ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία, που γιορτάζεται κάθε 18η Μαΐου, επικεντρώθηκε στον κρίσιμο ρόλο των γυναικών στη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη μεταβαλλόμενη στάση απέναντι στο φύλο στον κλάδο.
Το πρώτο Βραβείο Ισότητας των Φύλων του ΙΜΟ απονεμήθηκε στη Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου (Κύπρος), για την αφοσιωμένη υπηρεσία της στις γυναίκες στη ναυτιλία κατά τη θητεία της ως πρόεδρος της WISTA International.
Η Ημέρα Γυναικών στη Ναυτιλία, που τηρείται παγκοσμίως στις 18 Μαΐου κάθε χρόνο, επιδιώκει να αναδείξει το προφίλ των γυναικών στη ναυτιλία, προωθώντας παράλληλα την πρόσληψη, τη διατήρηση και τη διαρκή απασχόλησή τους στον κλάδο.
Επί του παρόντος, μόνο το 29% του συνολικού εργατικού δυναμικού στη ναυτιλία και το 20% του εργατικού δυναμικού των εθνικών ναυτιλιακών αρχών είναι γυναίκες. Οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το 2% των ναυτικών παγκοσμίως.
Μιλώντας σε μια διεθνή εκδήλωση για την εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), Arsenio Dominguez δήλωσε:
«Πρέπει – και θα κάνουμε – περισσότερα. Επενδύοντας στην εκπαίδευση και την επαγγελματική ανάπτυξη των γυναικών, ενδυναμώνουμε τις γυναίκες, προωθούμε την καινοτομία και προάγουμε τη βιωσιμότητα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, προς όφελος όλων».
Η άνοδος της ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης καθώς και της πράσινης τεχνολογίας στον τομέα θα απαιτήσει νέες δεξιότητες και ενδεχομένως να σηματοδοτήσει νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας για τις γυναίκες.
«Η αλλαγή είναι και απαραίτητη και έρχεται. Με την αύξηση του εμπορίου και τη μετάβαση προς έναν πιο πράσινο και πιο βιώσιμο τομέα, οι ευκαιρίες για ενίσχυση της διαφορετικότητας και της ένταξης είναι μπροστά μας. Θέλω όλοι να κοιτάξετε πώς μπορείτε να ωθήσετε την κατανόηση, την ευαισθητοποίηση και την αλλαγή στους οργανισμούς σας», είπε ο A. Dominguez.
Αναγνώρισε το έργο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μακροχρόνιου προγράμματος Women in Maritime του ΙΜΟ, το οποίο υιοθετεί μια τριμερή προσέγγιση «εκπαίδευση-ορατότητα-αναγνώριση» για τις γυναίκες.
Ξεκίνησε το 1988, το πρόγραμμα υποστηρίζει την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών μέσω υποτροφιών ειδικών για το φύλο. πρόσβαση σε τεχνική κατάρτιση υψηλού επιπέδου για γυναίκες· υποστήριξη για ευκαιρίες εξέλιξης σταδιοδρομίας σε ναυτιλιακές διοικήσεις, λιμένες και ινστιτούτα ναυτιλιακής κατάρτισης· και με τη διευκόλυνση της εγκατάστασης επαγγελματιών γυναικών σε ναυτιλιακές ενώσεις, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο ΙΜΟ δεσμεύεται να βοηθήσει τα κράτη μέλη του να επιτύχουν την Ατζέντα του 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), ιδιαίτερα τον Στόχο 5 για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών.
Το Συμπόσιο περιλαμβάνει μια σειρά από διακεκριμένους ναυτικούς, επαγγελματίες της ναυτιλίας και ναυτιλιακούς ηγέτες που θα μιλήσουν για την αναπλαισίωση της ασφάλειας στη θάλασσα μέσα από το γυναικείο φακό και πώς να εφαρμόσουμε μια ολιστική προσέγγιση για την ασφάλεια στη θάλασσα, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις του φύλου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, δόθηκε το πρώτο Βραβείο Ισότητας των Φύλων του ΙΜΟ στην Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου από την Κύπρο, πρώην Πρόεδρο της WISTA International.
Ημέρα των γυναικών στη ναυτιλία σήμερα και ο ΙΜΟ τίμησε την ημέρα προτρέποντας την ναυτιλιακή βιομηχανία να επενδύσει στο μέλλον διασφαλίζοντας την ισότητα των φύλων. Για να τονίσει τις συνεχιζόμενες ανισότητες, ο ΙΜΟ ανέφερε στοιχεία που λένε ότι επί του παρόντος μόνο το 29% του συνολικού ναυτικού εργατικού δυναμικού και το 20% του εργατικού δυναμικού των εθνικών ναυτιλιακών αρχών είναι γυναίκες.
Η BIMCO και το ICS πραγματοποίησαν έρευνα το 2021 που ανέφερε ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 1,2% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού των ναυτικών. Το πρόγραμμα Women in Maritime του ΙΜΟ, που ξεκίνησε το 1988, υιοθετεί μια τριπλή προσέγγιση «κατάρτισης-ορατότητας-αναγνώρισης» για τις γυναίκες.
Ο ΙΜΟ επισημαίνει αναδυόμενα ζητήματα της βιομηχανίας, όπως η άνοδος της ψηφιοποίησης και του αυτοματισμού, καθώς και η πράσινη τεχνολογία στον τομέα υπογραμμίζοντας ότι τα ζητήματα αυτά θα απαιτήσουν νέες δεξιότητες και ενδεχομένως θα σηματοδοτήσουν νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας για τις γυναίκες.
Από τα ψηφιοποιημένα συστήματα υποστήριξης στην ξηρά έως τους επικεφαλής μηχανικούς και τους πλοιάρχους, οι εργαζόμενες γυναίκες θα συμμετάσχουν σε έναν ναυτιλιακό τομέα που η βιομηχανία αναμένει ότι θα έχει έλλειψη 89.510 ειδικευμένων αξιωματικών έως το 2026, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS) και της BIMCO.
Η προσέλκυση νέων εργαζομένων στη βιομηχανία είναι ουσιαστικής σημασίας, αλλά πρέπει επίσης να υπάρχει κατάρτιση για την εκπαίδευση νέων και υφιστάμενων εργαζομένων σχετικά με τις τεχνολογικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής τεχνολογίας και της σειράς νέων καυσίμων που θα χρειαστούν διαφορετικές τεχνικές χειρισμού για τη διαχείρισή τους.
Η πρόσληψη γυναικών είναι κρίσιμη σε αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με τη Mariana Noceti, επικεφαλής του προγράμματος Women in Maritime (WIM) του ΙΜΟ, η οποία δήλωσε ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 51% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά μόνο το 2% του εργατικού δυναμικού των ναυτικών.
Διαβάστε επίσης:
Υεμένη: Επίθεση σε δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά
Συμφωνία Σεμίραμις Παληού και Γιώργου Οικονόμου για την OceanPal
Γ. Παππάς (υφυπ. Ναυτιλίας): Διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»