ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις δικαστικές αίθουσες έχει μεταφερθεί η κόντρα του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου με την οικογένεια Παληού με μήλον της έριδος τη ναυτιλιακή Performance Shipping.
Η διοίκηση της εταιρείας ζητά μέσω των δικηγόρων της από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης να απορρίψει την αγωγή που κατέθεσε στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου ο ισχυρός πλοιοκτήτης κατά των διευθυντών και στελεχών της Performance, με την οποία του κατηγορεί για «παράβαση των καθηκόντων τους έναντι των μετόχων κυριαρχώντας στον έλεγχο ψήφου της εταιρείας μέσω μιας διπλής ιδιοκτησιακής δομής».
Παράλληλα, ο Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος κατέχει μέσω της εταιρείας του Sphinx Investments, ποσοστό περίπου 8,5% στην εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακή, έχει ζητήσει από το δικαστήριο να ακυρώσει τη διαδικασία μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκαν ανταλλαγές μετοχών από τον Δεκέμβριο του 2021 έως το 2022, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη ιδιοκτησιακή δομή.
Δεν είχε μετοχές την επίμαχη περίοδο
Από την πλευρά της η διοίκηση της Performance επισημαίνει ότι ο Οικονόμου δεν κατείχε ούτε μια μετοχή της εταιρείας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ότι τοποθετήθηκε αργότερα στην εταιρεία με μοναδικό σκοπό να κινηθεί νομικά εναντίον της.
«Η καταγγελία δεν ισχυρίζεται ότι η Sphinx ήταν μέτοχος της Performance κατά τη στιγμή της εικαζόμενης παράβασης, και ως εκ τούτου, η Sphinx δεν είχε προσωπικό συμφέρον κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η Sphinx έγινε μέτοχος της Performance πολύ αργότερα από τα γεγονότα τα οποία φέρεται να αμφισβητεί», αναφέρουν τα έγγραφα που κατέθεσε ο Israel David, συνήγορος των κατηγορουμένων της Performance, σύμφωνα με το tradewinds.
«Η Sphinx αγόρασε για πρώτη φορά μετοχές της Performance στις 7 Αυγούστου 2023, 18 μήνες μετά την ολοκλήρωση της Προσφοράς και 17 μήνες αφότου οι πρώην διευθυντές αποχώρησαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Performance», αναφέρει η εταιρεία, προσθέτοντας, «Εν ολίγοις, αυτή η αγωγή είναι ο λόγος για τον οποίο η Sphinx αγόρασε μετοχές της Performance εξαρχής».
Τι ισχυρίζεται ο Οικονόμου
Σύμφωνα με την καταγγελία του Γιώργου Οικονόμου, η οικογένεια του ιδρυτή της Performance, Συμεών Παληού, ελέγχει σήμερα περίπου το 90% των ψήφων της Performance.
Συγκέντρωσαν την πλειοψηφία εν μέρει μέσω μιας πρωτοβουλίας του Δεκεμβρίου 2021, βάσει της οποίας μετέτρεψαν τις κοινές μετοχές σε προνομιούχες μετοχές της Σειράς Β χωρίς δικαίωμα ψήφου, οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε μετοχές της Σειράς Γ με μεγάλη πλειοψηφία.
Κάθε μία από τις μετοχές της Σειράς Γ έχει τον έλεγχο ψήφου 10 κοινών μετοχών.
Η Αλίκη Παληού, κόρη του Συμεών Παληού, η οποία είναι πρόεδρος της Performance, ελέγχει περίπου το 85% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου μέσω της Mango Shipping, μιας οντότητας που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, σύμφωνα με την αγωγή.
Ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, σύζυγος της Αλίκης Παλιού και διευθύνων σύμβουλος της Performance, αναφέρει η αγωγή, ελέγχει περίπου το 3,6% των ψήφων μέσω της Mitzela Corp του.
«Μερικά μέλη μιας πλούσιας και ισχυρής οικογένειας έκαναν κατάχρηση του εταιρικού μηχανισμού μιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο Nasdaq εταιρείας, για να στερήσουν το δικαίωμα των κοινών μετόχων και να πάρουν για τον εαυτό τους μεγάλο μέρος της αξίας της εταιρείας», αναφέρεται στην καταγγελία.
Η διοίκηση της Performance υποστηρίζει στο αίτημα της για απόρριψη της αγωγής Οικονόμου, ότι δεν υπήρχε τίποτα παράτυπο κατά την ανταλλαγή μετοχών σε κάθε περίπτωση, καθώς οι ίδιοι όροι που προσφέρονταν στα μέλη της οικογένειας ήταν διαθέσιμοι σε όλους τους κατόχους κοινών μετοχών, αναφέρει το tradewinds.
Ο Οικονόμου έχει υποστηρίξει ότι οι όροι ήταν επιβλαβείς για οποιονδήποτε εκτός από τους ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένου του όρου για πάγωμα των πωλήσεων των μετοχών για ένα έτος. Ωστόσο, η Performance διαβεβαίωσε ότι προστέθηκε ο όρος μετά από ζήτημα που έθεσε η SEC.
Η υπόθεση δεν αφορά το δικαστήριο της Νέα Υόρκης
Παράλληλα, οι κατηγορούμενοι της Performance υποστηρίζουν ότι η υπόθεση δεν ανήκει εξ αρχής στην δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.
«Εν ολίγοις, οι αξιώσεις σε αυτή την υπόθεση δεν έχουν καμία σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολύ λιγότερο τη Νέα Υόρκη ή αυτό το Δικαστήριο», αναφέρουν τα έγγραφα που κατέθεσε.
«Αυτή η υπόθεση ανήκει στα νησιά Μάρσαλ. Η Sphinx και οι τρεις εταιρείες που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο έχουν συσταθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία των Νήσων Μάρσαλ και αποτελούν δικαιοδοσία του δικαστηρίου της περιοχής».
Διαβάστε ακόμη:
Γιάννης Κούστας (Danaos): Κέρδη 576,2 εκατ. δολαρίων και ναυπήγηση 12 πλοίων
Συνεργασία του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Moore Greece για το «Guide to ESG Reporting»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση