ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Ιωάννης Καρράς, υπήρξε ένας φωτισμένος εφοπλιστής που οραματίστηκε ένα τουριστικό και αγροτικό παράδεισο και το δημιούργησε στη Χαλκιδική: «Το Πόρτο Καρράς».
Γιγάντωσε την Τράπεζα Κρήτης, αλλά την πώλησε στην Γιώργο Κοσκωτά. Ανέλαβε την εταιρεία του εφοπλιστή Α. Λούζη στην οποία εργαζόταν ως υπάλληλος και την μεταμόρφωσε σε μια δυναμική μονάδα της ναυτιλίας. Με άλλα λόγια το όνομα του το συνέδεσε με την ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και της εθνικής μας οικονομίας.
Ο γιός του, Κώστας Καρράς, που πέθανε πριν λίγες ημέρες, διακρίθηκε ως οραματιστής εφοπλιστής κοντά στον Αντώνη Χανδρή, τον εμβληματικό πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, αλλά εδραίωσε την παρουσία του στις κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις με τις πρωτοποριακές ιδέες του και με την ενεργή αντιστασιακή δράση στα χρόνια της Δικτατορίας.
Κώστας Ι. Καρράς
Γεννήθηκε στις 6 Απριλίου 1938 και πέθανε στις 28 Φεβρουαρίου 2022.
Ο Κώστας Καρράς, υπήρξε ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Η εταιρεία, που από το 1972, αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος και της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, με ανακοίνωση της επεσήμανε, μετά τον πρόσφατο θάνατο του: «Η ΕΛΛΕΤ αποχαιρετά με οδύνη τον ιδρυτή της Κώστα Καρρά. Έναν σπουδαίο άνθρωπο, με βαθιά, γνήσια αγάπη για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, έναν πρωτοπόρο της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα και διεθνώς, έναν ακούραστο δάσκαλο, συνεργάτη και φάρο για όλους μας. Η ΕΛΛΕΤ αποχαιρετά τον ιδρυτή της στα 50 χρόνια από την γέννησή της. Το παράδειγμά του θα είναι πολύτιμη παρακαταθήκη και οδηγός μας για το μέλλον».
Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ιδρύθηκε το 1972 από τον Κώστα και την σύζυγό του Λυδία Καρρά, ως απάντηση στις μεγάλες καταστροφές που επέφερε η δικτατορία τόσο στον φυσικό πλούτο όσο και στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας.
Οι στόχοι της ΕΛΛΕΤ επικεντρώθηκαν στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της φύσης. Συνιδρυτές της προσπάθειας του Κώστα Καρρά ήταν οι εφοπλιστές Γιώργος Λιβανός, Αντώνης Χανδρής, Γιάννης Κουλουκουντής και Γιώργος Ποταμιάνος, καταθέτοντας και αυτοί τα πρώτα κεφάλαια για το ξεκίνημα στην Foundation pour la Sauvegarde du Patrimoine Grec, που είχε ιδρύσει ο Κώστας Καρράς στην Ελβετία, ώστε τα χρήματα να είναι προστατευμένα από την Χούντα.
Η πρώτη μεγάλη εκστρατεία που συσπείρωσε πολλούς αντιφρονούντες της δικτατορίας ήταν η αποφυγή βιομηχανικής ζώνης στο νότιο Σαρωνικό. Η υπογραφή της ακύρωσης ήταν η πρώτη οικονομική πράξη της κυβέρνησης της μεταπολίτευσης με τις υπογραφές των Γιάγκου Πεσμαζόγλου και Ξενοφώντα Ζολώτα.
Από τους πρώτους αγώνες της ΕΛΛΕΤ ήταν και ο μεγάλος αγώνας για τη σωτηρία της Πλάκας και η προστασία των Πρεσπών με την ίδρυση του επιστημονικού σταθμού, του μοναδικού κτίσματος πάνω στη λίμνη της Μικρής Πρέσπας. Για να στηρίξει την Ελληνική Εταιρεία, ο Κώστας Καρράς ίδρυσε άλλες δύο οργανώσεις στο εξωτερικό: στην Αγγλία το National Trust for Greece και στις ΗΠΑ το Society for the Protection of the Greek Heritage (SPGH)
Ο Κώστας Καρράς γεννήθηκε στο Λονδίνο. Σπούδασε φιλοσοφία, ιστορία και αρχαία ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά και ολοκλήρωσε και οικονομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Επί 25 συνεχή χρόνια ασχολήθηκε με την οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση και διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών από το 1975 μέχρι το 1985.
