ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Πέτρος Π. Νομικός αιφνιδίασε με την επιχειρηματική του κίνηση να επενδύσει με την εταιρεία του Capstone Capital Μονοπρόσωπη Α.Ε. στην Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ και θα αποκτήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου.
Ο Πέτρος Νομικός, είναι ένας εφοπλιστής που μεγάλωσε στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη που δηλώνει συχνά ότι είναι “υπερήφανος που είναι Έλληνας” και επισημαίνει:
«Οι Έλληνες του εξωτερικού θέλουμε να προσφέρουμε στον τόπο μας. Η ανάπτυξη ουσιαστικά μπορεί να έρθει μόνο μέσα από αυτό. Η Σαντορίνη μού δίνει τη δυνατότητα να οραματιστώ κάτι καλύτερο για το νησί που λατρεύω. Εδώ τα projects δεν σε κουράζουν, αντιθέτως αποτελούν μια ευχάριστη ανάπαυλα στην καθημερινότητά σου».
Το έτος 2011 είχε την ιδέα να ιδρύσει μια τοπική ζυθοποιία στην πατρίδα του, την Σαντορίνη και αξιοποίησε την εμπειρία που είχε η οικογένεια του και στα οινοποιεία επί πέντε γενιές. Για το εγχείρημα του αυτό, είχε τονίσει:
«Η μπίρα Volkan ήταν ένα προσωπικό μου στοίχημα που ξεκίνησε πριν από χρόνια και σύντομα αγαπήθηκε απ’ όλο τον κόσμο κάνοντας ακόμη πιο δημοφιλή τη Σαντορίνη. Aπό την Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία και την Αυστραλία, όλοι πίνουν σαντορινιά μπίρα. Δεν είναι μόνο η διάθεση για δράση και η όρεξη να δημιουργήσω που με παρακινούν στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, αλλά και ο εναλλακτικός τρόπος ζωής που προσφέρει το συγκεκριμένο νησί.
Ερχομαι μαζί με την οικογένειά μου για διακοπές τουλάχιστον έναν μήνα τον χρόνο και το πρόγραμμά μου περιλαμβάνει τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτά που κάνω στο Λονδίνο. Για παράδειγμα, περιφέρομαι στο κτήμα με τις φιστικιές μας, μιλάω με τους ανθρώπους που τις περιποιούνται ή ασχολούμαι ο ίδιος με τη γη ώστε να έχω προσωπική γνώση για το πώς πάει το μποστάνι. Με ξεκουράζει η φροντίδα και περιποίηση του κήπου και των λαχανικών».
Το 2016, ο Έλληνας εφοπλιστής συγκέντρωσε και πάλι τα βλέμματα της επιχειρηματικής κοινότητας πάνω του. Το νέο του εγχείρημα ονομάστηκε «Volkan Village», το «ηφαιστειώδες χωριό», σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης, στην αγαπημένη του Σαντορίνη.
Στο παλιό οικογενειακό κόκκινο κτίριο και την έκταση που το περιβάλλει δημιούργησε ένα «χωριό» στο Φηροστεφάνι. Άνοιξε δύο εστιατόρια και χώρο για καφέ με σκοπό να μυήσει τους επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένους, στις τοπικές γεύσεις. Τα προϊόντα που προσέφερε να καλλιεργούσε στο δικό του μποστάνι. Επίσης, ξεκίνησε και ένα υπαίθριο κινηματογράφο ακριβώς πάνω στην καλντέρα με θέα την Θηρασιά.
Είναι νυμφευμένος με την Ιλεάνα Ντρίνοβαν, με την οποία δημιούργησε το Volcan Village και για το οποίο υπερήφανα τονίζει:
«Το θέμα δεν είναι τι παίρνεις από τους γονείς σου, αλλά τι αφήνεις ο ίδιος στις επόμενες γενιές. Τι εμπνέεσαι και τι δημιουργείς. Εγώ εμπνεύστηκα έναν χώρο που να περνάει ο επισκέπτης καλά. Η Σαντορίνη άλλωστε είναι το πιο πολυδιαφημισμένο ελληνικό νησί του εξωτερικού».
