• Ναυτιλία

    Μαρίνα Χατζημανώλη: Η καρδιά της Κύπρου χτυπά πλέον στην ναυτομάνα Χίο

    Μαρίνα Χατζημανώλη, Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου

    Μαρίνα Χατζημανώλη, Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου


    «Είμαι πεπεισμένη ότι η διαδρομή που μαζί χαραξαμε δεν ολοκληρώνεται αλλά θα συνεχίσει να ενισχύεται,να μεγαλώνει σε όλους τους τομείς και μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης Παγκόσμιας Ναυτιλίας», επισήμανε η υπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, Μαρίνα Χατζημανώλη, μιλώντας στα εγκαίνια της πρώτης Ναυτικής Ακαδημίας από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».

    Στη συνέχεια, η Μαρίνα Χατζημανώλη, με ιδιαίτερη υπερηφάνεια τόνισε:

    «Εξάλλου από σήμερα η καρδιά της Κύπρου, κτυπά στην Χίο. Ως συνοδοιπόροι σε αυτή την κατεύθυνση, βαδίζουμε με στόχο οι νέες γενιές, όλοι εσείς παιδιά μου, που βρίσκεστε εδώ, αλλά και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν, να αγαπήσουν την θάλασσα και την ναυτιλία παρέχοντας άρτιο και υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης ανθρώπινο δυναμικό ώστε να ενισχυθεί στο μέγιστο η παγκόσμια Ναυτιλιακή Βιομηχανία.

    Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί με τον Πρέσβη της Κυπριακης Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Σταύρο Αυγουστίδη, στη μυροβόλο Χίο, στο νησί του Όμηρου και της ναυτικής παράδοσης, με αφορμή τον εορτασμό των εγκαινίων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».»

    Αναφερόμενη στον ρόλο των ναυτικών, είπε:

    «Οι ναυτικοί μας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Παγκόσμιας Ναυτιλίας και στόχος μας είναι όλα τα πλοία, να πλέουν και να λειτουργούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και η κυβέρνηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη θεωρεί πρωταρχικής σημασίας την ποιοτική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. Η στήριξη μας, στα ναυτιλιακά επαγγέλματα μέσα από δράσεις και ενθαρρύνοντας τους νέους να αγαπήσουν τη θάλασσα είναι δεδομένη.

    Η ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών με τις σύγχρονες προσεγγίσεις της ναυτιλίας, καθορίζει τη γνώση και την εκπαίδευση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Αυτό προϋποθέτει συντονισμό και συνεργασία μεταξύ της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας.

    Αναμφίβολα, η εξέλιξη που παρατηρήθηκε στη ναυτιλία τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε την ανάγκη για ακόμη πιο ικανά και ειδικά καταρτισμένα στελέχη Ναυτιλιακών εταιρειών σε ξηρά και θάλασσα. Με τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιλαμβανόμενοι τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις σύγχρονες απαιτήσεις, το 2016, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας ενέκρινε τρεις ναυτικές ακαδημίες στην Κύπρο με ένα παράρτημα στην Ελλάδα».

    Η Μαρίνα Χατζημανώλη, επίσης υπογράμμισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν από κοντά την λειτουργία των σχολών και τόνισε:

    «Ο εποπτικός έλεγχος των ακαδημιών πραγματοποιείται από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών και η εφαρμογή των προτύπων ασφαλείας και νομοθεσιών που εμπίπτουν από διεθνείς συμβάσεις και νομοθεσίες».

    Για την αναγνώριση από την Κυπριακή Δημοκρατία της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού από τον Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, είπε:

    «Σε αυτά τα πλαίσια και σε συνέχεια όλων των προβλεπόμενων ελέγχων σύμφωνα με τα πρότυπα, απαιτήσεις και τους κανόνες του περί Εμπορικής Ναυτιλίας Νόμου, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε στην αναγνώριση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού ΤΕΕΝΣ στη Χίο, του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» ̶Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Η ακαδημία, πιστοποιήθηκε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα Αξιωματικού φυλακής γέφυρας και Αξιωματικού φυλακής μηχανής».

    Απευθυνόμενη δε προς τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, είπε:

    «Καπετάνιε μου, η συνεισφορά σου στην Ελληνική αλλά και παγκόσμια ναυτιλία, είναι ανεκτίμητη και χωρίς αμφιβολία, όλοι εμείς, που ίσως έτυχε να ασχοληθούμε με τη ναυτιλία για άλλους λόγους, σου οφείλουμε τα μέγιστα. Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να εκφράσω την απεριόριστη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσωπικά του ΠτΔ κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στον καπετάνιο Τσάκο, ο οποίος όντας και ο ίδιος παιδί ναυτικής οικογένειας, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης.

    Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν αυτή που ενέκρινε τη ναυτική ακαδημία που οραματίστηκες να δημιουργήσεις στον τόπο καταγωγής σου, την όμορφη και ναυτομάνα Χίο».

    Τέλος, κατέληξε η Μαρίνα Χατζημανώλη: «θα ήθελα να απευθυνθώ σε εσάς παιδιά μου, θα σας δοθούν στην ζωή σας πολλές ευκαιρίες και εγώ ως μητέρα 3 παιδιών τους συμβουλεύω να μην διστάζουν και να αρπάξουν όλες τις ευκαιρίες. Τολμήστε ονειρευτείτε και κυνηγηστε τα όνειρα σας και είμαι σίγουρη ότι στο μέλλον κάποιοι από εσάς θα βρίσκονται στην θέση που είμαι εγώ σήμερα. Καλές επιτυχίες και καλή σταδιοδρομία».

    O κ. Παναγιώτης Τσάκος στην εκδήλωση των εγκαινίων της Ακαδημίας
    O κ. Παναγιώτης Τσάκος στην εκδήλωση των εγκαινίων της Ακαδημίας, συνοδευόμενος από τη Μαρίνα Χατζημανώλη

    Διαβάστε επίσης:

    Επίσκεψη Στυλιανίδη στην ΑΕΝ Μηχανιώνας

    Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος: Την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού την οραματιστήκαμε και την κάναμε πράξη

    Πέθανε ο Κύπριος εφοπλιστής Χαράλαμπος Μυλωνάς



    ΣΧΟΛΙΑ