ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
«Οι Ουρουγουανοί είναι συνώνυμοι του «Ελληνολάτρεις» και η ίδρυση το 1978 του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» είναι ένα μικρό αντίδωρο αυτής της αγάπης τους»
Αυτό σημείωσε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, όταν ήθελε να εξηγήσει τους λόγους που αποφάσισε να δημιουργήσει το ίδρυμα Μαρία Τσάκος στο Μοντεβιδέο.
Χρόνια πριν, η επαφή του Καπτ. Παναγιώτη Τσάκου με τους Ουρουγουανούς τού αποκάλυψε έναν λαό με ιδιαίτερη καλλιέργεια και λάτρη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και της ελληνικής παράδοσης.
Ένα ίδρυμα που προσφέρει δωρεάν μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας, χορών, τραγουδιού, ιστορίας της τέχνης, λογοτεχνίας, μυθολογίας, φιλοσοφίας και ελληνικής κουζίνας, σε περισσότερους από 400 Ουρουγουανούς μαθητές. Διαθέτει, επίσης, μια μεγάλη βιβλιοθήκη με ελληνική και ισπανικά βιβλία, από διάφορους τομείς του ελληνικού πολιτισμού.
Το Ίδρυμα, που αρχικά ονομαζόταν Ίδρυμα Τσάκου και μετονομάστηκε το 2002, εις μνήμην της σεβαστής μητέρας του καπετάν Παναγιώτη, τώρα μπαίνει σε νέα εποχή, Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, αναγνωρίστηκε επισήμως το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας του Ιδρύματος ως δομή του Υπουργείου (Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού – ΤΕΓ). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εδραίωσή του ως φορέα παροχής ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Ουρουγουάη.
Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα έχει αναγνωριστεί επίσημα και από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Ουρουγουάης ως επίσημο Εξεταστικό Κέντρο Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας για τους σπουδαστές από την Ουρουγουάη και τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Στόχος του Ιδρύματος αποτελεί και η μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα αποτελεί και έδρα του ουρουγουανικού τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Τον Δεκέμβριο του 2003, το Ίδρυμα βραβεύτηκε για το σημαντικό πολιτιστικό και κοινωφελές έργο του από την Ακαδημία Αθηνών σε ειδική πανηγυρική συνεδρία παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.
Στην Χίο
Και αν στην μακρινή Ουρουγουάη, το ίδρυμα κρατάει ψηλά την ελληνική σημαία, πίσω στην Ελλάδα και τη Χίο την ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειας Τσάκου το κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης από το 2010 που ιδρύθηκε, αναπτύσσει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προαγωγή της ευημερίας των ναυτικών, στην μόρφωση, την εκπαίδευση και την έρευνα θεμάτων ναυτιλίας, στην προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος και την ναυτική κληρονομιά και παράδοση.
Υποστηρίζει επίσης πρωτοβουλίες που καλλιεργούν τις αξίες της κοινωνικής ευθύνης, της ηθικής συμπεριφοράς και της ακεραιότητας του χαρακτήρος, καθώς και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην διαρκή βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, συνυφασμένες με την αδιαμφισβήτητη συμβολή της ναυτιλίας στην παγκόσμια και ιδιαίτερα στην ελληνική οικονομία.
Δραστηριοποιείται έντονα και σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα η Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας – Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού» ιδρύθηκε το 2013 από την οικογένεια του Καπτ. Παναγιώτη Ν. Τσάκου, υλοποιώντας το όραμα της αείμνηστης κόρης του Μαρίας. Είναι εντεταγμένη στους σκοπούς και δράσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και αποσκοπεί να αποτελέσει ένα υψηλού επιπέδου σύγχρονο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πυρήνα ζωής μέσα στα πλαίσια της κοινωνίας της Χίου γενικά και των Καρδαμύλων ειδικότερα.
Στο «Σπίτι της Μαρίας» φιλοξενούνται αγόρια από όλη την Ελλάδα, που μπορούν να φοιτήσουν στις σχολικές μονάδες των Καρδαμύλων και στα οποία, εκτός από στέγη και τροφή, παρέχονται όλα τα αναγκαία μέσα για την καλύτερη σχολική τους επίδοση.
«Παιδί» του Ιδρύματος και το «Teens», που φυσικά, όπως αφήνει να εννοηθεί και η επιλογή του τίτλου, απευθύνεται σε εφήβους που θέλουν να αδράξουν την ευκαιρία και να κάνουν ναυτική καριέρα. Με σκοπό την ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης και μέσω ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού προγράμματος και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού την παροχή ευκαιριών σε παιδιά Λυκείου να στραφούν σε Ναυτικά και Ναυτιλιακά Επαγγέλματα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Μαρία Τσάκος ίδρυσε το 2018 στη Χίο το πρώτο ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ναυτικό λύκειο στην Ευρώπη.
«Από ένα Ναυτικό Λύκειο, ιδιωτικό ή δημόσιο, ο μαθητής-μαθήτρια μπορεί να ακολουθήσει είτε την καριέρα του Αξιωματικού Εμπορικού Ναυτικού, πλοίαρχος ή μηχανικός, είτε να εισαχθεί σε Πανεπιστημιακές σχολές που άπτονται της Ναυτιλίας. Ενδεικτικά αναφέρονται: Ναυπηγοί, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι του Πολυτεχνείου, τμήματα ναυτιλιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πειραιώς, τμήματα, Περιβάλλοντος και Σωμάτων Ασφαλείας και πολλά ακόμη τμήματα», επισημαίνει ο Μιχάλης Μπελεγρής, Γενικός Διευθυντής του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».
Τα έργα του Ιδρύματος είναι αφιερωμένα στη μνήμη της Μαρίας Τσάκου, κόρης του καπετάν Παναγιώτη που έφυγε νωρίς.
Διαβάστε επίσης
Επένδυση έκπληξη από τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike