ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ο Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης είναι ένας άνθρωπος της ναυτιλίας που διαθέτει σπάνια προτερήματα: είναι ευγενής, χαρούμενος, προσηνής, με μια πλούσια πολυσχιδή επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα με μεγάλη υποδοχή στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα.
Πριν λίγες ημέρες, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, ανανέωσε τη θητεία του Λεωνίδα Δημητριάδη – Ευγενίδη, ως «Ναυτιλικού Πρεσβευτή» στον ΙΜΟ, επισημαίνοντας «την ανάγκη παρουσίας αξιόλογων προσωπικοτήτων της χώρας μας σε διεθνείς οργανισμούς».
Ο Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης, κουβαλάει μια οικογενειακή σπάνια Αλεξανδρινή κουλτούρα που την μοιράζει καθημερινά με το χαμόγελο του και κυρίως για τη δράση του. Όμως, διαθέτει και μια κοσμοπολίτικη αύρα του ελληνισμού της Πόλης. Ο συνδυασμός αυτών των δύο βιωματικών εμπειριών του προσδίδει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα.
Είναι ένας άνθρωπος που αποφεύγει την δημοσιότητα, παρά το γεγονός ότι ως οικοδεσπότης συχνά πυκνά υποδέχεται εκατοντάδες πολίτες, επιστήμονες, μαθητές, σπουδαστές, πολιτικούς, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, όπου διεξάγονται σεμινάρια και άλλα διεθνή συνέδρια.
«Πιστεύουμε ότι η επιστήμη πρέπει να είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι το αντίθετο. Στις δύσκολες προκλήσεις των ημερών μας το κύριο μέλημα όλων θα πρέπει να τα παιδιά μας να έχουν καλύτερο αύριο από χθες. Επομένως μέσα από τα ερεθίσματα της γνώσης, με όλες μας τις δυνάμεις πρέπει να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση», λέει συχνά ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, ο οποίος είναι ο τρίτος πρόεδρος και συνεχιστής των φιλοσοφικών ανησυχιών του ιδρύματος της μεγάλης ναυτιλιακής οικογένειας και μεγάλου ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη.
Η αποχώρηση του Λεωνίδα Δημητριάδη – Ευγενίδη από τα κοινά του ελληνικού εφοπλισμού και από τη θέση του ταμία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών έγινε για δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος ήταν ότι ήθελε να ασχοληθεί με μεγαλύτερο πάθος με το Ίδρυμα Ευγενίδη και με την εξέλιξη και εκσυγχρονισμού του Πλανηταρίου και ο δεύτερος για να ασχοληθεί συστηματικά και να επιβλέπει ο ίδιος την έκδοση των βιβλίων που προορίζονται για την εξειδικευμένη μόρφωση των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
Ο Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης έχει αποδείξει με την δράση του, ότι είναι ένας άξιος συνεχιστής του οράματος του εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη και της αδερφής του Μαριάνθης Σίμου, καθώς και του Νικόλαου Βερνίκου-Ευγενίδη.
Όμως, την ιδιότητα του εφοπλιστή την διατηρεί ακόμη, έστω και με μία μικρή διακοπή. Η αγάπη του για την Σίφνο και τους κατοίκους τον οδήγησε στην απόφαση να αγοράσει το επιβατηγό οχηματαγωγό Rossella, που μετονομάστηκε “Άνεμος” και το δρομολόγησε από τον Πειραιά για τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων. Η εξυπηρέτηση των Σιφνίων είναι μέσα στις προτεραιότητες του.
Ποιος είναι
Ο Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Ο πατέρας του, Ιωάννης Δημητριάδης ήταν πολιτικός μηχανικός και γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η μητέρα του, η Αγγελική Βερνίκου, εμε καταγωγή από εφοπλιστική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης, ήταν αδελφή του Νικολάου Βερνίκου-Ευγενίδη.
Το 1980 αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Οικονομία των Μεταφορών (Msc Transport Economics) PCL (Polytechnic of Central London) του Λονδίνου και ταυτόχρονα έγινε μέλος του Chartered Institute of Transport and Logistics M.C.L.T. της Μεγάλης Βρετανίας.
Από το 1976 ξεκινά την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως στέλεχος του Ομίλου Ευγενίδη, ενώ το 1995 αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου σε αυτόν.
Το επόμενο έτος, το 1996, εκλέγεται για πρώτη φορά μέλος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (EEE) και από το 2003 έως το 2012 κατείχε τη θέση του Ταμία της Ένωσης ενώ παράλληλα διατελεί εκπρόσωπος της ΕΕΕ στον διεθνή οργανισμό UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) και για ένα μεγάλο διάστημα στην ECSA (European Community Shipowners Associations).
Το 1996 εκλέγεται μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενώ το 2000 εκλέγεται Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, θέση την οποία διατηρεί αδιάλειπτα έως σήμερα.
Το 2005 πέρα από την ποντοπόρο ναυτιλία, τα πρακτορεία και τις πολλαπλές δραστηριότητες του, ο Όμιλος επεκτάθηκε στην Ακτοπλοΐα, ιδρύοντας την Aegean Speed Lines και ξεκίνησε για πρώτη φορά την δρομολόγηση ταχυπλόων πλοίων στις Δυτικές Κυκλάδες συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των νησιών αυτών και αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες στις γραμμές των Δυτικών Κυκλάδων επί σειρά ετών. Τον Απρίλιο του 2022 η εταιρεία πούλησε το τελευταίο ταχύπλοο επιβατηγό πλοίο της Speedrunner II.
Όμως, το επόμενο έτος 2023, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες των νησιών των Δυτικών Κυκλάδων, ίδρυσε την Aegean Sea Lines και δρομολόγησε το Επιβατηγό Οχηματαγωγό πλοίο «Άνεμος» ενισχύοντας την χωρητικότητα της γραμμής και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ταξιδιώτες των Δυτικών Κυκλάδων.
Το 2013 εκλέχθηκε και διετέλεσε μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Το 2015 του απονέμεται βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών για την πρότυπη λειτουργία του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, το οποίο μέχρι σήμερα ακολουθεί την εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας και συγκαταλέγεται σε ένα από τα μεγαλύτερα και άρτια εξοπλισμένα ψηφιακά Πλανητάρια παγκοσμίως.
Το 2016 το Ίδρυμα Ευγενίδου απέσπασε για την προσφορά του στη ναυτική εκπαίδευση την διάκριση Achievement in education and training στα Greek Shipping Awards 2016, που διοργανώθηκε από το Lloyd’s List.
Για το σημαντικό και διαχρονικό κοινωφελές έργο του Ιδρύματος Ευγενίδου στον τομέα της τεχνικής και ειδικότερα της ναυτικής εκπαίδευσης, ο Πρόεδρος του Λεωνίδας Δημητριάδης‐Ευγενίδης αναγορεύθηκε τον Ιούνιο του 2018 Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Παράλληλα τον ίδιο χρόνο, τον Μάιο του 2018, ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης προτάθηκε και ορίστηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα.
Μέσα στους σκοπούς του Ναυτιλιακού Πρεσβευτή του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), ενός εξειδικευμένου οργανισμού του ΟΗΕ που επιβλέπει τη σωστή και ασφαλή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των χωρών – μελών του στον τομέα της ναυσιπλοΐας, ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης θέτει ως μία εκ των βασικών του προτεραιοτήτων, την προσέλκυση και την έμπνευση της νέας γενιάς στα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα ως επαγγελματική επιλογή και τις προκλήσεις της δια βίου μάθησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Με την ιδιότητά του αυτή υλοποιεί πλήθος εκδηλώσεων προσέλκυσης, συνέδρια για την ναυτική εκπαίδευση, ομιλίες σε πολλά σχολεία της Ελλάδος με κύριο μέλημα του την προώθηση του σημαντικού ρόλου του ΙΜΟ στην ασφάλεια της διεθνούς ναυτιλίας, στη διευκόλυνση της διεθνούς θαλάσσιας κυκλοφορίας, στην πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης προερχόμενης από τα πλοία, και στη ρύθμιση νομικών ζητημάτων σχετικά με τη διεθνή ναυτιλιακή δραστηριότητα και την προσέλκυση των νέων στα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα.
Προσφάτως, τον Μάρτιο του 2024, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δια του Υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη, αναγνωρίζοντας την ενεργή στο διηνεκές συνεισφορά του στην ανάδειξη του έργου του ΙΜΟ του απένειμε τη διάκριση «Certificate» και ανανέωσε τη θητεία του ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή Καλής Θελήσεως» του ΙΜΟ στην Ελλάδα, για τέταρτη συνεχόμενη διετία.
Ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, ακολουθεί πιστά το κοινωφελή του σκοπό του Ιδρύματος Ευγενίδου να παρέχει στη νεολαία συστηματικές δράσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου με επιστημονικές και τεχνολογικές έννοιες για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για τα εφαρμοσμένα επαγγέλματα του τεχνικού τομέα, θεωρώντας ως ιδιαίτερα σημαντική την ευαισθητοποίηση για αυτά τα επαγγέλματα από την μικρή τους ηλικία.
Eπί Προεδρίας του, το Ίδρυμα Ευγενίδου ένωσε τις δυνάμεις του με άλλα κοινωφελή ιδρύματα συμμετέχοντας στην Πρωτοβουλία 21, η οποία συγκροτήθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών Ιδρυμάτων της χώρας. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και συνεχίζοντας την δραστηριότητά της Πρωτοβουλίας 21 είναι η διοργάνωση του Ιδρύματος Ευγενίδου, με πρωτοβουλία της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, διήμερου συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή στην πολυπληγείσα περιοχή από τις πρόσφατες πυρκαγιές της Θράκης.
Το 2020 του απονέμεται το Βραβείο Ευκράντη 2020 «Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία» για την στήριξη του στην ναυτική και τεχνική εκπαίδευσης της χώρας.
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη αναγνώρισαν στον Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη την άριστη διαχείριση του Ιδρύματος Ευγενίδου, με τη διοργάνωση πληθώρας επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων, την προκήρυξη υποτροφιών για διακεκριμένους σπουδαστές, καθώς και τη στήριξη με κάθε τρόπο της ναυτικής και τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Ιδιαίτερη όμως μνεία έγινε και για τη σύγχρονη στρατηγική του Ιδρύματος, η οποία αντανακλά τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας σε θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.
Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης: «Στηρίζουμε και στηριζόμαστε στη νέα γενιά της πατρίδας μας». Η φράση αυτή αποκαλύπτει και τη σχέση που έχει αναπτύξει τόσο ο ίδιος όσο και το Ίδρυμα Ευγενίδου με τους νέους ανθρώπους της Ελλάδας: μια σχέση με βαθιές ρίζες στο παρελθόν, σταθερό παρόν και ελπιδοφόρο μέλλον.
Επιπλέον τα τελευταία χρόνια έγινε μέλος του Institute of Chartered Shipbrokers.
Το 2023 του απονέμεται το παράσημο «Decoration of the Order of the Lion of Finland» από την Κυβέρνηση της Φινλανδίας , διάκριση που αποδίδεται ως αναγνώριση της ευποιίας και προσφοράς του στο Φινλανδικό κράτος.
Ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης παραμένει ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβάλλοντος, Μπλε και Πράσινης Οικονομίας στηρίζοντας πληθώρα δράσεων και πρωτοβουλιών.
Συνεχιστές του, ο Γιάννης, η Χαρά και ο Μιχάλης ενωμένοι και ο καθένας με τις δικές γνώσεις και προσωπικότητα, ακολουθούν το επιχειρηματικό και κοινωνικό του όραμα και έργο.
Υπέρμαχος της Νησιωτικότητας
Όσον αφορά στη νησιωτικότητα, ο Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης, ως πολίτης που διαμένει συχνά στη Σίφνο, επισημαίνει:
“Είναι πολλά τα θέματα και πολλές οι προκλήσεις στο ζήτημα που αναφέρουμε ως νησιωτικότητα. Γίνεται μια προσέγγιση, μια προσπάθεια. Πάνω από όλα, οι προσεγγίσεις αυτές πρέπει να έχουν ένα κοινά στοχευμένο όραμα με επιμέρους εξατομικευμένες δράσεις. Γιατί δεν είναι όλα τα πράγματα τα ίδια. Στην νησιωτικότητα πρέπει να έχουμε κυρίαρχα στο νου μας ότι διαφορετικά cluster νησιών έχουν διαφορετικές ανάγκες. Για μένα είναι πολύ σημαντική η έννοια της αειφορίας. Δεν είμαι αριθμολάγνος, δεν είμαι αυτός που πιστεύει ότι ο σκοπός είναι ένα νησί, όπως η Σίφνος που κατάγομαι, να έχει 300.000 επισκέπτες τον Αύγουστο.
Αυτό θα ήταν ο θάνατος της. Προτιμώ να χάσω την αξιοποίηση ενός real estate το οποίο μείνει ανεκμετάλλευτο, παρά να καταστραφεί το νησί. Ο στόχος μας είναι οι άλλες δράσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν πέραν του τουρισμού και της οικοδομής τα οποία υπερέχουν στις περιοχές της νησιωτικότητας, να υποκατασταθούν και από άλλες δράσεις. Γιατί μόνο μια ασύμμετρη ανάπτυξη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών θα μπορέσει να δώσει τη βάση μιας αειφόρας, μιας ενσυναίσθησης του περιβάλλοντος. Και το κυριότερο από όλα να αποφύγεις το braindrain. Δεν έχει λογική να αυξήσουμε το τουρισμό και να βάζουμε τους εργαζόμενους να κοιμούνται στα κοντέινερ το καλοκαίρι. Αυτά είναι ή δεν είναι τριτοκοσμικά; Οι αριθμοί δείχνουν και τη σχετικότητα. Ξέρετε, μιλάμε για τον τουρισμό, για κρουαζιέρα, όμως πρέπει να εξετάζουμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί. Προσοχή στους αριθμούς”.
Διαβάστε επίσης
Ανανεώθηκε η θητεία του Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη ως ναυτιλιακού πρεσβευτή της Ελλάδος στον ΙΜΟ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τι ζητάει ο Μασκ για να δουλέψεις στο υπουργείο κυβερνητικής αποτελεσματικότητας
- Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση της Fitch – Περιορισμένες προσδοκίες για αναβάθμιση – Αποκαλυπτήρια στις 22 Νοεμβρίου
- Prem Watsa: Τα χρυσά μερίσματα των €400 εκατ. από την επένδυση στη Eurolife
- Metlen: Ανοίγει ο δρόμος των επιχορηγήσεων για την επένδυση βωξίτη-γάλλιου-αλουμίνας ως Εμβληματική Επένδυση