Νέα πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των πλοίων επιφανείας του Ελληνικού στόλου υπέβαλε η Naval Group, από κοινού με την Thales και την MBDA.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε σχετικό Δελτίο Τύπου η γαλλική πρόταση, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και αξιόλογο πακέτο σχεδιασμένο ώστε να απαντά σε όλες τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί και, παράλληλα, να προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες, στον συντομότερο δυνατό χρόνο παράδοσης, με βελτιστοποιημένο κόστος, και περιλαμβάνει:

* 4 FDI HN – η πιο σύγχρονη φρεγάτα τελευταίας γενιάς : προτείνεται η κατασκευή 3 πλοίων, στην Ελλάδα. Η πρώτη θα είναι σε υπηρεσία μέχρι το 2025, ενώ ως ενδιάμεση λύση, θα δοθούν 2 φρεγάτες που θα είναι διαθέσιμες στις αρχές του 2022,

* τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ στην Ελλάδα

* μια φιλόδοξη Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή (ΗΙΡ).

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως ως μέρος της συνολικής αναπτυξιακής δραστηριότητας της χώρας, η συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας θα ενδυναμώσει την αριστεία της χώρας στο ναυτικό χώρο και θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη και θέσεις εργασίας, ενώ θα διασφαλίσει ότι τα πολεμικά πλοία θα υποστηρίζονται αυτόνομα στην Ελλάδα από την ελληνική βιομηχανία.

‘Ολους τους προηγούμενους μήνες η Naval Group, ανέπτυξε μια μόνιμη ομάδα ειδικών έμπειρων στελεχών στην Ελλάδα, για να επιταχύνει τη διερεύνηση της συνεργασίας με την Ελληνική Βιομηχανία. Η κύρια αποστολή τους είναι ξεκάθαρη: ο εντοπισμός εταίρων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κατασκευή των φρεγατών FDI HN & τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ στην Ελλάδα, την μελλοντική τεχνική υποστήριξη τους όπως επίσης, πέραν του προγράμματος των ελληνικών φρεγατών, σε άλλα διεθνή ναυτικά προγράμματα της Naval Group.

Το σχέδιο της Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής θα αναπτύξει νέες δυνατότητες στην Ελληνική Βιομηχανία, δημιουργώντας συνθήκες για χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου και τη δημιουργία μακροπρόθεσμων ευκαιριών ανάπτυξης στην Ελλάδα, αναφέρεται.

FDI HN “made in Greece”από την Ελληνική Βιομηχανία για το ΠΝ

Σύμφωνα τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση στη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, η Naval Group ανέπτυξε μια ισχυρή εμπειρία και πραγματοποίησε με επιτυχία εκτενή προγράμματα μεταφοράς τεχνογνωσίας για την παραγωγή πλοίων επιφανείας ή υποβρυχίων στις εγκαταστάσεις των εταίρων της διεθνώς, όπως στη Σιγκαπούρη, την Ινδία, τη Βραζιλία και την Αίγυπτο. Βασιζόμενη στην απαράμιλλη και χωρίς ρίσκο προσέγγιση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, η Naval Group προσφέρει μια ασφαλή συμπαραγωγή 3 φρεγατών FDI HN, στην Ελλάδα, από ελληνικά ναυπηγεία και με μεγάλη συμμετοχή του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος.

Το Σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (ΗΙΡ) έχει διαμορφωθεί με τρόπο που προσφέρει “made in Greece” πολεμικά πλοία αντίστοιχης ποιότητας και επιδόσεων με τις φρεγάτες FDI που βρίσκονται υπο κατασκευή στη Γαλλία για το Γαλλικό Ναυτικό, απολύτως προσαρμοσμένα στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΠΝ, και πλήρως διαλειτουργικά με το Γαλλικό Ναυτικό αλλα και με λοιπές ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Το Σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής θα συμβάλλει ακόμη στην δημιουργία μιας ισχυρής Ελληνικής αμυντικής ναυπηγικής βιομηχανίας, σημείο κλειδί για την βιομηχανική επιχειρησιακή αυτονομία της χώρας στο ναυτικό τομέα.

Το Σχέδιο (ΗΙΡ) θα ενισχύσει σημαντικά την ελληνική κυριαρχία και αυτονομία, θα δημιουργήσει συνθήκες για θέσεις εργασίας, ενώ θα προσφέρει το καλύτερο δυνατο αποτέλεσμα πολεμικών πλοίων “Made in Greece”για τη προστασία των συμφερόντων της χώρας μεσω:

– Μεταφοράς στην Ελλάδα όλης της απαραίτητης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για την κατασκευή των 3 FDI HN, εντός χρονοδιαγράμματος, στα ίδια επίπεδα ποιότητας και απόδοσης όπως η πρώτη του τύπου που θα κατασκευαστεί στη Γαλλία και θα παραδοθεί το 2025.

– Μεγιστοποίησης της συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας στην εγχώρια υποστήριξη & συντήρηση της FDI HN τα επόμενα 40 χρόνια.

– Αύξησης της αυτονομίας και αυτοδυναμίας της χώρας στην κατασκευή και την συντήρηση πολεμικών πλοίων μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας και τεχνολογίας σε έλληνες εταίρους.

– Συμμετοχής στην ανάπτυξη ενός κερδοφόρου και καινοτόμου Ελληνικού Ναυτικού Αμυντικού οικοσυστήματος, που θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου για το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό, όχι μόνο στο ναυπηγικό τομέα, αλλά και σε άλλους τομείς όπως ηλεκτρονικά συστήματα, συστήματα Πληροφορικής κλπ με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Δημιουργία μακροπρόθεσμων σχέσεων με την Ελληνική Βιομηχανία

Ως ναυτική χώρα με ισχυρή ναυπηγική παράδοση, η Ελλάδα διαθέτει ναυπηγεία και μεγάλο αριθμό αμυντικών εταιρειών. Οι εμπειρογνώμονες της Naval Group συνεργάστηκαν με τους δύο κύριους οργανισμούς αμυντικής βιομηχανίας, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, ΣΕΚΠΥ, την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας HASDIG και με τη HEMEXPO- τον Σύνδεσμο Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού- και δέχεται ή επισκέπτεται όλες τις μεγάλες, μικρές και μεσαίες ελληνικές εταιρείες που αναγνωρίζονται ή ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα FDI HN, σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων όπως εξοπλισμός, ενσωμάτωση και κατασκευή της πλατφόρμας, εξοπλισμός και ενσωμάτωση συστημάτων μάχης, διαχείριση δοκιμών, εργασιών συντήρησης, προγραμμάτων Ερευνας και Ανάπτυξης.

Περισσότερες από 70 εταιρείες, με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, έχουν εντοπισθεί 10 εκ των οποίων ήδη έχουν προκριθεί, ενώ άλλες 40 βρίσκονται σε στάδιο επαφών ή αρχικής αξιολόγησης των βιομηχανικών τους δυνατοτήτων. Η διαδικασία θα συνεχιστεί και εντός των επομένων εβδομάδων αφου η Naval Group έχει δεσμευθεί να επιτύχει την πιο εκτεταμένη Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή.

Πέρα από τη συμμετοχή στα προγράμματα FDI HN και MEKO 200HN, όλες οι εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες θα ενσωματωθούν στις αλυσίδες εφοδιασμού της γαλλικής βιομηχανικής ομάδας και θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε άλλους μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητές τους καθώς και το πιθανό οικονομικό τους όφελος και προβολή στην παγκόσμια ναυτική αγορά.

Το σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής της Naval Group θα συμβάλει στην κατασκευή της FDI HN αλλά και τη δημιουργία ενός ισχυρού ναυτικού βιομηχανικού οικοσυστήματος ικανού να συμμετάσχει στο μέλλον σε άλλα εθνικά και διεθνή σύνθετα έργα, άμεσα ή σε συνεργασία με την Naval Group, δημιουργώντας συνθήκες για χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και δημιουργώντας μακροπρόθεσμες οικονομικές αποδόσεις στην Ελλάδα για τις επόμενες δεκαετίες.

Αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως Κέντρο Ναυτικής Καινοτομίας

Επιπλέον, σημειώνεται πως η Naval Group έχει επίσης έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη συνεργατικών έργων R&D με ελληνικές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα σε τεχνολογίες αιχμής όπως η κατασκευή πρόσθετων, η προληπτική συντήρηση, drones και συστήματα ναυτικών αποστολών. H Naval Group στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου τεχνολογικών και ερευνητικών έργων έτσι ώστε να χτίσει τις ελληνικές μελλοντικές δυνατότητες ναυτικού πολέμου.

Η Naval Group εργάζεται ήδη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που εφαρμόζεται στους ναυτικούς και θαλάσσιους τομείς με Έλληνες εταίρους στο πλαίσιο διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το CYBERMAR καθώς και τα έργα PESCO Pandora και H2020.

Τέλος, η Γαλλία και η Ελλάδα μοιράζονται μια κοινή ανάγκη για θαλάσσια επιτήρηση. Η Naval Group προτείνει τη δημιουργία, μαζί με Έλληνες εταίρους, μιας βιομηχανικής και εμπορικής δραστηριότητας που θα απευθύνεται στην ευρωπαϊκή αγορά από την Ελλάδα. Η Naval Group ξεκίνησε συζητήσεις με ελληνικές εταιρείες προκειμένου να τοποθετηθεί σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και να πραγματοποιήσει κοινά έργα.

Πέραν της ενδυνάμωσης των ισχυρών δεσμών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, η Γαλλική πρόταση περιλαμβάνει την κάλυψη όλων των τωρινών και μελλοντικών αναγκών του ΠΝ με ένα ολοκληρωμένο “πακέτο” βασισμένο στην FDI HN την καλύτερη φρεγάτα της κατηγορίας της και την πιο σύγχρονη διαθέσιμη σήμερα.

Με αυτό το ολοκληρωμένο πακετο σύγχρονων φρεγατών, εξοπλισμένων με το πιο προηγμένο ρανταρ Sea Fire και συστήματα βλημάτων που προσφέρονται από την Thales και την MBDA, λύση εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ και πλοίων Ενδιάμεσης Λύσης, η French Team θα διασφαλίσει ότι οι δυνατότητες του ΠN θα αναβαθμιστούν για να καλύψουν τις άμεσες αλλά και μελλοντικές ανάγκες του, με παράλληλη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις επόμενες δεκαετίες.

FDI HN, η καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες του ΠΝ

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η FDI HN είναι η μόνη φρεγάτα που προσφέρεται στο ΠΝ με δυνατότητες αποτελεσματικής προστασίας στόχων υψηλής αξίας θαλάσσης ή περιοχής όπως παράκτιες εγκαταστάσεις, πόλεις και Ελληνικά νησιά.

Η FDI HN θα αποτελεί, πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας για την Ελλάδα. Εξοπλισμένη με εως 32 βλήματα Aster ή με συνδυασμό Aster και MICA NG βλημάτων, 21 RAM, 8 Exocet MM 40 B 3, MU 90 lightweight torpedoes και πυροβόλο 76 mm, προσφέρει απαράμιλλες δυνατότητες για το συνεχή έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης για την υποστήριξη των αμυντικών και πολιτικών στόχων που έχουν τεθεί. Όπως όλες οι φρεγάτες της Naval Group η FDI HN θα είναι πλήρως διαλειτουργική με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Θα διαθέτει ακόμη δυνατότητες να αναλάβει οποιονδήποτε πολλαπλό ρόλο σε κάθε είδους συμμαχικό στόλο, αλλά και στον Ελληνικό.

Η FDI HN είναι το αποτέλεσμα των καλύτερων τεχνολογιών από τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες Thales, MBDA και Naval Group. κ.λπ. Ο φόρτος των βλημάτων Aster μπορεί να εμπλέξει στόχους πολύ γρήγορα σε κάθε κατεύθυνση και να εξασφαλίσει μια ασύγκριτη hit-to-kill δυνατότητα, κανοντας δυνατή την αντιμετώπιση οποιασδήποτε επίθεσης κορεσμού.

Η FDI HN έχει σχεδιαστεί ώστε να δύναται να εξοπλιστεί με τους Naval Cruise Missiles, μια δυνατότητα μακρού πλήγματος μοναδική στην αγορά, με ικανότητα να αντιπετωπίσει τις πρόσφατες απειλές. Οι φυσικές και ψηφιακές της υποδομές της FDI εγγυώνται μελλοντικές δυνατότητες εξέλιξης, γεγονός που θα διασφαλίσει ότι το Ελληνικό Ναυτικό θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες και μελλοντικές απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου (UAVs, Cyber, βαλλιστικούς πυραύλους, υπερηχητικούς πυραύλους, απειλές stealth κάτω ή πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας).

H πρώτη FDI HN θα παραδοθεί το 2025 που σημαίνει ότι οι ανάγκες του ΠΝ θα καλυφθούν πολύ σύντομα και η Naval Group προσφέρει μια χωρίς ρίσκο λύση για την κατασκευή των 3 ακόμη FDI HN φρεγατών στην Ελλάδα, σε ελληνικά ναυπηγεία, εντός χρονοδιαγράμματος, με την ίδια ποιότητα και απόδοση όπως η πρώτη του τύπου.

Η Naval Group έχει ένα μακρύ ιστορικό επιτυχημένων περιπτώσεων μεταφοράς τεχνολογίας σε όλο το κόσμο. Οι φρεγάτες θα κατασκευασθούν με συμπαραγωγή στην Ελλάδα, με σημαντική συμμετοχή της γαλλικής ομάδας. Η κατασκευή της 1ης φρεγάτας στη Γαλλία θα εξασφαλίσει την επιχειρησιακή αξιοποιήση για την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα, ενώ εγγυάται τη μεταφορά τεχνολογίας για την κατασκευή 3 φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτό θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη αυτονομία του ΠΝ και σημαντικά οικονομικά οφέλη για την ελληνική αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία όπως και εκατοντάδες θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα στην χώρα.

Ενδιάμεση λύση διαθέσιμη σε λιγότερο από ένα έτος, σε συνδυασμό με την πρόταση φρεγατών FDI HN.

Επιπρόσθετα, η Γαλλική πλευρά προσφέρει ενδιάμεση λύση διαθέσιμη στο συντομότερο χρονικό διάστημα, αφού η αντιαεροπορική φρεγάτα (AAW Jean Bart) και η ανθυποβρυχιακή φρεγάτα (ASW Latouche-Tréville), θα παραδοθούν στην Ελλάδα εντός του 2022 στο πλαισίο της πρότασης. Οι φρεγάτες είναι εν ενεργεία πλοία του Γαλλικού Ναυτικού, για εθνικές και διεθνείς αποστολές, αποδεικνύοντας ότι είναι πλήρως διαλειτουργικές με κάθε άλλο πλοιο του ΝΑΤΟ και έχουν δυνατότητες για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών. Θα αποτελέσουν ουσιαστική ενίσχυση στον Ελληνικό Στόλο για τη σύντομη χρονική περίοδο πριν την παράδοση της πρώτης FDI HN το 2025

Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών MEKO στην Ελλάδα

Για την κάλυψη των ελληνικών αναγκών προτείνεται μία λύση χωρίς ρίσκο για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ.

Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους, η Thales και η Naval Group βρίσκονται σε ιδανική θέση για να προσφέρουν τη βέλτιστη σχέση κόστους-απόδοσης, τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα Mid-Life Upgrade, όσο και για τη διασφάλιση της λειτουργικής διαθεσιμότητας των πλοίων.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των MEKO ΗΝ προορίζεται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας. Από αυτή την άποψη, η THALES μπορεί να βασιστεί στην παρουσία της THALES HELLAS S.A. και τις ήδη διαμορφωμένες σχέσεις ανάμεσα στην Thales και την Naval Group με υφιστάμενους βιομηχανικούς εταίρους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης

Όλη η γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες – Τον Μάιο οι Αμερικάνοι, το θρίλερ με τα ναυπηγεία