ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η υφυπουργός Μαρίνα Χατζημανώλη, αφού ευχαρίστησε τους Έλληνες εφοπλιστές για την ενεργή υποστήριξη τους προς το κυπριακό, παρουσίασε τους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας του Κυπριακού Νηολογίου.
Αναλυτικότερα ανέφερε:
Το 1977 έγινε η ίδρυση του Τμήματος Ναυτιλίας και του σώματος επιθεωρητών με την δημιουργία γραφείων σε όλο τον κόσμο.
Το 1987 πραγματοποιήθηκε η εκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του ΙΜΟ.
Το 2004 έγινε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επετεύχθη η συμμετοχή των εφοπλιστών στις αποφάσεις για τη ναυτιλία.
Επίσης έγινε η υιοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος με βάση τον φόρο χωρητικότητας εγκεκριμένο από την Ε.Ε.
Το 2018 η ίδρυση του υφυπουργείου Ναυτιλίας με αναβάθμιση των υπηρεσιών του, όπως ο νόμος 24/7, η λειτουργία one stop ship centre και η πλήρης ψηφιοποίηση του νηολογίου.
Το υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου, τόνισε η Μαρίνα Χατζημανώλη στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή πλοιοκτητών με υποδείξεις και συμβουλές στις αποφάσεις για το μέλλον του Νηολογίου.
Τέλος, η υφυπουργός Μαρίνα Χατζημανώλη ανέλυσε επιγραμματικά τα ειδικά κίνητρα που θεσπίστηκαν για την μείωση των αέριων εκπομπών GHG και άνθρακα με την προσφορά μειώσεων στο φόρο χωρητικότητας έως και 30%.
Στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο πρέσβυς της Κύπρου Σταύρος Αυγουστίδης, ο γενικός διευθυντής του υφυπουργείου ναυτιλίας, Dr Στέλιος Χειμωνάς, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, Ανδρέας Χατζηγιάννης.
Υπενθυμίζεται ότι το Κυπριακό Νηολόγιο ιδρύθηκε στην Αμμόχωστο το 1964 και εκείνη την εποχή σε μεγάλο βαθμό στηρίχθηκε από τους αείμνηστους πλοιοκτήτες τα αδέλφια Λουκά, Βάσω, Μιχάλη Χατζηιωάννου και τον Κυριάκο Μούσκα.
Με την εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Κύπρο το Νηολόγιο μεταφέρθηκε στη Λεμεσό όπου ξεκίνησε μια νέα πορεία εξέλιξης με πρωτεργάτες τον πλοιοκτήτη Χαράλαμπο Μυλωνά ο οποίος το 1981 ίδρυσε την Ένωση Κυπρίων Πλοιοκτητών και υπέγραψε την πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας με την ITF.
Επίσης, ευχαρίστησε τον Ανδρέα Χατζηγιάννη και τα αδέλφια Πόλυ, Νίκο και Μαρία Χατζηιωάννου του Βάσου, τα αδέλφια Πόλυ, Στέλιο και Κλέλια Χατζηιωάννου του Λουκά καθώς και Έλληνες εφοπλιστές που στήριξαν το νηολόγιο όπως οι καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, Γιώργος Προκοπίου, Πέτρος Παππάς, Νίκος Πατέρας, Πάνος Λασκαρίδης, Αριστείδης Πίττας, Γιάννης Κούστας, Ευάγγελος Αγγελάκος, Χάρης Βαφειάς, καπ Παρης Δράγνης, Νίκος Γιωργος Ανδρέας Τσαβλιρης αρκετοί από τους οποίους ήταν και παρόντες στην δεξίωση.
Διαβάστε επίσης:
Ιστορικό ρεκόρ στις αφίξεις της κρουαζιέρας το 2023
Naval Group: Τι αφορά το mega deal 2,5 δισ. ευρώ που συζητά με την ολλανδική κυβέρνηση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επιλογή του αμφιλεγόμενου Ματ Γκετς ως Υπουργού Δικαιοσύνης
- Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η μεγάλη πορεία στην Αθήνα – Τουλάχιστον 25.000 οι διαδηλωτές (Upd)
- Κουτσούμπας για διαγραφή Σαμαρά: Βρισκόμαστε σε φάση «αναπαλαίωσης» του πολιτικού συστήματος
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συμμετάσχει στην εκδήλωση του Bloomberg στην Αθήνα