Ο εφοπλιστής Στέλιος Χατζηιωάννου, ο οποίος συχνά αιφνιδιάζει με τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του, το 2006, σε ηλικία 39 ετών, έλαβε από την Βασίλισσα Ελισάβετ τον τίτλο του Ιππότη (Σερ) «για τις υπηρεσίες του στην επιχειρηματικότητα».

Ο 57χρονος εφοπλιστής, χθες, γνωστοποίησε ότι θα προσφέρει, μέσω του Stelios Philanthropic Foundation οικονομική ενίσχυση 10.000 ευρώ στις οικογένειες των 57 νεκρών από την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και δήλωσε:

1

«Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη μας γέμισε ανείπωτη θλίψη. Θα ήθελα να ευχηθώ τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των θανόντων και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Γνωρίζω πολύ καλά πως η απώλεια της ανθρώπινης ζωής δεν αντικαθίσταται με τίποτα. Ωστόσο, θέλουμε να σταθούμε στο πλευρό των οικογενειών των θανόντων, προσφέροντας ένα άμεσο οικονομικό βοήθημα στους συγγενείς τους, ως μια ελάχιστη υποστήριξη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ποιος είναι ο Στέλιος Χατζηιωάννου

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου, είναι γιος του Λουκά Χατζηιωάννου και της Νέδης Μυσιρλή και αδελφός του Πόλυ και της Κλέλιας, γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1967 και θεωρείται ένας από τους πιο διορατικούς επιχειρηματίες. Αποφοίτησε από το London School of Economics και του City University Business School και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με εξειδίκευση στο Shipping Trade and Finance.

Ήταν ένας από τα πιο αγαπημένους φοιτητές του καθηγητή Κώστα Γραμμένου, ο οποίος συχνά δηλώνει ότι ο Στέλιος είναι ιδιοφυής προσωπικότητα.

Ο Στέλιος άρχισε την καριέρα του εργαζόμενος στη ναυτιλιακή εταιρία του πατέρα του Troodos, η οποία γιγάντωσε στον πόλεμο του Περσικού, δεδομένου ότι από τον ναύλο κάθε ταξιδιού ενός δεξαμενόπλοιου, εξασφάλιζε την αγορά ενός άλλου.

Το ανήσυχο πνεύμα του, η απεριόριστη φιλοδοξία του τον οδήγησαν να αυτονομηθεί επιχειρηματικά από την οικογένεια και να ιδρύσει την εταιρεία Stelmar Tankers το 1992.

Όμως, το ατύχημα ενός πλοίου της Troodos στην Ιταλία και η απώλεια της ζωής ναυτικών τον ταλαιπώρησαν σημαντικά. Το περιστατικό αυτό ήταν η αιτία να πάρει την απόφαση να εγκαταλείψει τα παρήλικα και υποσυντήρητα πλοία και να στραφεί στην κατασκευή νεότευκτων δεξαμενοπλοίων.

Την ίδια περίοδο αναλαμβάνει πρόεδρος της Cyprus Marine Environment Protection Association, ενός μη κερδοσκοπικού σωματείου.

Το μεγάλο «μπαμ» το τόλμησε το 1995 όταν δημιούργησε την Easyjet. Τρία χρόνια αργότερα το 1998 ιδρύει την Easy Group, η οποία αναπτύχθηκε σε μια σειρά από εταιρίες που λειτουργούσαν κάτω από το concept easy, όπως τις easyCar, easyValue, easyMoney, easyInternetCafe.

Οι Έλληνες περαστικοί από την Όξφορντ Στριτ προτιμούσαν το ίντερνετ καφέ του Στέλιου, αλλά έκπληκτοι διαπίστωναν ότι δεν είχε ελληνική γραμματοσειρά στους υπολογιστές.

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου έχει πει παλαιότερα πως στη «δική του γενέτειρα, την Ελλάδα, κυριαρχεί ένας τύπος επιχειρηματία»: «εκείνος που αριστεύει στην εξυπηρέτηση ενός μόνο πελάτη, της κυβέρνησης». Και επιχειρηματολογούσε: «Το πρόβλημα με αυτούς τους ανθρώπους, τουλάχιστον για τα μάτια του κόσμου, είναι ότι επωφελούνται σε βάρος του φορολογούμενου, χάρη στους πολιτικούς που δεν έχουν αρχές. Καλώς ή κακώς, τείνουν να θεωρούνται «οι κακοί» που εκμεταλλεύονται το σύστημα. Το πραγματικό πρόβλημα για την οικονομία είναι ότι λιγότεροι νέοι άνθρωποι έχουν τη διάθεση να ρισκάρουν τα δικά τους λεφτά, ώστε να γίνουν πραγματικοί επιχειρηματίες».

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο ο Στέλιος επέλεξε τη Βρετανία, πριν από μερικές δεκαετίες, για να ξεκινήσει το πρώτο του εγχείρημα με τη χαρακτηριστική ονομασία «easy», δηλαδή με τις χαμηλού κόστους αερογραμμές «easyJet».

Επέλεξε τη Βρετανία, και όχι την Ελλάδα, και ο πατέρας του και χρηματοδότης του συμφώνησε.

«Το πίστεψε τότε και πλέον είναι σίγουρος ότι η Βρετανία έχει το καλύτερο νομικό σύστημα στην Ευρώπη, το οποίο μπορείς να εμπιστευθείς».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό τον «οικονομικό μετανάστη που έχει πλούσιο πατέρα».

Αμέσως μετά την εντυπωσιακή επιτυχία της easyJet, η οποία ήταν τότε η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, ο Στέλιος εφάρμοσε τις ίδιες αρχές για τον περιορισμό του κόστους και στα easyInternetCafe το 1999.

Στη συνέχεια δημιούργησε τις εταιρείες του easyGroup περιλαμβάνουν τις easyCar, easyMoney και easyValue, αλλά και άλλες.

Τα easyInternetCafe είναι μία αλυσίδα καταστημάτων που παρέχει τον φθηνότερο τρόπο για απλή και γρήγορη διασύνδεση με το Internet, χρησιμοποιώντας πλήρως αυτοματοποιημένες διαδικασίες αυτοεξυπηρέτησης (self-service).

Βέβαια, ο Στέλιος πολλές από τις εταιρείες που δημιούργησε τις έχασε, αφού οι τράπεζες και άλλοι μέτοχοι τον ανέτρεψαν.

Ωστόσο, όταν μπήκε με την ναυτιλιακή του εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης συγκέντρωσε χρήματα για την αγορά δέκα πλοίων αξίας 35 εκατομμυρίων δολαρίων το ένα, όταν στην Κορέα τα πλοία αυτά ναυπηγούνταν με συμβόλαια 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Stelmar κυκλοφόρησε στο NYSE.com το 2001 και πουλήθηκε σε έναν ανταγωνιστή το 2005 για περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Ο Στέλιος τον Φεβρουάριο του 2004 πούλησε τις μετοχές του στην easyJet προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στις κρουαζιέρες.

Συνολικά πούλησε τέσσερα εκατομμύρια μετοχές της αεροπορικής εταιρείας easyJet , αλλά ο διεθνής οικονομικός τύπος τον κατέκρινε ότι ξεπουλούσε τον εταιρεία.

Ο ίδιος τότε δήλωσε: «παραμένω ένθερμος υποστηρικτής του επιχειρηματικού μοντέλου που ανέπτυξα».

Το 2006 ο Στέλιος ανακοίνωσε από την Αθήνα το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα της εταιρείας easyCruise. Επιχείρησε τότε διείσδυση στον χώρο της κρουαζιέρας, για επταήμερες κρουαζιέρες στη Μεσόγειο, με στόχο κυρίως τους νέους που δεν επιθυμούν να ξοδέψουν πολλά χρήματα.

Το επιχειρηματικό αυτό σχέδιο βασίστηκε σε συνταγή που εφαρμόστηκε στην Easyjet για τις κρατήσεις των θέσεων. Το πρώτο πλοίο της εταιρείας, το easyCryiseOne, το οποίο ναυπηγήθηκε το 1990 ως κρουαζιερόπλοιο, αλλά μετασκευάστηκε εξ ολοκλήρου, ήταν 170 κλινών.

Οι κρουαζιέρες άρχισαν στις 6 Μαΐου και ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει λιγότερες μέρες, με κατώτατο όμως πλαφόν δύο διανυκτερεύσεις. Οι τέσσερις καινοτομίες που έφερε ο Στέλιος ήταν ότι το πλοίο παρέμεινε στο λιμάνι τις νύχτες, προωθούσε την πώληση μέσω Internet, διατηρώντας τη δαπάνη ανά επιβάτη χαμηλή και απέκλειε τις κρουαζιέρες πακέτο.

Το 2007 μεταφέρει το πλοίο στην Ελλάδα και κάνει κρουαζιέρες στο Σαρωνικό και στο Αιγαίο, ενώ το 2008, με το σλόγκαν «το πρωί μαντολάτο, το βράδυ μαντολίνο» κάνει κρουαζιέρες στα νησιά και στα λιμάνια του Ιονίου Πελάγους.

Το 2000 ο Στέλιος προσπάθησε να εισάγει μετοχές της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Κύπρου, αλλά οι πατριώτες του πρόβαλλαν πολλά εμπόδια με αποτέλεσμα να μην τελεσφορήσει η κίνηση του.

Μάλιστα η Κυπριακή εφημερίδα «Ο Πολίτης» έγραψε στο κύριο θέμα με τίτλο «Εμπλοκή για Χατζηιωάννου» και ότι με οργή εκφράστηκε ο ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρείας STELMAR Maritime Holdings Ltd, Στέλιος Χατζηιωάννου, λέγοντας: «κωλυσιεργία και προβλήματα παρεμβάλλονται στην εισαγωγή της εταιρείας του στο Χρηματιστήριο Κύπρου».

Επίσης η «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Μεγιστάνας επιτίθεται κατά των χρηματιστηριακών αρχών» έγραψε ότι ο Στέλιος Χατζηιωάννου κατήγγειλε καθυστέρηση στην εισαγωγή της εταιρείας του «Stelmar» στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και απείλησε ότι σε περίπτωση που η αίτηση εισδοχής παρεμποδιστεί θα μεταφέρει τις επιχειρήσεις του αλλού».

Ο Στέλιος, όμως είχε και άλλη μία διαμάχη με την βρετανική τράπεζα Barclays για τις δραστηριότητες της εταιρείας του στο αεροδρόμιο του Λούτον. Να θυμίσουμε ότι έπειτα από την εξαγορά του 65% του αεροδρομίου του Λούτον αντί 15 εκατομμυρίων στερλινών, η Barclays τετραπλασίασε τα κόμιστρα προσγείωσης με αποτέλεσμα να πληγεί η αεροπορική εταιρεία του Σ. Χατζηιωάννου και να αναγκαστεί να αυξήσει την τιμή των εισιτηρίων. Στη συνέχεια η Barclays πούλησε το μερίδιο της αντί 82 εκατ. στερλινών.

Έκτοτε, ο επιχειρηματίας ξεκίνησε μια ευφάνταστη δυσφημιστική εκστρατεία εναντίον της τράπεζας στην οποία περιλάμβανε και το μήνυμα «σχίστε την πιστωτική σας κάρτα της Βarclays», ενώ παράλληλα κυκλοφόρησε δική του πιστωτική κάρτα.

Η εταιρεία easyOffice, που ήταν μια άλλη επιχειρηματική προσπάθεια του Στέλιου, παρείχε επαγγελματικό χώρο σε χαμηλό κόστος. Η easyOffice ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην ακριβή λονδρέζικη περιοχή του Kensington.

Τότε δήλωνε: «Εάν η ιδέα μου να νοικιάζει κανείς γραφείο για 99 λίρες την εβδομάδα βρει απήχηση, τότε η easyOffice θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Βρετανία».

Ο Στέλιος, λάνσαρε και μια σειρά ρολογιών. Η σειρά easyWatch απευθύνθηκε σε ολόκληρη την οικογένεια, και τα οποία τα έστελνε δωρεάν και συνοδευόταν από 12μηνη εγγύηση.

Τον Νοέμβριο του 2006 πήρε το τίτλο του Sir για τη συνεισφορά του στην επιχειρηματικότητα.

Ο Στέλιος εμφανίζεται χωρίς γραβάτα, θέλοντας να δηλώσει ή την απλότητα του ή την διάθεση του να χλευάσει τον καθωσπρεπισμό.

Το σίγουρο είναι ότι δημιουργεί εταιρείες, με νέα προϊόντα, με ευφάνταστες ιδέες, αλλά είτε τους πουλάει, είτε υποχρεώνεται να απωλέσει τη διαχείρισή τους. Από αυτή την ιστορία όμως είναι ο μοναδικός Έλληνας επιχειρηματίας που ταράζει τα οικονομικά της Ευρώπης και όχι μόνο και είναι μόνο 57 ετών και προπάντων αρκετά πλούσιος.

Πρόσφατα στο ερώτημα: «Έχετε μετανιώσει που δεν συνεχίσατε την οικογενειακή παράδοση στη ναυτιλία;» απάντησε: «Γιατί να επενδύει κάποιος απευθείας σε ναυτιλιακές, όταν μπορεί να επενδύει σε μετοχές ναυτιλιακών;».

Στέλιος Χατζηιωάννου: Η συναρπαστική ιστορία του Μr EasyJet Μr EasyJet-Η αγάπη για τις Σπέτσες και η κατάκτηση των αιθέρων
Στέλιος Χατζηιωάννου

Το Ίδρυμα

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου, έχει δημιουργήσει το «Στέλιος Φιλανθρωπικό Ίδρυμα» με το οποίο έχει σημαντικές δράσεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο.

Αναλυτικότερα, οι δράσεις αλληλεγγύης του Στέλιου, είναι οι εξής:

«Φαγητό από Καρδιάς»

Η πρωτοβουλία «Φαγητό από Καρδιάς» ξεκίνησε αρχικά τον Μάιο του 2013 στην Κύπρο και επεκτάθηκε το 2014 και στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Διαχρονικός στόχος της όλα αυτά τα χρόνια είναι η υποστήριξη ανθρώπων που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Από την έναρξη του προγράμματος, το «Φαγητό από Καρδιάς» προσφέρει δωρεάν σνακ και ένα χαμόγελο από καρδιάς σε ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη χωρίς καμία φυλετική, θρησκευτική και κοινωνική διάκριση. Σήμερα αριθμεί σε 7 σημεία διανομής σε Ελλάδα (Αττική) και 5 σε Κύπρο.

Υποτροφίες

Το Ίδρυμα του Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, αποφοίτου το 1984 των Εκπαιδευτηρίων Δούκα , προσφέρει κάθε σχολικό έτος, σε συνεργασία με το Σχολείο, δύο πλήρεις Yποτροφίες Yψηλής Aκαδημαϊκής Eπίδοσης για νέους μαθητές που ολοκληρώνουν, φέτος, τη Γ’ Γυμνασίου και επιθυμούν να ακολουθήσουν το Πρόγραμμα του International Baccalaureate.

Βραβείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας

Τα Βραβεία Νεανικής Επιχειρηματικότητας διοργανώνονται κάθε χρόνο εδώ και για έντεκα συνεχή έτη. Το έτος 2020 και 2021 τα βραβεία αναβλήθηκαν και ξεκίνησαν ξανά το 2022. Απευθύνονται αποκλειστικά σε νέους και νέες Έλληνες επιχειρηματίες μέχρι 40 ετών που έχουν ιδρύσει την εταιρεία τους στην Ελλάδα και έχουν ξεκινήσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα τα τελευταία 5 χρόνια, συγκεντρώνοντας συνολικό τζίρο τουλάχιστον 30.000 € το χρόνο.

Η επιχείρησή τους πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον 3 άτομα και ο επιχειρηματίας πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 50% αυτής. Εάν οι ιδιοκτήτες είναι δύο, θα πρέπει να κατέχουν πάνω από το 80% της εταιρείας μεταξύ τους. Έπαθλα συνολικής αξίας 100.000 ευρώ σε 3 νικητές και συγκεκριμένα: 50.000 ευρώ στον πρώτο νικητή, 30.000 € στον δεύτερο και 20.000 € στον τρίτο.

Δωρεές

Το Ίδρυμα χορηγεί χρηματικές δωρεές σε άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης των πλέον αδύναμων μελών της κοινωνίας. Ακόμα σε περιπτώσεις σοβαρών καταστροφών, διατίθενται πρόσθετα κεφάλαια για την ανακούφιση των δεινών. Για παράδειγμα δόθηκαν 505.000 ευρώ το Νοέμβριο του 2018 κατευθείαν στους κοντινότερους συγγενείς 94 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι Αττικής.

Συντονισμός

Συντονισμό δράσεων και διάθεση των διαθέσιμων χώρων σε ΜΚΟ και φιλανθρωπικές οργανώσεις , παρέχει το Ίδρυμα, με σκοπό την διοργάνωση πάσης φύσεως ευεργετικών προγραμμάτων , όπως τα μηνιαία δωρεάν σεμινάρια επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με το Princes Trust International.

Δράσεις για τις δύο κοινότητες της Κύπρου

Κάθε χρόνο, το Ίδρυμα προσφέρει, πολλά χρηματικά βραβεία . Στην Κύπρο γίνεται σε ομάδες που συνεργάζονται και απαρτίζονται από τουλάχιστον έναν Τουρκοκύπριο και έναν Ελληνοκύπριο.

Υποστήριξη επιχειρηματιών με αναπηρία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το βραβείο λειτουργεί σε συνεργασία με το Leonard Cheshire, ένα ίδρυμα που επικεντρώνεται στη βοήθεια στην αναπηρία. Τα βραβεία απονέμονται σε άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν ξεκινήσει τη δική τους επιχείρηση.

Υποτροφίες της Αγγλίας

Δίνονται επίσης υποτροφίες ώστε νέα παιδιά να μπορέσουν να φοιτήσουν σε σχολεία και πανεπιστήμια όπου ο Σερ Στέλιος ήταν και ο ίδιος μαθητής (Εκπαιδευτήρια Δούκα στην Αθήνα, LSE και City University στο Λονδίνο).

Οι διακρίσεις

Το 2006, σε ηλικία 39 ετών, ο Στέλιος έλαβε τον τίτλο του ιππότη από την Α.Μ. Βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Από το 2009 είναι Επίτιμος Γενικός Πρόξενος για την Κυπριακή Δημοκρατία στο Πριγκιπάτο του Μονακό – όπου ζει. Αποφοίτησε από το Λύκειο www.doukas.gr στην Αθήνα το 1984, το London School of Economics (lse.ac.uk) το 1987 και το 1988 απέκτησε MSc από το City University (www.cass.city.ac.uk).

Και τα τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα επωφελούνται επί του παρόντος από τις δωρεές του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιου μέσω υποτροφιών – οι μεμονωμένοι αποδέκτες είναι γνωστοί ως Stelios Scholars!

Αυτοί είναι περισσότεροι από 260 μέχρι σήμερα. Από το 2018 ενεργεί ως Πρόεδρος των επιχειρηματικών συνεργατών του Prince’s Trust στο Ηνωμένο Βασίλειο, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που ιδρύθηκε από τον HRH The Prince of Wales. Το 2016 ίδρυσε το www.Gustaviayachtclub.org όπου είναι Commodore.

Η προσφορά για τους νεκρούς των Τεμπών

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση θα δοθεί εφάπαξ οικονομική βοήθεια ύψους 10.000 ευρώ με τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό του κοντινότερου, μέχρι δευτέρου βαθμού εν ζωή, συγγενή του κάθε θανόντα, κατόπιν γραπτής αίτησης που θα συνοδεύεται από τα κατάλληλα δικαιολογητικά.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι διαθέσιμες για τους ενδιαφερομένους στην ιστοσελίδα https://steliosfoundation.gr/ ή στον αριθμό + (30) 210 721 6060 Δευτέρα με Παρασκευή και ώρες 10π.μ. έως 2μ.μ.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει από την Τρίτη 7 Μαρτίου 23 έως και την Τρίτη 2 Μαΐου 2023.

Οι πληρωμές θα γίνουν με τραπεζική μεταφορά σε λογαριασμό τραπέζης του κοντινότερου συγγενή και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 15 Μαΐου 2023, γι’ αυτούς που έχουν συμπληρώσει την αίτηση επιτυχώς.

Διαβάστε επίσης:

Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου: Δωρεά 10.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια θανόντος στα Τέμπη