Η σύζυγος του, Ιλεάνα Ντρίνοβαν, είναι κάτοχος μάστερ Δραματουργίαs από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και διοργάνωσε στο ιδιωτικό τους μουσείο στη Σαντορίνη, το Santozeum Museum, ένα διεθνές συμπόσιο καλλιτεχνικών δρώμενων και πρωτοποριακών εγκαταστάσεων ήχου με τίτλο «Ηχοι της κρίσης και της καταστροφής».
“Το project της Ιλεάνα είχε ως επίκεντρο την ανάγκη μετάδοσης μηνυμάτων που απορρέουν μέσα από καταστάσεις οι οποίες παραπέμπουν στην καταστροφή και τροφοδοτήθηκε με έμπνευση από το δυναμικό γεωλογικό και μορφολογικό τοπίο της Σαντορίνης”, επισήμανε ο Πέτρος Νομικός, ενώ η σύζυγος του, Ιλεάνα Ντρίνοβαν, είπε: “Η πρωτοπορία του Aural Lighthouses project έγκειται στο γεγονός ότι η Καλντέρα της Σαντορίνης αποτελεί ένα φυσικό αμφιθέατρο, το οποίο ήταν κατάλληλο για μια σειρά από θεματικές επισκέψεις που συνοδεύονταν από συγκεκριμένα ηχητικά ερεθίσματα. Το Aural Lighthouses είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός project διεθνούς καλλιτεχνικής εμβέλειας το οποίο, μέσα από ένα εύρος καλλιτεχνικών δράσεων, στη συνέχεια θα αποτελέσει πόλο έλξης για τη Σαντορίνη σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η δυναμική του φυσικού τοπίου της Σαντορίνης και το γενικότερο περιβάλλον κρίσης αποτελούν τον ιδανικό φυσικό χώρο για τη σημειολογική παρουσίαση και ερμηνεία όλου του φάσματος των ήχων της καταστροφής”.
Η πρωτοποριακή ιδέα για εξαγορά του ελληνικού χρέους
Ο Πέτρος Π. Νομκός, είναι ένας από τους φιλόδοξους Έλληνες της διασποράς, με καταγωγή από τη Σαντορίνη, ο οποίος μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το 2012, είχε διατυπώσει μια πρωτοποριακή πρόταση για την εξάλειψη του δημοσίου χρέους της Ελλάδας προς τους διάφορους πιστωτές της.
Δημιούργησε, τότε, το Greece Debt Free, το οποίο είναι ήταν ένας Μη-κυβερνητικός και Μη-κερδοσκοπικός οργανισμός. Το GDF τηρούσε πλήρη διαφάνεια και λειτουργούσε σύμφωνα με τους νόμους της Πολιτείας του Delaware.
Ήταν ενσωματωμένο στο νομικό πλαίσιο των ΗΠΑ για Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς, γεγονός που το εξαιρούσε από οποιαδήποτε πολιτική επιρροή. Δεν είχε υπαλλήλους, στηρίζονταν σε εθελοντές, ενώ τα κόστη λειτουργίας του ήταν μηδαμινά.
Ο πρωτοπόρος εφοπλιστής, Πέτρος Νομικός, ξάφνιασε και τότε την ελληνική κοινωνία. Ο συμπαθής Πίτερ, ήταν από τότε διευθυντής του Thera Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την προώθηση της ελληνικής αρχαιολογίας, γεωλογίας και της ιστορίας της τέχνης.
Δημιούργησε το Greece Debt Free Inc., ενός μη κερδοσκοπικού φορέα για να βοηθήσει στη μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα μέσω φιλανθρωπίας. Ακόμα, ο Peter είναι ο δημιουργός της ελληνικής μπύρας Volkan από τη Σαντορίνη, του πρώτου πιστοποιημένου GDF προϊόντος, που προσέφερε το 2012, το 50% των εσόδων της εταιρείας για τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Ο Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, επιδίωξε να εξαλείψει το ελληνικό χρέος που επηρέασε τη ζωή όλων μας με διαφορετικούς τρόπους.
Επιχείρησε να “κατανοήσουμε ότι το εθνικό χρέος αγοράζεται και πουλιέται από οικονομικούς παράγοντες σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που χρωστούσαμε”.
Η άποψη του, περιληπτικά ήταν η ακόλουθη, όπως την παρουσίασε τότε:
“Αυτή τη στιγμή, ο κάθε Έλληνας χρωστά περίπου 24.800 ευρώ σε εθνικό χρέος, αλλά η αγοραπωλησία του στη διεθνή αγορά κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ. Το GDF δέχεται δωρεές με στόχο την αγορά ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων σε διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που χρωστά η ελληνική κυβέρνηση. Το GDF, στη συνέχεια, θα βοηθήσει να μειωθεί το χρέος ακυρώνοντας αυτά τα ομόλογα. Το GDF προτρέπει, επίσης, τον κόσμο να ψηφίσει διαδικτυακά και να επιλέξει προϊόντα που θα φέρουν το λογότυπο GDF και θα συνεισφέρουν το 50% της αξίας των κερδών τους για τη μείωση του ελληνικού χρέους, με τον ίδιο τρόπο”.
Αλλά, ας παρακολουθήσουμε το σκεπτικό του, όπως το ανέλυσε σε συνέντευξη του:
“Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται όταν συγκεντρώνονται τα χρήματα. Η GDF είναι ο πιο έξυπνος τρόπος για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της. Από οικονομικής άποψης, είναι ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί το ελληνικό εθνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα. Για δωρεές που προέρχονται από τις ΗΠΑ, τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Ακόμα και χωρίς τη φοροαπαλλαγή, οι δωρεές βοηθούν περισσότερο και μειώνουν το χρέος 8 φορές γρηγορότερα. Για παράδειγμα αν έχετε εισόδημα που προέρχεται από τις ΗΠΑ, ενδέχεται η εισφορά σας να εκπίπτει της φορολογίας, επομένως το αποτέλεσμα να είναι πολλαπλάσιο. Ένα δώρο 100 σεντς στο GDF, μετά από έκπτωση φόρου 30%, μπορεί να έχει κοστίσει στο δωρητή μόνο 70 σεντς, άρα βάσει κόστους, αυτός ο δωρητής θα έχει βοηθήσει στο να μειωθεί το χρέος 11 φορές γρηγορότερα. Έτσι, αν δικαιούστε έκπτωση φόρου στις ΗΠΑ, τα χρήματά σας μπορούν να έχουν μέχρι και οκταπλάσιο αποτέλεσμα”.
Ο Πίτερ αναλύοντας την επιχειρηματολογία του επισήμανε: “Με περίπου 16 εκατομμύρια Έλληνες ανά τον κόσμο, το να φέρουμε το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα είναι ένας στόχος που αξίζει να επιδιώξουμε. Δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε που οι απανταχού Έλληνες θα βοηθήσουν το έθνος σε δύσκολες ώρες. Το GDF δεν αγοράζει ομόλογα από το ελληνικό κράτος, δεν χρηματοδοτούμε το ελληνικό κράτος, αλλά αγοράζουμε ομόλογα από τρίτους στις διεθνείς αγορές. Τον Ιούνιο του 2012 εξαγοράσαμε ομόλογα στην τιμή των 125 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ που το ελληνικό κράτος χρωστούσε στον ομολογιούχο. Όμως, η Ελλάδα ακόμα χρωστάει 1000 ευρώ στο GDF, παρόλο που το GDF ξόδεψε μόνο 125 ευρώ για να αγοράσει αυτά τα ομόλογα. Αντ’ αυτού, το GDF θα βοηθήσει να ακυρωθούν, απαλλάσσοντας το ελληνικό κράτος από την υποχρέωση. Οπότε, το GDF θα έχει βοηθήσει να μειωθούν 8 ευρώ ελληνικού χρέους για κάθε 1 ευρώ από δωρεές”.
Στο ερώτημα γιατί ασχολείται με το δημόσιο χρέος ο Π. Νομικός, στη συνέντευξη είπε ότι «επαγγελματικά δεν αισθάνεται ευτυχής που ασχολείται με το δημόσιο χρέος, όμως δίδεται η ευκαιρία επειδή η αγορά των κρατικών ομολόγων έχει καταρρεύσει να γίνει επαναγορά του χρέους σε πολύ χαμηλές τιμές και να επιτευχθεί η μείωση του ελληνικού χρέους με σχετικά μικρή δαπάνη».
Στο ερώτημα γιατί προτείνεται η διαδικασία της δωρεάς ο Π. Νομικός υποστηρίζει ότι «σήμερα ο κάθε Έλληνας είναι χρεωμένος με 25.000 ευρώ και για αυτό λέω στους συμπολίτες μου να γίνουν ελεύθεροι, επειδή με μια δωρεά της τάξης των 3000 ευρώ κάθε Έλληνας μπορεί να εξαγοράσει την ελευθερία του». Στο ερώτημα πόσα ομόλογα έχει αγοράσει ο κ. Π. Νομικός τόνισε ότι «αγοράζει πάντα αυτά τα ομόλογα που έχουν την πιο μεγάλη έκπτωση. Μέχρι τώρα έχουμε επενδύσει 273.000 Ευρώ που σημαίνει ότι έχουμε εξοφλήσει 2,2 εκατ. ελληνικού χρέους, αλλά η εκστρατεία μόλις ξεκίνησε».
Στο ερώτημα πότε θα εξοφληθεί το χρέος ο Π. Νομικός, είχε τονίσει: «Αυτό δεν μπορεί να γίνει αμέσως. Όταν πηγαίνει καλά η οικονομία οι τιμές των ομολόγων ανεβαίνουν και αν γίνει δυνατή κίνηση τότε θα δημιουργήσει πρόβλημα, επειδή δεν θα μπορέσουμε να αγοράσουμε φθηνά τα ομόλογα. Σχεδιάζουμε να μαζέψουμε όσο το δυνατόν ομόλογα και στη συνέχεια να διαγράψουμε το χρέος».
Για την θετική ανταπόκριση τότε του Ευάγγελου Μαρινάκη, ο Π. Νομικός είπε ότι «ανταποκρίθηκε αμέσως για την απόκτηση της ελευθερίας των εργαζομένων. Έτσι πλήρωσε για 55 άτομα, 3065 ευρώ για τον καθένα, δηλαδή συνολικά δώρισε 168.590 ευρώ».
Ο Πέτρος Νομικός είπε στη συνέντευξη του ότι είχε πληρώσει και για τα 34 μέλη της οικογένειάς του, για την εξόφληση του χρέους.
Ο Πέτρος Μ. Νομικός
Ο πατέρας του, Πέτρος Νομικός του Μάρκου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932 και πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2024.
Σπούδασε Μηχανικός στο Princeton University και διοίκηση επιχειρήσεων στο Harvard University.
Νυμφεύθηκε την Θεοδώρα – Φίλη Μάτσα και απέκτησαν τρία παιδιά: Γεν, Καρολίνα και Πέτρο.
Ο Πέτρος Μ. Νομικός υπήρξε ο δημιουργός του Ιδρύματος Θήρας The Thera Foundation, ενός φορέα που στόχευσε από την αρχή της ίδρυσης του στην ανάδειξη και προώθηση διεθνώς της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Σαντορίνης και γενικότερα του Αιγαίου.
Το 1989 δημιούργησε επίσης το Συνεδριακό Κέντρο “Πέτρος Μ. Νομικός”, στο ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο των Φηρών, με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, το οποίο έκτοτε έχει φιλοξενήσει πλήθος συνεδρίων, κυρίως επιστημονικών, και άλλων εκδηλώσεων.
Με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Θήρας πραγματοποιήθηκε επίσης η φωτογραφική αναπαραγωγή σε φυσικό μέγεθος των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου, την έκθεση των οποίων φιλοξενούσε επί σειρά ετών το Συνεδριακό Κέντρο “Π.Μ. Νομικός” και στη συνέχεια ο χώρος του Santozeum της οικογένειας Νομικού.
Εμβληματική υπήρξε η έκδοση του Ιδρύματος Θήρας του λευκώματος “Οι τοιχογραφίες της Θήρας” το έτος 1992, με έγχρωμες φωτογραφίες των τοιχογραφιών από το Ακρωτήρι και κείμενα του Διευθυντή της ανασκαφής, καθηγητή Χρήστου Ντούμα.
Ο Μάρκος Π. Νομικός
Ο Μάρκος Νομικός του Πέτρου, γεννήθηκε το 1898 και έφυγε από τη ζωή το 1984. Υπήρξε από τους επιφανέστερους εφοπλιστές του ελληνικού εφοπλισμού κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου.
Ήταν πρωτότοκος γιος του καραβοκύρη Πέτρου Μ. Νομικού που ήταν από τους πρώτους που απέκτησαν ατμόπλοια. Το έτος 1911 ίδρυσε την “Θηραϊκή Ατμοπλοία”, η οποία επί εξήντα χρόνια εξυπηρετούσε τις θαλάσσιες μεταφορές στο Αιγαίο.
