ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αποζημίωση αυτή της επιδικάστηκε για μία υπόθεση που χρονολογείται από το 2013, όταν η TransAsia προσέφυγε στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας παραβίαση συμφωνίας από την πλευρά της NewLead για ένα φορτίο 110.000 τόνων άνθρακα που δεν παραδόθηκε ποτέ. Η NewLead απάντησε με δική της αγωγή, ζητώντας αποζημίωση 240 εκατ. δολαρίων από την TransAsia, η οποία έπληξε βαριά την TransAsia, όμως αργότερα αποσύρθηκε, όταν διαπιστώθηκε από ειδικούς ότι είχε γίνει πλαστογράφηση εγγράφων.
Στη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, η TransAsia υποστήριξε πως η NewLead εμπλέκεται σε χειραγώγηση μετοχής, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τραπεζικές απάτες. Τον Νοέμβριο του 2017 δικαιώθηκε σε πρώτο βαθμό, και τώρα και σε δεύτερο βαθμό.
Ο επικεφαλής της TransAsia, Serge Turko, δηλώνει δικαιωμένος από την εξέλιξη αυτή. «Είμαι στην αγορά εδώ και 30 χρόνια, και σε αυτήν την αγορά, η ακεραιότητα είναι η πιο σημαντική αξία», δήλωσε ο Turko στο TradeWinds, προσθέτοντας: «Το μόνο πράγμα που πραγματικά έχεις είναι η ακεραιότητα – όταν μιλάς με μία τράπεζα, μία πετρελαϊκή εταιρεία ή κάθεσαι στο τραπέζι με έναν πελάτη. Χρειάζομαι ακεραιότητα για να διασφαλίσω ότι μπορώ να κάνω δουλειές. Αυτοί οι κύριοι [οι κατηγορούμενοι] υπέβαλαν ανταγωγή εναντίον μου, κατηγορώντας με για απάτη, αλλά έκαναν ένα πολύ μεγάλο λάθος, γιατί μετέτρεψαν αυτό που θα ήταν μία απλή δικαστική διαδικασία σε μια προσωπική καταγγελία εναντίον μου ως ατόμου».
Από τη διαδικασία προέκυψαν 400.000 έγγραφα που εκτείνονται σε 1,7 εκατομμύρια σελίδες, τις οποίες ο Turko λέει ότι χρειάστηκε 8.000 ώρες για να αναλύσει, ενώ υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να είχαν προκύψει και άλλα 125.000 περίπου έγγραφα, αν ο Μιχάλης Ζολώτας δεν είχε διαγράψει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κάτι το οποίο διαπιστώθηκε όταν εξετάστηκε από ειδικούς ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή του.
«Λυπάμαι για τους ανθρώπους που έκαναν δουλειές με τον Ζολώτα», δήλωσε ο Turko, προσθέτοντας: «Πέρασα πολύ πόνο. Πολλοί άνθρωποι πληγώθηκαν, αλλά όχι ο Ζολώτας».
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι συνεχείς εκδόσεις μετοχών της NewLead προκάλεσαν τέτοιο dilution που μία συμμετοχή ύψους 3 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία τον Μάρτιο του 2013 άξιζε μόλις 10 σεντς του δολαρίου δύο χρόνια αργότερα. Τα έξι reverse splits που πραγματοποίησε η εταιρεία από το 2010 ως το 2016 δεν κατάφεραν να αλλάξουν την κατάσταση.
Σύμφωνα με τον Turko, τα έγγραφα που προέκυψαν από τη δικαστική έρευνα αποκαλύπτουν το πώς ο Μιχάλης Ζολώτας χρησιμοποιούσε τη NewLead ως «τυπογραφείο» στο οποίο τύπωνε μετοχές για να καλύψει τα assets της που ήταν ζημιογόνα.
Σημειώνεται ότι η NewLead εμπλέκεται και σε μία ακόμα «σκοτεινή» υπόθεση, αυτήν της Magna Group, για την οποία σας είχαμε ενημερώσει με αναλυτικό ρεπορτάζ τον περασμένο μήνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα «ταχυδακτυλουργικά» με τα μετατρέψιμα ομόλογα, ο 30χρονος «Χάρι Πότερ» της αγοράς και ο Μιχάλης Ζολώτας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σφίγγει ο κλοιός για τον Μιχάλη Ζολώτα – Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμοί
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δύο Έλληνες, μία μετοχή που καλπάζει και ένα story που τα έχει όλα…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χάρης Βαφειάς: Αύξηση κερδών και μείωση εσόδων στο τρίτο τρίμηνο του 2024 για την C3is
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