Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Ναυτικό Επιμελητήριο: Το Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο αποτελείται από 1.300 Φάρους

Κάρτ-ποστάλ των μέσων του 20ου αιώνα του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας με τον Φάρο Σίδερο να δεσπόζει επί του λόφου της Ακροπόλεως (Πηγή: Υπηρεσία Φάρων)

«Με το φως που ανάβεις για να δουν τα καράβια, βλέπεις κι ο ίδιος. Κι έτσι που στέκεις κάποτε καταμεσής του γυάλινου θαλάμου, δίπλα στη λάμπα, φωτισμένος όλος απ’ τη λάμπα που άναψες, θαρρείς πως είσαι η ίδια η φλόγα της που ποτέ της δε σώνεται».

Με αυτό το απόσπασμα του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου, «Ο φαροφύλακας» (1958 – Ποιήματα, Κέδρος, Αθήνα 2002), το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ανέφερε ότι το Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο αποτελείται από 1.300 Φάρους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, επισημαίνει το Ν.Ε.Ε., είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι φάροι στη ναυσιπλοΐα και προσθέτει:

“Παρά την ύπαρξη σύγχρονων συστημάτων πλοήγησης, οι φάροι παραμένουν απαραίτητοι για την ασφαλή ναυσιπλοΐα των σκαφών που πλέουν σε ελληνικά ύδατα.

Μέχρι σήμερα, το Ελληνικό φαρικό δίκτυο (Πολεμικό Ναυτικό – Hellenic Navy) περιλαμβάνει περισσότερους από 1.300 πυρσούς και επεκτείνεται διαρκώς.

Από αυτούς, οι 120 είναι λιθόκτιστοι φάροι, εκ των οποίων οι 34 έχουν χαρακτηρισθεί ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Οι φάροι της Ελλάδας δεν αποτελούν μόνο σημαντικά ναυτικά σημεία, αλλά και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν, διατηρώντας στη μνήμη των Ελλήνων τη σπουδαία παρακαταθήκη της ναυτικής μας παράδοσης”.

Διαβάστε επίσης:

Seatrade Cruise Med: Συνεδρία για τη βιωσιμότητα των λιμένων

Βαγγέλης Μαρινάκης: Πώληση «μαμούθ» εννέα πλοίων αξίας 1 δισ. δολαρίων

Maran Tankers και Enesel: Σημαντικές συμφωνίες ναύλωσης στην αγορά των τάνκερ