ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πώς η διαμάχη ανάμεσα στους κολοσσούς των εμπορευμάτων και τις ναυτιλιακές κρατά εγκλωβισμένους 200.000 ναυτικούς
Την δική τους παρέμβαση για την ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει με τον εγκλωβισμό χιλιάδων ναυτικών σε πλοία λόγω των προβλημάτων στις αλλαγές πληρωμάτων εν μέσω πανδημίας, έκαναν ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος και ο Νίκος Τσάκος σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μακεδονία.
Οι δύο ισχυροί άνδρες του ομίλου Τσάκου, που φέτος έκλεισε 50 χρόνια ζωής, ζήτησαν να υπάρξει οικονομική στήριξη των ναυτικών που δεν μπορούν να μπαρκάρουν και παραμένουν στη στεριά λόγω της πανδημίας και τόνισαν ότι «η ζωή των ναυτικών έχει σημασία».
Μεταξύ άλλων, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επισήμανε: “Προς χάρη των ναυτικών θα πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας ώστε η επιστροφή στην κανονικότητα να μην αργήσει για αυτούς και τις οικογένειές τους. Οι ναυτικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο στο να μπαρκάρουν όσο και στο να επιστρέψουν σπίτια τους. Θέλουν και δεν μπορούν”.
Παράλληλα επισήμανε: “Πρέπει να στηρίξουμε τους ναυτικούς που περνάνε δύσκολα. Προς τιμή της η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα εγκαίρως ύψωσε τη φωνή της για τους κινδύνους που ελλοχεύουν με το ξέσπασμα της πανδημίας. Διεθνείς κυβερνητικοί και μη οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και η Ένωση μας στην Ελλάδα, ανέδειξαν την αδυναμία αλλαγής των πληρωμάτων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα στην Μεγάλη Βρετανία συγκλήθηκε συνάντηση κορυφής, στην οποία πήραν μέρος υπουργοί μεταφορών από 20 χώρες όπου βρίσκονται τα πιο σημαντικά λιμάνια και αεροδρόμια από όπου διέρχεται σημαντικός αριθμός ναυτικών. Εύχομαι η συλλογική τους προσπάθεια να αποδώσει σύντομα καρπούς ώστε οι ναυτικοί να μπορέσουν πάλι να απολαμβάνουν την προστασία και τα προνόμια που δικαιούνται”.
Από την άλλη πλευρά, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος έθιξε και ένα ακόμη πρόβλημα που προκύπτει από την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ναυτικοί και την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουν: την αποθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με το ναυτικό επάγγελμα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Μια άλλη εξίσου σοβαρή πλευρά του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε είναι ο κίνδυνος να αποθαρρυνθούν οι νέοι βλέποντας τον απάνθρωπο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ναυτικοί μας μέσα σε αυτή την κρίση. Οι νέοι μας που τόσα πολλά χρόνια προσπαθούμε να τους φέρουμε στη θάλασσα και να την αγαπήσουν, θα χάσουν το κουράγιο τους βλέποντας αυτή τη συμπεριφορά”.
“Οι ναυτικοί μας είναι αυτοί που κρατάνε τη ναυτιλία όρθια. Ευχόμαστε να μην αρχίσει το ξήλωμα αυτού του ιστού στο παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία. Αν γίνει αυτό τα φορτία θα πάψουν να μεταφέρονται, οι πρώτες ύλες δεν θα επαρκούν, οι βιομηχανίες θα κλείσουν, οι θέσεις εργασίας θα συνεχίσουν να χάνονται και όλα αυτά επειδή οι κυβερνήσεις ολιγωρούν να πάρουν μέτρα που θα διευκολύνουν την κίνηση των ναυτικών από και προς τα πλοία, εξασφαλίζοντας την ομαλή ροή του παγκόσμιου εμπορίου και την ευδαιμονία των λαών” , επισήμανε.
Καταλήγοντας, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ζήτησε να συνταχθούν όλοι στο κάλεσμα για μία κοινή προσπάθεια με κυβερνήσεις, Αρχές, παράγοντες ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι με την άδικη μεταχείριση των ναυτικών όχι μόνο πλήττεται μία κατηγορία συνανθρώπων μας που επιτελούν ένα λειτούργημα μοναδικό στον κόσμο, αλλά υποσκάπτονται τα ίδια θεμέλια των κοινωνιών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα
- Λάρισα: Φωτιά σε εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