ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αναβάτρια, αλλού με την ελληνική σημαία πάνω στους δυο τους, αλλού να υπερπηδά τα εμπόδια, «αμαζόνα» χαρακτηρισμένη από τον Τύπο, είναι η Μιλένα Παππά, κόρη του Κωνσταντινοπολίτη και βαθύτατα ΑΕΚτζή πλοιοκτήτη που, αθλητής και ο ίδιος στη νιότη του της Εθνικής Ομάδας Σκοποβολής, με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980, της έχει περάσει τα γονίδια του πρωταθλητισμού, αλλά και της ναυτιλίας!
Το λεπτό, καστανόξανθο κορίτσι, μπορεί να είναι μια από τις κορυφαίες στον εφοπλισμό, αλλά η ελευθέρια του πνεύματός της, φαίνεται από τη λατρεία στις θάλασσες και στο κόκκινο, υπέροχο άλογό της.
Σε μια σχέση ζωής, σαν αυτή που περιέγραφε ο Νίκος Καββαδίας γράφοντας στο άλογό του, κάποτε, στο αλβανικό μέτωπο:
«Φυλάω ακόμη το ξυστρί και τη βούρτσα σου. Κι όταν κάποτε κι αυτά θα τα παραδώσω, θα σε φυλάξω στη μνήμη μου. Οι κάλοι των χεριών μου από τα λουριά σου μου είναι τόσο αγαπητοί, όσο εκείνοι που κάποτε απόχτησα στις θαλασσινές μου πορείες. Θα σου ξαναγράψω…!»
Από τις τέχνες, την ψυχολογία και την κοινωνιολογία, πρωταγωνίστρια στις παγκόσμιες θάλασσες
Η Μιλένα της Εθνικής Ομάδας Ιππασίας, όμως, είναι μια δυναμική γυναικά που συνεχίζει την πορεία του πατέρα της, του Πέτρου Παππά, που έκανε την Star Bulk Carriers με την συμφωνία που είχε κλείσει με την αμερικανική Oaktree, μεγαθήριο στον εφοπλισμό, με διαχείριση, πλέον, περισσότερων από 100 πλοίων!
Στην εφηβεία της, έδειχνε αποφασισμένη να ασχοληθεί με τις ανθρωπιστικές σπουδές και τη τέχνη και όχι με τις επιχειρήσεις και τα καράβια. Σπουδάζει λοιπόν, στο φημισμένο Πανεπιστήμιο που έχει να παρουσιάσει 40 Νόμπελ, το Cornell, στην Ιθάκη της Νέας Υόρκης, Bachelor of Arts in Psychology και Sociology!
Πρέπει να βρεθεί για τρεις εβδομάδες για πρακτική, στην εταιρεία του πατέρα της στο Μονακό. Οι τρεις εβδομάδες έγιναν αφοσίωση ζωής και το 2007, εντάσσεται επίσημα σε μία από τις οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ αποφοίτησε και με πτυχίο Master of Science στον τομέα του Shipping, Trade & Finance από το Cass Business School του City University του Λονδίνου.
Το 2004-2005, η Μιλένα εκπαιδεύτηκε στη Merrill Lynch ως private wealth department και έπειτα στο CoeClerici Group ως risk management department. Το 2004, και ενόσω ήταν στη Merrill Lynch, συνέβαλε στη δημιουργία του Προγράμματος “Women’s Milestones”.
Σήμερα είναι η S&P & Project Manager της Starbulk Carriers και ασχολείται κυρίως με τους τομείς του ξηρού φορτίου και των containerships, έχοντας όμως περάσει απ όλα τα τμήματα και έχοντας δουλέψει σκληρά.
Η ναυτιλία είναι «ερωτική υπόθεση»
Χρηματιστήρια σε όλο το κόσμο, αλλεπάλληλες εξαγορές και ναυπηγήσεις, που συνεχίζονται με ακατάπαυστους ρυθμούς, καράβια σε όλες τις θάλασσες, στους ωκεανούς, στις χώρες τις μακρινές.
Η Μιλένα, περισσότερα από 11 χρόνια, κόρη του πατέρα της, δουλεύει χωρίς να καταλαβαίνει τίποτα, ούτε κούραση ούτε ωράρια, και βοηθάει πρωταγωνιστικά στην κυριαρχία της Star Bulk Carriers. Άλλωστε για την ίδια, ομολογεί, η δουλειά αυτή, η ναυτιλία, είναι «μια ερωτική υπόθεση»!
Και ακόμα μια εθνική υπόθεση μιας και η πατρίδα κρατά σταθερά τα «σκήπτρα» στην ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Η Ελλάδα αποτελεί, κατά την άποψή μου, το ιδανικό μέρος για να είναι η ναυτιλιακή πρωτεύουσα του κόσμου», λέει η γυναίκα που, σε κάθε ευκαιρία, με τη συμμετοχή στους διεθνείς αγώνες ή με τη δουλειά της, δηλώνει την αφοσίωσή της στη χώρα.
