ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου του με αποκλειστικό θέμα τον αντίκτυπο της κατάστασης στη Μαύρη Θάλασσα και στη Θάλασσα του Αζόφ στη ναυτιλία και τους ναυτικούς.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί χωρίς φυσική παρουσία στις 10 και 11 Μαρτίου και οι αποφάσεις που θα ληφθούν αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία από την ναυτιλιακή κοινότητα.
Με την ανακοίνωση του, ο ΙΜΟ, επισημαίνει ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου για να αντιμετωπίσει τις δραματικές επιπτώσεις στη ναυτιλία και τους ναυτικούς από την κατάσταση στην Ουκρανία.
Αρκετά έθνη είχαν προσφύγει στον ΙΜΟ και η κινητικότητα είναι δικαιολογημένη και απαραίτητη έρχεται καθώς εντείνεται ο φόβος για την ασφάλεια των ναυτικών που έχουν παγιδευτεί στην περιοχή και ειδικότερα κοντά στην Οδησσό, μια πόλη στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων για ώρες.
Τις τελευταίες ημέρες το πρώτο εμπορικό πλοίο βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και ο θάνατος του πρώτου ναυτικού καταγράφηκε μετά από επίθεση με πυραύλους.
Η Ουκρανία έκλεισε τα λιμάνια της, εμποδίζοντας τα εμπορικά πλοία να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη λόγω της αναστολής των υπηρεσιών ρυμουλκών και πιλότων. Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση χιλιάδων Ουκρανών και Ρώσων ναυτικών που εργάζονται στη θάλασσα μακριά από το σπίτι τους.
Αμέσως μετά τη ρωσική επέμβαση, ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ Κιτάκ Λιμ δήλωσε ότι «ανησυχεί σοβαρά για τις επιπτώσεις της στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία στην παγκόσμια ναυτιλία». Στη συνέχεια, καθώς η ανθρωπιστική κρίση συνέχισε να επιδεινώνεται, ο Κ. Λιμ δημοσίευσε μια δήλωση δηλώνοντας ότι εγγυάται «πλήρη υποστήριξη και υποστήριξη στο αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για άμεση παύση των εχθροπραξιών».
Η σύνοδος του ΙΜΟ θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως στις 10 και 11 Μαρτίου. Το συμβούλιο αποτελείται από 40 χώρες που εκλέγονται για να εκπροσωπούν την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα, αλλά άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, θα μπορούν να κάνουν δηλώσεις.
Μια πρόσφατη ανάλυση εκτιμά ότι υπάρχουν 140 πλοία που βρίσκονται σήμερα καθηλωμένα μέσα ή κοντά σε λιμάνια της Ουκρανίας. Η Ένωση Γερμανών Εφοπλιστών έχει εκτιμήσει έναν παρόμοιο αριθμό περίπου 100 εμπορικών πλοίων που δεν μπορούν να αναχωρήσουν από λιμάνια στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα.
Επίσης, υπολογίζεται ότι κάθε ένα από τα πλοία έχει κατά μέσο όρο 20 μέλη πληρώματος «που σημαίνει ότι πάνω από 1.000 ναυτικοί θα ήταν εγκλωβισμένοι».
Η Ένωση Γερμανών Εφοπλιστών (VDR) καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ζητώντας από τη Μόσχα να προστατεύσει τα εμπορικά πλοία και τους ναυτικούς. Ο πρόεδρος του VDR Gaby Bornheim δήλωσε: «Απαιτούμε να επιτραπεί σε όλα τα πλοία και τα πληρώματά τους να εγκαταλείψουν τη ζώνη σύγκρουσης. Η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Δεν πρέπει να επιτεθούν εμπορικά πλοία που δεν εμπλέκονται».
Διαβάστε επίσης: