• Ναυτιλία

    Ο Γιώργος Οικονόμου απαντά με αγωγές και μηνύσεις στην Performance Shipping

    Γιώργος Οικονόμου, Σεμίραμις Παληού (πάνω), Αλίκη Παληού, Ανδρέας Μιχαλόπουλος

    Γιώργος Οικονόμου, Σεμίραμις Παληού (πάνω), Αλίκη Παληού, Ανδρέας Μιχαλόπουλος


    Ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου μήνυσε διευθυντές και στελέχη της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Performance Shipping του Ανδρέα Μιχαλόπουλου και της Αλίκης Παληού.

    Η μήνυση έρχεται σε συνέχεια της πρότασης που κατέθεσε ο κ. Οικονόμου μέσω της Sphinx Investments για την εξαγορά της Performance Shipping και την άρνηση της μετοχικής ομάδας της εταιρείας που κατέχει περί το 75% των μετοχών, σημειώνει το Tradewinds.

    Η μετοχή της Performance ενισχύθηκε, μετά την είδηση, στα 1,84 δολάρια και η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 21,53 εκατ. δολάρια.

    Η πρόταση εξαγοράς, υπενθυμίζεται, έγινε στις 12 Οκτωβρίου στην τιμή των 3 δολαρίων ανά μετοχή, όταν η μετοχή διαπραγματευόταν στο επίπεδο των 1,68 δολαρίων στο Nasdaq.

    Η μήνυση αφορά υποτιθέμενη «παράβαση των καθηκόντων τους έναντι των μετόχων κυριαρχώντας στον έλεγχο ψήφου της εταιρείας μέσω μιας διπλής ιδιοκτησιακής δομής».

    Ο Γιώργος Οικονόμου αναφέρει στη μήνυσή του και τον ρόλο της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Maxim Group σε εκδόσεις μετοχών που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των μεριδίων των μετόχων, σημειώνοντας μάλιστα πως στην επενδυτική τράπεζα είχε επιβληθεί ποινή ύψους 800.000 δολαρίων και διαταγή παύσης και αναστολής (cease-and-desist order) από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) σε σχέση με μη προσδιοριζόμενες πωλήσεις τίτλων το 2018 και 2019.

    Όπως γράφει το Tradewinds, τα αρχεία δείχνουν ότι στη Maxim είχε επιβληθεί επίσης πρόστιμο 500.000 δολαρίων από τις αμερικανικές ρυθμιστικές Αρχές (FINRA) για «αδυναμίες» στα συστήματα και τις διαδικασίες της τράπεζας για το ξέπλυμα χρήματος σε σχέση με συναλλαγές σε τίτλους που έγιναν από τον Φεβρουάριο του 2019 μέχρι τον Ιούλιο του 2022.

    Η Maxim διαχειριζόταν αποκλειστικά τις εκδόσεις που έγιναν από την Performance το 2022 και το 2023, υποστηρίζει στη μήνυση που κατατέθηκε την Παρασκευή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

    Επισημαίνεται ότι ο Γιώργος Οικονόμου κατέχει 1.033.859 μετοχές της Performance Shipping, ωστόσο το ποσοστό του στην εταιρεία μειώθηκε σε 8,8% από 9,1% που ήταν προηγουμένως, καθώς στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2023 ο αριθμός των κοινών σε κυκλοφορία μετοχών της αυξήθηκε σε 11.734.683 από 11.309.236 που ήταν στο τέλος Αυγούστου.

    Σύμφωνα με την καταγγελία, η οικογένεια του ιδρυτή της Performance, Σίμου Παληού , ο οποίος ίδρυσε επίσης και την ναυτιλιακή εταιρεία Diana Shipping που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ελέγχει σήμερα περίπου το 90% της δύναμης ψήφου της Performance.

    Όπως ανέφερε η TradeWinds, οι ιδρυτές συγκέντρωσαν το κυρίαρχο μπλοκ εν μέρει μέσω μιας πρωτοβουλίας του Ιανουαρίου 2022, βάσει της οποίας μετέτρεψαν τις κοινές μετοχές σε προνομιούχες μετοχές της Σειράς Β χωρίς δικαίωμα ψήφου, οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε μετοχές της Σειράς Γ με  μεγάλη πλειοψηφία.

    Κάθε μία από τις μονάδες της Σειράς Γ έχει τον έλεγχο ψήφου 10 κοινών μετοχών.

    Η Αλίκη Παλιού, κόρη του Συμεών Παλιού και προέδρου της Performance, ελέγχει περίπου το 85% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου μέσω της Mango Shipping, μιας οντότητας που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, σύμφωνα με την αγωγή.

    Ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, σύζυγος της Αλίκης Παλιού και διευθύνων σύμβουλος της Performance, αναφέρει η αγωγή, ελέγχει περίπου το 3,6% των ψήφων μέσω της Mitzela Corp του.

    «Μερικά μέλη μιας πλούσιας και ισχυρής οικογένειας έκαναν κατάχρηση του εταιρικού μηχανισμού μιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο Nasdaq εταιρείας, για να στερήσουν το δικαίωμα των κοινών μετόχων και να πάρουν για τον εαυτό τους μεγάλο μέρος της αξίας της εταιρείας», αναφέρεται στην  καταγγελία.

    «Η Performance αποτελεί μέρος μιας τριάδας στενά συνδεδεμένων δημόσιων ναυτιλιακών εταιρειών, στις οποίες περιλαμβάνονται η Diana Shipping Inc και η OceanPal Inc, που ελέγχονται όλες από την οικογένεια Παληού και εκμεταλλεύονται προς όφελος της οικογένειας, εις βάρος των μετόχων», αναφέρει η αγωγή.

    Η Sphinx ζητά με την αγωγή από το δικαστήριο να λάβει μέτρα για να χαλαρώσει τη μετοχική δομή πριν από την επόμενη ετήσια συνέλευση των μετόχων της Performance, «η οποία βάσει πληροφοριών και πεποιθήσεων θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2024».

    Διαβάστε επίσης

    Γιώργος Οικονόμου: Όχι από την Αλίκη Παληού στην δημόσια πρόταση του εφοπλιστή για την Performance Shipping

    Γιώργος Οικονόμου: Πρόταση εξαγοράς των μετοχών της Performance Shipping της Αλίκης Παληού – Εκτίναξη της μετοχής

    Γιώργος Οικονόμου: Σφίγγει τον κλοιό γύρω από την οικογένεια Παληού



    ΣΧΟΛΙΑ