Η «καπετάνισσα» αφού υπηρέτησε την εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά ναυτιλιακή από την θέση της διευθύντριας και στην συνέχεια απέκτησε την ιδιότητα της S&P and Project Manager, σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες μεταφοράς ξηρού φορτίου του πλανήτη βρίσκεται στο επίκεντρο εκατοντάδων deals για φορτία από σιδηρομεταλλεύματα, άνθρακα ή ακόμη και σιτηρά, που φτάνουν κάθε χρόνο στα 37 εκατομμύρια μετρικούς τόνους φορτίου σε ολόκληρο τον κόσμο!
Πάρτι στην Αντίπαρο, χωρίς προκλήσεις
Αξιοσημείωτο είναι αυτό που χαρακτηρίζει την «αμαζόνα των θαλασσών», τη Μιλένα Παππά, δηλαδή οι χαμηλοί τόνοι στο κοινωνικό επίπεδο, εφόσον δεν αφήνει περιθώρια να ακουστεί, να γραφτεί ή να σχολιαστεί οτιδήποτε δεν αφορά στην εργασία της και στις αθλητικές της επιδόσεις.
Ακόμη και από τα πάρτι που δίνει ο πατέρας της, για να τη γιορτάσει στο υπέροχο τους σπίτι στην Αντίπαρο, καμία φωτογραφία ποτέ δεν διαρρέει ώστε να προκαλέσει ή να πυροδοτήσει σχόλια για τον τρόπο ζωής της ικανότατης, κατά γενική ομολογία, «καπετάνισσας».
Απλή, προσιτή και θετική σαν τον πατέρας της, όπως η ίδια τον έχει χαρακτηρίσει παραδέχεται πως έχει γαλουχηθεί με τις δικές του αρχές, δηλαδή, να κάνουν επιχειρήσεις με φίλους και ανθρώπους που εκτιμούν.
«Ο πατέρας μου ποτέ δεν είδε τη ναυτιλία ως εργασία. Αυτή τη νοοτροπία μετέδωσε και σε εμένα. Ως όμιλος, έχουμε μακροχρόνιες σχέσεις και συνεργασίες, εδώ και 30 και πλέον έτη. Θεωρώ ευλογία που μπήκα στην εταιρεία όταν ήταν μικρή. Mου έδωσε χρόνο να περάσω μέσα από όλα τα τμήματα και το πιο σημαντικό, έχω βιώσει τι είναι να οικοδομούμε μια εταιρεία», έχει παραδεχτεί η ωραία Μιλένα.
Ο ωραίος Αλέξανδρος των χαμηλών τόνων
Όταν ο Πέτρος Παππάς έφτασε στον στόχο του, να είναι κορυφαίος αθλητής του κόσμου, συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς της Μόσχας, με τα χρώματα της Εθνικής, στην σκοποβολή, συνέχιζε μια μεγάλη οικογενειακή παράδοση.
Ο πατέρας Αλέκος Παππάς και ο θείος, ο Γιάννης, τραπεζίτης αργότερα στην Ελβετία, υπήρξαν επίσης πρωταθλητές, στη σφαιροβολία και στο ακόντιο αντίστοιχα, και μέλη του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.
Οι τρεις του μαζί, το 1984, ίδρυσαν τη ναυτιλιακή εταιρεία OceanBulk, μαζί και με την αδελφή και θεία Σοφία Γεράρδη.
Η προπόνηση, η προσήλωση, η συγκέντρωση, το επίτευγμα της βολής στο κέντρο του στόχου, το πάθος για την σκληρή δουλειά και το να μη φοβάσαι τον ανταγωνισμό κληρονομήθηκαν και στον νεότερο της οικογένειας, τον μικρότερο αδελφό της Μιλένας, τον Αλέξανδρο, που συνεχίζει το όνομα του παππού.
Ο γιος είναι και αυτός αφοσιωμένος στην ναυτιλία και δραστηριοποιείται περισσότερο στα δεξαμενόπλοια.
Έχει σπουδάσει Ναυτιλιακά στο City University του Λονδίνου, ενώ έχει διακριθεί σε διεθνείς ιππικούς αγώνες, όπως και η Μιλένα.
Ξανθός και αυτός και ωραίος, είναι περιζήτητος από διάσημες καλλονές και κυρίες ελεύθερες, αλλά και στην δική του περίπτωση, ουδέποτε έχει ακουστεί κάποια σχέση του ή φωτογραφίες του από νεανικά γλέντια και πάρτι έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε αντίθεση με τον λόγο που γίνεται για τα επιτεύγματα και τις ικανότητές του στη δουλειά του.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, των δυο «χρυσών» παιδιών της ναυτιλίας, ισχύει το «ζηλωτός όστις ηυτύχησεν εις τέκνα» κύριε Πέτρο Παππά…