ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προβλήματα στην λειτουργία των κρουαζιερόπλοιων που βρίσκονται εν πλω, χωρίς επιβάτες, δημιουργεί ο νέος γύρος μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας στη χώρα μας.
Παράλληλα, σύγχυση έχει δημιουργηθεί και στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία στις γραμμές της Αδριατικής, όσον αφορά το τεστ COVID-19 στους οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων, που αυτή την εποχή συντηρούν τα πλοία που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη αγορά, αφού και παραδοσιακά, αυτή την περίοδο το επιβατικό κοινό είναι περιορισμένο.
Στην κρουαζιέρα, όπως επισημαίνει στο mononews ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων (ΕΕΚΦΝ) Θεόδωρος Κόντες, Λιμενικές Αρχές δεν δέχονται την προσέγγιση κρουαζιεροπλοίων σε ελληνικά λιμάνια, ακόμα και χωρίς επιβάτες.
Η απόφαση ήταν «αιφνιδιαστική», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κόντες, και προσθέτει ότι ακόμα και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, είχε προβλεφθεί για τα κρουαζιερόπλοια να προσεγγίζουν χωρίς επιβάτες αλλά μόνο με μειωμένο αριθμό πληρώματος και φυσικά με αρνητικά αποτελέσματα μετρήσεων του COVID – 19.
«Η σχετική απόφαση δεν δικαιολογείται, τη στιγμή που δεν υπάρχουν κρούσματα στα πληρώματα των κρουαζιεροπλοίων και οι περιορισμοί θα μπορούσαν να αφορούν την απαγόρευση εξόδου των πληρωμάτων στα λιμάνια προσεγγίσεως», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Τα πλοία αυτά, υπογραμμίζει, αναπτύσσουν δραστηριότητες με τις προμήθειές τους, τις εργασίες επισκευών και συντηρήσεων, εκτελούν τις αναγκαίες επιθεωρήσεις από το πλούσιο δίκτυο νηογνώμων στον Πειραιά, καταβάλλουν τέλη στους λιμένες, που την περίοδο αυτή υπάρχει μεγάλη ανάγκη στα έσοδα των φορέων διαχείρισης, προκειμένου για σοβαρά και επείγοντα έργα.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο προγραμματισμός αυτών των πλοίων είχε γίνει σε χρόνο που προβλέπεται και είχαν εγκριθεί οι αφίξεις τους και οργανωθούν οι προμήθειές τους, με αποτέλεσμα πλοία να έχουν εφόδια μόνο για λίγες ημέρες, συμπληρώνει ο κ. Κόντες.
Αναφερόμενος στον κίνδυνο μετάδοσης του COVID – 19, από τα κενά επιβατών πλοίων «θα θέλαμε να τονίσουμε, για μία ακόμη φορά ότι, τα πλοία αυτά έχουν την πλέον ιατρική και νοσηλευτική υποστήριξη στο πλοίο με εξειδικευμένο προσωπικό και άριστες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, σε επίπεδο ιδιωτικών ιατρικών κέντρων», υπογραμμίζει, ενώ καταλήγει: «Τέλος, θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους αρμόδιους Κυβερνητικούς Φορείς, να δουν το θέμα αυτό με ιδιαίτερη προσοχή, κατ’ αρχάς από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για θέματα COVID, ώστε να συλλέγονται προηγουμένως όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν τα θέματα σε πρακτική βάση, για να οδηγούνται τα πράγματα σε αποφάσεις με αντικειμενικό και σωστό τρόπο και να μην επιφέρουν, χωρίς λόγο, αναστάτωση στον κλάδο αυτό του θαλάσσιου τουρισμού που τόσο πλήττεται σήμερα από την πανδημία».
Τέλος η κρουαζιέρα
Οι εξελίξεις και τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα, οδήγησαν και σε ακυρώσεις των ταξιδιών που έκαναν και στη χώρα μας τρεις εταιρείες κρουαζιέρας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η MSC ενημέρωσε ότι ακυρώνει τις προγραμαμτισμένες κρουαζιέρες, η Costa ακυρώνει και αυτή και θα επανεξετάσει το ζήτημα αρχές Δεκεμβρίου, ενώ και η TUI θα ολοκληρώσει την τελευταία κρουαζιέρα, χωρίς να κατεβαίνουν οι επιβάτες στους προορισμούς (γαλάζια κρουαζιέρα), και έστειλε σήμα ότι δεν θα κάνει τις δύο επόμενες που είχε προγραμματίσει.
Στην Αδριατική
Στην Αδριατική, το ζήτημα αφορά λάθος στην πλατφόρμα που έχει αναρτηθεί και την οποία καλούνται να συμπληρώσουν οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων που ταξιδεύουν με τα ro – pax. Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση υποχρέωση τέλεσης test Covid έχουν όσοι μπαίνουν στη χώρα από τα χερσαία σύνορα ή ταξιδεύουν αεροπορικά. Στις θαλάσσιες μεταφορές, ισχύει ο ενδεικτικός έλεγχος στα λιμάνια. Ωστόσο στην πλατφόρμα που καλούνται να συμπληρώσουν οι οδηγοί υπάρχει ερώτηση για την διενέργεια τεστ Covid, με αποτέλεσμα να «έχει μπλοκάρει» το σύστημα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το υπουργείο Ναυτιλίας, έχει ζητήσει διευκρινήσεις προκειμένου να διορθωθεί το λάθος και να μπορέσουν να ταξιδέψουν τα φορτηγά.
Η απόφαση για τα κρουαζιερόπλοια
Στο τέταρτο άρθρο της ΚΥΑ με θέμα «Προσωρινός περιορισμός του κατάπλου πλοίων αναψυχής, τουριστικών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων», επισημαίνεται ότι:
«Απαγορεύεται εν όλω ο κατάπλους των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων και των κρουαζιεροπλοίων, ανεξαρτήτως σημαίας, στην Επικράτεια, προερχόμενων από οποιονδήποτε γεωγραφικό προορισμό της αλλοδαπής, καθώς και η με οποιονδήποτε τρόπο αποβίβαση επιβατών από τα πλοία αυτά».
Επίσης στο 5ο άρθρο της απόφασης με θέμα «Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού των αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με συγκεκριμένες χώρες», υπογραμμίζεται:
«-Τον προσωρινό περιορισμό εν όλω της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από την Τουρκία καθώς και των θαλάσσιων συνδέσεων με τη χώρα αυτή. Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει τη μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία.
-Τον προσωρινό περιορισμό εν όλω των θαλάσσιων συνδέσεων με την Αλβανία. Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει τη μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία».
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση