», το οποίο αργότερα πέρασε εξολοκληρου στους αδελφούς Λασκαρίδη.
Στην ακτοπλοΐα, αγόρασαν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Minoan Lines και της Hellenic Seaways (πρώην ΜFD), που στη συνέχεια πούλησαν στην ΑΝΕΚ και τα αδέλφια Πάνος και Θανάσης Λασκαρίδης, αποκόμισαν σημαντικά υπερκέρδη, ενώ επεκτάθηκαν και στο λιανεμπόριο με την είσοδο στην “Elmec Sport”.
Η Πινακοθήκη του Πάνου Λασκαρίδη
Με βάση την εκτίμηση της αείμνηστης, ιστορικού, αρχαιολόγου και διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα, ότι κατ΄ ελάχιστο ο κάθε πίνακας του Κωνσταντίνου Βολανάκη αξίζει 300.000 ευρώ, τότε η αξία των 53 πινάκων που διαθέτει ο Πάνος Λασκαρίδης, ανέρχεται σε 15. 600.000 ευρώ.
Ωστόσο, η πραγματικότητα όσον αφορά την αξία αυτής της συλλογής είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν υπολογίσουμε ότι στις 11 Νοεμβρίου 2008, ο πίνακας του Κωνσταντίνου Βολανάκη, “Η αποβίβαση του Γιώργου Καραϊσκάκη στο Φάληρο”, εκποιήθηκε απο τον οίκο Sotheby’s, στην τιμή του 1.970.855 ευρώ.
Η τιμή αυτή είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε σε δημοπρασία για πίνακα Έλληνα ζωγράφου. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στον πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα, “Γιορτή στα Μέγαρα” πουλήθηκε με 1.138.396 ευρώ στις 15 Νοεμβρίου 2006 πάλι σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s.
Πηγές αναφέρουν ότι ο Πάνος Λασκαρίδης διαθέτει και άλλα έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη, αλλά δεν τα έχει παρουσιάσει επίσημα.
Επισημαίνεται ότι στη συλλογή του Κ. Βολανάκη, που διαθέτει ο Πάνος Λασκαρίδης, περιλαμβάνονται και δύο πίνακες που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά προς όφελος των ατόμων με προβλήματα όρασης. Οι πίνακες αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτόνομα και παρουσιάζουν σε γραφή Braille τον πίνακα, ενώ, για μια πιο ολιστική χρήση και εμπειρία, έχει οργανωθεί, από το Ίδρυμα “Αικατερίνης Λασκαρίδη” εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και επιμορφωτικό για εκπαιδευτικούς και φοιτητές.
Η συλλογή έργων του Κωνσταντίνου Βολανάκη του Παναγιώτη Κ. Λασκαρίδη, όπως τον εξιστορεί ο ίδιος, ξεκίνησε περί τα 1990, όταν απέκτησε το έργο «Φέρνοντας την Ψαριά».
Η επιρροή της Σχολής του Μονάχου, η εικαστικότητα της προκυμαίας, η ζωή στο λιμάνι, τα γαλήνια αγκυροβόλια, οι ήρεμες σκηνές ψαρέματος, οι αναχωρήσεις, η δύναμη των χρωμάτων και του φωτός σε μνημειώδεις σκηνές, όπως η «Πυρπόληση της τουρκικής Φρεγάτας», μία ζωντανή έκρηξη, καθώς και τα χρώματα του δειλινού που σύγχρονοι ιστορικοί τέχνης έχουν συγκρίνει με τη δυναμική αυτών του διάσημου Βρετανού ζωγράφου Τζόσεφ Μάλλορντ Ουίλλιαμ Τέρνερ (Joseph Mallord William Turner, 1775-1851), γοητεύουν τον συλλέκτη και η συλλογή σταδιακά εμπλουτίζεται. Η συλλογή έργων Βολανάκη του Π. Κ. Λασκαρίδη αριθμεί πλέον 52 έργα και συνεχίζει να αυξάνεται.
Ως η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων Βολανάκη, αποτελεί σημείο αναφοράς στον κόσμο της Νεοελληνικής Τέχνης και της ελληνικής ιστοριογραφίας.
Η συλλογή, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον, εγχώριο και παγκόσμιο, αρκετών ιστορικών, μουσείων και μουσειολόγων. Πέρα από τη συμμετοχή μεμονωμένων έργων σε διάφορες εκθέσεις, μεγάλες εκθέσεις έχουν διοργανωθεί γύρω από το σύνολο της συλλογής, με πιο πρόσφατη αυτή στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Κωνσταντίνος Βολανάκης: Νόστος της θάλασσας, έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές.
Σήμερα, η αναμέτρηση του Βολανάκη με την απεραντοσύνη της θάλασσας, όπως σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Θοδωρής Κουτσογιάννης, συναντά το όραμα του συλλέκτη, όραμα σμιλευμένο με την επιθυμία της γυναίκας του, Μαριλένας Λασκαρίδη, και συνιδρύτριας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, για απεραντοσύνη της γνώσης. Ως σύγχρονος μαικήνας, με την κυριολεκτική σημασία του όρου, ο Παναγιώτης Κ. Λασκαρίδη “δωρίζει” την προσωπική του συλλογή θαλασσογραφιών Κωνσταντίνου Βολανάκη στην ψηφιακή εποχή.
Διαβάστε επίσης:
Pyxis (Βαλέντιος Βαλεντής): Κέρδη 3,6 εκατ. δολαρίων στο γ’ τρίμηνο
ΑΣΙΓΑΣΤΟΣ ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ: «Για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να ζήσουμε όλοι ελεύθεροι»