ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Φορτηγό πλοίο με σημαία Μπελίζ, εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του νωρίς τη Δευτέρα, αφού χτυπήθηκε από πυραύλους των Χούτι στον Κόλπο του Άντεν, αναφέρουν οι βρετανικές αρχές.
Το πλοίο, που είναι νηολογημένο στη Βρετανία, είναι αγκυροβολημένο στο στενό Bab-el-Mandeb και το πλήρωμά του είναι ασφαλές. «Στρατιωτικές αρχές» που βρίσκονται στο σημείο παρέχουν βοήθεια, σύμφωνα με την βοήθεια, σύμφωνα με τις Επιχειρήσεις Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO).
Πρόκειται για το bulkerm Rubymar, χωρητικότητας 32.200 dwt (κατασκευής 1997), σύμφωνα με τον στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι, Yahya Saree.
«Ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης ζημιάς που υπέστη το πλοίο, κινδυνεύει τώρα να βυθιστεί», είπε ο Saree.
Διευκρίνισε, ωστόσο ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βεβαιώθηκαν ότι το πλήρωμα του πλοίου εξήλθε με ασφάλεια.
UKMTO WARNING UPDATE 003
ATTACKhttps://t.co/qlApy9q9pq#MaritimeSecurity #MarSec pic.twitter.com/1YY5GI4tJJ
— United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) (@UK_MTO) February 19, 2024
Η UKMTO και η Ambrey Intelligence είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι τρεις πύραυλοι παρατηρήθηκαν να πετάνε κοντά σε ύδατα αργά την Κυριακή, 35 ναυτικά μίλια (65 χιλιόμετρα) νότια της πόλης-λιμάνι της Υεμένης, Μόκα.
«Ο πλοίαρχος αναφέρει μια έκρηξη σε κοντινή απόσταση από το πλοίο με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά», δήλωσε η UKMTO.
Οι Χούτι χρησιμοποιούν συχνά την χώρα των εγγεγραμμένων πλοιοκτητών για να καθορίσουν την εθνικότητά τους. Στην περίπτωση του Rubymar, για παράδειγμα, ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης είναι η Golden Adventure Shipping με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η διαχείριση του Rubymar, ωστόσο, και πιθανότατα και η πραγματική ιδιοκτήτρια του, είναι Λιβανέζικη, καθώς το πλοίο περιλαμβάνεται στον στόλο της GMZ Ship Management που εδρεύει στη Βηρυτό, αναφέρει το tradewinds.
Οι φιλοϊρανοί Χούθι πραγματοποιούν επιθέσεις σε πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.
Διαβάστε ακόμη:
Χτυπήθηκε ελληνόκτητο πλοίο από δυο πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα