Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Νταλακογιώργος: Να σταματήσει η παραβατικότητα στα πλοία της εταιρίας «Joy Cruises»

Αντώνης Νταλακογιώργος-Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ

Αντώνης Νταλακογιώργος-Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αφορούν την εταιρεία «Joy Cruises» και τις συνθήκες εργασίας στα πλοία «Ilida Dolphin» και «Paxos Express», που εκτελούν δρομολόγια από την Κέρκυρα προς τους Παξούς, αναφέρει με ανακοίνωση του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών, Αντώνης Νταλακογιώργος.

Στη συνέχεια η ΠΕΝΕΝ, τονίζει:

“Η Ένωση μας, έχοντας λάβει αναφορές από μέλη της, που επισκέφτηκαν πρόσφατα τους Παξούς διαπίστωσε ανησυχητικά περιστατικά παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών

Πιο συγκεκριμένα, η ΠΕΝΕΝ σύμφωνα με αυτές , τα πληρώματα που εργάζονται στα πλοία της «Joy Cruises» δεν πληρώνονται σύμφωνα με την ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Παρά την υποχρέωση της εταιρείας να συμμορφώνεται με τις διατάξεις της συλλογικής σύμβασης, ο μισθός και οι παροχές που λαμβάνουν οι Ναυτεργάτες δεν ανταποκρίνονται στις προβλεπόμενες αποδοχές, γεγονός που αποτελεί σοβαρή παραβίαση της Ναυτικής νομοθεσίας.

Επιπλέον, η απουσία ατομικών συμβάσεων που να καθορίζει τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των Ναυτεργατών τους καθιστά ευάλωτους σε καταχρήσεις και αυθαίρετες αλλαγές στις συνθήκες εργασίας.

Ιδιαίτερα έντονα είναι τα παράπονα, σχετικά με την εκμετάλλευση του πληρώματος για εργασίες εκτός των καθηκόντων τους. Η εταιρεία αξιώνει από το πλήρωμα του καταστρώματος να μεταφέρει τις βαλίτσες των επιβατών, ισχυριζόμενη ότι αυτό εμπίπτει στις υποχρεώσεις του πληρώματος, χωρίς, όμως, να τους παρέχει κάποια επιπλέον αμοιβή για αυτή την extra εργασία.

Επιπλέον, η «Joy Cruises» δεν παρέχει στους Ναυτεργάτες της, αναλυτικούς εξοφλητικούς λογαριασμούς (pay) στο τέλος κάθε μήνα. Αυτή η πρακτική αποτελεί σοβαρή έλλειψη διαφάνειας και παρακωλύει την δυνατότητα των Ναυτεργατών να ελέγχουν τις αποδοχές τους και να διασφαλίζουν ότι πληρώνονται σωστά για την εργασία τους.

Είναι αδιανόητο ότι οι τοπικές λιμενικές αρχές δεν έχουν εντοπίσει αυτές τις τριτοκοσμικές και άθλιες συνθήκες εργασίας για χρόνια, συγκαλύπτοντας το όργιο παρανομίας. Η συμπεριφορά αυτή δεν αποτελεί μόνο αδιαφορία αλλά και συμμετοχή στην παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών. Η σιωπή των λιμενικών αρχών δεν μπορεί να εξηγηθεί με κανέναν τρόπο και χρίζει περαιτέρω διερεύνησης.

Το Ειδικό Τμήμα Ελέγχου που έχει συγκροτήσει ο ΓΓ της ΠΝΟ και επαίρεται για τα άμεσα και απτά αποτελέσματά του…, φαίνεται ότι παρά τις αλλεπάλληλες επισκέψεις του στους λιμένες Κερκύρας και Ηγουμενίτσας και σε αυτήν την περίπτωση όπως και σε πολλές άλλες δεν κατάφερε να εντοπίσει ή να καταγγείλει τις σοβαρές παραβιάσεις που συμβαίνουν συστηματικά στην εν λόγω εταιρεία.

Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του τοπικού Σωματείου, Θ. Χρυσικόπουλος, έχει περιορίσει τις δραστηριότητες του σωματείου αποκλειστικά στην ανάθεση των προβλημάτων στο Ειδικό Τμήμα Ελέγχου της ΠΝΟ.

Ενώ είναι επιβεβαιωμένο ότι γνωρίζει τις παραβιάσεις που γίνονται από την «Joy Cruises», ο Θ. Χρυσικόπουλος τηρεί σιωπή και συγκαλύπτει την παρανομία. Αυτή η στάση υποδηλώνει αδιαφορία στην καλύτερη των περιπτώσεων ή μια εσκεμμένη και συνειδητή συγκάλυψη, Οι Ναυτεργάτες πρέπει να προβληματιστούν και να απαιτήσουν την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του ΥΕΝ και των Λιμενικών Αρχών για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων στα πληρώματα της αναφερόμενης εταιρίας”.

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ: «Λουκέτα» σε Ρόδο και Μεσσηνία – Πολύ γνωστό το εστιατόριο στη Γιάλοβα Μεσσηνίας

Νταλακογιώργος: Επιλύθηκαν τα προβλήματα των μελών μας στο Ε/Γ – Ο/Γ «ΣΑΟΝΗΣΟΣ»

Δύο κρουαζιερόπλοια από την Crystal στο ναυπηγείο Fincantieri