Άκαρπες ήταν οι συζητήσεις μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των ναυτικών που εργάζονται στα επιβατηγά ακτοπλοϊκά πλοία.

Οι εκπρόσωποι των πλοιοκτητριών εταιρειών πρότειναν να μην δοθούν αυξήσεις για τα έτη 2020 και 2021 και να υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των μισθών την διετία 2022 και 2023.

Όταν ρωτήθηκαν από τους συνδικαλιστές σε τι ποσοστό θα διαμορφωθεί η αύξηση στην επόμενη διετία, οι εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν λέγοντας ότι θα είναι αντικείμενο περαιτέρω συζητήσεων.

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές απάντησαν ότι οι ναυτικοί και οι οικογένειες τους έχουν να αντιμετωπίσουν κύμα αυξήσεων στα βασικά προϊόντα διατροφής και υπογράμμισαν ότι υπάρχει «ασυδοσία σε όλα τα πλοία, στα οποία δεν εφαρμόζονται ακόμα και τα ελάχιστα δικαιώματα για τους ναυτεργάτες, που προβλέπει η ΣΣΕ, απλήρωτες υπερωρίες, διανυκτερεύσεις, έξτρα εργασίες και μειωμένες οργανικές συνθέσεις με την εντατικοποίηση της δουλειάς, συνθήκες εργασίας που έχουν αναδειχθεί και από πρόσφατους ελέγχους των πλοίων και είναι σε γνώση του Υπουργού Ναυτιλίας και των υπηρεσιών του».

Ανακοινώσεις σωματείων

Εξάλλου, με ανακοίνωση τους τρία ναυτικά σωματεία, των μηχανικών, των πρακτικών μηχανικών και των μαγείρων επισημαίνουν ότι ψηφίστηκαν προνόμια για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που συμπεριλήφθηκαν στο ν.4832/2021 και περιλαμβάνει:

– Χρηματοδότηση 44 ενδονησιωτικών και διαπεριφερειακών ακτοπλοϊκών γραμμών με 370.000.000 ευρώ, μέσω πολυετών συμβάσεων 4 έως 7 ετών και με κίνητρα ανανέωσης του στόλου της ακτοπλοΐας, μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027.

– Χρηματοδότηση 3 γραμμών του κεντρικού ακτοπλοϊκού δικτύου, με 300.000.000 ευρώ, μέσω του προγράμματος «ΝΕΑΡΧΟΣ».

Μόνο από το 2019 έως σήμερα, τονίζουν τα τρία συνεργαζόμενα ναυτικά σωματεία, η επιδότηση ακτοπλοϊκών γραμμών αυξήθηκε σημαντικά καλύπτοντας και νέα δρομολόγια, με 138 εκ ευρώ το χρόνο, από 90 εκ ευρώ το 2018.

Επίσης, εν μέσω πανδημίας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και με την έγκριση της ΕΕ, υιοθέτησε άμεσα μηχανισμό χρηματοδοτώντας με 79 εκατ. ευρώ τη λειτουργία του συνόλου του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας, το οποίο αναμένεται να στηριχθεί αναλόγως της πορείας της πανδημίας με επιπλέον 26 εκατ. ευρώ έως τέλος του 2021.

Μάλιστα, τα τρία σωματεία τονίζουν ότι οι εξελίξεις από τις διαπραγματεύσεις με το ΣΕΕΝ, αλλά και από την αδιαλλαξία των υπόλοιπων εφοπλιστικών ενώσεων για την ανανέωση και την εφαρμογή των ΣΣΕ, επιβάλλουν τη συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ, για τη λήψη αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, για τη διεκδίκηση ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ, για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών θα επισκεφτεί το υπουργείο Ναυτιλίας

Καιρός: Η «Αθηνά» φέρνει βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας