Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Μαρία Αγγελικούση (Μaran Dry): Πούλησε capesize 18 ετών σε συμφέρουσα τιμή

Μαρία Αγγελικούση, επικεφαλής Maran Dry

Μαρία Αγγελικούση, επικεφαλής Maran Dry

Στην πώληση ενός μεγάλου φορτηγού πλοίου 18 ετών προχώρησε η Maran Dry, της Μαρίας Αγγελικούση, σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές. Κίνηση που αποτυπώνει την ζήτηση που υπάρχει για πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Στον εβδομαδιαίο της report η Seasure Shipbroking, αναφέρει ότι η ναυτιλιακή πούλησε το χωρητικότητας 174,000 dwt capesize, Maran Prosperity (κατασκευής 2006), σε κινεζικών συμφερόντων εταιρεία. Το τίμημα ανήλθε στα 21,5 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με την VesselsValue η αξία του συγκεκριμένου φορτηγού πλοίου εκτιμάται στα 20 εκατ. δολάρια, ενώ η πλατφόρμα MSI Horizon της Maritime Strategies International, τοποθετεί την τιμή του στα 22,8 εκατ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πώληση πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο κατά την οποία οι τιμές των μεταχειρισμένων bulkers έχουν αυξηθεί σημαντικά, δεδομένου ότι η αξία του Maran Prosperity ανέρχονταν τον Ιούνιο του 2023 στα 13,4 εκατ. δολάρια, με βάση τις εκτιμήσεις της VesselsValue.

Το Maran Prosperity, περιλαμβάνονταν στον στόλο της εταιρείας της κας Αγγελικούση από τότε που κατασκευάστηκε. Είναι ένα από τα παλαιότερα πλοία της, ενώ υπάρχουν δύο ακόμη, τα Maran Sailor και Maran Odyssey, που έχουν επίσης ναυπηγηθεί το 2006.

H Maran Dry διαχειρίζεται στόλο με 42 bulkers, μέσης ηλικίας 9,7 ετών, κατηγοριών capesize και newcasltemax, συνολικής χωρητικότητας 7,789,056 dwt.

Η Μαρία Αγγελικούση είναι επικεφαλής του Angelicoussis Group, που κατέχει συνολικά 165 ποντοπόρα πλοία. Εκτός από την αγορά ξηρού φορτίου δραστηριοποιείται ακόμη στις αγορές των τάνκερ και μεταφοράς αερίου, μέσω των ναυτιλιακών Maran Tanker και Maran Gas.

Στα παραπάνω πλοία περιλαμβάνονται και 24 που είναι υπό ναυπήγηση.

Η ισχυρή πλοιοκτήτρια αποτελεί βασικό πυλώνα του εθνικού νηολογίου, καθώς στην πλειονότητα τους τα πλοία της ταξιδεύουν με την ελληνική σημαία και απασχολούνται σε αυτά περίπου 2.500 Έλληνες αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού και σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

Διαβάστε ακόμη:

Cosco: Ναυπηγεί άλλα 12 πλοία αξίας 2,15 δισ. δολάρια

MSC (Τζιανλουίτζι Απόντε): Αγοράζει όλα τα πλοία της Ρωσικής εταιρείας Safetrans Line

Gautam Adani: Deal 185 εκατ. δολ. στη ναυτιλία – Απέκτησε το 80% της Astro Offshore