Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Νίκος Μπορνόζης: Κάθε χρόνο οι άνθρωποι της παγκόσμιας ναυτιλίας ανταλλάσσουν απόψεις και ενημερώνονται για τις εξελίξεις

Νίκος Μπορνόζης, Capital Link

Νίκος Μπορνόζης, Πρόεδρος Capital Link

“Κάθε χρόνο δίνουμε την ευκαιρία στους ανθρώπους της ναυτιλίας να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το παγκόσμιο νομοθετικό πλαίσιο, τις νέες τεχνολογίες και τεχνογνωσίες, για την εκπαίδευση και την ασφάλεια των ναυτικών και να ανταλλάσσονται απόψεις για το μέλλον της ναυτιλίας”.

Ο Νίκος Μπορνόζης, πρόεδρος της Capital Link, επιχειρώντας τον απολογισμό του συνεδρίου που διοργάνωσε η εταιρεία για δέκατη τέταρτη χρονιά στην Αθήνα, τόνισε επίσης:

“Το Συνέδριο παρουσιάζει μια εξαιρετική ατζέντα, εστιασμένη πρωταρχικά στη βιωσιμότητα και στα κριτήρια ESG και δίνει μια μοναδική ευκαιρία για συζήτηση των πιο σημαντικών θεμάτων που αφορούν τόσο τη ναυτιλία της Ελλάδος όσο και την παγκόσμια ναυτιλία, καθώς και για διερεύνηση των Βέλτιστων Πρακτικών του κλάδου σε όλους τους σημαντικούς τομείς όπως: Διαχείριση Στόλου, Περιβάλλον, Εκπαίδευση και Διαχείριση Πληρωμάτων, Ασφάλεια, Διακυβέρνηση, Τεχνολογία και άλλα. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που συμμετέχουν ομιλητές υψηλότατου επιπέδου, από τον χώρο των ναυλωτών, των πλοιοκτητών και των νομοθετών.”

Στη διάρκεια του συνεδρίου διατυπώθηκαν εξαιρετικές απόψεις γύρω από τις γεωστρατηγικές εξελίξεις και παραθέτουμε αποσπάσματα από τις ομιλίες:

O Christopher J. Wiernicki, τόνισε: “Θα ήθελα να εστιάσω σε έναν από τους σημαντικότερους ενεργοποιητές αξίας, την ασφάλεια. Η ασφάλεια ως έννοια δεν μένει ανεπηρέαστη από τις διασπαστικές δυνάμεις που δοκιμάζουν τον κλάδο μας. Η ναυτιλία εισέρχεται στα αρχικά στάδια μιας δεκαετίας έντονων αλλαγών, καθώς βιώνουμε σταδιακά την 5η βιομηχανική επανάσταση. Πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό που αποκαλώ το νέο σύνορο ασφάλειας και προστασίας. Η ασφάλεια πρέπει να επεκταθεί πέρα από τη συμμόρφωση ή την αποφυγή ατυχημάτων, ώστε να καταστεί συνώνυμο της αξιοπιστίας, των σταθερών σχέσεων, και το σημαντικότερο, του ανθρώπινου στοιχείου. Η σύγχρονη ασφάλεια εξασφαλίζεται σε πραγματικό χρόνο και ανάλογα με τις συνθήκες.

Το πλέον σημαντικότερο ζήτημα για τη ναυτιλία, η απανθρακοποίηση, οδηγεί στη διαχείριση των ανεπιθύμητων συνεπειών που προκύπτουν. Θεωρώ ότι η ασφάλεια αφηγείται την ιστορία των ανθρώπων της ναυτιλίας. Οι ναυτικοί μας είναι ένας κρίσιμος παράγοντας, και πρέπει να προσεγγίσουμε την εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης ως κίνητρο ενίσχυσης της σημασίας που τους αποδίδουμε, καθώς ο ρόλος τους στην εποπτεία και στην έγκαιρη παρέμβαση καθίσταται σημαντικότερος από ποτέ. Η ΤΝ αποτελεί ακόμη το μέλλον της διαμόρφωσης του κανονιστικού πλαισίου, αρκεί η βιομηχανία να υιοθετήσει μια προσέγγιση που βασίζεται στα δεδομένα. Έτσι, θα μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε τρόπους μεγιστοποίησης της απόδοσης και να στηρίξουμε τις παγκόσμιες επιχειρήσεις μας με τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα.”

O Roy Gebbink, τόνισε: “Η δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας είναι κρίσιμος παράγοντας όχι μόνο για τη βιωσιμότητα αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Τα περισσότερα από τα πλοία του παγκόσμιου στόλου θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα για δεκαετίες. Ως εκ τούτου, ελπίζουμε να προσφέρουμε μια λύση που μειώνει τις εκπομπές άνθρακα βραχυπρόθεσμα, εν αναμονή των πιο μόνιμων λύσεων. Το XBEE είναι ένα δοκιμασμένο και εγκεκριμένο προϊόν: πρόκειται για ένα μείγμα ενζύμων ικανό να διασπά περίπλοκες δομές. Λειτουργεί ως φυσικό βελτιωτικό, με εφαρμογή σε όλα τα ορυκτά και τα βιολογικά καύσιμα. Τα ένζυμα είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά ως φυσικοί καταλύτες που λειτουργούν σε μοριακό επίπεδο και επιταχύνουν τις αντίστοιχες χημικές αντιδράσεις. Διαθέτουμε περισσότερα από 25 διαφορικά ένζυμα τα οποία δρουν προς όφελος της βελτιστοποίησης του καυσίμου, καθιστώντας πιο ομογενές και εύκολο στην καύση. Τέλος, η Ελλάδα είναι μια πραγματική υπερδύναμη με έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στον κόσμο. Άρα, η χώρα θα μπορούσε να είναι πρωτοπόρος στη βιώσιμη ναυτιλία χάρη στη χρήση του XBEE.”

O κ. Vassilis Dimoulas, Technology & Innovation Director SEEBA Zone – Bureau Veritas, τόνισε: “Τα εναλλακτικά καύσιμα είναι ένας όρος που επικρατεί στη ναυτιλιακή επικαιρότητα για περισσότερο από μια δεκαετία ήδη, σαν ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της ναυτιλίας. Πολλές μελέτες, συνέδρια αλλά και αρκετό μάρκετινγκ προωθούν κατά καιρούς το ένα ή το άλλο καύσιμο σαν την καλύτερη λύση αλλά και πολύ συχνά ακούμε ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική λύση. Έχουμε πια συνειδητοποιήσει ότι το μέλλον θα περιλαμβάνει πολλά καύσιμα και η επιλογή του κατάλληλου θα εξαρτάται από παράγοντες όπως τον τύπο και μέγεθος του πλοίου και το επιχειρησιακό του προφίλ. Στο ρόλο μας σα νηογνώμονας επικεντρωνόμαστε σε θέματα ασφάλειας των εναλλακτικών καυσίμων, υποθέτοντας πάντα ότι τα καύσιμα αυτά θα είναι διαθέσιμα.

Ήδη κάποια από αυτά τα καύσιμα είναι διαθέσιμα σε κάποιες ποσότητες, κυρίως υγρά ή αέρια βιοκαύσιμα. Η ερώτηση που ακούμε πιο συχνά από την πλοιοκτησία είναι «Θα μπορώ να τα βρώ, που θα είναι διαθέσιμα και σε ποια τιμή?»

Η ναυτιλία έχει να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα των νέων καυσίμων. Το πρώτο είναι ο ανταγωνισμός με άλλους τομείς όπως η αεροπορία. Το δεύτερο είναι ένα νέο ερώτημα κότας και αυγού μια και οι παραγωγοί των καυσίμων απαιτούν δεσμεύσεις σε ποσότητες και μακροχρόνια συμβόλαια πριν προχωρήσουν σε επενδύσεις για την παραγωγή τους. Οι εταιρείες που εμπλέκονται σε χρονοναυλώσεις ίσως έχουν πλεονέκτημα εδώ σε σχέση με τους ναύλους ευκαιρίας. Η συνεργασία ανάμεσα σε εταιρείες για την προμήθεια καυσίμων ίσως είναι μια λύση.

Νέοι κανονισμοί που επιβάλλουν φόρους και πρόστιμα στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων πιέζουν προς την ταχύτερη ενσωμάτωση των εναλλακτικών. Η επένδυση σε νέα πλοία με δυνατότητα για την χρήση τους μπορεί να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε πλοιοκτήτες που θα το τολμήσουν, το ρίσκο όμως μιας τέτοιας επένδυσης είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.”

O Dr. George D. Pateras, President – Hellenic Chamber of Shipping; Deputy Chairman – Contships Management, τόνισε: “Η προσέγγισή μας πρέπει να είναι πρακτική. Η τωρινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη από πλευράς προσφοράς καυσίμων. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήταν ότι τάχα θα βρεθεί μια λύση εξ ουρανού, κάτι που δεν έχει συμβεί. Η ναυτιλία είναι ο μόνος κλάδος στον οποίο η επίλυση του ζητήματος θεωρείται ευθύνη του ιδιοκτήτη, κι ενώ δεν έχουμε επιλέξει ακόμη καύσιμο. Δεν μπορούμε να χτίσουμε υποδομές για κάθε καύσιμο ξεχωριστά και να ισχυριζόμαστε ότι είμαστε ανθρακικά ουδέτεροι. Δύσκολα θα πείσουμε τους παραγωγούς εναλλακτικών καυσίμων, την ώρα που παραμένουμε αναποφάσιστοι και με δεδομένο ότι οι επενδύσεις που απαιτούνται είναι πελώριες. Ας καταλήξουμε πρώτα σε κάποιο καύσιμο, ώστε να εμπνεύσουμε την εμπιστοσύνη που με τη σειρά της θα μεταφραστεί σε επενδύσεις.

Η αμμωνία είναι φθηνή και εύκολη στην παραγωγή της αλλά ταυτόχρονα θανάσιμα επικίνδυνη. Θα χρειαζόμασταν δύο δισεκατομμύρια τόνους. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε υδρογόνο; Νομίζω ότι ο κόσμος τείνει να ξεχνά την επικινδυνότητα, ενώ σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως η γεωργία, υπάρχει επίγνωση και λαμβάνεται υπόψη.”

O Kostas Polydakis, CEO – MM Marine, Mercuria Energy Group; Head of Shipping-Minerva Bunkering, Mercuria Energy Group, τόνισε: “Οι πυκνές εμπορευματικές μεταφορές, τα φθηνά φορτία, και η αποτελεσματική υλικοτεχνική υποστήριξη είναι τα τρία μεγάλα ζητούμενα όταν μιλάμε για κόμβους δεξαμενισμού. Μέχρι στιγμής, το LNG φαίνεται να είναι το πιο ώριμο μεταβατικό καύσιμο. Η ζήτηση αυξάνεται, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει πολύ μικρή διαθεσιμότητα εκτός των μεγάλων κόμβων, καθιστώντας έτσι δύσκολη την επέκταση σε άλλα μέρη. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να υπάρξει χώρος προκειμένου τα βιοκαύσιμα να μπουν στο παιχνίδι, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πολλοί περιορισμοί και αναμένουμε ότι αυτό θα ισχύει για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Εάν η αμμωνία υιοθετηθεί ως το κύριο καύσιμο για τη ναυτιλία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι τροπικές περιοχές να αδράξουν την ευκαιρία και να μετατραπούν σε κόμβους πράσινων καυσίμων. Η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, χώρες οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος των διαδρομών από την Ανατολή προς τη Δύση, θα αποκτούσαν και αυτές ένα στρατηγικό πλεονέκτημα.”

O Vasileios Petousis, Energy & Sustainability Manager – Seanergy Maritime Holdings Corp (NASDAQ: SHIP), τόνισε: “Αναζητούμε τα βιολογικά καύσιμα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βιώσιμα μεταβατικά καύσιμα. Την τελευταία πενταετία, έχουμε διενεργήσει δεκαπέντε δοκιμές στον στόλο μας, με εξαιρετικά αποτελέσματα, αποφεύγοντας ατυχήματα και αστοχίες. Όμως, τα βιολογικά καύσιμα λογίζονται εξ ορισμού ως μεταβατικά, καθώς η ποσότητά τους δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του κλάδου. Επομένως, αν και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα, χρειαζόμαστε την ανάδυση νέων λύσεων. Στη Seanergy διεξάγουμε πλήρη έλεγχο όλων των διαθέσιμων επιλογών με στόχο την εύρεση της βέλτιστης λύσης, και σε συνεργασία με μείζονες εταίρους.”

O Constantinos Capetanakis, Bunker Director – Star Bulk Carriers Corp (NASDAQ: SBLK); Chair – IBIA, τόνισε: “Βλέπουμε να χτίζονται νέα σκάφη με συμβατικά καύσιμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ζήσουμε με αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι στόχοι του ΙΜΟ για το 2050 είναι φιλόδοξοι. Ταυτόχρονα, ψηφίζονται νέοι κανονισμοί, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, που προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση και να δώσουν κίνητρα για την υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων. Το FUEL EU προσφέρει ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις, συμπληρώνοντας τις ενεργειακές και τεχνολογικές βελτιώσεις, όπως είναι τα συστήματα δέσμευσης άνθρακα. Για τα τελευταία, πιστεύουμε ότι παρουσιάζουν μεγάλες δυνατότητες, υπό την προϋπόθεση ότι το κόστος θα γίνει πιο ρεαλιστικό. Σίγουρα αποτελούν μέρος της λύσης, μαζί με τα αγορακεντρικά μέτρα και όσα αφορούν τεχνικές και λειτουργικές παραμέτρους. Ωστόσο, το να αποχαιρετήσουμε τα ορυκτά καύσιμα παραμένει πρόωρο.

Η αεροπορία είναι ο κύριος ανταγωνιστής μας, και η εν λόγω βιομηχανία βρίσκεται αρκετά μπροστά από τη ναυτιλία όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Τα μείγματα καυσίμων θα επιτρέψουν στις ναυτιλιακές εταιρείες να επιτύχουν συμμόρφωση και να αποφύγουν τις κυρώσεις. Η στρατηγική μας είναι να προετοιμαστούμε και να προμηθευτούμε τις κατάλληλες ποσότητες βιοκαυσίμων, αποκτώντας άμεση πρόσβαση στους παραγωγούς. Δεν μπορούμε να εναποθέσουμε όλες μας τις ελπίδες σε ένα καύσιμο.”

O George Saroglou, President & COO – TEN Ltd. (NYSE: TEN), τόνισε: “Το ΥΦΑ αποτελεί ήδη κομμάτι του ενεργειακού μείγματος, ως μεταβατικό καύσιμο το οποίο δύναται να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο ενόσω η βιομηχανία προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα. Μέχρι στιγμής, το υπάρχον δίκτυο δεν επαρκεί για να υποστηρίξει πλήρως τις ανάγκες της αγοράς όσον αφορά στην υλικοτεχνική υποστήριξη. Το ΥΦΑ υπάρχει μόνον στους μεγάλους κόμβους, επομένως οι υποδομές σε άλλα σημεία του πλανήτη πρέπει να ενισχυθούν ώστε να συγκλίνουν με τη ζήτηση. Ως εταιρεία έχουμε επενδύσει στα σκάφη διπλού κινητήρα με ΥΦΑ ως δεύτερο καύσιμο. Οι υπόλοιπες εναλλακτικές, συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας, δεν έχουν ωριμάσει ακόμη. Τέλος, αναφορικά με τις διαφορές ανά ναυτιλιακό τομέα, θα είναι ευκολότερο για εταιρείες που εκτελούν τακτικά δρομολόγια να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση από τα παραδοσιακά προς τα βιολογικά καύσιμα.”

O Christopher J. Wiernicki, Chairman & CEO – ABS, τόνισε: “Φτάνουμε αισίως σε ένα πάνελ με σημαντικούς παράγοντες, αποτελούμενο από ηγέτες του κλάδου, εφοπλιστές, ιδιοκτήτες και νηογνώμονες. Θα προσπαθήσουμε να συλλέξουμε όλη τούτη την εμπειρία και να συζητήσουμε για αυτό που θα έπρεπε να είναι το μότο του κλάδου: την ασφάλεια, και πως αυτή επιτυγχάνεται συνδυαστικά με τη διαθεσιμότητα καυσίμων και υποδομών. Οι αποφάσεις αυτές θα έχουν καθοριστικό αντίκτυπο και στον τρόπο με τον οποίο οραματιζόμαστε την εκπαίδευση και την εκμάθηση των μελών του πληρώματος. Ας δούμε λοιπόν τη μεγάλη εικόνα που μας επιφυλάσσει το μέλλον της ναυτιλίας.”

O Stylianos Psillakis, Technical Director – Columbia Shipmanagement, τόνισε: “Η ψηφιοποίηση των τελευταίων ετών μας έχει βοηθήσει σημαντικά. Χρησιμοποιήσαμε την ανάλυση δεδομένων για να δημιουργήσουμε βασικούς δείκτες επιδόσεων για τον εντοπισμό επικίνδυνων συμπεριφορών στα πλοία μας. Η ψηφιοποίηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική μας στρατηγική όταν πρόκειται για την ασφάλεια των ανθρώπων μας. Από την άλλη πλευρά, η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές είναι το κύριο ζήτημα που μας απασχολεί, στην προσπάθεια να γεφυρώσουμε το χάσμα από το σήμερα στην πραγματικότητα σε είκοσι χρόνια από τώρα. Ο προσδιορισμός των αναγκών όσον αφορά στην εκπαίδευση του προσωπικού είναι δύσκολος χωρίς να γνωρίζουμε πού βαδίζουμε. Προσπαθούμε να έχουμε μια κουλτούρα που να περιλαμβάνει τόσο την ασφάλεια όσο και τη βιωσιμότητα, αλλά έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε.

