«Η υπερηφάνεια και η ιστορία είναι δύο αξίες που ενώνουν τους Ιάπωνες και τους Έλληνες. Πιστεύω ότι τα κοινά μας πεδία δράσης θα διατηρηθούν και θα ακμάσουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον», τόνισε η πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης:  «Maru. Greeks in the shipyards of Japan».

Η έκθεση διοργανώνεται από το Αρχείο των Ναυτικών Χρονικών, τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και φιλοξενείται από τους Νικόλα και Κατερίνα Λυκιαρδοπούλου, στο κτίριο AMALIAS 36.

Τα εγκαίνια της έκθεσης που παρουσιάζει τη στενή σχέση και τους άρρηκτους δεσμούς ανάμεσα στην ελληνόκτητη ναυτιλία και την ιαπωνική ναυπηγική βιομηχανία πραγματοποιήθηκαν παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, διπλωματών, εκπροσώπων θεσμικών φορέων της ελληνικής ναυτιλίας, πλοιοκτητών, επιφανών μελών της ναυτιλιακής κοινότητας και συνεργατών των Ναυτικών Χρονικών και της Οικογένειας Λυκιαρδόπουλου. Συγκεκριμένα, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Yasunori Nakayama, η πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών κα Μελίνα Τραυλού, ο πρόεδρος της INTERCARGO κ. Δημήτριος Φαφαλιός, ο πρόεδρος του Greek Shipping Co-operation Committee κ. Χαράλαμπος Φαφαλιός. Τους διοργανωτές τίμησαν με την παρουσία του ο γ.γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής δρ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο κ. Πάνος Κουρκουντής, Πρόεδρος της MARTECMA, η κ. Ελένη Πολυχρονοπούλου, Πρόεδρος της HEMEXPO, μέλη επιφανών ναυτιλιακών οίκων, μέλη της ιαπωνικής κοινότητας στην Αθήνα, εκπρόσωποι του Τύπου κ.α.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε επίσης η τελετή Kagamibiraki (鏡開き), η οποία περιλαμβάνει το σπάσιμο, με ειδικά σφυριά, του ξύλινου καπακιού ενός μεγάλου ξύλινου βαρελιού Sake- μια ιαπωνική παράδοση που λαμβάνει χώρα σε πολύ ιδιαίτερες περιστάσεις και είθισται στις καθελκύσεις νέων πλοίων. Στην τελετή συμμετείχαν η Α.Ε. ο Ιάπωνας πρέσβης κ. Yasunori Nakayama, η πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Μελίνα Τραυλού, η κ. Κατερίνα Κατώπη- Λυκιαρδοπούλου και ο κ. Ηλίας Μπίσιας.

Η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, κ. Nakayama Yasunori δήλωσε: «Η συνεισφορά των Ελλήνων στην ανάκαμψη της ιαπωνικής ναυπηγικής βιομηχανίας μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν καθοριστική. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε την επέτειο 70 ετών από την πρώτη παραγγελία των Ελλήνων στα ιαπωνικά ναυπηγεία. Εύχομαι η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα να συνεχίσει να ευδοκιμεί και η συνεργασία Ιαπωνίας – Ελλάδας να ενισχυθεί περαιτέρω».

Ο δρ. Ηλίας Μπίσιας, διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών σημείωσε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του τα εξής: «Ο στόχος της συγκεκριμένης έκθεσης είναι διπλός: Από τη μία πλευρά να φέρουμε το κοινό σε επαφή με την πολυετή σχέση της ελληνικής και ιαπωνικής ναυτιλίας αλλά και ευρύτερα των ναυτιλιακών κοινοτήτων των δύο χωρών. Από την άλλη, να φέρουμε στη δημοσιότητα, για όλους όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας, το υλικό του αρχείου του περιοδικού των Ναυτικών Χρονικών το οποίο δημοσιεύεται από το 1931»

Η κυρία Κατερίνα Λυκιαρδοπούλου καλωσόρισε εκ μέρους της οικογένειας Λυκιαρδόπουλου, και αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που διατηρούν με την Ιαπωνία από τις αρχές του 1950.

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης, εκ μέρους των χορηγών, o κ. Στέφανος Αγγελάκος, επικεφαλής της Angelakos (Hellas) S.A. Ο κ. Αγγελάκος πραγματοποίησε μια ιστορική αναφορά στη σημασία της ιαπωνικής λέξης “Maru (丸)” αλλά και της ελληνικής λέξης “ναυτοσύνη”.

Η έκθεση Maru (κύκλος στα ιαπωνικά)

Στα μέσα του 20ού αιώνα η ελληνική υπερπόντια ναυτιλία γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, επενδύοντας στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του στόλου τους, παρήγγειλαν δεκάδες νέα πλοία όλων των τύπων. Μεγάλος αριθμός από αυτά κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία της Ιαπωνίας. Η Ιαπωνία, με στοχευμένη εθνική στρατηγική για την αναγέννηση των ναυπηγείων της, αποτελεί για τους Έλληνες μια σίγουρη επιλογή ως προς την ναυπήγηση των πλοίων τους εδώ και 70 χρόνια.

Η έκθεση Maru αποτυπώνει τη σχέση ανάμεσα στην ελληνόκτητη ναυτιλία και την ιαπωνική ναυπηγική βιομηχανία όπως εξελίχθηκε σε έναν επιτυχή κύκλο συνεργασίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης. Η ιστορία αυτού του «κύκλου» ξετυλίγεται μέσα από το Αρχείο των Ναυτικών Χρονικών και αναλύεται διεξοδικά στην ειδική έκδοση Δεκεμβρίου του περιοδικού. Η έκθεση Maru οπτικοποιεί πτυχές της ιστορίας αξιοποιώντας τον πλούτο του αρχειακού υλικού αλλά και αυθεντικά αντικείμενα από την χρυσή εποχή της ελληνο-ιαπωνικής συνεργασίας.

Παρουσιάζοντας την εβδομηντάχρονη ιστορία των ελληνικών ναυπηγήσεων στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, ο επισκέπτης της έκθεσης αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι δεκαετίες παράλληλης ανάπτυξης, επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων και συμφωνιών, αλλά και ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειριών, συνέθεσαν μια εξαιρετικά σημαντική παράδοση συνεργασίας.

Η έκθεση Maru συγκεντρώνει για πρώτη φορά ιστορικά αλλά και σύγχρονα μοντέλα πλοίων που έχουν ναυπηγηθεί στην Ιαπωνία, αναμνηστικά επιχειρηματικά δώρα συνεργασίας αλλά και τους ίδιο το αρχειακό υλικό των Ναυτικών Χρονικών. Μέσω της παρουσίασης αυτού του υλικού, αναδεικνύεται ένα άνευ προηγουμένου φαινόμενο, που αποτελεί μέχρι τις μέρες μας σύμβολο αμοιβαίας εμπιστοσύνης δύο νησιωτικών λαών, από διαφορετικές πλευρές του πλανήτη, με διαφορετικά ήθη και έθιμα, αλλά με κοινά χαρακτηριστικά την επιθυμία για πρόοδο και την αγάπη προς τη θάλασσα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, φιλοξενούνται συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, όπου στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, με μεγάλη εμπειρία στην ιαπωνική ναυτιλιακή πραγματικότητα καταθέτουν σκέψεις και απόψεις για το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα maru.naftikachronika.gr.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως και την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022. Ώρες Λειτουργίας: 16:30 – 20:30, Σάββατο: 11:00 – 17:00, Κυριακή: Κλειστά. AMALIAS 36 (Λ. Βασιλίσσης Αμαλίας 36, Αθήνα).

Διαβάστε επίσης

Σεμίραμις Παληού (Diana Shipping): Εξασφάλισε έσοδα 3,74 εκατ. δολαρίων από ναύλωση πλοίου