ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέσα στον Φεβρουάριο θα γίνει η μεταβίβαση του ενεργητικού του Ναυπηγείου προς τον Γιώργο Προκοπίου, ενώ στη συνέχεια ο ειδικός διαχειριστής θα δημοσιεύσει πρόσκληση προς τους πιστωτές της εταιρείας να αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους κατά της εταιρείας. Επισημαίνεται ότι η προθεσμία για την αναγγελία των απαιτήσεων είναι 30 μέρες μετά την δημοσίευση της πρόσκλησης. (άρθρο 77 παρ. 1 Ν. 4307/2014).
Όπως αναφέρει ο νομικός Βασίλειος Πήττας, ο οποίος εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και το σωματείο “Η Τρίαινα”, αναγγελία στον ειδικό διαχειριστή θα κάνουν και οι εργαζόμενοι για όλες τις απαιτήσεις τους. Στη συνέχεια θα γίνει επαλήθευση των απαιτήσεων με βάση τα στοιχεία που διαθέτει ο ειδικός διαχειριστής και τα έγγραφα που θα προσκομίσουν οι πιστωτές. (άρθρο 77 παρ.2 Ν. 4307/2014 και 153-161 και 163 του Πτωχευτικού Κώδικα).
Αν δεν υπάρχει αντίρρηση από κάποιον από τους πιστωτές, τονίζει ο Βασίλης Πήττας, συντάσσεται ο πίνακας διανομής, με βάση τον οποίο θα γίνει η πληρωμή των πιστωτών. Αν υπάρξουν αντιρρήσεις είτε σχετικά με την επαλήθευση κάποιων απαιτήσεων είτε σχετικά με τον πίνακα διανομής, αποφασίζει ο εισηγητής Δικαστής που έχει οριστεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών για τις πτωχεύσεις. (άρθρο 77 παρ. 2 Ν. 4307/2014).
Επίσης, ο νομικός Βασίλης Πήττας αναφέρει για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί τα εξής:
«Αν κάποιος πιστωτής διαφωνεί με την απόφαση του εισηγητή, μπορεί μέσα σε προθεσμία 10 ημερών να ασκήσει ανακοπή στο Πτωχευτικό Δικαστήριο, το οποίο αποφασίζει αμετάκλητα. (άρθρο 161 παρ. 1 και 2 Πτωχευτικού Κώδικα).
Η ανακοπή στρέφεται κατά του ειδικού διαχειριστή και κατά των πιστωτών των οποίων προσβάλλεται η κατάταξη στον πίνακα. (άρθρο 161 παρ. 1 πτωχευτικού Κώδικα). Η συζήτηση της ανακοπής προσδιορίζεται εντός 60 ημερών και η απόφαση του Δικαστηρίου εκδίδεται εντός 60 ημερών από την συζήτησή της. (άρθρο 161 παρ. 2 Πτωχευτικού Κώδικα.).
Οι προθεσμίες αυτές πολλές φορές δεν τηρούνται από το Δικαστήρια και τους Δικαστές, οπότε είναι περισσότερο ενδεικτικές. Αν δεν ασκήθηκαν ανακοπές, ο ειδικός διαχειριστής προχωρά στη διανομή, με βάση τον πίνακα διανομής.(άρθρο 161 παρ. 3 Πτωχευτικού Κώδικα). Αν ασκηθούν ανακοπές κατά του πίνακα, η πληρωμή των πιστωτών κατά των οποίων στρέφεται η ανακοπή, δεν μπορεί να γίνει μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου (άρθρο 161 παρ. 3 Πτωχευτικού Κώδικα).
Με βάση το πρακτικό διαβούλευσης μεταξύ του σωματείου και της ειδικής διαχείρισης, η πληρωμή των εργαζομένων γίνεται και θα γίνει σε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση που ήδη έληξε, αφορά τις αποζημιώσεις απολύσεως των εν ενεργεία εργαζομένων, τις αποζημιώσεις αυτών που αποχώρησαν μετά τις 12-10-2015, καθώς και το 35% για το διάστημα από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι 31-12-2022 που η εταιρεία είναι σε ειδική διαχείριση.
Την πληρωμή σε δύο φάσεις, την προβλέπει ο νόμος. Ο Ν. 4307/2014 σε συνδυασμό με τον Πτωχευτικό Κώδικα. Στην πρώτη φάση, που ολοκληρώθηκε, πληρώνονται όλα αυτά που θεωρούνται ως έξοδα της ειδικής διαχείρισης.
Αυτά, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, είναι οι αποδοχές που προέκυψαν κατά το στάδιο της ειδικής διαχείρισης (Μάρτιος 2018 έως και σήμερα) , οι αποζημιώσεις απολύσεως των ενεργεία εργαζομένων και οι αποζημιώσεις αυτών που αποχώρησαν από τις 12-10-2015 και μετά (άρθρο 77 ν. 4307, όπως ερμηνεύθηκε με το άρθρο 40 του Ν. 4772/2021 και το άρθρο 52 του Ν. 4797/2021).
Η δεύτερη φάση που αφορά τις αποζημιώσεις για το διάστημα από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τις 12-10-2015 καθώς και το 35% από τον Μάιο του 2014 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2018 θα εξελιχθεί ως εξής:
Στην παρούσα ενημέρωσή αναφερόμαστε σκόπιμα στις διατάξεις που προβλέπουν την κάθε επί μέρους διαδικασία, για να καταδείξουμε ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι υποχρεωτική.
Προβλέπεται από το νόμο. Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά ο ειδικός διαχειριστής. Δεν μπορεί να πληρώσει χωρίς να τηρηθεί όλη αυτή η διαδικασία. Πότε θα ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία και πότε θα γίνουν οι πληρωμές, δεν μπορεί να προσδιοριστεί από τώρα. Εξαρτάται από το αν θα γίνουν ανακοπές κατά των εργαζομένων ή όχι.
Αν δεν ασκηθούν ανακοπές , θα τελειώσει γρήγορα. Αν όμως ασκηθούν ανακοπές, αναγκαστικά θα περιμένουμε τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.
Και δύο λόγια για τον πίνακα διανομής: Αφού γίνει η επαλήθευση των απαιτήσεων (μετά την αναγγελία) συντάσσεται από το διαχειριστή ο πίνακας διανομής, που καθορίζει με ποιά σειρά θα πληρωθούν οι πιστωτές.
Η σειρά πληρωμής καθορίζεται από τα άρθρα 153 έως 156 και 156α του Πτωχευτικού Κώδικα . Από το προς διανομή ποσό, ένα μικρό ποσό θα πάει στην Τράπεζα Πειραιώς που έχει απαιτήσεις για τις οποίες έχει εγγράψει υποθήκη και ένα επίσης μικρό (συγκριτικά) ποσό θα διανεμηθεί στους πιστωτές που δεν έχουν κανένα προνόμιο.
Στο υπόλοιπο ποσό θα καταταγούν οι εργαζόμενοι για τις απαιτήσεις τους που έχουν προνόμιο. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις και αυτές που αναμένονται, οι εργαζόμενοι κατατάσσονται προνομιακά για τις αποζημιώσεις τους της περιόδου από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι 12-10- 2015 και για το 35% της περιόδου από τον Μάιο του 2014 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2018.
Για τα οφειλόμενα από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και τον Απρίλιο του 2014 δεν υπάρχει από το νόμο κανένα προνόμιο, οπότε τα ποσά αυτά θα προστεθούν στις απαιτήσεις όλων των άλλων πιστωτών που δεν έχουν προνόμιο.
Για τα οφειλόμενα της περιόδου αυτής, οι εργαζόμενοι θα πάρουν ένα πολύ μικρό μέρος, που θα είναι ανάλογο των συνολικών απαιτήσεων όλων των δανειστών που δεν έχουν προνόμιο. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για δέκα και περισσότερα χρόνια. Φτάνουμε στο τέλος. Λίγη υπομονή ακόμη. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που δεν μπορεί να παρακαμφθεί”.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τροχαίο δυστύχημα στην οδό Πελοποννήσου!
- Intracom Defense: Νέος πρόεδρος ο Μιχάλης Τσαμάζ
- Optima Bank για AVAX: Μαζικές αναβαθμίσεις κερδών από τις κατασκευές αυξάνουν την τιμή στόχο στα €3,03
- Νικήτας Κακλαμάνης: Με ευρεία πλειοψηφία νέος πρόεδρος της Βουλής – «Είναι μεγάλη η χαρά, η τιμή και η ευθύνη»