ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα «ρέστα του» παίζει το Λονδίνο προκειμένου να διατηρήσει ή και να κερδίσει μερίδια στην αγορά της ναυτιλίας, χρησιμοποιώντας σαν όπλο την ψηφιοποίηση.
Μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. άνοιξε μια μεγάλη κουβέντα, για την τύχη που θα είχε το City σαν ναυτιλιακό κέντρο. Το Λονδίνο ήταν για δεκαετίες η παγκόσμια ναυτιλιακή πρωτεύουσα, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ όλες οι μεγάλες, μέσα σε αυτές και οι ελληνικές, ναυτιλιακές εταιρείες, διατηρούσαν γραφεία στην Βρετανική πρωτεύουσα.
Είναι η πόλη που μεταξύ άλλων εδρεύει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, είναι το κέντρο της παγκόσμιας διαιτησίας, χρηματοοικονομικό κέντρο, ενώ αποτελεί είναι και στην κορυφή των ναυτασφαλίσεων. Έντονη είναι και η ελληνική παρουσία στο City, όπου έχει τα γραφεία της και η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee). Ωστόσο πολλές ναυτιλιακές στο πέρασμα των ετών επέστρεψαν στην γενέτειρα Ελλάδα, και σταδιακά τα γραφεία τους από τον Πειραιά εξαπλώθηκαν σε όλη την Αττική.
Ακόμα και σήμερα όμως το ελληνικό στοιχείο είναι πολύ δυνατό. Παραδοσιακές ελληνικές ναυτιλιακές οικογένειες διατηρούν την παρουσία τους στο City. Μεταξύ άλλων πρόκειται για τις οικογένειες Γουλανδρή, Χανδρή, Φαφαλιού, Εμπειρίκου και άλλες.
Τα τελευταία χρόνια το Λονδίνο έχει πέσει από την κορυφή του κόσμου, και στη θέση του βρίσκεται η Σιγκαπούρη, η οποία ανεβαίνει με ταχύτατους ρυθμούς εκμεταλλευόμενη και το λιμάνι της αλλά και τα ναυπηγεία, καθώς και τις εκατοντάδες ναυτιλιακές εταιρείες που επέλεξαν να εγκατασταθούν εκεί. Το Λονδίνο από τη δεύτερη θέση πλέον, νοιώθει πίσω του, και την καυτή ανάσα της Σαγκάης που είναι η ναυτιλιακή πρωτεύουσα της Κίνας.
Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. προκάλεσε πολλές συζητήσεις για το μοίρασμα των μεριδίων στις υπηρεσίες προς τη ναυτιλία, που μέχρι σήμερα το Λονδίνο κυριαρχεί, από τους ανταγωνιστές κυρίως στην Ευρώπη. Κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω υποχώρηση της Αγγλίας σαν ναυτιλιακό κέντρο.
Όμως στην άλλη πλευρά της Μάγχης, υπάρχει η πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα ενισχύσει τη ναυτιλιακή βιομηχανία της χώρας στο χρηματοοικονομικό τομέα, θα διατηρήσει την πρωτοπορία σε τομείς όπως η ναυτική διαιτησία, ενώ θα ανοίξει και νέους δρόμους.
Το νέο νηολογόγιο
Στην σκακιέρα των ναυτιλιακών κέντρων το City κάνει απανωτές κινήσεις. Αφού δεν έχει την δυνατότητα να ανταγωνιστεί την Ασία σε λιμάνια και ναυπηγεία, ενισχύει περαιτέρω τις υπηρεσίες του. Θέλει να μπει δυνατά στο παιχνίδι των σημαιών, στο οποίο έχει πολύ μικρή παρουσία, αφού άλλα νηολόγια, όπως του Παναμά, των νησιών Μάρσαλ και της Λιβερίας κυριαρχούν.
Εκμεταλλευόμενο όμως τις δυνατότητες που δίνει η ψηφιακή τεχνολογία, προσφέρει πλέον την δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής και διαχείρισης ενός πλοίου στη σημαία του Η.Β.
Σύμφωνα με την διευθύντρια του UK Ship Register Κέιτ Γουάρι: «Είχαμε δεσμευτεί πέρυσι να γίνουμε το νηολόγιο με την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο αυτό.
Απώτερος στόχος είναι να ενοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει το Λονδίνο σε μια ¨τεράστια’ πλατφόρμα, όπου το κάθε μέλος θα μπορεί να ζητήσει ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες που θέλει να του προσφερθούν. Κάτι που σημαίνει μικρότερο κόστος και λιγότερο χρόνο εξυπηρέτησης.
Τα κέντρα
Η Σιγκαπούρη αναδείχθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά ως το κορυφαίο ναυτιλιακό κέντρο σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το 2020 Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development (ISCD) Index report του κινεζικού πρακτορείου Xinhua σε συνεργασία με το Baltic Exchange.
Ο δείκτης βασίζεται σε πλήθος παραγόντων, όπως η διακίνηση φορτίων μέσω λιμένων, η ποιότητα των λιμενικών εγκαταστάσεων, το εύρος παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών και το γενικό επιχειρηματικό περιβάλλον που επικρατεί σε κάθε μεγαλούπολη.
Στη δεύτερη θέση κατατάσσεται το Λονδίνο, έπεται η Σανγκάη, το μεγαλύτερο λιμάνι σε ότι αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Το Χονγκ Κονγκ υποχώρησε στην τέταρτη θέση, κυρίως λόγω της μείωσης της διακίνησης φορτίων. Το Ντουμπάι, κατατάχθηκε στην πέμπτη θέση για τρίτο συνεχόμενο έτος. Σταθερά έμειναν, συγκριτικά με το 2019, το Ρότερνταμ και το Αμβούργου, στην έκτη και την έβδομη θέση αντίστοιχα. Στην όγδοη θέση, δύο θέσεις πάνω σε σχέση με το 2018, βρέθηκε η Αθήνα, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι μαζί με τη Σιγκαπούρη διαθέτει τις περισσότερες εγκαταστημένες (ελληνικές η Αθήνα) ναυτιλιακές εταιρείες.
Στην ένατη θέση βρίσκεται το λιμάνι σε Νέα Υόρκη-Νιου Τζέρσεϋ, ενώ δέκατο είναι το Τόκυο, το οποίο επέστρεψε φέτος στην πρώτη δεκάδα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή