ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
H Δρ. Νίκη Καλογηράτου, Chief Communication Officer στην Capital Ship Management κατά στην σημερινή της ομιλία στο συνέδριο της Capital Link αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα της ίδρυσης, “Έδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό”.
Επισήμανε ότι το τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών, δημιουργήθηκε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια πανεπιστήμια της Αμερικής. Δημιουργήθηκε από την τοπική ελληνική κοινότητα, με βασικό δωρητή τον Βαγγέλη Μαρινάκη, που ονόμασε την έδρα στη μνήμη του πατέρα του, Μιλτιάδη Μαρινάκη, ο οποίος του ενέπνευσε την αγάπη και το καθήκον απέναντι στον ελληνικό πολιτισμό.
Στην σχολή αυτή, από το 2018 έχουν παρακολουθήσει περίπου 800 φοιτητές διαφόρων ειδικοτήτων μαθήματα για τη νεοελληνική γλώσσα, ιστορία και τον πολιτισμό, ενώ στηρίζει και το εκπαιδευτικό έργο της τοπικής ορθόδοξης εκκλησίας. Οι φοιτητές δημιουργούν τα δικά τους ραδιοφωνικά προγράμματα τα οποία εκπέμπονται διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο. Το τμήμα διατηρεί σχετικά αρχεία και εκδίδει λεπτομερή ενημερωτικά δελτία των δραστηριοτήτων του. Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής της Έδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη, George Anagnostou, δημοσιεύει βραβευμένες μελέτες σχετικά με την ταυτότητα της ομογένειας στην σύγχρονη αμερικανική πολυπολιτισμική κοινωνία. Ο καθηγητής Gregory Jusdanis σύντομα θα εκδώσει βιογραφία του Καβάφη στον φημισμένο διεθνή εκδοτικό οίκο Farrar Straus Giroux, ενώ οι διακεκριμένοι καθηγητές Brian Joseph και Christopher Brown διδάσκουν και μελετούν αδιάλειπτα τη νεοελληνική γλώσσα και οι φοιτητές τους παρακολουθούν στην Ελλάδα τα αναντικατάστατα προγράμματα του ΕΚΠΑ.
Η δημιουργία της Έδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη συνέβαλε στο εξωτερικό στην διατήρηση ενός σημείου επαφής και γνωριμίας με τη νεοελληνική παιδεία. Η χώρα μας διαθέτει δύο βιομηχανίες παγκοσμίου βεληνεκούς, τη ναυτιλία και τον τουρισμό, οι οποίες την φέρνουν κοντά σε εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι σημαντικό οι Αμερικανοί και φοιτητές όλων των εθνικοτήτων να μπορούν να την γνωρίσουν καλύτερα αλλά και οι Έλληνες της Ομογένειας μέσω της εκπαίδευσης να κατανοήσουν τις ρίζες τους και τη σχέση του ελληνικού με τους άλλους πολιτισμούς που αποτελούν πια μέρος της οικογενειακής τους παράδοσης στα πλαίσια της πολυπολιτισμικής αμερικανικής κοινωνίας.
Η βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη μας, εξαρτάται τόσο από τις τεχνολογική πρόοδο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και από την διατήρηση της πολιτιστικής βιοποικιλότητας. Ο πολιτισμός απευθύνεται στο μυαλό των ανθρώπων. Είναι οι ιδέες των ανθρώπων που αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας, όπως η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία του Ελληνικού πολιτισμού, η ελληνική γλώσσα και οι αξίες που πρεσβεύει η σύγχρονη ιστορία μας και μπορούν να συνεισφέρουν στην ατομική και κοινωνική συνοχή και ευημερία. Για το λόγο αυτό ο ελληνικός πολιτισμός πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής για την βιώσιμη ανάπτυξη τόσο για τους ιδιωτικούς όσο και τους κρατικούς φορείς διεθνώς.
Διαβάστε επίσης
Στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά ο Άδωνις Γεωργιάδης στις 11 Οκτωβρίου