Πραγματοποιήθηκε η απονομή υποτροφιών του Προγράμματος Υποτροφιών της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μιρκών Αποστάσεων, η οποία λόγω των περιορισμών της πανδημίας υλοποιήθηκε διαδικτυακά.

Την εκδήλωση άνοιξε ως συντονιστής ο Γενικός Γραμματέας ΕΕΝΜΑ κ. Γιώργος Αλεξανδράτος, ο οποίος επισήμανε ότι η παιδεία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την διαμόρφωση κατάλληλων στελεχών στη ναυτιλία ενώ η ναυτιλία αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος ΕΕΝΜΑ Χαράλαμπος Σημαντώνης, αναφέρθηκε στη δημιουργία του προγράμματος υποτροφιών, εστιάζοντας στο διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των νέων για εξειδικευμένες σπουδές στη ναυτιλία. Ο κ. Σημαντώνης τόνισε τις ιδιαιτερότητες του σύγχρονου ναυτιλιακού περιβάλλοντος και τον καθοριστικό ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα στη καθημερινή διαχείριση του κλάδου, συνδέοντας τη πραγματικότητα αυτή με την ανάγκη ύπαρξης υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικά προγράμματα. Ο Πρόεδρος ΕΕΝΜΑ συμπυκνώνοντας το στόχο της εκδήλωσης στο τρίπτυχο Ναυτιλία-Παιδεία-Ελλάδα αναφέρθηκε στη φιλοδοξία του προγράμματος και τη στροφή ολοένα και περισσότερων νέων στη θάλασσα, τονίζοντας την ανάγκη η γνώση για τη ναυτιλία να ξεκινάει ήδη από τη πρωτοβάθμια εκπαίδευση όπως επίσης το ναυτικό και ναυτιλιακό επάγγελμα να προωθείται ως μία βιώσιμη εναλλακτική σταδιοδρομία.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ν. Κεραμέως, στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην συμβολή που έχουν πρωτοβουλίες όπως της ΕΕΝΜΑ στην ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με τη ναυτιλία σε επαγγελματικό και επιχειρηματικό επίπεδο, ενώ εστίασε στα κριτήρια επιλογής, τονίζοντας την ανάγκη παροχής ίσων ευκαιριών στις νέες και νέους και περαιτέρω την επιβράβευση της προσπάθειας αλλά και της αριστείας, η οποία αποτελεί και προτεραιότητα της παρούσας Κυβέρνησης. Η κα Κεραμέως περαιτέρω αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ναυτιλίας ως ένας από τους πυλώνες που στηρίζουν την ελληνική οικονομία, τονίζοντας την βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για την ενίσχυση της ναυτιλιακής εκπαίδευσης σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί μέσω της διεθνοποίησης του εκπαιδευτικού συστήματος να αποτελέσει πόλο έλξης στους τομείς όπου η χώρα πλεονεκτεί προκειμένου να προσελκύσει φοιτητές και να εξάγει τεχνογνωσία.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, συνεχάρει την Ένωση για το καθιερωμένο πλέον Πρόγραμμα Υποτροφιών Ναυτιλιακών Σπουδών, τονίζοντας ότι η πλήρης αναδιοργάνωση της ναυτικής εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα της παρούσας ναυτιλιακής ατζέντας. Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας και στις σύγχρονες προκλήσεις λόγω της ψηφιοποίησης αλλά και του νέου πλαισίου λειτουργίας των πλοίων, αναδεικνύοντας την επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα ως τη λύση για να ανταποκριθεί η ελληνική ναυτιλία στα νέα δεδομένα. Περαιτέρω αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες στήριξης της ναυτικής εκπαίδευσης σημειώνοντας ότι η ναυτοσύνη είναι στο DNA των Ελλήνων και η διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας της ελληνικής ναυτιλίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της εκπαίδευσης.

Ο εκπρόσωπος ΝΕΕ και επίτιμος Πρόεδρος INTERCARGO Γιάννης Πλατσιδάκης, έκανε αναφορά στις χορηγίες ως θεσμό της αρχαιότητας και το σημαντικό ρόλο τους, τονίζοντας ότι παρόλες τις δυσκολίες της παρούσας περιόδου, αναδύονται ευκαιρίες για τη νέα γενιά στελεχών στη ναυτιλία απόρροια της παγκοσμιοποίησης της γνώσης και της δυνατότητας πρόσβασης σε αυτή λόγω της ύπαρξης των νέων τεχνολογιών. Επιπλέον, συνέστησε στους νέους και νέες την αξιοποίηση του χρόνου για την απόκτηση γνώσεων και προσόντων που μπορούν να τους/τις διαφοροποιήσουν στον κλάδο.

Η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Χ. Βιτσιλάκη, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του ναυτιλιακού κλάδου και της σύνδεσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, σημειώνοντας ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε επίπεδο γνώσης και τεχνολογίας ανταποκρίνεται στις ανάγκες εκπαίδευσης και κατάρτισης της βιομηχανίας αναφερόμενη στη δημιουργία του πρόσφατου ξενόγλωσσου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών MBA in Shipping.

Η κα Μ. Λεκάκου Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης του Τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναφέρθηκε στη μακρόχρονη σχέση του Τμήματος με την ΕΕΝΜΑ και το εύρος των δραστηριοτήτων που έχουν αναπτυχθεί και υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, χαρακτηρίζοντας τη σχέση αυτή ως μία «καλή πρακτική» συνεργασίας μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Ο Πρόεδρος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Α. Παντουβάκης, αναφέρθηκε στη σημασία των υποτροφιών και τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης για την διαμόρφωση προσοντούχου στελεχιακού δυναμικού, το οποίο κατέχει γνώσεις αλλά και τη κατάλληλη συμπεριφορά προκειμένου να εξελιχθεί στο κλάδο.

Η διαδικτυακή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή υποτροφιών από τα Μέλη Δ.Σ. ΕΕΝΜΑ και εκπροσώπους των χορηγών των υποτροφιών.

· Υποτροφία Ναυτιλιακών Σπουδών «Σπύρου Αλεξανδράτου

Χορηγία οικογένειας Αλεξανδράτου στην μνήμη του αείμνηστου Σπύρου Αλεξανδράτου.

Υπότροφος: Ελένη Βύρλα

· Υποτροφία Ναυτιλιακών Σπουδών Bureau Veritas

Υπότροφος: Δήμητρα Καρδακάρη

· Υποτροφία Ναυτιλιακών Σπουδών Κολεγίου BCA

Υπότροφος: Ειρήνη-Μαρία Σταμούλη

· Υποτροφία Ναυτιλιακών Σεμιναρίων Rina Academy

Υπότροφοι: Βασίλειος Καρυστινός,

Ελένη Γονιωτάκη

· Υποτροφία ABS

Κλείνοντας ο Πρόεδρος κ. Σημαντώνης εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση του από την παρουσία των Υπουργών Παιδείας και Ναυτιλίας καθώς αυτή καταδεικνύει την σημαντικότητα της ναυτικής εκπαίδευσης στη συνέχιση της μεγάλης ναυτικής παράδοσης της Ελλάδας και τη διαπίστωση της συνεργασίας της πολιτικής ηγεσίας προς τη κατεύθυνση της αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης.

Ο κ. Σημαντώνης ευχήθηκε στους υπότροφους καλή επιτυχία στη συνέχιση των σπουδών τους ευχαριστώντας παράλληλα τους χορηγούς των υποτροφιών για τη συνεχή υποστήριξη στο Πρόγραμμα Υποτροφιών ΕΕΝΜΑ.