Η οικογένεια Καρνέση, συγκέντρωνε τους τελευταίους μήνες τα φώτα της δημοσιότητας εξαιτίας των αντιδικιών ανάμεσα στα αδέρφια Σπύρο, Μαρία και Δέσποινα, αλλά και του Σπύρο Καρνέση με τον Μαρή Εμπειρίκο για το “Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ”.

Όμως, σήμερα το πρωί, ένας Αιγύπτιος στην καταγωγή, πρώην υπάλληλος, εισέβαλε στα γραφεία της εταιρείας στη Γλυφάδα, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τρία άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν, η Μαρία Καρνέση, αδελφή του Σπύρου Καρνέση και τον γαμπρό του, τον Αντώνη Βλασάκη.

Η εταιρεία κατέχει δέκα πλοία που μεταφέρουν χημικά, ενώ ναυπηγεί και τρία ακόμη πλοία, τα οποία θα παραδοθούν το 2025.

Η European Navigation Inc. ιδρύθηκε το 1979. Ιστορικά, ο όμιλος έχει διαχειριστεί έναν μέσο στόλο περίπου 35 πλοίων που εκτείνονται από δεξαμενόπλοια χημικών έως VLCC και εύχρηστα σε μεγάλα VLOC/Capesize bulkcarriers.

Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ένα στόλο περίπου 1.200.000 DW.

Ο Σπύρος Καρνέσης είναι μεγαλομέτοχος της εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών Ελινόιλ.

Η κόντρα της δολοφονηθείσας Μαρίας με τον αδελφό της

Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι αδελφές του Σπύρου Καρνέση, Δέσποινα και Μαρία, καθώς και ο γαμπρός του, Αντώνης Βλασάκης, διεκδικώντας με αγωγή 325,5 εκατ. δολάρια, γιατί «με δόλιο και παραπειστικό τρόπο» ιδιοποιήθηκε το ποσό αυτό από κοινούς λογαριασμούς.

Ισχυρίζονταν ότι επρόκειτο για μετρητά που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινό «καλάθι» των αδιανέμητων κερδών από τη δραστηριότητα στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή υποστήριζαν στην αγωγή τους ότι με βάση τα εταιρικά τους ποσοστά, όπως αυτά απορρέουν από ιδιόγραφο συμφωνητικό, τους ανήκουν τα περίπου 175 εκατ. δολάρια, από τα «επίμαχα» διαθέσιμα σε μετρητά. Συνυπολογίζοντας στο μερίδιο που ζήταγαν να τους επιστραφεί και τα αναλογούντα, μη διανεμηθέντα μερίσματα.

Ο Σπύρος Καρνέσης υποστηρίζει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του και πώς η άλλη πλευρά ήταν υπάλληλοι του, που απλώς ο ίδιος ευεργετούσε.

Ο ναυτιλιακός όμιλος μετά από πωλήσεις 9 τάνκερ έναντι συνολικού τιμήματος 61,3 εκατ. ευρώ, διέθετε μέχρι πρόσφατα 19 πλοία. Στα γραφεία της διαχειρίστριας εταιρείας απασχολείται προσωπικό 45 ατόμων, ενώ στους 350 ανέρχονται οι μισθοδοτούμενοι ναυτικοί.

Μαρής Εμπειρίκος εναντίον Σπύρου Καρνέση

Ο Σπύρος Καρνέσης έχει αντιδικία και με τον Μαρή Εμπειρίκο

Οι δύο εφοπλιστές βρίσκονται σε χρόνια δικαστική διαμάχη σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας “Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ”. Η τελευταία δικαστική κίνηση έγινε το 2022, με το δικαστήριο να αναγνωρίζει στον Μαρή Εμπειρίκο ότι εκείνος είναι που κατέχει το 50% των μετοχών της “Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ”.

Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης από την εταιρεία Deloitte Business Solutions Anonyme of Business Consultants, η αξία ολόκληρου του συμπλέγματος αποτιμάται στα 77.230.000 ευρώ.

Το ιστορικό

Μετά τo θάνατο του Γεωργίου Α΄, οποίος δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαρτίου 1913, το νησιωτικό σύμπλεγμα πέρασε στην κυριότητα του πρίγκιπα Γεωργίου, ο οποίος το 1916 το μεταβίβασε στα αδέρφια Λεωνίδα Ανδρ. Εμπειρίκο και Μαρή Ανδρ. Εμπειρίκο, παππού του Μαρή Εμπειρίκου.

Αργότερα, το ένα τρίτο του κτήματος, αποκτήθηκε από τον αδερφό τους, Μιχάλη Ανδρ. Εμπειρίκο. Τα ποσοστά τους αποκτήθηκαν αργότερα από τη βρετανική Byron Steaming Co. Ltd., η οποία ήταν εταιρεία συμφερόντων τους.

Όμως το 1926 ολόκληρη η εταιρεία αποκτήθηκε από τον Μαρή Ανδρ. Εμπειρίκο, ο οποίος το 1926 ίδρυσε την Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, στην οποία και μεταβίβασε τις δέκα νησίδες ως «εισφορά σε είδος».

Το 1976, ο Περικλής Εμπειρίκος, θείος του Μαρή Εμπειρίκου, πούλησε στην οικογένεια του Νικολάου Παπαλιού το 50% της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, το οποίο πούλησε με τη σειρά της το 1986 στη λιβεριανή εταιρεία Vestry Trading Corporation του εφοπλιστή και βασικού μετόχου της εισηγμένης εταιρείας ΕΛΙΝΟΪΛ, Σπύρου Καρνέση.

Ο Μαρής Εμπειρίκος υποστήριξε στην αγωγή του πως μέχρι το 2007 οι σχέσεις των δύο μετόχων ήταν εξαιρετικές. Η οικογένεια Εμπειρίκου είχε χτίσει από το 1916 τη βίλα της στο Χερσονήσι των Πεταλιών, ενώ ο Σπύρος Καρνέσης διαθέτει κατοικία στο Τραγονήσι.

Επίσης, να αναφερθεί ότι το 1990 είχαν συμφωνήσει να πωληθεί ένα τμήμα 200 στρεμμάτων στο Μεγανήσι στον Claude Picasso, γιο του γνωστού Ισπανού ζωγράφου Pablo Picasso, που έχτισε έπαυλη, αλλά προ ετών το ακίνητο μεταβιβάστηκε στην εταιρεία La Reve Estates, συμφερόντων της Αλεξίας Δαυίδ, μέλος της οικογένειας που ελέγχει την Coca-Cola HBC.

Ο Μαρής Εμπειρίκος υπογραμμίζει στην ίδια αγωγή πως πριν διαρραγούν οι σχέσεις του με τον Σπύρο Καρνέση, κατεβλήθη προσπάθεια ώστε να διανεμηθεί το νησιωτικό σύμπλεγμα μεταξύ των δύο μετόχων της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, αλλά δεν καρποφόρησε.

Στην αγωγή αναφέρεται πως οι Πεταλιοί αποτελούνται από τις προαναφερθείσες δέκα συνολικά νησίδες, οι οποίες όλες, πλην μιας, έχουν πολύ μικρή έκταση και αντίστοιχα πολύ μικρή αξία, σε αντίθεση με τη μία νησίδα, τη Μεγαλόνησο ή Μεγανήσι, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε έκταση όλων των λοιπών νησίδων και αντίστοιχα η αξία της είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη της αξίας όλων των υπόλοιπων νησίδων μαζί.

Στα νησιά Χερσονήσι ή Μικρό Πετάλι, διατηρεί κατοικία ο Μαρής Εμπειρίκος, ενώ στο Τραγονήσι, έχει την παραθεριστική του κατοικία ο Σπύρος Καρνέσης. Τα νησιά Λουλούδι, Μακρονήσι, Φούντας, Ποντικονήσι, Προσονήσι και Αυγό ανήκουν στην κατηγορία των νησιών που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη μόνιμων κατασκευών.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση στη Γλυφάδα: Νεκρή η αδερφή του εφοπλιστή Καρνέση, ο γαμπρός του κι ένας ακόμη εργαζόμενος – Αυτοκτόνησε ο δράστης

Μακελειό στην ναυτιλιακή εταιρεία του εφοπλιστή Καρνέση: Τρεις νεκροί – Αυτοκτόνησε ο δράστης

Χτυπήθηκε ελληνόκτητο πλοίο από δυο πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα