Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Maersk: Βουτιά για τη μετοχή μετά το τέλος της απεργίας στα λιμάνια των ΗΠΑ

Vincent Clerc

Vincent Clerc, CEO της A.P. Moller-Maersk

Σημαντική πτώση άνω του 7% σημείωσε η μετοχή της Moller-Maersk στο άνοιγμα της Παρασκευής, καθώς οι ευρωπαϊκές ναυτιλιακές εταιρείες σημείωσαν πτώση με αφορμή το τέλος της απεργίας στα αμερικανικά λιμάνια.

Η γερμανική Hapag Lloyd και η ελβετική εταιρεία logistics Kuehne + Nagel σημείωναν πτώση 13,45% και 1,48% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι το συνδικάτο των λιμενεργατών των ΗΠΑ και η United States Maritime Alliance κατέληξαν την Πέμπτη σε προσωρινή συμφωνία για τους μισθούς και παρέτειναν την ισχύουσα σύμβασή τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ώστε να δοθεί χρόνος για τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας.

Η συμφωνία της Πέμπτης έθεσε τέλος σε μια απεργία που είχε επηρεάσει τα λιμάνια της ανατολικής ακτής και της ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ από την αρχή της εβδομάδας και απειλούσε τον εφοδιασμό των ΗΠΑ με φρούτα, φάρμακα και αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα.

Μια απεργία διαρκείας θα έδινε ώθηση στους Ευρωπαίους ναυλωτές να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο των παγκόσμιων απαιτήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές αλυσίδες εφοδιασμού υπέστησαν σημαντικές διαταραχές ακόμη και κατά τη διάρκεια της σύντομης απεργίας, με αγαθά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων να έχουν αγκυροβολήσει σε υπεράκτιες περιοχές ενόψει της πολυάσχολης περιόδου των εορταστικών αγορών.

Η πρώτη  εδώ και 50 χρόνια απεργία από το εργατικό συνδικάτο International Longshoremen’s Association, περιελάμβανε περίπου 50.000 από τα 85.000 μέλη του συνδικάτου, ενώ επηρέασε τις εργασίες σε 14 λιμάνια.

Οι Αμερικανοί λιμενεργάτες θα επιστρέψουν σήμερα στην εργασία τους, έπειτα από τρεις ημέρες απεργίας, όπως ανακοινώθηκε από το συνδικάτο που τους εκπροσωπεί και την εργοδοσία.

Η οικονομική ζημία από τη διακοπή της λειτουργίας, η οποία ξεκίνησε στις 12:01 τα ξημερώματα της Τρίτης ώρα ανατολικής Ευρώπης, θα είναι μεταξύ 3,8 και 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Τέλος της απεργίας των λιμενεργατών – Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»

Τσικαλάκης (ΠΝΟ): Απεργία 22 και 23 Οκτωβρίου για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας

Απεργία στα λιμάνια της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και του Κόλπου – Φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο