• Ναυτιλία

    Naval: Αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με την ναυτιλιακή βιομηχανία


    Η Naval Group διοργάνωσε, στο πλαίσιο των “Ποσειδωνίων”, την τέταρτη στη σειρά, εκδήλωση του «R&D Partners Days» στην Αθήνα με το Εθνικό Κέντρο για την Επιστημονική Έρευνα Δημόκριτος.

    H Naval Group συγκέντρωσε την ελληνική βιομηχανία, ακαδημαϊκούς και ερευνητικά κέντρα στην Αθήνα για την τέταρτη διοργάνωση της «R&D Partners Day».

    Η εκδήλωση αυτή, η οποία διοργανώθηκε με τον συνεργάτη της Naval Group, τον Δημόκριτο, και με την υποστήριξη του ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Άμυνας) και του HASDIG (Hellenic Aerospace Security & Defense Industries Group), ήταν η ευκαιρία να προωθηθεί η συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους σε τομείς R&D στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αμυντικών καινοτομιών.

    Παράλληλα με την ανάπτυξη του προγράμματος των φρεγατών FDI, η Naval Group έχει αναπτύξει ισχυρές σχέσεις με πολλές εταιρείες υψηλής εξειδίκευσης στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς εταίρους, έτοιμους να συνεργαστούν σε προγράμματα καινοτομίας. Μέσω αυτών των προγραμμάτων, η Naval Group επιδιώκει να διευρύνει το πεδίο των καινοτόμων δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα και να υποστηρίξει την ανάπτυξη των μελλοντικών ελληνικών δυνατοτήτων ναυτικού πολέμου.

    Η Ημέρα Συνεργατών Έρευνας και Ανάπτυξης αποτελεί, κάθε χρόνο, την ευκαιρία για συναντήσεις με υφιστάμενους και νέους συνεργάτες και για συζητήσεις σχετικά με τρέχοντα και μελλοντικά προγράμματα.

    Ένα νέο βήμα για την εστίαση σε ευρωπαϊκά έργα και τη διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας

    Με την εκδήλωση να πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο «Δημόκριτος», αυτή η τέταρτη στη σειρά «R&D Partners Day», παρείχε νέες ευκαιρίες για τον προσδιορισμό μελλοντικών έργων συνεργασίας μεταξύ της Naval Group και των Ελλήνων εταίρων στις επερχόμενες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για ανταλλαγή απόψεων σε διάφορους τεχνολογικούς τομείς, όπως οι νέες μορφές ενέργειας, η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική τεχνολογία.

    Έμφαση δόθηκε επίσης στην ενσωμάτωση τεχνολογικών καινοτομιών από ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις σε μελλοντικά έργα, επωφελούμενες από την ευελιξία και την ικανότητά τους να επιταχύνουν την έρευνα σε διάφορους τομείς, λαμβάνοντας υπόψη τον Επιταχυντή Αμυντικής Καινοτομίας του ΝΑΤΟ για τον Βόρειο Ατλαντικό (DIANA) και το ευρωπαϊκό HEDI (Hub for European Defense Innovation).

    Με την ευκαιρία αυτή, ο νέος Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), Υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας, έκανε την εναρκτήρια ομιλία και τόνισε τη σημασία των καινοτομιών και της συνεργασίας R&D για την υποστήριξη της ανάπτυξης των δυνατοτήτων του ελληνικού ναυτικού πολέμου. Επιβεβαίωσε την υποστήριξή του σε αυτή την πρωτοβουλία της Naval Group για την έναρξη γόνιμης συνεργασίας.

    Συνεργασίες για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αμυντικών καινοτομιών

    Αρκετά έργα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα οποία συμμετείχαν η Naval Group και ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη δώσει επιτυχή αποτελέσματα, τα οποία ανοίγουν το δρόμο για μελλοντική συνεργασία (PANDORA, ECHO, EFFECTOR, MIRICLE, SEA NICE).

    Σήμερα, πολλά άλλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη: το έργο DTHOR για την αρχιτεκτονική παρακολούθησης δομών, το FARADAI για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, το SIMTRAIN για τα εργαλεία προσομοίωσης, το E-NACSOS για τη συνεργατική επιτήρηση, το Swat shoal για τη μη επανδρωμένη ομαδοποίηση και δημιουργία σμήνους, το Federates για την προσομοίωση κ.λπ.

    Τρία νέα έργα στα οποία συμμετέχουν η Naval Group και ελληνικές εταιρείες μόλις επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της πρόσκλησης 2023 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας: η δεύτερη πρόσκληση για την ευρωπαϊκή κορβέτα, το έργο Seacure για το μη επανδρωμένο υποβρύχιο και τον πόλεμο στο βυθό και το έργο Calipso για τα καινοτόμα συστήματα πρόωσης, το οποίο συντονίζει ο εταίρος μας Δημόκριτος, το μεγαλύτερο διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα.

    Η επιλογή του έργου Calipso για την πρόσκληση 2023 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας δείχνει την επιτυχία της συνεργασίας μεταξύ της Naval και του Δημόκριτου. Τα δύο μέρη αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μετά την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) τον Νοέμβριο του 2023, με στόχο την ανάπτυξη και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, καθώς και την προώθηση της ανάπτυξης κοινών έργων σε σχέση με τη ναυτική τεχνολογία.

    Πέρα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, πολύ γόνιμες διμερείς ακαδημαϊκές συνεργασίες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) για τα σύνθετα υλικά, με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το BT-Composite, καθώς και με την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μέσω ενός πολύ εμπνευσμένου παιχνιδιού πολέμου για τα μη επανδρωμένα συστήματα που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο στην Αθήνα με δόκιμους, αξιωματικούς, καθηγητές και εμπειρογνώμονες.

    Διαβάστε επίσης:

    Στυλιανίδης: Εργαζόμαστε με συνέπεια και αφοσίωση για την αειφόρο ανάπτυξη της ναυτιλίας

    Attica Group: Αύξηση της στρατηγικής και βιώσιμης ανάπτυξης κατά 18,2%

    Γιάννης Κούστας: «Κόκκινη κάρτα» σε πλοίο της Danaos στην Αυστραλία



    ΣΧΟΛΙΑ