ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Να καταστεί η Κύπρος ελκυστικός και προτιμώμενος προορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο για τις κρουαζιέρες», είναι το νέο όραμα του υπουργείου Ναυτιλίας της Κύπρου.
Η υφυπουργός Μαρίνα Χατζημανώλη, έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο που κατήρτισε η Κυπριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας για δημόσια διαβούλευση.
«Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες και προοπτικές του τουρισμού κρουαζιέρας στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προβολή του πολιτισμού στην Κύπρο, αλλά και τα πλεονεκτήματα και ιδιαιτερότητες της Κύπρου ως προορισμού, πληροφορεί ότι διενεργεί Δημόσια Διαβούλευση με ενδιαφερόμενους φορείς με σκοπό την υιοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό Κρουαζιέρας», επισήμανε η Μαρίνα Χατζημανώλη.
Στόχος της Στρατηγικής είναι η ολιστική προσέγγιση του θέματος, αναλύοντας και καταγράφοντας (χαρτογράφηση) σε πρώτο στάδιο την υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων και αναπτύσσοντας στη συνέχεια σχέδιο δράσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται ο εντοπισμός ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, ευκαιριών, αδυναμιών, κενών ή/και παραλείψεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη του βέλτιστου πλαισίου που διέπει τον τουρισμό κρουαζιέρας.
Η Δημόσια Διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 23:59.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].
Σημειώνεται ότι η υποβολή σχολίων γίνεται δεκτή μόνο μέσω της πλατφόρμας δημοσίων διαβουλεύσεων ως το ενιαίο σημείο διεξαγωγής δημόσιων διαβουλεύσεων.
Η κρουαζιέρα, αναφέρεται στην εισήγηση, συνεχίζει να είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους και πιο ανθεκτικούς τομείς του τουρισμού, συμβάλλοντας σημαντικά στις τοπικές και εθνικές οικονομίες. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), ο όγκος επιβατών το 2023 ανήλθε σε 31.5 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 6% σε σύγκριση με το 2019, ενώ σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις από το 2024 μέχρι το 2027 θα σημειώνεται συνεχής αύξηση με τον αριθμό των επιβατών να φθάνει τα 40 εκατομμύρια.
Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες και προοπτικές του τουρισμού κρουαζιέρας στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προβολή του πολιτισμού στην Κύπρο, αλλά και τα πλεονεκτήματα και ιδιαιτερότητες της Κύπρου ως προορισμού, η Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό Κρουαζιέρας, αποσκοπεί να θέσει το μακροπρόθεσμο πλαίσιο για μια βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.
Στόχος είναι η ανάπτυξη/βελτιστοποίηση του απαραίτητου πλαισίου το οποίο θα διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας στην Κύπρο.
Στόχος της Στρατηγικής είναι επίσης η ολιστική προσέγγιση του θέματος, αναλύοντας και καταγράφοντας (χαρτογράφηση) σε πρώτο στάδιο την υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων και αναπτύσσοντας στη συνέχεια σχέδιο δράσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται ο εντοπισμός ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, ευκαιριών, αδυναμιών, κενών ή/και παραλείψεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη του βέλτιστου πλαισίου που διέπει τον τουρισμό κρουαζιέρας.
Η παρακολούθηση της υλοποίησης της Στρατηγικής θα είναι συνεχής και θα γίνεται μέσω συγκεκριμένου μηχανισμού, τονίζει η Μ. Χατζημανώλη.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δομή και το πλαίσιο λειτουργίας του τουρισμού κρουαζιέρας, αλλά και τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τον τομέα, οι ακόλουθοι στρατηγικοί πυλώνες, υπογραμμίζεται στην εισηγητική έκθεση, έχουν προσδιοριστεί ως οι βασικοί άξονες στους οποίους βασίζεται η στρατηγική για τον τουρισμό κρουαζιέρας:
Υποδομές
Διαδικασίες – Υπηρεσίες
Ανάπτυξη και Προώθηση Προϊόντος
Θεσμική Δομή και Διακυβέρνηση
· Το πλαίσιο των διαδικασιών που διέπει την άφιξη και αναχώρηση των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων, καθώς και γενικότερα οι παρεχόμενες υπηρεσίες, είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία τα οποία συμβάλουν καθοριστικά στην προσέλκυση του τουρισμού κρουαζιέρας.
