Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Μελίνα Τραυλού: Η ναυτιλία είναι σύνδεση, οικουμενική, πανανθρώπινη για το κοινό καλό

Μελίνα Τραυλού, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Μελίνα Τραυλού, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

“Η θάλασσα είναι αγάπη, δόσιμο, είναι σεβασμός και σύνεση.

Όσον αφορά το «επιχειρείν» στη θάλασσα, είναι τρόπος ζωής είναι ευθύνη πολυεπίπεδη συνεχώς μεταβαλλόμενη, απαιτητική, αδιάλειπτη, χωρίς σύνορα, χωρίς ωράρια, χωρίς γιορτές και σχόλες”.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, παρουσία δεκάδων εφοπλιστών και παραγόντων της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας, αναφέρθηκε στον ρόλο της ναυτιλίας στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Ωστόσο, αυτή η κοινωνική προσφορά της ναυτιλίας, επισήμανε η Μελίνα Τραυλού, δεν γίνεται αντιληπτή.

“Μα πάνω από όλα είναι μια ευθύνη που, πρόσθεσε, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, και πρόσθεσε: “παρότι αναλαμβάνει και την ευθύνη όλων των άλλων επιχειρηματικών κλάδων και το έργο που παράγει η ναυτιλία είναι οικουμενικό, δε γίνεται αντιληπτή.

Και αυτό δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι δίκαιο για τους ανθρώπους στη ναυτιλία, στη θάλασσα, που είναι αόρατοι στη γη, γιατί 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό έχουν μία και μόνο αποστολή: τα πλοία να ενώνουν τη γη ολόκληρη”.

Η εκδήλωση

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στο πλαίσιο της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια», στον εμβληματικό χώρο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Με υψηλή προσέλευση και παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, μελών της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, επικεφαλής των ξένων κρατών στην Ελλάδα, της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπροσώπων της Ναυτιλίας των Ελλήνων παρουσιάστηκε ειδική έρευνα για τη δυναμική και τον αντίκτυπο της ναυτιλίας στην καθημερινότητα των πολιτών του κόσμου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η ομιλία της Μ. Τραυλού

Αναλυτικότερα, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Μελίνα Τραυλού στην ομιλία της ανέφερε τα εξής:

«Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Η παρουσία σας και τα ξεχωριστά σας λόγια, μας τιμούν και αποκτούν ιδιαίτερη συμβολικότητα εδώ στον Πειραιά μας.

Όπου και από όπου η Ναυτιλία των Ελλήνων κρατά τη ναυτοσύνη μας, ζωντανή, αλλά και ανθούσα εθνικά, αλλά και στα πέρατα του κόσμου.

Υπουργέ μας,

σας ευχαριστούμε για τη συνεπή και ουσιαστική προσφορά σας στη ναυτιλία της πατρίδας μας.

Αγαπητές και αγαπητοί μου συνάδελφοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στο ιστορικό τοπόσημο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Κύριε Αρχηγέ, Κύριε Διοικητά σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία.

Εδώ, όπου η νέα γενιά Ελλήνων αξιωματικών, αποκτά την αγωγή και καλλιεργεί τις αρετές και τη γνώση για να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης τους. Της ευθύνης που πέφτει στους ώμους όλων όσων…αφιερώνουν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Η θάλασσα είναι αγάπη, δόσιμο, είναι σεβασμός και σύνεση.

Όσον αφορά το «επιχειρείν» στη θάλασσα, είναι τρόπος ζωής είναι ευθύνη πολυεπίπεδη συνεχώς μεταβαλλόμενη, απαιτητική, αδιάλειπτη, χωρίς σύνορα, χωρίς ωράρια, χωρίς γιορτές και σχόλες.

Μα πάνω από όλα είναι μια ευθύνη που, παρότι αναλαμβάνει και την ευθύνη όλων των άλλων επιχειρηματικών κλάδων και το έργο που παράγει η ναυτιλία είναι οικουμενικό, δε γίνεται αντιληπτή.

Και αυτό δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι δίκαιο για τους ανθρώπους στη ναυτιλία, στη θάλασσα, που είναι αόρατοι στη γη, γιατί 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό έχουν μία και μόνο αποστολή: τα πλοία να ενώνουν τη γη ολόκληρη.

Για αυτό ακριβώς διεξαγάγαμε αυτή την έρευνα. ( Πρόκειται για έρευνα του καθηγητή Γιώργου Θεοχαρίδη, για την προσφορά της ναυτιλίας στην παγκόσμια ναυτιλία, την οποία μπορείτε να την διαβάσετε σε άλλο αναρτημένο κείμενο).

Ως φόρο τιμής στους ανθρώπους της θάλασσας, της ναυτιλίας, στους ανθρώπους μας.

Είναι ιστορική μας ευθύνη ως έθνος ναυτικό και ως ηγέτιδα ναυτική δύναμη παγκόσμια, να ενημερώνουμε τους θεσμούς, αλλά και τους πολίτες του κόσμου για την προσφορά της ναυτιλίας στην ανθρωπότητα.

Στο σύγχρονο περιβάλλον, όπου τα όρια μεταξύ υπερπληροφόρησης και παραπληροφόρησης πολλές φορές δεν είναι ευδιάκριτα, χρειάζεται να είμαστε ακριβείς, σαφείς, ιστορικά και κοινωνικά συνεπείς, αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένοι.

Να δρούμε τιμώντας την παράδοσή μας.

Η ναυτιλία και ειδικότερα η Ναυτιλία των Ελλήνων είναι οι άνθρωποί της.

Άνθρωποι που εμπνεύστηκαν και εμπνέονται και άνθρωποι που ενέπνευσαν και εμπνέουν, ώστε να παραμένουμε στην κορυφή, ως Ποντοπόρος, Πρωτοπόρος, η ηγέτιδα ναυτιλία.

Η καταγραφή και η ανάδειξη της αλήθειάς μας είναι εκτός από ιστορική και συλλογική μας ευθύνη ως Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και απέναντι στη νέα γενιά.

Για να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα και στοιχεία, να έχουν οι νέες και οι νέοι μας και τη μεγάλη εικόνα.

Να μπορούν να ονειρευτούν με και για τη ναυτιλία.

Να επιλέγουν να διακρίνονται σε έναν κλάδο που αναγνωρίζει και επιβραβεύει τις δεξιότητες και την αξία τους.

Να συμμετέχουν στη θωράκιση και στην εξέλιξη της ναυτιλίας, η οποία αποτελεί την ακλόνητη σταθερά σε μια εποχή μεταβατική, που όλα γύρω μας κλονίζονται διαρκώς.

Η έρευνα αυτή, οπτικοποιεί το αόρατο, επικεντρώνεται στο αδύνατο να συμβεί, στο μη επιτρεπτό για τη ζωή μας. Γιατί, απλά και σταράτα: δεν μας παίρνει ούτε μια ημέρα χωρίς τη ναυτιλία.

Πολλές φορές αναφερόμενοι στα μεγάλα μεγέθη της ναυτιλίας, για το πως συμβάλλει θετικά, στους οικονομικούς, ενεργειακούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς δείκτες δεν γινόμαστε κατανοητοί πρακτικά, δεν αποδίδονται τα αυτονόητα, τα βασικά, που μας αφορούν όλους.

Το τι σημαίνει ναυτιλία για τη ζωή μας, την οικογένειά μας, το σπίτι μας, τη δουλειά μας, τη φύση, για οτιδήποτε μικρό ή μεγάλο, αναγκαίο ή μη, για την επιβίωση, τη διαβίωση, το «ευ ζήν» των πολιτών του κόσμου.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις ομάδες εργασίας για την πολύμηνη συνεργασία και την αφοσίωση τους σε αυτή την ερευνητική διαδικασία.

Και, ιδιαίτερα, τον καθηγητή Θεοχαρίδη. Είναι ένας οραματιστής της ναυτιλίας.

Γιώργο, σε ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια, αλλά και γιατί άμεσα ανταποκρίθηκες στην πρόκληση αυτής της έρευνας. Έδωσες, δώσατε σάρκα και οστά στην ανάδειξη της δύναμης της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με το διεθνές ναυτιλιακό οικοσύστημα, τους θεσμούς, την ελληνική Πολιτεία, την ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα και μαζί με την κοινωνία για την κοινωνία, προχωράμε με όραμα, γνώση και ενσυναίσθηση, υπογραμμίζοντας τη δύναμη και τη σημασία της ναυτιλίας για την ανθρωπότητα.

Ως Έλληνες, τιμούμε την ιστορική μας υπεροχή και την ηγετική μας πορεία και πλοηγούμαστε αποτελεσματικά, στις προκλήσεις του αύριο.

Επιδίωξη μας, να παραμείνουμε το διεθνές σύμβολο ελληνικής επιχειρηματικής αριστείας, το γεωπολιτικό πλεονέκτημα, ο ζωτικός οικονομικός και κοινωνικός εταίρος της πατρίδας μας.

Να παραμείνουμε εθνικό σύμβολο υπερηφάνειας για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα.

Κυρίες και Κύριοι,

Η ναυτιλία είναι ΣΥΝΔΕΣΗ. Σύνδεση οικουμενική και πανανθρώπινη για το κοινό καλό.

Σας καλώ όλοι μαζί να λειτουργήσουμε ως επιδραστικοί αγγελιοφόροι της δύναμης της ναυτιλίας.

Να τιμήσουμε την αρετή, την επιμονή, την υπομονή, την εμπειρία, την πειθαρχεία, τη γνώση και τη διορατικότητα που καθιστούν τη ναυτιλία φάρο ευμάρειας του πλανήτη, φωτεινό φάρο για όλους μας, για τη ζωή μας.

Σας ευχαριστώ.»

Διαβάστε επίσης:

Λαμπερές παρουσίες στην εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστων στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (φωτογραφίες)

Επιστρέφει το μεγάλο Street Party στη θρυλική περιοχή της Τρούμπας στις «Ημέρες Θάλασσας 2024»

ΟΛΠ: Στα 22,7 εκατ. ευρώ τα EBITDA στο πρώτο τρίμηνο