Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Ο Γιώργος Οικονόμου μιλάει για τις επενδύσεις του στη ναυτιλία ως ακτιβιστής: Το κάνω για τα λεφτά

Ο εφοπλιστής και συλλέκτης Γιώργος Οικονόμου

Ο εφοπλιστής και συλλέκτης Γιώργος Οικονόμου

Μετά από μήνες επιθετικών κινήσεων ως ακτιβιστής επενδυτής σε εισηγμένες ναυτιλιακές του αμερικανικού χρηματιστηρίου ο Γιώργος Οικονόμου αποκάλυψε το κίνητρο του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που του απηύθυνε το tradewinds, την Παρασκευή το βράδυ, λίγο πριν την βράβευση του ως «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (HACC), δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Το κάνω για να βγάλω χρήματα, δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό σε αυτό».

Όπως αναφέρει το tradewinds, o 71χρονος μεγιστάνας της ναυτιλίας και ιδρυτής της TMS Group έτυχε υποδοχής rock star στην τελετή με τους 300 καλεσμένους, που πραγματοποιήθηκε στο πολυτελές Casa Cipriani στο Μανχάταν.

Η στρατηγική του

«Πίστευα ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες ήταν υποτιμημένες. Έτσι σκέφτηκα να επιλέξω εκείνες που είναι υποτιμημένες και έχουν δυνατότητες ανάπτυξης. Και μερικές από αυτές είναι πολύ υποτιμημένες λόγω όλων όσων έχουν κάνει, επομένως είναι πιο ευάλωτες. Έτσι τις ανέλυσα και πέρασα χρόνο με τον δικηγόρο μου πέρυσι το καλοκαίρι, και μετά άρχισα να κάνω τις κινήσεις μου», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισχυρός εφοπλιστή απέκτησε ποσοστά στις ελληνικών συμφερόντων εταιρείες στις Performance Shipping, OceanPal και Seanergy και στην αμερικανική Genco Shipping & Trading

Και δεν αρκέστηκε σε αυτό. Ξεκινήσει πόλεμο καταγγέλλοντας τις διοικήσεις τους για παραβιάσεις της εταιρικής διακυβέρνησης, ζητώντας παραιτήσεις και αντικαταστάσεις ορισμένων μελών των ΔΣ τους και καταθέτοντας ακόμη και αγωγές – δύο από τις οποίες εκκρεμούν ακόμη.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, άρχισε να κλείνει τα ανοιχτά μέτωπα. Καθώς έβαλε τέλος στην διαμάχη του τόσο με την Genco όσο και με την OceanPal της Σεμίραμις Παληού.

Η προσέγγιση του

Από τη συνέντευξη προέκυψε ότι ο Οικονόμου θέλει οι διοικητικές ομάδες να κάνουν πραγματικές συζητήσεις μαζί του. Εκείνοι που δεν το κάνουν θα αντιμετωπίσουν μια λιγότερο φιλική στάση.

«Γιατί ξέρετε, υπάρχει τόση αξία που πρέπει να ξεκλειδωθεί, και αυτό συμβαίνει επειδή πρέπει να βελτιώσουν τη διακυβέρνησή τους. Είναι ένα από τα πράγματα που κρατούν χαμηλά αυτές τις μετοχές», ισχυρίστηκε.

«Όταν άρχισα να επενδύω στην Performance ήταν στο 10% έως 15% της [καθαρής αξίας ενεργητικού], όπως και οι άλλες, εκτός από την Genco. Η Genco είναι μια σοβαρή εταιρεία, αλλά ήταν υποτιμημένη λόγω αυτών που έκαναν».

Τα λεγόμενα του επιβεβαιώνουν ότι η περίπτωση της Genco ήταν διαφορετική, καθώς δεν είχε ποτέ προβλήματα διακυβέρνησης. Άλλωστε  κατατάσσεται στην κορυφή του πίνακα ελέγχου για θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης του Michael Webber για τρία συνεχόμενα χρόνια.

Αντίθετα, στις Performance Shipping, OceanPal και Seanergy εστίασε την πολιτική του στην κακή, όπως υποστήριξε, εταιρική διακυβέρνηση.

Αυτό αποτέλεσε το διαπραγματευτικό του χαρτί. Και οι δύο, η Performance και η OceanPal, είχαν περίπλοκη ιδιοκτησιακή δομή που εξασφάλισε στους βασικούς μετόχους την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου.

Το ίδιο συνέβαινε και με τη Seanergy, με τον CEO της Σταμάτη Τσαντάνη να ελέγχει το 49,99% των ψήφων της εισηγμένης.

Και οι τρεις εταιρείας είχαν ιστορικό συνεργασίας με την αμφιλεγόμενη αμερικανική επενδυτική τράπεζα Maxim Group.

Ερωτηθείς από το tradewinds γιατί δεν παρέμεινε παθητικός επενδυτής στις τρεις αυτές εταιρείες απάντησε τα εξής:

«Όχι. Οι παθητικοί επενδυτές δεν ανακατεύονται μαζί τους επειδή [οι διοικήσεις των εταιρειών] αντιμετωπίζουν τις δημόσιες εταιρείες σαν να είναι δικές τους. Δεν την αναφέρουν ως τη δημόσια εταιρεία της οποίας είμαι διευθύνων σύμβουλος ή μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Όχι. Λένε ότι είναι δική μου εταιρεία», εξήγησε.

«Λοιπόν, δεν είναι δική σας εταιρεία. Είστε διευθύνων σύμβουλος, μπορεί να είστε μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Αλλά δεν είναι δική σας εταιρεία. Άρα υπάρχει μια ευκαιρία να δείτε αν μπορείτε να ξεκλειδώσετε αξία».

Αυτό που άλλαξε στην περίπτωση της OceanPal είναι ότι η Σεμίραμις Παληού απάντησε στο τηλέφωνο.

«Με την OceanPal, τελειώσαμε. Ο λόγος είναι ότι σήκωσα το τηλέφωνο και είπα στη Σεμίραμις: «Θέλεις να μιλήσουμε;» Απάντησε «Ναι». Είπα το ίδιο και στους άλλους και δεν ήθελαν να μιλήσουν», είπε ο κ. Οικονόμου.

«Άρα, όταν δεν μιλάς, πώς θα καταφέρουμε να συνεννοηθούμε; Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τα καταφέρω, που είναι μέσω των δικαστηρίων. Και τότε μπορούν ακόμα να μου μιλήσουν αν θέλουν. Αλλά αν όχι, δεν θα φύγω. Θα συνεχίσουμε τη δικαστική διαμάχη και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Η περίπτωση της Genco

Aναφορικά με την περίπτωση της Genco ο Γιώργος Οικονόμου επανέλαβε ότι «τον εμπόδισε για πέντε μήνες» να προωθήσει αλλαγές παρά την ισχυρή εταιρική της διακυβέρνηση.

«Γνωρίζω τον John Wobensmith 30 χρόνια. Πάντα νόμιζα ότι ήταν καλός άνθρωπος. Ακόμα πιστεύω ότι είναι καλός άνθρωπος», είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι τόσο σίγουρος για τον πρόεδρο της Genco, James Dolphin.

Ο εφοπλιστής πίεσε έντονα την εταιρεία ξηρού φορτίου να πραγματοποιήσει «ένα μεγάλο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών», αλλά η πρόταση του απορρίφθηκε. Η εταιρεία δήλωσε ότι πραγματοποίησε μια μελέτη που έδειξε ότι το πρόγραμμα υψηλών μερισμάτων της είναι η καλύτερη προσέγγιση.

«Έκαναν μια μελέτη. Λοιπόν, διαφωνώ. Το κάνω αυτό εδώ και αρκετό καιρό», είπε ο Οικονόμου επικαλούμενος την μεγάλη εμπειρία του στον κλάδο της ναυτιλίας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έφυγε από την Genco με άδεια χέρια. Πέτυχε τον πρωταρχικό του στόχο. Έβγαλε χρήματα.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε «έχω βγει σχεδόν από τη Genco», υποδηλώνοντας ότι έχει πουλήσει ακόμη περισσότερες από τις 2,3 εκατομμύρια μετοχές που είχε αποκτήσει. Και έχει εξασφαλίσει σημαντικά κέρδη.

Αναφορικά με την περίοδο κατά την οποία ο κ. Οικονόμου ως επικεφαλής των δικών του εισηγμένων εταιρειών θεωρήθηκε υπεύθυνος για κακή εταιρική διακυβέρνηση και σημαντική μείωση της αξίας των μετοχών του, κάτι το οποίο επικαλέστηκε η Genco κατά την διαμάχη της μαζί του, επισήμανε:

«Σε αυτό που έκανα στις δημόσιες αγορές, ήμουν απόλυτα ειλικρινής. Όλα ήταν γνωστά εξ αρχής».

«Έπρεπε να συγκεντρώσω τα χρήματα που συγκέντρωσα, διαφορετικά η DryShips δεν θα είχε επιβιώσει. Το έκανα από ανάγκη», υποστήριξε.

«Δεν συμβαίνει το ίδιο με αυτές τις εταιρείες. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν χρήματα των επενδυτών τώρα, και αργότερα θα ιδιωτικοποιηθούν. Για μένα, δεν είναι το ίδιο πράγμα».

«Μπορείς να σκοτώσεις κάποιον ή να σκοτώσεις κάποιον για να αμυνθείς. Έτσι κι αλλιώς, έχεις σκοτώσει κάποιον. Αλλά δεν είναι η ίδια ποινή φυλάκισης», είπε.

Κλείνοντας την συζήτηση επισήμανε:  «Το κάνω για την πλάκα. Είμαι εξαιρετικά ανταγωνιστικός. Αλλά πάντα παίζω με τους κανόνες. Μήπως ξεπερνάω τα όρια; Σίγουρα, ναι. Αλλά πάντα παίζω με τους κανόνες».

Διαβάστε ακόμη:

Γιώργος Οικονόμου: Υποχωρεί στην διαμάχη με την Genco αλλά δηλώνει νικητής

Συμφωνία Σεμίραμις Παληού και Γιώργου Οικονόμου για την OceanPal

Η Genco «καρφώνει» τον Γιώργο Οικονόμου: Πούλησε τις μισές του μετοχές πριν την κρίσιμη γενική συνέλευση