ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενώ μέχρι το 2016 προβλεπόταν ότι η ΟΛΠ Α.Ε. θα πλήρωνε ως ετήσιο αντάλλαγμα στο Ελληνικό Δημόσιο 2% του ετήσιου τζίρου της με βάση την νέα σύμβαση παραχώρησης που υπογράφτηκε το 2016 το Δημόσιο εισπράττει πλέον 3,5% σε πολύ μεγαλύτερο τζίρο. Έτσι από τα 2 εκατ. ευρώ που εισέπραξε για την οικονομική χρήση του 2015 αναμένεται να εισπράξει πάνω από 7 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2022 ήτοι αύξηση 250%.
Μέσα στον καταιγισμό αρνητικών, κατά βάση εξελίξεων στο χώρο της οικονομίας λόγω της ενεργειακής και όχι μόνο κρίσης, ίσως περνάνε στα ψιλά η και χάνονται εντελώς κάποιες πραγματικά θετικές ειδήσεις που περιέχουν ελπιδοφόρα μηνύματα για την πολυσυζητημένη οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας. Μία τέτοια είδηση αφορά και στα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης αποτελούν νέο ιστορικό ρεκόρ.
Όπως λοιπόν διαβάζουμε στις οικονομικές καταστάσεις του Α’ Εξαμήνου για το 2022 αύξηση κατά 29%, ήτοι 21,1 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο κύκλος εργασιών της ΟΛΠ Α.Ε. κατά το Α’ εξάμηνο του 2022, με τον τελευταίο να ανέρχεται σε 93,1 εκατ. ευρώ έναντι 72,0 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.
Η εκ νέου εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου των εργασιών συντελέστηκε χάριν στην αύξηση των εσόδων κατά το α’ εξάμηνο 2022 συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2021 από τους διαφορετικούς τομείς δραστηριοτήτων της ΟΛΠ Α.Ε. Κυρίως ο τομέας της κρουαζιέρας, σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 182,1% και ο τομέας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων (Προβλήτας Ι) σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 53,6%.
Τα παραπάνω νούμερα επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μία διαρκή τροχιά ανάπτυξης, την οποία η ΟΛΠ Α.Ε. κατάφερε να διατηρήσει ακόμη και κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, και που όπως αποδεικνύεται από τα οικονομικά αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου του 2022 συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Επίσης δικαιώνουν ξεκάθαρα την oρθότητα και τη δυναμική της στρατηγικής της Εταιρείας, καθώς και την αποτελεσματικότητα των έργων που υλοποιούνται συστηματικά και με ταχύτατους ρυθμούς στον Λιμένα Πειραιά.
Επισημαίνεται το σημαντικό γεγονός της άμεσης σύνδεσης των εσόδων της ΟΛΠ Α.Ε. με τις τοπικές κοινωνίες, μέσω του τέλους ανταπόδοσης του 3,5% επί των συνολικών εσόδων της Εταιρείας, ποσοστό το οποίο εισπράττεται από τους παραλιμένιους δήμους Πειραιά, Σαλαμίνας, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος και το οποίο αποτελεί τεράστιο όφελος για την ανάπτυξη των τοπικών αυτών κοινωνιών και της χώρας ευρύτερα.
Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η αύξηση όσον αφορά τα μερίσματα καθώς όπως βλέπουμε στα ιστορικά στοιχεία της Εταιρείας πριν από το 2016 διένειμε χαμηλά μερίσματα στους μετόχους της από (0,01 έως 0,10 ευρώ ανά μετοχή) ενώ για την οικονομική χρήση του 2021 η Γενική Συνέλευση αποφάσισε 0,628 ευρώ ανά μετοχή. Με απλές μαθηματικές πράξεις διαπιστώνουμε ότι και πάλι το Ελληνικό Δημόσιο καρπώνεται ένα σημαντικό όφελος καθώς διατηρώντας το 7% των μετοχών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ λαμβάνει παρόμοια ή και μεγαλύτερα μερίσματα σε σχέση με τα χρόνια που κατείχε το 74% του συνόλου. Με πολύ απλά λόγια, παρόλο που η συμμετοχή του Δημοσίου μειώθηκε κατά 10 περίπου φορές, τα έσοδα του αυξήθηκαν γιατί τα μερίσματα υπερδεκαπλασιάστηκαν. Το όφελος αυτό μάλιστα αναμένεται να διευρυνθεί κατά το 2022 που η εταιρεία φαίνεται να πετυχαίνει ανεπανάληπτα ρεκόρ κερδοφορίας.
Tα παραπάνω προστίθενται σε μία σειρά πηγών εσόδων του Δημοσίου που προκύπτουν από τη φορολογία εισοδήματος, τη φορολογία μισθωτών υπηρεσιών, τον ΦΠΑ κ.α. , μεγέθη τα οποία αυξάνονται αναλογικά με την αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας. Την ίδια στιγμή, οι εξαιρετικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδόσεις της Εταιρείας επιβεβαιώνονται μεταξύ άλλων μέσω της πιστοποίησης “ECO PORT” που κατέχει, αλλά και του γεγονότος ότι βρίσκεται στη λίστα ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο βιώσιμες εταιρείες της Ελλάδας το 2022.
Δικαίως λοιπόν το παράδειγμα της ΟΛΠ Α.Ε., σχολιάζουν παράγοντες της Ακτής Μιαούλη, αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες επενδυτικές ιστορίες στη χώρα μας και με τις επενδυτικές κινήσεις με βάση το Master Plan του λιμένος και για την ψηφιοποίηση όλων και περισσότερων δραστηριοτήτων του οι οικονομικές προοπτικές του Λιμένος Πειραιά παρουσιάζονται εξαιρετικά ευοίωνες και ελκυστικές, ακόμη και σε ένα περιβάλλον ευρύτερης αβεβαιότητας.
Διαβάστε επίσης
ΚΕΠΑ: 12.725 αιτήσεις σε λιγότερο από 10 ημέρες λειτουργίας
ΗΠΑ: Αύξηση κατά 208.000 οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Σεπτέμβριο