Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

OCEAN: Οι οικογένειες Μοσχάτου και Στρατή ναυπηγούν ιδανικά μικρά ακτοπλοϊκά πλοία για τα νησιά

Η ανάταξη των μεγάλων ναυπηγικών μονάδων στην Ελλάδα θα προσδώσει μεγαλύτερο κύρος και ανταγωνιστικότητα στην ελληνική ναυτιλία.

Ωστόσο, υπάρχουν δεκάδες μικρά ναυπηγεία που κατασκευάζουν από βάρκες έως και ταχύπλοα τουριστικά σκάφη με υψηλές προδιαγραφές.

Ένα από αυτά είναι και το ναυπηγείο Ocean στα Καλύβια Αττικής, που σήμερα ναυπηγεί ακόμη και ακτοπλοϊκά πλοία έως και 30 μέτρων που μεταφέρουν ακόμη και 230 επιβάτες.

Αρκετά από αυτά σήμερα είναι δρομολογημένα στα ενδοκυκλαδικά και ενδοδωδεκανησιακά νησιωτικά συμπλέγματα και έχουν δώσει λύσεις στις καθημερινές μεταφορές κυρίως των κατοίκων των μικρών νησιών.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ναυπηγική μονάδα εξάγει πλοιάρια και εξειδικευμένα σκάφη εργασίας στο Ισραήλ, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, ακόμη και στις χώρες της Ευρώπης.

Δημιουργοί του πρωτοποριακού και καινοτόμου ναυπηγείου είναι δύο άνθρωποι της θαλασσινής βιοπάλης.

Ο ένας ήταν καραβομαραγκός από τη Σύμη και ο άλλος πλοίαρχος απόφοιτος της ναυτικής σχολής της Ύδρας.

Ο καραβομαραγκός από την Σύμη, Μιχάλης Μοσχάτος, είχε ένα οικογενειακό καρνάγιο για βάρκες και καΐκια στην Καβάλα και ο καπετάνιος Κωνσταντίνος Στρατής, ταξίδευε.

Όμως μια τυχαία συνάντηση τους και ένα προσωπικό σμίξιμο ήταν αρκετό για να ξεκινήσει η ίδρυση του ναυπηγείου στην Παιανία.

Σήμερα το ναυπηγείο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής μικρών σκαφών εργασίας και μεταφοράς επιβατών κάθε είδους στην Ελλάδα, έχοντας παραδώσει με επιτυχία, σκάφη σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και το εξωτερικό.

Βασίλης Στρατής

Την Ocean διευθύνουν σήμερα, ο Μιχάλης Μοσχάτος και ο γιος του Κωνσταντίνου Στρατή, Βασίλης Στρατής, ο οποίος είναι διπλωματούχος ναυπηγός.

Άλλωστε, ήταν μοιραίο να ακολουθήσει το νήμα των επιλογών του πατέρα του.

Η εταιρεία

Η εταιρεία αποτελεί μία οικογενειακή επιχείρηση με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την ναυπήγηση σύγχρονων σκαφών εργασίας και μεταφοράς επιβατών από σύνθετα υλικά (fiberglass composites) με ολ. μήκος έως 30 μέτρα.

Ιδρύθηκε από τους Κωνσταντίνο Στρατή απόφοιτο της ιστορικής ακαδημίας εμπορικού ναυτικού της Ύδρας και Μιχαήλ Μοσχάτο εμπειροτέχνη ναυπηγό το 1983.

Αποτελεί συνέχεια της οικογενειακής μας παράδοσης αφού η οικογένεια Μοσχάτου με καταγωγή από την Σύμη λειτουργούσε το ιστορικό καρνάγιο της Καβάλας, έχοντας ναυπηγήσει παραδοσιακά ξύλινα αλιευτικά και εμπορικά σκάφη τις προηγούμενες δεκαετίες.

Σήμερα η OCEAN εδρεύει στην βιομηχανική περιοχή Καλυβίων και διοικείται από τον Μιχαηλ Μοσχάτο και τον Βασίλειο Στρατή, ναυπηγό μηχανικό.

Διαθέτει σημαντικό μερίδιο της ελληνικής αγοράς, κατασκευάζοντας σκάφη τουριστικά επιβατηγά, δρομολογιακά, καταδυτικά, αντιρρυπαντικά, εξυπηρετηση αγκυροβολημενων πλοιων κ.α., ενώ έχει εξάγει αλιευτικά σκάφη, σκάφη εργασίας και ειδικού σκοπού στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Διαθέτει σειρά ταχύπλοων επιβατηγών σκαφών έως 30 μέτρων και μεταφορική ικανότητα έως 230 επιβάτες.