Το περασμένο έτος, χάρη στις προηγμένες τεχνικές κατάρτισης, είδαμε ξεκάθαρη βελτίωση όσον αφορά στην ασφάλεια, με τον αριθμό των ατυχημάτων να μειώνεται ραγδαία, καθιστώντας το έτος αυτό ένα από τα καλύτερα στην ιστορία του κλάδου. Ο συνδυασμός αυτής της φιλοδοξίας με τις τρέχουσες τάσεις αποτελεί μια διαφορετική πρόκληση που θα απαιτήσει συνεργασίες ανάλογα με τον τομέα και τη στρατηγική κάθε εταιρείας.”

O George Poularas, CEO – Enesel SA, τόνισε: “Η τεχνολογία μεταμορφώνει διαρκώς τις επιχειρήσεις μας. Τα συστήματα αποφυγής συγκρούσεων, παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο και άλλα εργαλεία έχουν καταστήσει τα σκάφη μας πιο διασυνδεδεμένα από ποτέ με τα γραφεία μας στη στεριά. Παρ’ όλα αυτά, οι ανθρώπινες συμπεριφορές παραμένουν καθοριστικές σε όλες τις πτυχές των επιχειρήσεων. Ο στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη συστημάτων που συμπληρώνουν την ανθρώπινη λήψη αποφάσεων. Στην Enesel μελετάμε συστηματικά νέες τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις. Έχουμε ιδρύσει ένα ανεξάρτητο τμήμα, υπεύθυνο για τη διενέργεια δοκιμών σκοπιμότητας και την τεχνολογική έρευνα. Παράλληλα, προσφέρουμε στοχευμένη κατάρτιση για τα πληρώματά μας, ανάλογα με τις νέες τεχνολογίες και τα δεδομένα, που ορισμένες φορές πρέπει να βελτιστοποιηθούν. Η εκπαίδευση εστιάζει και στη σαφή διάκριση μεταξύ των καθηκόντων των υπαλλήλων και των πλήρως αυτοματοποιημένων διαδικασιών.”

O Kostas Karathanos, COO – GasLog Ltd., τόνισε: “Για εμάς, η ασφάλεια είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας. Τόσο η ψηφιοποίηση όσο και η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές είναι δύο πραγματικότητες που έχουν αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας. Φυσικά, τα νέα εργαλεία που αναδύονται αντιπροσωπεύουν ευκαιρίες και προκλήσεις, καθώς προσπαθούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο, αποφεύγοντας παράλληλα ενδεχόμενες απειλές. Η επαγρύπνηση πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας όλων. Επενδύουμε στην εκπαίδευση, με το δικό μας κέντρο, το οποίο διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, πραγματοποιούμε ασκήσεις, δοκιμές κ.ο.κ. Με τα πλοία να διασυνδέονται όλο και περισσότερο με το γραφείο, είναι υψίστης σημασίας αυτή η σύνδεση να είναι ασφαλής, χωρίς παρεμβολές. Αυτή η διάσταση πρέπει να εξετάζεται στην και εκπαίδευση, ώστε να εξασφαλίζονται η γενική ευαισθητοποίηση και η έγκαιρη παρέμβαση σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συστήματος. Εκπαιδευόμαστε σε συγκεκριμένες καταστάσεις, με διάφορες προσομοιώσεις και σενάρια που προετοιμάζουν καλύτερα το πλήρωμα.”

O Roberto P. Cazzulo, Council Chair – International Association of Classification Societies (IACS), τόνισε: “Η ασφάλεια και η βιωσιμότητα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η ασφάλεια είναι ένας στόχος που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Σήμερα τα πάντα ρει, όπως θα έλεγε ο Ηράκλειτος. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τη ναυτιλιακή βιομηχανία, λόγω της επιβαλλόμενης απεξάρτησης από τον άνθρακα και των εθελοντικών ψηφιακών μετασχηματισμών. Ιστορικά οι νηογνώμονες εστίαζαν την προσοχή της στο κύτος και τα μηχανήματα, αλλά τώρα πρέπει να εξετάσουμε τα υλικά, το λογισμικό και το ανθρώπινο στοιχείο, ακολουθώντας μια ανθρωποκεντρική, συστηματική προσέγγιση στα πρώτα στάδια του σχεδιασμού και κατά την ανάπτυξη νέων κανονισμών. Σε αυτές τις μεταβάσεις, η ασφάλεια παραμένει στο επίκεντρο της IACS, μέσω της δημιουργίας των επιτροπών Safe Decarbonization και Safe Digital Transformation. Τα θέματα αυτά συνδέονται στενά μεταξύ τους. Οι νηογνώμονες θα πρέπει να εξετάζουν αυτά τα ζητήματα όχι μεμονωμένα, αλλά από κοινού.

Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εκ των υστέρων τοποθέτηση κάποιου εξοπλισμού επί του πλοίου. Τα σκάφη χρειάζονται την κατάλληλη λιμενική υποδομή και επιμόρφωση του πληρώματος και των διαχειριστών των λιμένων, καθώς και των επιθεωρητών, για παράδειγμα για επιθεωρήσεις εξ αποστάσεως, που κρίνονται απαραίτητες όταν μιλάμε για εναλλακτικά καύσιμα και προηγμένες τεχνολογίες. Η συλλογή big data, η επικοινωνία μέσω διαδικτύου και δορυφορικών δικτύων και η ανάλυσή τους στην ξηρά θα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για την επιχειρησιακή αριστεία, καθώς και για τις επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος και ασφάλειας. Μια καλή ισορροπία αυτών των παραγόντων θα καθορίσει το αν η ναυτιλία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να συμβάλουν και να συνεργαστούν διεξοδικά για τον σκοπό αυτό, και οι νηογνώμονες διαθέτουν τεχνικές γνώσεις και εμπειρογνωμοσύνη για να αξιολογήσουν αυτά τα ζητήματα από την κανονιστική οπτική γωνία.”

O Dimitrios Fafalios, Chairman – INTERCARGO; President / Director – Fafalios Shipping, τόνισε: “Πιστεύω ότι η γενικότερη εικόνα είναι ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην απανθρακοποίηση αν δεν εγγυηθούμε πρώτα την ασφάλεια. Για τα πλοία μεταφοράς φορτίου χύδην η διαδικασία μπορεί να είναι απλούστερη, χάρη στις χαμηλές ταχύτητες, αλλά όλοι μας πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν με τα διαθέσιμα εργαλεία. Όσον αφορά στα υπάρχοντα σκάφη, συνεχίζουμε να σωρεύουμε γνώση ως προς την αποτελεσματική τους χρήση χωρίς να κάνουμε οιαδήποτε έκπτωση στην ασφάλεια. Η ψηφιοποίηση είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο, μπορεί όμως να μεταμορφωθεί σε δίκοπο μαχαίρι: οφείλουμε να προετοιμάσουμε τους ναυτικούς μας αναφορικά με τον ρόλο τους στο ψηφιακό μέλλον. Τούτο προϋποθέτει ότι υπάρχει επαρκές προσωπικό στην ξηρά που επεξεργάζεται τα δεδομένα, αλλά και ότι οι ναυτικοί είναι εκπαιδευμένοι και έτοιμοι να υποδεχτούν την πληροφορία διατηρώντας κατά νου την ασφάλεια. Πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα με σοβαρότητα και να συνδυάζουμε το σχεδιασμό και την κατασκευή των σκαφών με τις ασφαλείς επιχειρήσεις.”

O Michalis Pantazopoulos, General Manager – Liberian Registry (LISCR Hellas), τόνισε: “Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας στη συγκεκριμένη ενότητα. Θα κάνουμε μια εμπεριστατωμένη συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα στη ναυτιλία στην ανθρώπινη της διάσταση. Ο κλάδος έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του, καταφέρνοντας να ανακάμπτει ακόμη κι από διαρκείς κρίσεις, όπως η πανδημία, η εισβολή στην Ουκρανία και η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει την πρόκληση της απανθρακοποίησης. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον, χωρίς καν να επεκταθεί κανείς στον μετασχηματιστικό αντίκτυπο της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Η ανάγκη για προσαρμογή στις γεωπολιτικές και περιβαλλοντικές αλλαγές πρέπει να αντανακλάται και στους ανθρώπους μας, στη στεριά και στη θάλασσα.”

O Vangelis Sfakiotakis, COO – Diana Shipping Services S.A., τόνισε: “Χωρίς το ανθρώπινο στοιχείο, είναι αδύνατον να επιβιώσει ο κλάδος μας. Είναι ζήτημα ανταγωνιστικότητας και πρέπει να είμαστε σε θέση να παρέχουμε ασφάλεια στους εργαζόμενους μας, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της καθημερινότητας. Προσφέρουμε ευρεία προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλισης για τους ναυτικούς μας. Επίσης, είμαστε μια εταιρεία που πιστεύει στη διαφορετικότητα: προσλαμβάνουμε γυναίκες στα πλοία μας εδώ και μια δεκαετία και μάλιστα αντιστοιχούν σε μεγαλύτερο ποσοστό του πληρώματος σε σύγκριση με τον μέσο όρο του κλάδου.

Το σχέδιο μας εστιάζει στην ασφάλεια και στην ευημερία του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας. Η ναυτιλία εξελίσσεται και πάλι ως μια κορυφαία επιλογή για νέους Έλληνες εργαζόμενους, που δείχνουν ενδιαφέρον για τον κλάδο. Η διασφάλιση της πρέπουσας κατάρτισης και εκπαίδευσης τους εναπόκειται σε εμάς.”

H Ioanna Lali, D.E.I. Officer & Alternate Crew Manager – Dorian LPG Ltd. (NYSE: LPG), τόνισε: “Τα τελευταία χρόνια έχουμε αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις στη Ναυτιλία. Ο Covid-19 ήρθε στη ζωή μας και ανέδειξε ακόμη περισσότερο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί εν πλω, όχι μόνο λόγω της φύσης των καθηκόντων και των ευθυνών τους αλλά και της μοναξιάς και του άγχους για την ευημερία των αγαπημένων τους προσώπων στην ξηρά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να υποστηρίξουμε με όποιον τρόπο χρειαζόταν και σε κάθε περίσταση τους ναυτικούς μας, παρέχοντας ιατρική βοήθεια, υποστήριξη της ψυχικής τους υγείας, πρόσβαση σε ανώνυμη γραμμή βοήθειας 24/7 για το προσωπικό του πλοίου αλλά και για τις οικογένειές τους στην ξηρά, αναβαθμισμένη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο και ενισχυμένες υποδομές ψυχαγωγίας επάνω στα πλοία. Η προώθηση της διαφορετικότητας και της ένταξής της στο εργασιακό περιβάλλον είναι μία ακόμα προτεραιότητα και το να είναι η εταιρεία μέλος του «All Aboard Alliance», μία πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Φόρουμ (GMF), παρέχει πρόσβαση σε ένα συλλογικό πλαίσιο που περιλαμβάνει δράσεις για τη διαφορετικότητα, την ισότητα, και ένταξη στον ναυτιλιακό τομέα.”

O Tim Ponath, CEO – NSB Group, τόνισε: “Το παγκόσμιο έλλειμμα ναυτικών μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας μαζί τους, πέρα από τους μισθούς αυτούς καθαυτούς. Τα μελλοντικά καύσιμα και οι επερχόμενες τεχνολογίες απαιτούν σημαντικές επενδύσεις στην εκπαίδευση, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε πληρώματα υψηλής κατάρτισης στα πλοία μας. Οι συνθήκες ευημερίας των ναυτικών μας πρέπει να περιλαμβάνουν διασυνδεσιμότητα ικανή να διευκολύνει την επικοινωνία με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς και δραστηριότητες έτσι ώστε τα μέλη του πληρώματος να περνούν ποιοτικό χρόνο μεταξύ τους. Πρέπει να αναρωτηθούμε για τον τρόπο με τον οποίο προωθούμε τις εταιρείες μας ως εργοδότες.

Τέλος, η έννοια της ευημερίας είναι μια πολύπλοκη εξίσωση: αναφορικά με τη ψυχική υγεία, οι συμπεριφορές διαφέρουν ανά εθνικότητα, με κάποιος λαούς να είναι περισσότερο ή λιγότερο εξωστρεφείς. Η ναυτιλία πρέπει να βρει τρόπους συμπερίληψης της κοινότητας ανθρώπων στα πλοία, δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο όλοι αισθάνονται ασφαλείς να μοιραστούν όσα τους απασχολούν και να ζητήσουν βοήθεια.”

O Theo Baltatzis, General Manager – Technomar Shipping, τόνισε: “Όσον αφορά τα θέματα υγείας, προσφέρουμε ένα εκτεταμένο ιατρικό πρόγραμμα για όλους τους ναυτικούς μας, το οποίο περιλαμβάνει ιδιωτική ασφάλιση για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένης της προληπτικής ιατρικής. Επίσης, υπάρχει μια τηλεφωνική γραμμή 24 ώρες το 24ωρο για οποιαδήποτε ζητήματα ενδέχεται να προκύψουν. Η ποιότητα του φαγητού, η εκπαίδευση, η υγεία και η ψυχαγωγία είναι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Επιπλέον, εστιάζουμε στην εκπαίδευση στη χρήση υπολογιστών για όλους τους ναυτικούς. Η προσέγγιση της παλιάς σχολής, όπου το πλήρωμα απλώς μετακινείτο από το σημείο Α στο σημείο Β, ανήκει στο παρελθόν. Σήμερα, πρέπει να προσφέρουμε προστιθέμενη αξία αν θέλουμε να προσελκύσουμε ταλαντούχους νέους. Λαμβάνουμε παράπονα και σχόλια από το πλοίο σε καθημερινή βάση. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αλλά προσπαθούμε να λάβουμε διορθωτικά μέτρα, ώστε οι ναυτικοί μας να αισθάνονται ασφαλείς και σαν να βρίσκονταν στο σπίτι τους. Πιστεύω ότι η ευημερία απαιτεί μια εξατομικευμένη προσέγγιση κατά περίπτωση.”

H Venetia Kallipolitou, Cross Department HR & Training Manager – Tsakos Group; Commander – Hellenic Coast Guard (Retired), τόνισε: “Πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα από δύο πλευρές. Στρατηγικά μιλώντας, η εξέλιξη της εκπαίδευσης και της ευημερίας των ναυτικών προϋποθέτει φιλοδοξία. Στον όμιλο Τσάκου, δεν αρκεστήκαμε στην ίδρυση της σχετικής επιτροπής, αλλά δημιουργήσαμε και μια ομάδα εργασίας με θέμα το ανθρώπινο στοιχείο όπου μοιραζόμαστε βέλτιστες πρακτικές και συγκρίνουμε αποτελέσματα. Τα προγράμματα αυτά αξιολογούνται σε ετήσια βάση, και πάντοτε προκύπτουν ευκαιρίες βελτίωσης. Παράλληλα, προσφέρουμε ευρεία γκάμα υποτροφιών, για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, που συνδυάζονται και με τις δράσεις μας για το δημογραφικό και τα συνταξιοδοτικά ταμεία για τους υπαλλήλους μας. Μόνο μέσω συγκεκριμένων σχεδίων δράσης επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Άλλωστε, ο Covid 19 λειτούργησε και ως μάθημα, όχι μόνο για τον κλάδο μας αλλά για την κοινωνία. Οι ναυτικοί μας συμπεριφέρθηκαν με ηρωισμό, συνεχίζοντας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εν μέσω πανδημίας. Οφείλουμε να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας και να τους προσφέρουμε τα απαραίτητα εργαλεία προσαρμογής στο μεταβαλλόμενο εργασιακό τους περιβάλλον.”

O Captain Παναγιώτης Τσάκος τόνισε τα εξής: “Κατά τη γνώμη μου, δεν θα φτάσουμε στο σημείο να δούμε μη επανδρωμένα σκάφη. Η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε πρακτικοί και ρεαλιστικοί, αλλά δεν αντικαθιστά τους ναυτικούς. Επί τη ευκαιρία, θεωρώ πως θα έπρεπε να τους συμπεριλάβουμε περισσότερο σε εκδηλώσεις όπως η σημερινή.”

O Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, τόνισε: “Από το Νοέμβριο του 2023 αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει. Η αστάθεια στην Υεμένη και αλλού πυροδοτεί περιφερειακές εντάσεις και επηρεάζει τη διώρυγα του Σουέζ. Κατά συνέπεια, η διέλευση σκαφών από τη διώρυγα του Σουέζ έχει μειωθεί κατά 70%. Προκειμένου να ανταπεξέλθουμε, εγένετο η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ της ΕΕ. Πρόκειται για την πρώτη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ σε ενεργή εμπόλεμη ζώνη, η οποία και υπηρετεί τη φιλοδοξία της ΕΕ να εγγυηθεί τη ναυτική ασφάλεια. Ακόμη, η επιχείρηση υπερασπίζεται τις αξίες της Ευρώπης, και δη την ελευθερία ναυσιπλοΐας.

Η επιχείρηση έχει εκ φύσεως χαρακτήρα αποκλιμάκωσης, ενώ καλύπτει μια ευρεία περιοχή. Συνεισφέρει στην ασφάλεια κατά μήκος βασικών θαλάσσιων αξόνων, σε συνεργασία με άλλους παράγοντες. Τα καθήκοντα μας περιλαμβάνουν τη συνοδεία σκαφών, την προστασία ενάντια σε επιθέσεις και τη διασφάλιση της επίγνωσης και επαγρύπνησης στη θάλασσα. Έως σήμερα, έχει παρασχεθεί στήριξη σε 350 πλοία. Οι Χούθι καθίστανται ολοένα και πιο επικίνδυνοι, διαδίδοντας μεταξύ άλλων παραπληροφόρηση και προπαγάνδα μέσω του τύπου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας: πρόθεσή μας είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ναυτιλιακών εταιρειών και σταδιακά να επιστρέψουμε στη χρήση παραδοσιακών θαλάσσιων διαδρομών. Έως τότε, η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ παρέχει συγκεκριμένες συμβουλές και προτάσεις για τον μετριασμό των κινδύνων και την αποφυγή εντοπισμού των σκαφών από εχθρικές δυνάμεις.”

O Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε τα εξής: «Η αριστεία αποτελεί ζητούμενο σε όλες τις δραστηριότητές μας, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας και φυσικά της ναυτιλίας. Σε ένα δύσκολο και ασταθές περιβάλλον, μέσω της συλλογικής μας εργασίας στην ΕΕ και στον ΙΜΟ, πιστεύω πως παραμένει εφικτό να επιτύχουμε καλά αποτελέσματα. Η ναυτιλία οφείλει να πορεύεται με αίσθημα εταιρικής υπευθυνότητας και να διασφαλίζει την ευημερία και την ασφάλεια των εργαζόμενων. Πρέπει να αποδεχτούμε ότι έχουμε πολύπλοκες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε.

Η στρατηγική που υιοθέτησε ο ΙΜΟ το 2023 προτείνει ένα συγκεκριμένο μονοπάτι προς την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Σήμερα, πρέπει να πάρουμε σαφείς αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα μας φέρουν πιο κοντά σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών. Κοινός μας στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός προβλέψιμου επενδυτικού περιβάλλοντος. Χρειαζόμαστε συνεργασίες για μια ριζική αλλά και βιώσιμη μεταμόρφωση του κλάδου. Φυσικά, αναγνωρίζουμε ότι για την πράσινη μετάβαση απαιτούνται επενδύσεις. Τώρα είναι ο καιρός να ερευνήσουμε νέες πρωτοβουλίες και καινοτόμες λύσεις. Πιστεύουμε σε ΣΔΙΤ που θα αποφέρουν αποτελέσματα τόσο ως προς την ανανέωση του υπάρχοντος στόλου, όσο και για την κατασκευή νέων πλοίων.

Τέλος, η αριστεία στη ναυτιλία πρέπει να περιλαμβάνει την κοινωνική πτυχή, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς καταρτισμένο προσωπικό. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο μας έχει ορίσει το 2024 και το 2025 ως «χρονιές ναυτιλιακής εκπαίδευσης».

Στη συνέχεια τιμήθηκε ο Εμανουέλ Γκριμάλντι, πρόεδρος του INTERNATIONAL CHAMBER OF SHIPPING, President & MD – Grimaldi Euromed SpA, Managing Director – Grimaldi Group.

Ο Νίκος Μπορνόζης, Πρόεδρος της Capital Link, στα εισαγωγικά του σχόλια τόνισε: “Ο Emanuele ηγείται δια του παραδείγματος. Είναι ένας ηγέτης της ναυτιλίας που κατέχει και σοβαρό θεσμικό ρόλο. Έχει προωθήσει πολυάριθμες καινοτόμες ιδέες τις οποίες και εφαρμόζει στα δικά του εγχειρήματα.”

Η Μελίνα Τραυλού, President – Union of Greek Shipowners (UGS) ; Chair of the Board – Neptune Group of Companies, στην Εισαγωγική Ομιλία της ανέφερε τα εξής: «Manuel, με τον τρόπο που λειτουργείς και διοικείς, καθώς και με την επιδραστική σου παρουσία, προάγεις πάντα ρεαλιστικές λύσεις, οι οποίες υπηρετούν το κοινό καλό του κλάδου μας.

Η βιωσιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των επιλογών και των ενεργειών σου. Η αφοσίωσή σου, ο χρόνος και η ενέργεια που αφιερώνεις για την προάσπιση του κλάδου μας είναι εντυπωσιακή. Αποτελείς πρότυπο εθελοντισμού για όλους εμάς. Το στίγμα σου είναι ισχυρό σε όλες τις εθνικές και διεθνείς ναυτιλιακές ενώσεις και οργανισμούς, των οποίων ηγείσαι ή συμμετέχεις, για πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα. Συγχαρητήρια για το βραβείο «2024 Maritime Sustainability Award», σου ανήκει δικαιωματικά».

O Emanuele Grimaldi, Chairman – INTERNATIONAL CHAMBER OF SHIPPING ; President & MD – Grimaldi Euromed SpA ; Managing Director – Grimaldi Group, παραλαμβάνοντας το βραβείο τόνισε τα εξής: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Capital Link για την τιμή και τη Μελίνα για τα καλά της λόγια. Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά να λαμβάνω το εν λόγω βραβείο. Ως πλοιοκτήτης, θεωρώ ότι οι βέλτιστες επιχειρησιακές πρακτικές παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης, των θαλάσσιων διαδρομών, του σχεδιασμού των σκαφών, κ.λπ. Θα συνεχίσω να εργάζομαι με στόχο ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τη ναυτιλία, με την ελπίδα να μπορέσουμε να πορευτούμε σε αυτά τα αχαρτογράφητα ύδατα. Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη θέσης την καρδιά μου, χάρη στη θεμελιώδη συνεισφορά της στη ναυτιλία και στον ζωτικό ρόλο των Ελλήνων στο παγκόσμιο εμπόριο.

Σήμερα, οι γεωπολιτικές εντάσεις θέτουν τους ναυτικούς και τα σκάφη μας σε κίνδυνο. Οι άνθρωποι μας διακινδυνεύουν τις ζωές τους απλώς για να κάνουν τη δουλειά τους, κάτι που είναι απαράδεκτο. Ακόμη, το πρόσφατο κύμα προστατευτισμού δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες για τη ναυτιλία. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι ένας εμπορικός πόλεμος. Σε μια βιομηχανία όπως η δική μας, υπεύθυνη για τη μεταφορά του 90% των εμπορευμάτων παγκοσμίως, οι παράπλευρες απώλειες θα ήταν ανυπολόγιστες. Είναι κρίμα να παρατηρεί κανείς ότι δεκαετίες προόδου προς την απελευθέρωση της αγοράς τείνουν να αντιστραφούν τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, η ναυτιλία έχει επανειλημμένως αποδείξει την προσαρμοστικότητα και την ανθεκτικότητά της. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οικονομικά μέτρα που θα ενισχύσουν την αγορά των νέων καυσίμων. Ο στόχος του net zero έως το 2050 προϋποθέτει μια ολιστική προσέγγιση, προσβάσιμα καύσιμα σε ανταγωνιστικές τιμές και υποδομές πετρέλευσης και ανεφοδιασμού. Οι ναυτιλιακές εταιρείες πρέπει να συνεργαστούν με τα λιμάνι ώστε να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι περιβαλλοντικοί στόχοι που έχουν τεθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Άλλωστε, μια παγκόσμια βιομηχανία απαιτεί παγκόσμιες λύσεις. Δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στη συζήτηση για το καύσιμο του μέλλοντος, αλλά να διεκδικήσουμε μια ναυτιλιακή αλυσίδα αξίας που θα εναρμονιστεί με όλους τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να χρησιμοποιεί και να μεταφέρει τα πράσινα καύσιμα του μέλλοντος.”

O Spyridon Zolotas, Senior Director – RINA, τόνισε: “Το θέμα του συνεδρίου αφορά στη μακροπρόθεσμη αξία και τη βιωσιμότητα. Σε αυτό το πάνελ θα μιλήσουμε για καινοτόμες ιδέες. Οι ναυτιλιακές εταιρείες πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον τιμώντας παράλληλα την κληρονομιά και τη γνώση που προσφέρει η εμπειρία τους. Τα νέα εργαλεία είναι χρήσιμα αλλά συνεπάγονται νέες αποφάσεις εν μέσω ενός κανονιστικού τσουνάμι. Προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές, οι εταιρείες θα πρέπει, παράλληλα, να επενδύσουν αλλά και να καινοτομήσουν.

”O Dimitris Vastarouchas, COO & Vice President – Danaos Corporation, τόνισε: “Εντοπίζουμε δύο βασικούς τομείς ενδιαφέροντος: τη διατήρηση του συγκριτικού μας πλεονεκτήματος, και τη δημιουργία ενός βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου. Το κόστος των καυσίμων και των εκπομπών, οι ελλείψεις προσωπικού και άλλοι παράγοντες δυσχεραίνουν το έργο μας. Γιε εμάς, υπάρχουν τέσσερις πυλώνες στους οποίους επικεντρωνόμαστε: πρέπει να βελτιστοποιήσουμε τον υπάρχοντα στόλο με αναπροσαρμογές στα σκάφη και τεχνολογική αναβάθμιση. Στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να βελτιστοποιήσουμε τις διαδρομές μας. Και, τέλος, να εστιάσουμε στην ανανέωση του στόλου. Η DANAOS διαθέτει σχέδιο νέων πλοίων που θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν πράσινα καύσιμα, όταν η προσφορά και οι υποδομές ωριμάσουν. Επίσης, επενδύουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη για τα απαραίτητα συστήματα που θα μας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της μετάβασης.”

O Aristides Pittas, Chairman & CEO – Euroseas Ltd. (ESEA) & EuroDry Ltd. (EDRY), τόνισε: “Ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας, τα προβλήματα μπορεί να διαφέρουν. Καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο για τις μικρότερες εταιρείες να ακολουθήσουν τις διαρκείς αλλαγές και να προσαρμοστούν ανάλογα. Έχουμε λάβει μέτρα που έχουν αποφέρει αποτελέσματα, όπως οι μετασκευές, οι οποίες συνέβαλαν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 25%, χωρίς να χρειαστεί να μειώσουμε ταχύτητες. Η ψηφιοποίηση βοηθάει, με τη συνεργασία και τις συμβουλές τρίτων, πάντα με τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όλοι πρέπει να συμμορφωθούν, επομένως πρέπει να είμαστε ενεργοί στην προσπάθεια αντικατάστασης των παλαιότερων σκαφών. Εν κατακλείδι, θα ήθελα να προειδοποιήσω όλους να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τα θέματα κυβερνοασφάλειας. Πρόσφατα γίναμε στόχος μιας τέτοιας επίθεσης, ευτυχώς στην ξηρά και όχι εναντίον των πλοίων μας, και ήταν πολύ δύσκολη στην αντιμετώπισή της.”

O Antonios Georgantzis, COO – Latsco Marine Management, τόνισε: “Σε περιβαλλοντικό επίπεδο, έχουμε προχωρήσει δημιουργώντας μια εσωτερική ομάδα ανθρώπων με υψηλή εξειδίκευση. Πώς εξασφαλίζουμε την ποιότητα και την ακρίβεια των δεδομένων, αλλά και τη λήψη τους σε πραγματικό χρόνο; Πιστεύουμε ακράδαντα ότι για να βελτιώσει κανείς κάτι, πρέπει πρώτα να το μετρήσει. Αξιολογούμε συνεχώς τα εργαλεία μας, αναζητώντας τυχόν κενά, διότι τα λανθασμένα δεδομένα μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες αποφάσεις.

Τα παραδοσιακά τεχνικά τμήματα δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της βιομηχανίας. Οι πόροι είναι απαραίτητοι για να ανταπεξέλθει κανείς, τόσο τεχνολογικά όσο και από άποψη κόστους. Η διαθεσιμότητα των πόρων συμβαδίζει και με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού: αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολο να βρεθούν υπάλληλοι. Είμαστε βέβαιοι ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ανησυχία μου είναι ότι κοιτάμε υπερβολικά το μέλλον και μερικές φορές παραμελούμε τα πολύ βασικά στοιχεία της διαχείρισης πλοίων στο παρόν.”

O Costas Kontes, Group Commercial Director Europe / Managing Director – Mediterranean Cluster – V.Ships Greece Ltd., τόνισε: “Έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μια ομάδα που θα έχει ως αρμοδιότητα τη διαχείριση κάθε θέματος που σχετίζεται με τους νέους κανονισμούς, σε μια προσπάθεια ορθής παροχής συμβουλών στους ιδιοκτήτες, προκειμένου αυτοί να λάβουν σωστές αποφάσεις. Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα δεδομένα που συλλέγουμε από τα πλοία που διαχειριζόμαστε χρησιμοποιούνται με τον κατάλληλο τρόπο. Διεξάγουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια με τα μέλη του πληρώματος και έχουμε διαχειριστεί με επιτυχία κινητήρες διπλού καυσίμου με μεθανόλη. Οι προκλήσεις είναι πολλές: φανταστείτε, αν ακόμη και μεγάλες εταιρείες δυσκολεύονται με την κατάσταση, πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για μικρότερους παίκτες.

Τα σκάφη μας εμπλουτίζονται καθημερινά με νέες τεχνολογίες. Αυτό καθιστά απαραίτητη την ύπαρξη ενός συστήματος συλλογής δεδομένων και ενός εγχειριδίου αντιμετώπισης προβλημάτων.”

H Dr. Chara Georgopoulou, Head of R&D and Advisory Unit Greece, Onboard CCS Manager, Maritime – DNV, τόνισε: “Έχοντας ήδη σχολιάσει τον αντίκτυπο της απανθρακοποίησης και της ψηφιοποίησης, θα περάσουμε τώρα στη δέσμευση άνθρακα, τόσο στο κομμάτι της χρήσης όσο και της αποθήκευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να εξετάσει κανείς τον ρόλο της ναυτιλίας υπό δύο οπτικές γωνίες: ως πηγή εκπομπών, αλλά και ως μέσο αποθήκευσης C02. Το πάνελ περιλαμβάνει διαφορετικούς παίκτες της αγοράς ώστε να δημιουργηθεί μια ολιστική εικόνα επί του θέματος.”

O Jerry Kalogiratos, CEO – Capital Clean Energy Carriers Corp. (NASDAQ: CCEC), τόνισε: “H ναυτιλία είναι τόσο οικονομικά αποδοτική όσο και αποδοτική από πλευράς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με άλλες μεθόδους μεταφοράς. Η επένδυσή μας σε τέσσερα πλοία LCO2 αντικατοπτρίζει το όραμά μας, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία στην αγορά (400 εκατομμύρια τόνοι ετησίως μέχρι το 2030) που θα απαιτήσει τη ναυτιλία να βρίσκεται στο επίκεντρο για να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι και οι επιδιώξεις μείωσης των αεριών εκπομπών.”

Ο Jasper Heikens, CCO – Ecolog, τόνισε: “Είμαστε μια νέα εταιρεία που επικεντρώνεται στην ενεργειακή μετάβαση. Προσφέρουμε στους πελάτες μας υπηρεσίες και όχι κάποιο στοιχείο ενεργητικού, ενώ οι δραστηριότητές μας έχουν επεκταθεί και στην Ελλάδα. Η στρατηγική μας στη Μεσόγειο είναι να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο C02 σε μία εγκατάσταση, για να μειώσουμε το κόστος και να προσελκύσουμε τόσο περισσότερη χρηματοδότηση, όσο και μεγαλύτερα πλοία. Στο παρόν στάδιο, η αλυσίδα εφοδιασμού δεν είναι οικονομικά αυτόνομη. Όλη η σχετική τεχνολογία είναι νέα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα εγχειρίδιο για να ακολουθήσουμε ούτε παραδείγματα για να αντιγράψουμε. Προσπαθούμε να εφεύρουμε τον τροχό, σχεδόν από το μηδέν. Η υποστήριξη από τις κυβερνήσεις είναι σημαντική για να ξεκινήσουμε. Στην Ελλάδα, είχαμε την τύχη να λάβουμε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ελπίζουμε πως κι άλλα έργα θα λάβουν την απαιτούμενη στήριξη προκειμένου να ξεκινήσουν. Ας μην ξεχνάμε ότι το ίδιο συνέβη με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια όταν οι τομείς αυτοί βρίσκονταν ακόμη στα σπάργανα.”

H Eleni Polychronopoulou, President – ERMA FIRST GROUP, τόνισε: ““Στον Όμιλο ERMA FIRST, η άποψή μας είναι ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωση του άνθρακα από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) για το 2030 και το 2040 είναι πλήρως επιτεύξιμοι εάν όλοι οι ενδιαφερόμενοι δράσουν νωρίτερα παρά αργότερα.

Εν όψει των εναλλακτικών καυσίμων, πιστεύουμε με πάθος ότι οι καινοτόμες τεχνολογίες θα είναι η βασική διαδρομή μέσω της οποίας η ναυτιλία προχωρά κατά μήκος του «οδικού χάρτη» της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα. Εκτός από τα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας (ESDs) και την ηλεκτρική σύνδεση του πλοίου με την στεριά (AMP / Shore Power), η δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα (CCS) αποτελεί αναμφίβολα μια τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει τα πλοία να μειώσουν τις εκπομπές από 15% έως 30% υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας.

Είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι οι εκάστοτε τεχνολογικές λύσεις πρέπει να προσαρμόζονται στα προφίλ λειτουργίας διαφορετικών τύπων πλοίων για να εξυπηρετούν καλύτερα τις επιταγές της ναυτιλίας για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Λόγω αυτού αλλά και για την αποδοτικότερη δέσμευση του άνθρακα, αναπτύξαμε ξεχωριστά συστήματα για την υποστήριξη των σημαντικά διαφορετικών αναγκών μεταξύ της ποντοπόρου ναυτιλίας και της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων. Αυτό δημιουργεί συγκεκριμένες απαιτήσεις για τις εγκαταστάσεις κλάσης και διάθεσης, υπογραμμίζοντας πώς η επιτυχία των βασικών τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν τη ναυτιλία να επιτύχει την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα εξαρτάται επίσης και από άλλα ενδιαφερόμενα μέρη πέραν από τους πλοιοκτήτες.”

O Nikolas Rigas, Head of Carbon Storage – EnEarth, τόνισε: “Το ερώτημα που όλοι μας πρέπει να θέσουμε είναι πού θα αποθηκεύσουμε το C02. Η ικανότητα αποθήκευσης δεν είναι ακόμη αυτή που χρειάζεται και οφείλουμε να συνεργαστούμε αν θέλουμε πραγματικά να πάρει σάρκα και οστά αυτό το κομμάτι της βιομηχανίας. Αν καθυστερήσουμε, το πρόβλημα θα οξυνθεί και θα ξαναβρεθεί μπροστά μας σε κάποια χρόνια. Πρέπει να επικεντρωθούμε στα βασικά και να αναπτύξουμε την αλυσίδα αξίας σήμερα, να κατασκευάσουμε τα πλοία και τις μονάδες αποθήκευσης. Υπάρχει μια ευκαιρία για εμάς ως χώρα να γίνουμε πρωτοπόροι στην περιοχή της Μεσογείου. Το πιο σημαντικό μήνυμα που θα ήθελα να μοιραστώ είναι ότι πρέπει να αρχίσουμε να αποθηκεύουμε C02 και πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα, αποφεύγοντας την αναβλητικότητα. Η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να γίνουν τα πράγματα και να βρεθεί η φθηνότερη λύση κοινού συμφέροντος. Αν ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν, στο πώς ξεκίνησε η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, υπήρχαν παρόμοιες αμφιβολίες, ενώ τώρα έχει χτιστεί μια πλήρως αναπτυγμένη αγορά μεταφοράς εμπορευμάτων με το LNG στο επίκεντρο.”

O George Daskalakis, Head Technology Management, Strategy Division – Motor Oil (Hellas), τόνισε: “Από την αρχή του έτους, τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά τη στρατηγική της ΕΕ για τη διαχείριση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι στόχοι υπάρχουν και η προσδοκώμενη συμβολή της δέσμευσης άνθρακα στην επίτευξη των στόχων αυτών έχει ποσοτικοποιηθεί και επισημοποιηθεί. Τώρα εναπόκειται στις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να εργαστούν για την εφαρμογή στην πραγματική ζωή. Στη Motor Oil έχουμε την ευελιξία να δεσμεύουμε C02 και να παράγουμε υδρογόνο πολύ χαμηλής έντασης άνθρακα, γεγονός που με τη σειρά του ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες.

Πρέπει να απεξαρτήσουμε τις δραστηριότητές μας από τον άνθρακα με τη βοήθεια περισσότερων από μια τεχνολογιών, ξεκινώντας από τα βασικά, από την επίτευξη βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης έως την εγκατάσταση συστημάτων δέσμευσης άνθρακα. Το τελευταίο θα μας βοηθήσει επίσης να παράγουμε ένα πράσινο καύσιμο, το μπλε υδρογόνο. Με αυτόν τον τρόπο, η δέσμευση του άνθρακα μετατρέπεται σε αναπτυξιακό μοχλό.”

O Frederic Bouthillier υπογράμμισε την ανάγκη για μια ενεργή και στρατηγική προσέγγιση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς για τις ανθρακούχες εκπομπές, ιδίως λόγω της εγγενούς αστάθειας της αγοράς του EU ETS. Ως αδειοδοτημένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο EU ETS από την έναρξή του, δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά τη σημασία της ανάπτυξης πρακτικών, προσανατολισμένων στις λύσεις στρατηγικών για ολιστική συμμόρφωση και βελτιστοποίηση. Η κατανόηση των βασικών κινητήριων δυνάμεων της αγοράς είναι απαραίτητη. Η ώθηση της ΕΕ για ενεργειακή αποδοτικότητα δεν θα οδηγήσει σε γραμμική πρόοδο, αλλά η ίδια η αστάθεια των τιμών δημιουργεί ευκαιρίες”.

Ο Bouthillier υπογράμμισε τρεις βασικές συστάσεις για τη βελτιστοποίηση της συμμόρφωσης ως προς τις εκπομπές άνθρακα. Πρώτον, τη στενή παρακολούθηση του όγκου και του είδους των εκπομπών με στόχο την ακριβή υποβολή εκθέσεων ταξιδιού. Δεύτερον, την κατανόηση της αγοράς EUA και των παραγόντων που την επηρεάζουν, ώστε να λαμβάνονται τεκμηριωμένες αποφάσεις. Τρίτον, την προσαρμογή στρατηγικών προμήθειας στα επιμέρους προφίλ, με ιδιαίτερη έμφαση στη μετάκληση του κόστους, για ένα καλύτερο χρονοδιάγραμμα αγορών.

Τέλος, ο κ. Bouthillier τόνισε ότι ακόμη και όταν λαμβάνει EUA από ναυλωτές, η κατάλληλη οργάνωση για τη διαχείριση των περιόδων εκτός μίσθωσης για χρονοναύλωση και για το σκέλος του έρματος του πλοίου στο πλαίσιο της ναύλωσης, έχει οδηγήσει σε καλύτερη συμμόρφωση από πλευράς ιδιοκτητών. Με την εφαρμογή αυτών των στρατηγικών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαχειριστούν με αυτοπεποίθηση τη συμμόρφωση και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία εν μέσω μιας αβέβαιης αγοράς.

H Vanessa Tzoannos, Partner – Hill Dickinson, τόνισε: “Το EU ETS για τη ναυτιλία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2024. Ο κ. Bouthillier θα μοιραστεί τις σκέψεις του σχετικά με τα συμπεράσματα και τις προκλήσεις αυτής της εξέλιξης, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Υπάρχουν εικασίες γύρω από τα νέα καύσιμα και πώς η εμφάνισή τους θα επηρεάσει τους κανονισμούς της ΕΕ για τη ναυτιλία, στο πλαίσιο των οποίων υπάρχουν προβλέψεις και για τα μείγματα καυσίμων, που θα μπορούσαν να προσθέσουν έναν επιπλέον βαθμό πολυπλοκότητας.”

O Francis Chin, τόνισε: “Η Singhai Marine Services παρέχει υπηρεσίες επάνδρωσης πληρώματος για τη ναυτιλία. Στο πρόσφατο χρονικό διάστημα, παρατηρούμε ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη χρήση κινεζικών πληρωμάτων. Όσον αφορά στους ελέγχους, έχουν διατυπωθεί ανησυχίες λόγω του αυξημένου αριθμού κρατήσεων πλοίων. Εμείς, παρέχοντας προστασία στους πελάτες μας, είμαστε εδώ για να μειώσουμε το άγχος και να συνεργαστούμε για το βέλτιστο εφικτό αποτέλεσμα. Το 2023, ο αριθμός απαγορεύσεων απόπλου από την Κίνα έφτασε τις 727. Θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι έλεγχοι τους επόμενους μήνες, μιας και η χώρα αποζητάει τη φήμη του αυστηρού ελεγκτή και των απαιτητικών λιμενικών αρχών. Το 2024, θα υπάρξει εστίαση στη διασφάλιση της τήρησης των όρων πληρωμής στις συμβάσεις των ναυτικών, καθώς και στις παρεχόμενες εργασιακές συνθήκες. Προς υποστήριξη των πελατών μας, η ομάδα μας, αποτελούμενη από ναυτικούς αξιωματικούς και μηχανικούς, είναι έτοιμη να συνδράμει. Διενεργούμε ελέγχους και προσφέρουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες στα πλοία, διευκολύνοντας παράλληλα και την επικοινωνία όπου αυτό απαιτείται. Συνοπτικά, η εις βάθος κατανόηση των διαδικασιών των κινεζικών λιμενικών ελέγχων μπορεί να προσφέρει σημαντική αξία στους εταίρους μας.”

H Elina Papageorgiou, Global Strategic Growth Director & Vice President, Greece & Cyprus – Lloyd’s Register, τόνισε: “Καθώς μειώνεται το χρονικό διάστημα που απομένει για τη συμμόρφωση στους στόχους του ΙΜΟ για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα το 2050, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα πρώτα πραγματικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε. Είμαστε μόλις 3 μήνες μακριά από το 2025. Εν τω μεταξύ, το EU ETS εφαρμόζεται ήδη για τη ναυτιλία, δημιουργώντας την ανάγκη για ακριβή δεδομένα σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Θα μιλήσουμε για την προοπτική των πλοιοκτητών σχετικά με τους παγκόσμιους μηχανισμούς τιμολόγησης και τα παγκοσμιοποιημένα πρότυπα, καθώς και για το πώς κάθε οργανισμός αντιμετωπίζει αυτούς τους μετασχηματισμούς βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.”

O Sveinung Støhle, Deputy CEO – Angelicoussis Group, τόνισε: “Στον όμιλο Αγγελικούση αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενεργειακή μετάβαση. Υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που πρέπει να γίνουν κατανοητά, προεξάρχοντος του γεγονότος ότι δεν θα βρεθεί μια ενιαία λύση για όλους τους τομείς. Ό,τι λειτουργήσει καλά στα δεξαμενόπλοια, για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι κατάλληλο αλλού. Ως εταιρεία το όραμά μας είναι μακροπρόθεσμο. Η παραγγελία νέων πλοίων σήμερα σημαίνει παραλαβή τους το 2027, ίσως και αργότερα, άρα είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι τα πλοία αυτά θα βρίσκονται ακόμη στο νερό έως το 2050. Αποφασίσαμε ότι το ΥΦΑ είναι το καλύτερο διαθέσιμο, ασφαλές, και ανταγωνιστικό από πλευράς τιμής καύσιμο. Αναζητούμε λύσεις που διέπονται από ρεαλισμό. Η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να αποσύρουμε ξαφνικά τον υπάρχοντα στόλο και ως δια μαγείας να τον αντικαταστήσουμε δεν είναι εφαρμόσιμη και θα αποτελούσε καταστροφή για το παγκόσμιο εμπόριο και για τη ναυτιλία.”

O Jerry Kalogiratos, CEO – Capital Clean Energy Carriers Corp. (NASDAQ: CCEC), τόνισε: “Το όραμά μας βασίζεται στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου στόλου που να συμβαδίζει με το τρέχον περιβαλλοντικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου, εστιάζουμε στο LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) ως την ασφαλέστερη, πιο αποδοτική και πιο διαθέσιμη λύση για τη μείωση των εκπομπών μας προκειμένου να προωθήσουμε τις επιχειρήσεις μας ως Capital Group.”

O Thomas Lister, CEO – Global Ship Lease Ltd. (NYSE: GSL), τόνισε: “Η GSL είναι ένας ανεξάρτητος ιδιοκτήτης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με στόλο μεσαίου και μικρότερου μεγέθους σκαφών. Οι ναυλωτές πληρώνουν για τα καύσιμα, οπότε η επιλογή εναπόκειται σε αυτούς, και εμείς θα πρέπει να ακολουθήσουμε και να αναπτύξουμε τον στόλο μας αναλόγως. Αυτή τη στιγμή, έχουμε το πλεονέκτημα της δυνατότητας επιλογής: με σχετικά λελογισμένες κεφαλαιουχικές δαπάνες, μπορεί κανείς να κάνει σημαντικές βελτιώσεις στους υπάρχοντες στόλους: εγκαθιστώντας μετασκευές, διασφαλίζοντας ότι όλα τα πλοία μπορούν να κάψουν βιοκαύσιμα, χρησιμοποιώντας δεδομένα λειτουργίας υψηλής συχνότητας, και, όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί μη συνειδητοποιούμε ακριβώς τι είδους δυνατότητες θα μπορούσε να ξεκλειδώσει, αλλά όπως και να έχει χρειαζόμαστε δεδομένα για να το ανακαλύψουμε. Τέλος, έχουμε επενδύσει σε ένα συνεργατικό εγχείρημα αποθήκευσης δεσμευμένου άνθρακα. Είναι μια πρόκληση, αλλά αν κάποιος τα καταφέρει, πιστεύουμε ότι δυνατότητες που διανοίγονται θα είναι τεράστιες.

Οι πελάτες μας δέχονται όλο και μεγαλύτερη πίεση από τους δικούς τους πελάτες, για να κάνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο οικολογικές. Πρέπει να δώσουμε στους χειριστές τακτικών γραμμών εργαλεία που βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα, ώστε να επιτυγχάνουν αποτελεσματικότερη χρήση των πλοίων μας και να εξομαλύνουν τις διαδικασίες ακόμη περισσότερο.”

O George Thanopoulos, CEO – Neda Maritime Agency Co. Ltd., τόνισε: “Είμαστε μια παραδοσιακή πλοιοκτήτρια εταιρεία που έχει περάσει από πολλές αλλαγές στο παρελθόν. Η σημερινή κατάσταση, ωστόσο, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Για πρώτη φορά, δεν βιώνουμε μια ενιαία μετάβαση προς ένα συγκεκριμένο νέο σύστημα πρόωσης ή ένα συγκεκριμένο καύσιμο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Επιπλέον, το νομοθετικό και κανονιστικό δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις. Οι κανονισμοί του ΙΜΟ μας επιβαρύνουν με άμεσα και έμμεσα κόστη που έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Υπάρχουν επίσης άλλα ζητήματα με το CII, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις για πράγματα που δεν είναι υπό τον έλεγχό μας.

Έχουμε επενδύσει σημαντικά σε τεχνολογικές λύσεις που μας επιτρέπουν να σημειώσουμε πρόοδο όσον αφορά την αποδοτικότητα και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Πιστεύουμε ακράδαντα στη συνεργασία, γι’ αυτό και δουλεύουμε με άλλες εταιρείες για να υπερκεράσουμε τα εμπόδια που υπονομεύουν τις συλλογικές μας προσπάθειες.

Ως προς την απανθρακοποίηση, το κύριο εμπόδιο είναι η έλλειψη ευθυγράμμισης των συμφερόντων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών. Οι πλοιοκτήτες και οι ναυλωτές δεν έχουν απαραίτητα την ίδια ιδέα για τον τρόπο λειτουργίας κάθε πλοίου. Έπειτα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη μη διαθεσιμότητα πράσινων καυσίμων. Η επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων θα είναι απαραίτητη – αν και ακόμη όχι απαραίτητα επαρκής – για να προχωρήσουμε μπροστά.”

H Charis Plakantonakis, Chief Strategy Officer – Star Bulk Carriers Corp. (NASDAQ: SBLK), τόνισε: “Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθοδηγεί πλέον όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων μας — από τη σύνθεση του στόλου μας και τον τρόπο που παρακολουθούμε, συντηρούμε και λειτουργούμε τα πλοία μας, έως τους ανθρώπους που απασχολούμε, καθώς και τα συστήματα και τις διαδικασίες που εφαρμόζουμε. Ανανεώνουμε ενεργά τον στόλο μας, επενδύουμε σε λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, αναβαθμίζουμε τη συντήρηση των κυτών, βελτιστοποιούμε τον προγραμματισμό των ταξιδιών, συμμετέχουμε στην έρευνα και ανάπτυξη νέων πράσινων τεχνολογιών και υιοθετούμε την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων με στόχο την έγκαιρη λήψη αποφάσεων. Μέσω της συμμετοχής μας στο Κέντρο Μείωσης Εκπομπών της Ναυτιλίας, στοχεύουμε στη συνεργασία με άλλες κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα την Αθήνα για την από κοινού αξιολόγηση και ανάπτυξη λύσεων μείωσης εκπομπών για τον παγκόσμιο στόλο.”

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι το νέο «καυτό χαρτί» στις επενδύσεις

PetroGaz: Επιστρέφει στις «ρίζες» της με νέα επένδυση στη Θεσσαλονίκη

ΤΖΟΚΕΡ: Κληρώνει αύριο 18,5 εκατ. ευρώ στο δεύτερο μεγαλύτερο τζακ ποτ της ιστορίας του παιχνιδιού