Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας Κύπρου (SDM) και το Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για την περαιτέρω ενίσχυση των ναυτιλιακών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μια σειρά δεσμεύσεων που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Σχεδιασμένο για να ευθυγραμμιστεί με τις ανάγκες και τους στόχους κάθε χώρας, το ΜΣ στοχεύει στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης σε αμοιβαία επωφελή βάση, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της προόδου στην απόκριση της ναυτιλίας στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. Θα υλοποιηθούν κοινά επιστημονικά και τεχνικά εργαστήρια, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και μαθήματα, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, για να οδηγήσουν τη ναυτιλία προς τους στόχους της για την αειφορία.

1

Οι βασικοί στόχοι της συμφωνίας περιλαμβάνουν επίσης τη θαλάσσια ασφάλεια και τη ρύπανση από τα πλοία. Τα δύο κράτη δεσμεύονται επίσης να αντιμετωπίσουν από κοινού ζητήματα σχετικά με την πειρατεία, τις δόλιες εγγραφές πλοίων, την ευημερία και την εκπαίδευση των ναυτικών και την εφαρμογή κυρώσεων που σχετίζονται με τις μεταφορές που επηρεάζουν τον κλάδο. Και τα δύο μέρη δεσμεύονται να προωθήσουν τη συνεργασία στη ναυτιλία στο πλαίσιο διεθνών και περιφερειακών συμβουλίων όπως ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός και η Κοινοπολιτεία.

«Η συνεργασία ήταν πάντα ο ακρογωνιαίος λίθος του οράματος της Κύπρου», δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κύπρου, Βασίλειος Δημητριάδης. «Αυτό το Μνημόνιο Συνεννόησης ευθυγραμμίζεται με τον εξωστρεφή πυλώνα της στρατηγικής της SDM, η οποία υποστηρίζει μια κοινή προσέγγιση για την επίτευξη θετικής προόδου στον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα, διαφυλάσσοντας πάντα την ανταγωνιστικότητα.

«Η Κύπρος ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά με το Ηνωμένο Βασίλειο, ανταλλάσσοντας πληροφορίες σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τη θαλάσσια διακυβέρνηση, τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία. Επιπλέον, ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα επιταχύνει την ψηφιοποίηση των λειτουργιών των πλοίων και, κυρίως, θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα του κλάδου όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

Το μνημόνιο υπογράφηκε στις εγκαταστάσεις του Υφυπουργείου Ναυτιλίας στη Λεμεσό από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας, κ. Βασίλειο Δημητριάδη, και τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, κ. Irfan Siddiq, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Ναυτιλίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Kingdom, βαρόνη Charlotte Vere του Norbiton.

Πριν από την υπογραφή του Μνημονίου, ο κ. Β. Δημητριάδης είχε μια εποικοδομητική εικονική συνάντηση με τη βαρόνη Βερέ.

Μετά την τελετή υπογραφής, ο Ύπατος Αρμοστής Siddiq δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες έχουν μακρά και πλούσια ναυτική ιστορία. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τις κυπριακές αρχές για να υποστηρίξουμε την ασφάλεια στη θάλασσα. Πιστεύουμε ότι η στενότερη συνεργασία θα ωφελήσει τις τοπικές, περιφερειακές και διεθνείς ναυτιλιακές κοινότητες μας».

Ο Βασίλης Δημητριάδης, για τη συμφωνία αυτή, έγραψε στο λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Η υπογραφή μνημονίου συμφωνίας μεταξύ σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις διμερείς μας σχέσεις και δείχνει την προθυμία μας να εργαστούμε μαζί για έναν ασφαλέστερο, πιο πράσινο, πιο ασφαλή και πιο έξυπνο ναυτιλιακό τομέα, διερευνώντας παράλληλα συνέργειες για τις ναυτιλιακές μας βιομηχανίες!»

Διαβάστε επίσης:

Njord: Ανοίγει γραφεία στην Αθήνα με επικεφαλής τον Παναγιώτη Μπαχτή

Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Έσοδα 290 εκατ. δολ. και κέρδη 113,3 εκατ. – Εξασφάλισε δανειοδότηση 100 εκατ. δολ.