Η εξέλιξη της εταιρείας

Το Ναυπηγείο OCEAN ιδρύθηκε το 1982 από τους Κ. Β. Στρατή και Μ. Κ. Μοσχάτο. Από το ιστορικό καρνάγιο της Καβάλας, το ναυπηγείο μεταφέρθηκε στην Παιανία Αττικής

Το ναυπηγείο συνδέεται άμεσα με το γνωστό καρνάγιο της Καβάλας, στο οποίο ναυπηγήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες ξύλινα σκάφη διαφόρων τύπων και μεγεθών για τις τοπικές και εθνικές ανάγκες μεταφοράς εμπορευμάτων και αλιείας, εξαιρετικά δείγματα της ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης μερικά από τα οποία σώζονται μέχρι και σήμερα.

Συνεχίζοντας την πλούσια ναυπηγική παράδοση, το Ναυπηγείο OCEAN (Μ. Μοσχάτος – Κ. Στρατής Ο.Ε.) ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Β. Στρατή, απόφοιτο της ιστορικής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Ύδρας και τον ναυπηγοξυλουργό Μιχάλη Κ. Μοσχάτο, στην Παιανία Αττικής το 1982.

Ξεκίνησε ως μονάδα κατασκευής ξύλινων αλιευτικών κυρίως σκαφών, συνεχίζοντας έτσι την οικογενειακή ναυπηγική παράδοση της οικογένειας Μοσχάτου, η οποία ξεκινά με την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.
Την περίοδο, 1985 – 1990, το ναυπηγείο σταδιακά εξειδικεύεται από το ξύλο στα σύνθετα υλικά για την κατασκευή των σκαφών.

Ακολουθώντας τις εξελίξεις του κλάδου, από τον πρώτο καιρό της λειτουργίας του, το ναυπηγείο εξέλιξε μια ολοκληρωμένη σειρά σκαφών εργασίας, εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένα από σύνθετα υλικά (Fiberglass Reinforced Plastic) για κάθε επαγγελματική χρήση μήκους από 7.50μ έως 10.50μ.

Η επιτυχία της σειράς έφερε την OCEAN σε ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά σκαφών εργασίας με πελάτες όχι μόνο ένα μεγάλο μέρος της παράκτιας αλιείας αλλά και τις μεγαλύτερες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της χώρας.
Από το 1990 έως το 2000, το ναυπηγείο κάνει στροφή στην ναυπήγηση ταχύπλοων ταχύπλοων τουριστικών επιβατηγών σκαφών εργασίας.

Καθώς η ζήτηση για όλο και πιο μεγάλα, γρήγορα και αξιόπιστα σκάφη αυξήθηκε, η OCEAN ανέπτυξε ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ταχύπλοες γάστρες τύπου “V” μήκους έως 15.50μ.

Με βάση, τις αξιόπιστες αυτές γάστρες, το ναυπηγείο προχώρησε στην ναυπήγηση δεκάδων σκαφών μεταφοράς επιβατών (Τουριστικά επιβατηγά & δρομολογιακά σκάφη), σκάφη μεταφοράς προσωπικού, φορτηγίδες, ερευνητικά σκάφη, όπως επίσης και αλιευτικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης.

Έχοντας σταθερά την πρώτη θέση στην προτίμηση της ελληνικής αγοράς σκαφών για επαγγελματική αλιεία όπως και σκαφών εργασίας, η OCEAN ξεκίνησε εξαγωγές επαγγελματικών σκαφών στο Ισραήλ, σε χώρες της δυτικής και ανατολικής Αφρικής (Ουγκάντα, Ισημερινή Γουινέα) καθώς και χώρες μέλη της ΕΕ (Κύπρος, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Κροατία κ.α.)
Η OCEAN σήμερα

Μ. Μοσχάτος

Η εταιρεία Μ. ΜΟΣΧΑΤΟΣ – Κ. ΣΤΡΑΤΗΣ Ο.Ε. διοικείται σήμερα από τους Μ. Μοσχάτο και Β. Στρατή, Ναυπηγό Μηχανικό.

Έχοντας αποκομίσει εμπειρία ετών από την κατασκευή ταχύπλοων σκαφών από ενισχυμένο πολυεστέρα, η OCEAN προχώρησε από το 2007 έως σήμερα στην μελέτη και σχεδιασμό νέων γαστρών αλλά και στην ανανέωση των παλαιότερων μοντέλων.

Η σειρά σκαφών περιλαμβάνει τα μοντέλα Ocean 850V, 995,1400, 1650, 1980, 2530 και 2730. Με γνώμονα την αξιοπλοία (σε συνθήκες εργασίας) όλες οι νέες γάστρες φέρουν πυθμένα V με μεταβλητή γωνία και κατασκευαστικές λεπτομέρειες για τις οποίες τα σκάφη OCEAN ξεχωρίζουν.

Το 2016 το ναυπηγείο για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες για αξιόπιστα, ταχύπλοα επιβατηγά σκάφη (επιβατηγά – τουριστικά, δρομολογιακά, ημερόπλοια) προχώρησε στο σχεδιασμό και την κατασκευή του μοναδικού έως τότε, ελληνικού σκάφους από ενισχυμένο πολυεστέρα ολικού μήκους έως 30 μέτρα αποκλειστικά για χρήση μεταφοράς επιβατών.

Η νέα αυτή γάστρα σχεδιάστηκε για να εξασφαλίζει άνεση στον επιβάτη, ταχύτητα στο ταξίδι, καθώς και να καλύπτει όλες τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές για τα επιβατηγά σκάφη αυτής της κατηγορίας.

Με γνώμονα την συνεχή εξέλιξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών του ναυπηγείου, η OCEAN σήμερα ναυπηγεί τα σκάφη της σε εγκαταστάσεις στην ΒΙ.Π.Ε. Καλυβίων.

Οι εγκαστάσεις του ναυπηγείου, μόλις 25 χλμ. από τον λιμένα του Λαυρίου περιλαμβάνουν κλειστούς χώρους επιφάνειας 1200 τ.μ., καθώς και ανοιχτό χώρο διαχείμασης και συντήρησης σκαφών επιφάνειας 6500 τ.μ.

Το ναυπηγείο OCEAN είναι πιστοποιημένο κατά ISO 9001-2015 και ISO 14001-2015 για την σχεδίαση, ναυπήγηση και συντήρηση σκαφών κάθε είδους από σύνθετα υλικά.

Σήμερα εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή αξιόπλοων και αξιόπιστων σκαφών εργασίας και μεταφοράς επιβατών με ολικό μήκος έως 30 μέτρα.

Με σύγχρονες εγκαταστάσεις στα Καλύβια Αττικής, η OCEAN αξιοποιώντας τα σύγχρονα σύνθετα υλικά και την εμπειρία άνω των 30 ετών έχει ως όραμα να αποτελεί την πρώτη επιλογή για την ναυπήγηση σκαφών εργασίας και μεταφοράς επιβατών, καθώς και να ξεπερνά τις προσδοκίες των πελατών της προσφέροντας ολοκληρωμένες, καινοτόμες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Στόχος της OCEAN είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή σκαφών υψηλής ποιότητας που εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες ανάγκες του πλοιοκτήτη ενώ ταυτόχρονα ικανοποιούν τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές των κανονισμών που διέπουν την ναυπήγηση τους.

Για τον σκοπό αυτό το ναυπηγείο OCEAN

Αξιοποιώντας τόσο την εμπειρία των ανθρώπων του όσο και τη σύγχρονη τεχνολογία σχεδιάζει σκάφη αποκλειστικά για την χρήση που προορίζονται. Εξασφαλίζει έτσι τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και άνεση για τους επιβαίνοντες ταυτόχρονα με τις επιδόσεις και την οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου.

Αξιοποιεί τα σύγχρονα υλικά για την ναυπήγηση σκαφών που συνδυάζουν χαμηλό βάρος και υψηλή αντοχή. Όλα τα υλικά είναι από γνωστούς κατασκευαστές ενώ πιστοποιούνται για την χρήση τους σε σκάφη αυτής της κατηγορίας.

Συνεργάζεται με εξειδικευμένα ναυπηγικά-τεχνικά γραφεία και νηογνώμονες εξασφαλίζοντας την συμμόρφωση των σκαφών της με την νομοθεσία και τους κανονισμούς που τα διέπει.

Συνεργάζεται με τους σημαντικότερους κατασκευαστές ναυτικών κινητήρων και εξοπλισμού και τους αντιπροσώπους τους στην Ελλάδα, καθοδηγώντας τον πλοιοκτήτη για την καλύτερη δυνατή επιλογή σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Διαβάστε επίσης:

Μπάρμπα Στάθης: Αυξάνει πωλήσεις και μερίδια αγοράς- Ο γρίφος της κατανάλωσης για φέτος

Όλγα Γεροβασίλη για διαγραφή Πολάκη: Με βρίσκει σύμφωνη, αρκεί βέβαια να είναι ολοκληρωμένη και όχι μισή

Ντόναλντ Τραμπ: Σχεδιάζει συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους λέει ότι οι μυστικές υπηρεσίες πρέπει να τον προστατεύουν