Το πρώτο ατμόπλοιο που εντάχθηκε στον στόλο της εταιρείας ήταν το “Ισμήνη”, 256 τόνων το 1911. Η “Θηραϊκή Ατμοπλοία” στο τέλος του έτους 1939 κατείχε έντεκα πλοία συνολικής χωρητικότητας περίπου 60.000 τόνων.
Ο Μάρκος Νομικός φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά από το 1931 αφιερώθηκε στις επιχειρήσεις ιδρύοντας την Ανώνυμη Εταιρεία Ναυτικών και Εμπορικών Επιχειρήσεων “Πέτρος Μ. Νομικός”.
Το έτος 1936 ο Μάρκος Νομικός ίδρυσε την ναυτιλιακή εταιρεία Nomicos Brothers αναπτύσσοντας συνεχώς την επιχειρηματική του δραστηριότητα.
Μεταπολεμικά ο Μάρκος Νομικός έχτισε ένα στόλο δεξαμενοπλοίων και ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την επιβατηγό ακτοπλοΐα με την “Θηραϊκή Ατμοπλοία”, αποκτώντας νεότευκτα πλοία.
Μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μάρκος Π. Νομικός αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο την παραχώρηση των 100 Λίμπερτυ της κυβέρνησης των ΗΠΑ με την εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης, εξασφαλίζοντας το «Πέτρος Νομικός».
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο όμιλος εγκαινίασε ένα δεκαετές πρόγραμμα ναυπηγικών επενδύσεων, παραλαμβάνοντας δέκα νεότευκτα μεταξύ 1953 και 1964.
Χαρακτηριστικό των νέων πλοίων ‒φορτηγών και δεξαμενόπλοιων‒ είναι ότι όλα έλαβαν ονόματα μυθικών βασιλέων, όπως «King Minos», «King Theseus» και «King Agamemnon».
Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών στα χρονικά διαστήματα 1934 -1938, 1951 -1957, 1964 -1972.
Το έτος 1952 εξελέγη βουλευτής Θήρας και συμμετείχε ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Ναυτιλία τα έτη 1952 -1955, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της ναυτιλίας.
Εξελέγη βουλευτής Κυκλάδων συνεχώς έως το 1967, οπότε έγινε το Πραξικόπημα των Συνταγματαρχών.
Τα “Ναυτικά Χρονικά”, έγραψαν για τον θάνατο του:
“Ο θάνατος του Μάρκου Νομικού, θέτει τέρμα σε μια σπάνια πολυσχιδή εφοπλιστική και επιχειρηματική δραστηριότητα και σε μια ζωή αφιερωμένη στην προκοπή της γενέτειρας του, της Σαντορίνης. Ο Μάρκος Νομικός υπήρξε πρωτοπόρος στον χώρο ναυτιλίας, ιδιαίτερα στον κλάδο των δεξαμενοπλοίων, πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Intertanko, στη δημιουργία ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας και στην εκτέλεση περιηγητικών πλόων στη Μεσόγειο. Επί 15 χρόνια από τα έδρανα της Βουλής υπήρξε πολύτιμος αρωγός και συμπαραστάτης της αγαπημένης του Σαντορίνης, στην οποία πρόσφερε ποικιλόμορφα κοινωφελή έργα και αναρίθμητες δωρεές, ιδίως μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1956”.
Διαβάστε επίσης
Αθανάσιος Λιάγκος: Η ΕΛΙΜΕ στηρίζει τη μείωση των λιμενικών τελών
Β. Κικίλιας: Στήριξη στην αγορά υπέρ των πολιτών η μείωση των λιμενικών τελών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καμπουρίδου στο mononews: Ευρωπαϊκή αυτονομία στις συναλλαγές απέναντι σε Visa και MasterCard
- Η ΕΡΤ ξαναβρίσκει τον εαυτό της – Οι κινήσεις του Γιάννη Παπαδόπουλου κι ένα ταξίδι στο Κάιρο
- Πέντε Χρόνια Προσφοράς από την Πόπη Καλαϊτζή, Μια έκθεση από μαθητές του Κολλεγίου, Η Χρυσή Βαρδινογιάννη στο Σύνταγμα
- Beosound Balance «Natura»: Η τέχνη του ήχου, σκαλισμένη στην πέτρα
