ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΗΠΑ: Σύμφωνα με τους New York Times ο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στους Ουκρανούς να χτυπήσουν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία
Περίπου 13 εκατομμύρια τόνοι προϊόντων έχουν εξαχθεί μέσω του ουκρανικού διαδρόμου από 400 πλοία σε 24 χώρες από τον Αύγουστο του 2023, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Oleksandr Kubrakov το Σαββατοκύριακο.
Το Κίεβο δημιούργησε τον διάδρομο για να επιτρέψει τη μεταφορά κρίσιμων εμπορευμάτων, ειδικά σιτηρών, από τα λιμάνια του, αφού η Μόσχα τον Ιούλιο απέσυρε την Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο υπουργός Υποδομών δήλωσε ότι είναι «ευγνώμων» στους διεθνείς εταίρους της Ουκρανίας «για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Διαδρόμου σε συνθήκες στρατιωτικής επίθεσης».
«Παρά τις συστηματικές επιθέσεις στη λιμενική υποδομή, τα λιμάνια δέχτηκαν 430 πλοία για φόρτωση μέσω του ουκρανικού διαδρόμου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Μπρίτζετ Μπρινκ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη μετακίνηση φορτίων «σημαντικό επίτευγμα καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να τροφοδοτεί τον κόσμο παρά τις καθημερινές και συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ρωσίας σε ολόκληρη τη χώρα».
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών έχουν διαταραχθεί σοβαρά.
Για περισσότερους από τέσσερις μήνες, ρωσικά στρατιωτικά σκάφη απέκλεισαν τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.
Μεταξύ Ιουλίου 2022 και Ιουλίου 2023, υπήρξε συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών, της Τουρκίας και της Ρωσίας για να επιτραπούν οι εξαγωγές μέσω ενός ασφαλούς θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα (Πρωτοβουλία για τα σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας).
Πάνω από 1.000 πλοία γεμάτα σιτηρά και άλλα τρόφιμα έφυγαν από την Ουκρανία από τρία ουκρανικά λιμάνια (Chornomorsk, Odesa και Yuzhny/Pivdennyi) κατά την υλοποίηση της πρωτοβουλίας.
Στις 17 Ιουλίου 2023, η Ρωσία ανακοίνωσε την απόφασή της να τερματίσει την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.
Η ΕΕ είναι σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός και εξαγωγέας σιταριού.
Υπολογίζεται ότι η ΕΕ εξήγαγε 31 εκατομμύρια τόνους σίτου κατά την περίοδο εμπορίας 2022/2023. Οι χώρες προορισμού περιλαμβάνουν την Αλγερία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, το Πακιστάν και τη Νιγηρία.
Διαβάστε επίσης:
2024: Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για έναν πόλεμο που θα διαρκέσει πολύ
Χαλκίδα: Προσέκρουσε τουρκικό δεξαμενόπλοιο – Συνελήφθη ο πλοίαρχος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»