· Η ανάλυση των διαδικασιών επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών, των μέτρων ασφάλειας, της εξυπηρέτησης ειδικότερα κατά την αποβίβαση, των τρόπων και μέσων μετακίνησης των επιβατών, και των υπηρεσιών μετά την αποβίβαση των επιβατών στις οποίες εμπλέκονται τοπικές αρχές και άλλοι φορείς, θα αποτελέσει τη βάση έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη του βέλτιστου πλαισίου παρεχόμενων υπηρεσιών.
· Η συνεχής και στοχευμένη προβολή και προώθηση του τουρισμού κρουαζιέρας στην Κύπρο, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μια ολοκληρωμένης πολιτικής έτσι ώστε το πλαίσιο που διέπει τον τουρισμό κρουαζιέρας στην Κύπρο να επικοινωνηθεί με βέλτιστο και αποδοτικό τρόπο.
· Ο σχεδιασμός μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προώθησης, η οποία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη υλικού προβολής, τη δημιουργία δικτύου και τη χρήση των σύγχρονων μέσων διαφήμισης, θα στοχεύει μεταξύ άλλων, στην ενημέρωση και επικοινωνία για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, την παροχή κινήτρων και την ανάπτυξη συνεργιών και ενίσχυσης της συνεργασίας με τις εταιρείες κρουαζιέρας.
· Για την παρακολούθηση και υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό κρουαζιέρας στην Κύπρο, θα συσταθεί Επιτροπή Ανάπτυξης του Τουρισμού Κρουαζιέρας, η οποία θα καταρτίσει συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες.
· Την Επιτροπή Ανάπτυξης του Τουρισμού Κρουαζιέρας θα απαρτίζουν εκπρόσωποι από την Προεδρία της ΚΔ, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας. Η Επιτροπή Ανάπτυξης του Τουρισμού Κρουαζιέρας δύναται να συγκαλεί Ad Hoc ομάδες εργασίας, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, μεταξύ άλλων και της ναυτιλιακής βιομηχανίας, για την καλύτερη και ταχύτερη εξέταση ειδικών θεμάτων.
· Το γενικό συντονισμό της Επιτροπής θα έχει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, εκπρόσωπος του οποίου θα έχει την ευθύνη ενημέρωσης της Διυπουργικής Επιτροπής που θα θεσπιστεί για το θέμα αυτό και θα είναι αρμόδια για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων.
· Α. 1o Στάδιο: Καταγραφή Υφιστάμενης κατάστασης
· Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης: 28/2/2025
·
· Β. 2o Στάδιο: Ανάπτυξη σχεδίου δράσης
· Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης: 30/6/2025
Επέκταση των δρομολογίων μεταξύ Ελλάδος – Κύπρου
Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας γνωστοποίησε ότι , το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από αξιολόγηση των δεικτών απόδοσης, στη βάση των αριθμών επιβατών που μεταφέρθηκαν από το 2022 μέχρι και σήμερα, αποφάσισε την επέκταση της Σύμβασης για την εκτέλεση της Θαλάσσιας Επιβατικής Σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας για τρία έτη (2025, 2026, 2027).
Η Θαλάσσια Επιβατική Σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας αγκαλιάστηκε από την πρώτη χρονιά από το επιβατικό κοινό με τεράστια επιτυχία, ξεπερνώντας κάθε επιθυμητή προσδοκία, δημιουργώντας ένα νέο τμήμα τουριστικής αγοράς για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν από και προς την Κύπρο και την υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα και δίκυκλα.
Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας έδωσε από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερη σημασία στην εύρυθμη λειτουργία της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, η οποία παρέχει έναν εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς επιβατών και των συνοδευόμενων οχημάτων τους, εξυπηρετώντας ειδικότερα τις ανάγκες όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ταξιδέψουν αεροπορικώς, είτε για ιατρικούς λόγους, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω αεροφοβίας.
Από το πρώτο ταξίδι, τον Ιούνιο του 2022, μέχρι και σήμερα έχουν ταξιδέψει περισσότεροι από 21.000 επιβάτες, μεταφέροντας περισσότερα από 7.000 αυτοκίνητα και 700 κατοικίδια. Οι αριθμοί αυτοί αποδεικνύουν ότι η θαλάσσια επιβατική σύνδεση είναι απαραίτητη.
Διαβάστε επίσης
Όλο και πιο ζεστή η θάλασσα στη Μεσόγειο – Νέα ρεκόρ και «είσοδος» ψαριών από την Ερυθρά
Καιρός: Ζέστη με μελτέμια το Σαββατοκύριακο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς