Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Νταλακογιώργος: Ακάλυπτοι από τις εταιρείες οι ασθενείς και τραυματισμένοι ναυτικοί

Αντώνης Νταλακογιώργος-Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ

Αντώνης Νταλακογιώργος-Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ

«Το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχθεί με ανησυχητικό τρόπο ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά Ναυτεργάτες, οι οποίοι έχουν απολυθεί λόγω τραυματισμού ή ασθένειας κατά την διάρκεια της εργασίας τους στα πλοία», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών, Αντώνης Νταλακογιώργος και πρόσθεσε:

«Ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες, παρά τις σαφείς υποχρεώσεις τους, δεν καταβάλλουν ούτε τον μισθό ασθένειας, ούτε τα νοσήλια που έχουν δαπανηθεί στο τέλος κάθε μήνα στους εν λόγω Ναυτεργάτες. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες ANES (πλοίο “Άγιος Νεκτάριος Αίγινας”) και SAOS FERRIES (πλοίο “Saonisos”) δεν κατέβαλαν μισθό ασθενείας και νοσήλια σε τραυματισμένους Ναυτεργάτες, ενώ η εταιρεία ΑΕΙΝΑΥΤΗΣ (πλοίο “Πελαγίτης”) κατέβαλε σε τραυματισμένο Ναυτεργάτη μικρότερο μισθό από αυτόν που προβλέπει η σύμβαση και η ναυτική νομοθεσία.

Αυτή η πρακτική δεν είναι μόνο απάνθρωπη, αλλά προδίδει και έναν πρωτοφανή κυνισμό για τους Ναυτεργάτες, καθώς, ακόμη και όταν αυτοί έχουν υποστεί τραυματισμούς εν ώρα εργασίας, αντιμετωπίζονται από τις ναυτιλιακές εταιρείες ως απλά λειτουργικά έξοδα.

Αυτή η αντιμετώπιση συνιστά ουσιαστικά εγκατάλειψη των Ναυτεργατών και υπονόμευση των δικαιωμάτων τους, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και να ανταποκριθούν στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, ειδικά κατά τις περιόδους που η υγεία χρειάζεται αποκατάσταση.

Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) και των αρμόδιων υπηρεσιών του, προκειμένου να δοθεί λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι ο μισθός ασθένειας και τα νοσήλια θα καταβάλλονται τακτικά στο τέλος κάθε μήνα, καθώς αυτά είναι απαραίτητα για τη διαβίωση και την αξιοπρέπεια των τραυματισμένων Ναυτεργατών.

Επιπλέον, πρέπει να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στις εταιρείες που παραβιάζουν αυτές τις υποχρεώσεις τους, ώστε να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων πρακτικών στο μέλλον».

Διαβάστε επίσης:

Toro Corp. (Πέτρος Παναγιωτίδης): Κέρδη 23,3 εκατ. στο εξάμηνο και ρευστότητα 189,2 εκατ. δολαρίων

Σκοτώθηκαν τρεις ναυτικοί στην Κροατία από πτώση του καταπέλτη

Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Εξασφάλισε έσοδα 4,58 εκατ. δολαρίων