Το 1972 ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος. Επίσης, το 1976 έγινε αντιπρόεδρος της Europa Nostra, της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Οργανώσεων Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το 1974 ίδρυσε την οργάνωση «Friends of Cyprus» στο Λονδίνο, ενώ το 1988 έγινε ο Έλληνας συντονιστής του Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ για τον ανεπίσημο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Το 1995 συνίδρυσε το Κέντρο για τη Δημοκρατία και Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και παρέμενε μέλος του διοικητικού συμβουλίου μέχρι τον θάνατο του
Ήταν Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συμμετείχε στις προσπάθειες για την προστασία της Ύδρας, του Αγίου Όρους, των Δελφών, της Ακρόπολης. Το 2007 ο Κώστας Καρράς κατηγορήθηκε για αρχαιοκαπηλία και συνελήφθη, αλλά αθωώθηκε πανηγυρικά μετά από έξι χρόνια.
Ιωάννης Καρράς
Γεννήθηκε το 1907 και πέθανε το 1989. Καταγόταν από ναυτιλιακή οικογένεια των Καρδαμύλων της Χίου. Σπούδασε οικονομικά στην Λωζάνη και έπειτα έγινε διευθύνων στέλεχος στα γραφεία του Άγγελου Λούζη. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε ως εθελοντής αξιωματικός στο Ελληνικό Ναυτικό και παρασημοφορήθηκε τρείς φορές.
Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του Άγγελου Λούζη, δηλαδή το 1955, η εταιρία A. Lusis Ltd. μετονομάσθηκε σε J.C. Carras Sons (Shipbrokers) Ltd., και διαχειρίζονταν περί τα 35 πλοία.
Μετά τον πόλεμο, ο Γιάννης Καρράς και ο Άγγελος Λούζης απέκτησαν ο καθένας ένα από τα 100 πλοία Liberties που διατέθηκαν από την Αμερικανική κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Στις δεκαετίες του 1950 και 1960, ο όμιλος J.C. Carras προχώρησε στη ναυπήγηση νεότευκτων πλοίων σε Βρετανικά, σε Γιουγκοσλαβικά και σε Ιαπωνικά ναυπηγεία. Ειδικότερα κατασκεύασε δώδεκα πλοία ‘Freedom’ σε αντικατάσταση των Liberties στα Ιαπωνικά ναυπηγεία Ishikawajima Heavy Industries. Τα πλοία αυτά ήταν ανάμεσα στα πρώτα αυτοματοποιημένα που κυκλοφόρησαν. Το 1967 παρέλαβε το πρώτο αυτής της επιτυχημένης σειράς, το Khian Captain.
Ο Ι. Καρράς, ήταν πρωτοπόρος και υποστηρικτής της σύνδεσης της ελληνικής ναυτιλίας με την εθνική οικονομία. Μάλιστα, ήταν και από τους πρώτους που ύψωσε την ελληνική σημαία στα φορτηγά πλοία του και ως πρόεδρος της GSCC ξεκίνησε τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της εγχώριας ναυτιλιακής ασφάλισης, τις ναυπηγοεπισκευαστικές και τις διαχειριστικές υπηρεσίες στον Πειραιά.
Ήταν έντονη η διαφωνία του με τον τότε πρόεδρο της Ένωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών Στρατή Ανδρεάδη, αλλά οι περισσότερες από τις πολιτικές του και τις απόψεις του πραγματοποιήθηκαν όταν έγινε πρόεδρος της ΕΕΕ ο Αντώνης Χανδρής το 1975. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες και υποστηρικτές της έκθεσης των Ποσειδωνίων και υπήρξε συνιδρυτής της ναυτιλιακής ακαδημίας μηχανικών στην Χίο.
Στις προσωπικές του επενδύσεις στην Ελλάδα περιλαμβάνονταν η Hellenic Ship and Aircraft Insurance, η ίδρυση των Nαυπηγείων Χαλκίδος και η απόκτηση της Τράπεζας Κρήτης το 1971, και η δημιουργία του τουριστικού προορισμού, του Porto Carras στην Χαλκιδική, από το 1963. Δημιούργησε τους μεγαλύτερους αμπελώνες της χώρας, όπου παράγονταν υπέροχα κρασιά από Ελληνικές και ξένες ποικιλίες.
Το 1974 – 1976 ο Ι. Καρράς μετασκεύασε δύο φορτηγά σε πολυτελή κρουαζιερόπλοια το «Δάφνη» και το «Δανάη» στα Ναυπηγεία Χαλκίδος και άρχισε τις πρώτες κρουαζιέρες σε Κίνα και Κούβα.
Διαβάστε επίσης:
Πέθανε ο διανοούμενος εφοπλιστής Κώστας Ι. Καρράς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Πάτρα – Απόψε η τελετή έναρξης
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη