Η κατασκευή της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, είναι ένα έργο θαλάσσιας διαδρομής που προγραμματίζεται να εκτείνεται από τη Μαύρη Θάλασσα στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στοχεύει στη μείωση της θαλάσσιας κυκλοφορίας μέσω του Βοσπόρου, στη διασφάλιση ασφαλέστερης πλοήγησης, στην παροχή υλικοτεχνικών πλεονεκτημάτων και στην ενίσχυση της θέσης της Τουρκίας στο παγκόσμιο εμπόριο.

Το όνομα, το περιεχόμενο και η τοποθεσία του έργου διατηρήθηκαν αρχικά εμπιστευτικά πριν παρουσιαστούν δημόσια για πρώτη φορά από τον τότε πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Απριλίου 2011.

1

Το έργο ξεκίνησε επίσημα στις 26 Ιουνίου 2021, με την τελετή θεμελίωσης της πρώτης από τις έξι προγραμματισμένες γέφυρες, τη γέφυρα Sazlidere. Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση, δήλωσε: «Τα οφέλη που θα φέρει το κανάλι της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος του. Θα πάρει τη θέση του στην ιστορία ως ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της χώρας».

Το έργο της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, που θεωρείται το πιο φιλόδοξο στην ιστορία της Τουρκίας, παραμένει μία από τις κορυφαίες πρωτοβουλίες υποδομής της χώρας, παρά την επιβράδυνση πολλών ετών λόγω των οικονομικών αγώνων της χώρας, με νέες σημαντικές εξελίξεις να βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη.

Από το 2025 συνεχίζονται οι εργασίες υποδομής και κατασκευής που σχετίζονται με τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, ενώ εκδίδονται νέοι διαγωνισμοί και χωροταξικά σχέδια για υποέργα στο πλαίσιο της κύριας πρωτοβουλίας.

Το έργο ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο στις 27 Φεβρουαρίου, όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε το εργοτάξιο της γέφυρας Sazlidere. Συνοδευόμενος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης Μουράτ Κουρούμ και τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Abdulkadir Uraloglu, ο Ερντογάν ενημερώθηκε για την πρόοδο του έργου.

Η γέφυρα Sazlidere, με προβλήτες που φτάνουν έως και 90 μέτρα (295 πόδια), θα συνδέει το Basaksehir, το Kayasehir και το Bahcesehir. Όταν ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβανομένων των οδογέφυρων προσέγγισης, η γέφυρα θα εκτείνεται συνολικά 1.618 μέτρα. Η πλατφόρμα του θα έχει πλάτος 46 μέτρα και οι πύργοι σε σχήμα ρόμβου θα φτάσουν σε ύψος 196 μέτρων.

Το 2024, οι πωλήσεις δημόσιας γης σε περιοχές από τις οποίες θα περάσει το κανάλι της Κωνσταντινούπολης ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 5 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες. Επιπλέον, ο υποστηριζόμενος από το κράτος κατασκευαστής κατοικιών Emlak Konut πραγματοποίησε διαγωνισμούς στέγασης και υποδομής αξίας τουλάχιστον 28 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών στην περιοχή Dursunkoy.

Η αρχή δημόσιας στέγασης ξεκίνησε διαγωνισμούς για 24.150 οικιστικές μονάδες, εμπορικές περιοχές και κοινωνικές εγκαταστάσεις στο Arnavutkoy. Τον Ιανουάριο του 2025, ξεκίνησαν 17 διαγωνισμοί στη Sazlibosna για την κατασκευή 12.309 κατοικιών και 406 καταστημάτων.

Μεγάλο μέρος της κατασκευής κατοικιών με επικεφαλής τον Emlak Konut στο Dursunkoy, μέρος της ζώνης του καναλιού της Κωνσταντινούπολης, έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Εν τω μεταξύ, η νομική διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, καθώς ορισμένες από τις αγωγές που κατέθεσε ο Μητροπολιτικός Δήμος Κωνσταντινούπολης (IBB) κατά των χωροταξικών σχεδίων παραμένουν ενεργές.

Αυτές οι αγωγές υποστηρίζουν ότι οι καθορισμένες περιοχές που προβλέπονται τα έργα υποδομής περιλαμβάνουν γεωργικές εκτάσεις, δάση και λεκάνες νερού, θέτοντας σοβαρούς κινδύνους για την οικολογική ισορροπία.

Ενώ οι διαδικασίες εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη για ορισμένα από τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί, δεν έχει ανακοινωθεί οριστική ημερομηνία ολοκλήρωσης της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης.

Η κατασκευή του καναλιού προβλέπεται να διαρκέσει περίπου 5,5 χρόνια και υπό κανονικές συνθήκες το όλο έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός επτά ετών.

Ο κύριος στόχος του καναλιού της Κωνσταντινούπολης είναι να επιτρέψει την ασφαλή, γρήγορη και οικονομικά αποδοτική διέλευση από τη Μαύρη Θάλασσα στη Θάλασσα του Μαρμαρά, εκτός από τον Βόσπορο.

