• Ναυτιλία

    ΝΕΕ: Ικανοποίηση για την κοινή πρωτοβουλία των φορέων για την ίδρυση ειδικού Ταμείου για τη ναυτιλία

    Γιώργος Δ. Πατέρας, πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΝΕΕ)

    Γιώργος Δ. Πατέρας, πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΝΕΕ)


    Το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΝΕΕ) χαιρετίζει την κοινή πρωτοβουλία κορυφαίων φορέων και θεσμών της ναυτιλιακής βιομηχανίας, που αφορά την ίδρυση ειδικού Ταμείου για τη ναυτιλία, το οποίο θα χρηματοδοτεί δράσεις που θα συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση του κλάδου.

    Έντεκα θεσμοί εκπροσώπησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων και η ECSA (Ένωση Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικών Ενώσεων), εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση υποστήριξης των ευρωπαϊκών και διεθνών πρωτοβουλιών για την απανθρακοποίηση του κλάδου.

    Οι συνυπογράφοντες την επιστολή στηρίζουν τους στόχους που έχουν τεθεί υπό το European Green Deal, το EU Climate Law καθώς και τη Συμφωνία του Παρισιού. Οι συνυπογράφοντες είναι οι ECSA, Advanced Biofuels Coalition, CLECAT, CLIA, ESPO, eFuel Alliance, ENMC, ESC, EWABA, FEPORT, SEA Europe.

    Μέσω της επιστολής πραγματοποιείται έκκληση προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δεσμευτούν ότι τα έσοδα που θα αντληθούν από την εισαγωγή της ναυτιλίας στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ (EU ETS) θα χρησιμοποιηθούν για την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης της βιομηχανίας.

    Δια της κοινής ανακοίνωσης, τα Kράτη-Μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλούνται να δεσμεύσουν τα έσοδα προκειμένου να αξιοποιηθούν στη μείωση της διαφοράς μεταξύ των τιμών των συμβατικών καυσίμων και εκείνων μικρότερου ανθρακικού αποτυπώματος, στη χρηματοδότηση της Έρευνας και της Ανάπτυξης και καινοτόμων projects για καύσιμα χαμηλού και μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, αλλά και τεχνολογιών πρόωσης.

    Για μια ακόμη φορά, τονίζει το ΝΕΕ, η ναυτιλιακή βιομηχανία διαδραματίζει καίριο ρόλο στην επίτευξη των πράσινων στόχων, ως αιμοδότης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Σεμίραμις Παληού (Diana Shipping): Εξασφάλισε χρηματοδότηση 200 εκατ. δολαρίων για αγορά εννέα πλοίων

    Βαπτίστηκε Ελληνορθόδοξος Αμερικανός σύνεδρος του Propeller Club



    ΣΧΟΛΙΑ