Προβλέπονται επίσης μελλοντικές αλλαγές στην κυκλοφορία των πλοίων και στις προδιαγραφές των πλοίων, με στόχο την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων που προκαλούνται από τη μεγάλη θαλάσσια κυκλοφορία στον Βόσπορο.

Η αυξανόμενη διεθνής πίεση για αύξηση της κυκλοφορίας μέσω των Τουρκικών Στενών εγκυμονεί κινδύνους, σύμφωνα με την Τουρκική κυβέρνηση, για την ασφάλεια, καθώς ο Βόσπορος έχει σχεδόν τρεις φορές περισσότερη κυκλοφορία από την Διώρυγα του Σουέζ.

Το κανάλι της Κωνσταντινούπολης αναμένεται να μειώσει αυτό το βάρος και να μειώσει τη ρύπανση, ειδικά κοντά στη νότια είσοδο, καθώς τα στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών δείχνουν λιγότερα συνολικά πλοία αλλά περισσότερα μεγάλα πλοία και υψηλότερη συνολική χωρητικότητα.

Το κανάλι αναμένεται επίσης να υποστηρίξει τους τομείς της εφοδιαστικής και του τουρισμού, να ενσωματωθεί με μεγάλα έργα υποδομής όπως το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και να μειώσει τους κινδύνους που θέτουν τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν επικίνδυνα υλικά μέσω του Βοσπόρου. Θα χρησιμεύσει επίσης ως τεχνητή πλωτή οδός υπό εθνική δικαιοδοσία.

Σχεδιασμένο για να φιλοξενεί μεγάλα δεξαμενόπλοια, μήκους έως 275 μέτρα, μέγιστο βύθισμα 17 μέτρα και μέση χωρητικότητα 145.000 τόνων, το έργο επέλεξε την καταλληλότερη διαδρομή συγκρίνοντας πιθανούς διαδρόμους. Η διαδρομή ακολουθεί τη λίμνη Kucukcekmece-φράγμα Sazlidere-ανατολικό διάδρομο Terkos.

Το κανάλι θα έχει μήκος περίπου 45 χιλιόμετρα, με ελάχιστο πλάτος βάσης 275 μέτρα και βάθος 20,75 μέτρα. Με την ολοκλήρωση, ο Βόσπορος θα είναι εντελώς κλειστός για την κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων. Δύο νέες χερσόνησοι και ένα νέο νησί θα σχηματιστούν εντός της Κωνσταντινούπολης.

Από τα 453 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα (112.000 στρέμματα) που διατέθηκαν για τη νέα πόλη, τα 30 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα θα καταληφθούν από το κανάλι της Κωνσταντινούπολης.

Ο υπόλοιπος χώρος θα κατανεμηθεί ως εξής: 78 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα για το αεροδρόμιο, 33 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα για Ispartakule και Bahcesehir, 108 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα για δρόμους, 167 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα για αγροτεμάχια ζωνικής ανάπτυξης και 37 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα για δημόσιους χώρους πρασίνου.

Οι μελέτες σκοπιμότητας για το έργο αναμένεται να διαρκέσουν δύο χρόνια. Το χώμα που θα ανασκαφεί θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αεροδρομίου και λιμανιού.

Το κόστος κατασκευής του καναλιού είχε προβλεφθεί σε 75 δισεκατομμύρια τουρκικών λιρών (με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία την εποχή της έκθεσης εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων), με το συνολικό κόστος να εκτιμάται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το kanalistanbul.gov.tr, έναν επίσημο ιστότοπο της κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκαν μελέτες και στις τέσσερις εποχές με 18 ειδικούς για την εξέταση της χλωρίδας και της πανίδας κατά μήκος της διαδρομής της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης. Στην έκθεση του έργου έχουν συμπεριληφθεί μέτρα προστασίας για ενδημικά και σπάνια είδη πτηνών.

Στην περιοχή του έργου του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης, θα προστεθούν 4,67 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα νέου δάσους και 86,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα περιφερειακών χώρων πρασίνου και αθλητικών χώρων, συνολικά 91,24 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα πρόσθετου χώρου πρασίνου.

Έχει σχεδιαστεί μια αρχαιολογική έκθεση για τον προσδιορισμό της τρέχουσας κατάστασης των αρχαιολογικών και πολιτιστικών περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή και για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων.

Ιστορικά και πολιτιστικά σημαντικοί χώροι θα διατηρηθούν ως αρχαιολογικά πάρκα σύμφωνα με την αρχή της ισόρροπης διατήρησης και χρήσης.

 

Διαβάστε επίσης:
Η Δύναμη του Πλούτου: Οι 5 πιο εύποροι Έλληνες στον κόσμο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρακολούθησε την πρώτη Ανάσταση στην Τήνο

Κέρκυρα: Το σπάσιμο των μπότηδων έφερε την Πρώτη Ανάσταση